Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

E dreptul magistraților să își apere pensiile speciale, dar este și dreptul populației să se revolte și să nu mai aibă încredere în sistemul de justiție

Curtea de Apel Bucuresti

Foto Inquam Photos/George Călin

E dreptul magistraților să protesteze și să își apare privilegiile (pensiile speciale), dar este și dreptul populației să se revolte și să nu mai aibă încredere în sistemul de justiție. Iar cazul Piedone tocmai acest lucru accentuează: faptul că exonerarea de responsabilitate a magistraților în cazul greşelilor juridice generează [în mod justificat] lipsă de încredere, de respect și de recunoștință din partea unei bună părți a societății.

Mai mult, faptul Înalta Curte de Casație și Justiție spune că „fapta nu există” în cazul lui Piedone nu face decât ca rana Colectiv să supureze din nou și să arate vulnerabilitățile cu care se confruntă, în prezent, justiția din România. Printre acestea se numără lipsa de încredere a populației în sistemul judiciar, impredictibilitatea legislativă, preocuparea celor din sistem de propriile privilegii, lipsa de personal și volumul mare de dosare, precum și luptele de putere din interiorul sistemului. 

Unu din doi români nu are încredere în sistemul judiciar. Potrivit eurobarometrului de anul trecut, 51% din români spun că nu se pot baza pe justiție, procent similar cu cel privind încrederea populației în Poliție, o altă instituție care așteaptă o reformă reală de ani buni. „Susținerea mai scăzută din România comparativ cu media europeană poate fi cauzată de corupție, multe persoane considerând că aceasta afectează și instituțiile din justiție”, se arată în Eurobarometrul din 2022 publicat de Europa Liberă.

După cum transmitea anul trecut și Deutsche Welle, justiția și mass-media din țara noastră se află în grea suferință, corupția crește, vigilența scade, politicul pare să controleze tot mai mult societatea prin pârghiile pe care și le-a creat, iar drepturile omului tind să devină deja un moft.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Constituția scrie că toți cetățenii sint egali, dar un muncitor cu salariul minim primește dupa 40-45 de ani de muncă 60% pensie din venit pe cind magistrații noștri primesc după 25 de ani de muncă 120% pensie față de venit(salariu) ! Care e egalitatea pe care magistrații o încalcă primii ???
  • Like 3
 • Ovidiu check icon
  "E dreptul magistraților să protesteze și să își apare privilegiile (pensiile speciale)...." Serios? E nesimțirea cu care îți aperi îmbuibarea câștigată prin diverse tertipuri de-a lungul a trei decenii. CCR, magistrații, ofițerii, parlamentarii vor găsi, întotdeauna, o mie și unul de motive pentru a‐și păstra privilegiile, care n-au nicio legătură cu contribuția plătită la fondul de pensii, ci doar cu tupeul de a se pretinde deasupra celorlalți prin natura muncii pe care au prestat-o. De parcă magistratura ar fi cu ceva mai nobilă sau solicitantă ca medicina sau profesoratul. Măcar de-ar fi mai onești și mai competenți.
  E vremea vacii de muls măriri de salarii și de apărat pensii nesimțite, că, în rest, țara merge ca pe roate.
  • Like 5
  • @ Ovidiu
   Ca drept dovada , si UE prin programul PNRR. a impus normalitatea , ca sa se desfiinteze aceste pensii nesimtite ,ptr ca nu mai este lanimeni in Lumea Civilizata ,asa ceva !
   • Like 0
 • Nume check icon
  Si daca ne "revoltam" ce se intampla? Ce putem sa schimbam? Nimic. Vorbe frumoase si goale. Cum pot eu sa ma revolt si sa anulez pensiile speciale cand toate actiunile, si asa firave, au ajuns la mana CCR care a spus ca nu este constitutional. Un CCR care conduce in topul celor mai mari pensii speciale. PNL, PSD si UDMR nu au nici interes sa schimbe acest lucru pentru ca se pierde controlul asupra parghiilor electorale. USR nu are nici o putere. Iar AUR se foloseste de acest subiect numai pentru propaganda electorala.
  Si ce daca 1 din 2 romani nu au incredere in justitie. Credeti ca celor din justitie le pasa? Li se schimba cumva statutul? Isi pierd pensiile? Se muta din viloacele lor in garsoniere confort ii? Trebuie sa isi vanda masinile de lux si sa umble cu Loganuri second hand?
  Suntem ca in acel film - cred ca Ziua Cartiteti se numea - in care in fiecare zi cand ne trezim traim aceleasi lucruri si nu putem schimba nimic. Decat sa ne plangem si a doua zi sa o luam de la capat. Trebuie sa existe ceva extrem de puternic ca ceva sa se schimbe, dar noi avem alte probleme: gradele de ocupare la mare, distanta de la sezlong la mare, pretul sezlongului, pretul parcarii, cat costa o masa la impinge tava, ca berea nu este prea rece, etc. etc. A si preturile la cazare si la taverne in Thassos.
  P.S. Trebuie totusi sa admiram ce bine ne-a jucat statul paralel, intentionat sau nu. Ne-a transformat din oameni in roboti care au ca scop satisfacerea primului nivel la piramidei lui Maslow, dar sa avem suficient cat sa nu ne revoltam. Si viata merge inainte.
  P.S.1. Mi se pare mie, dar degradarea masiva a justitie in Romania - tinand cont de achitarile pe banda rulanta in ultimul an - a avut loc dupa ce PNL si PSD au ajuns la putere?
  • Like 3


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult