Foto Inquam Photos/George Călin
E dreptul magistraților să protesteze și să își apare privilegiile (pensiile speciale), dar este și dreptul populației să se revolte și să nu mai aibă încredere în sistemul de justiție. Iar cazul Piedone tocmai acest lucru accentuează: faptul că exonerarea de responsabilitate a magistraților în cazul greşelilor juridice generează [în mod justificat] lipsă de încredere, de respect și de recunoștință din partea unei bună părți a societății.
Mai mult, faptul Înalta Curte de Casație și Justiție spune că „fapta nu există” în cazul lui Piedone nu face decât ca rana Colectiv să supureze din nou și să arate vulnerabilitățile cu care se confruntă, în prezent, justiția din România. Printre acestea se numără lipsa de încredere a populației în sistemul judiciar, impredictibilitatea legislativă, preocuparea celor din sistem de propriile privilegii, lipsa de personal și volumul mare de dosare, precum și luptele de putere din interiorul sistemului.
Unu din doi români nu are încredere în sistemul judiciar. Potrivit eurobarometrului de anul trecut, 51% din români spun că nu se pot baza pe justiție, procent similar cu cel privind încrederea populației în Poliție, o altă instituție care așteaptă o reformă reală de ani buni. „Susținerea mai scăzută din România comparativ cu media europeană poate fi cauzată de corupție, multe persoane considerând că aceasta afectează și instituțiile din justiție”, se arată în Eurobarometrul din 2022 publicat de Europa Liberă.
După cum transmitea anul trecut și Deutsche Welle, justiția și mass-media din țara noastră se află în grea suferință, corupția crește, vigilența scade, politicul pare să controleze tot mai mult societatea prin pârghiile pe care și le-a creat, iar drepturile omului tind să devină deja un moft.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
E vremea vacii de muls măriri de salarii și de apărat pensii nesimțite, că, în rest, țara merge ca pe roate.
Si ce daca 1 din 2 romani nu au incredere in justitie. Credeti ca celor din justitie le pasa? Li se schimba cumva statutul? Isi pierd pensiile? Se muta din viloacele lor in garsoniere confort ii? Trebuie sa isi vanda masinile de lux si sa umble cu Loganuri second hand?
Suntem ca in acel film - cred ca Ziua Cartiteti se numea - in care in fiecare zi cand ne trezim traim aceleasi lucruri si nu putem schimba nimic. Decat sa ne plangem si a doua zi sa o luam de la capat. Trebuie sa existe ceva extrem de puternic ca ceva sa se schimbe, dar noi avem alte probleme: gradele de ocupare la mare, distanta de la sezlong la mare, pretul sezlongului, pretul parcarii, cat costa o masa la impinge tava, ca berea nu este prea rece, etc. etc. A si preturile la cazare si la taverne in Thassos.
P.S. Trebuie totusi sa admiram ce bine ne-a jucat statul paralel, intentionat sau nu. Ne-a transformat din oameni in roboti care au ca scop satisfacerea primului nivel la piramidei lui Maslow, dar sa avem suficient cat sa nu ne revoltam. Si viata merge inainte.
P.S.1. Mi se pare mie, dar degradarea masiva a justitie in Romania - tinand cont de achitarile pe banda rulanta in ultimul an - a avut loc dupa ce PNL si PSD au ajuns la putere?