
foto: Facebook Sebastian Burduja
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a criticat cheltuielile nejustificate ale Hidroelectrica, companie din subordinea ministerului, care a alocat anul trecut sume mari pentru sponsorizări, în ciuda cerințelor de reducere a risipei bugetare. „Există o companie în portofoliul ministerului, n-am să-i dau numele acum, care a cheltuit anul trecut vreo 16 milioane de lei pe sponsorizări. Doar pe sponsorizări. N-am să-i dau numele acum, nu vreau să-i scot la tablă (...)”, a spus ministrul la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.
La insistențele moderatorului Florin Negruțiu, ministrul a admis că este vorba despre Hidroelectrica, adăugând că nu este singurul caz de companie din portofoliul ministerului Energiei care ar trebui să reducă sumele cheltuite nejustificat, dând exemplu sume „foarte generoase”, cuprinse în contractele colective de muncă. În plus, șefii multor companii unde statul român este acționar majoritar se opun vehement tăierii de cheltuieli, pe motiv că „noi suntem mai speciali, noi nu putem să tăiem nici sporuri, nici beneficii, nici sponsorizări, totul merge bine”.
„Un exemplu vi l-am dat pe partea de sponsorizări, dar nu e singurul și de asta n-am intenționat neapărat să-i scot pe dânșii la tablă, de altfel își fac și ei treaba destul de bine, nu intru acum în detalii - Vidraru și altele. Cred că sunt contracte colective de muncă foarte generoase. Într-adevăr, dacă disponibilizezi oameni în funcție de vechimea lor, poți să ajungi să le dai și 20 de salarii compensatorii, ceea ce în primul an când faci asta, este o povară pentru bugetul companiei, dar așa cum le-am explicat tuturor celor care m-au sunat după ce le-am trimis adresa (privind reducerea cheltuielilor - n.n.) și mi-au spus: domnule ministru, știți, nu putem, n-avem cum.
Este un gen de atitudine de la noi nu se poate sau noi suntem mai speciali, noi nu putem să tăiem nici sporuri, nici beneficii, nici sponsorizări, totul merge bine. Probabil fiecare director de companie ar prefera să continue în stilul ăsta, dar noi ca acționar avem pârghii să impunem aceste lucruri și le-am comunicat clar acestor companii că nu voi semna bugetele lor de venituri și cheltuieli până când nu vor respecta aceste principii de eficientizare”, a spus ministrul Energiei.
Solicitări transmise companiilor: reduceri cu până la 30% a numărului de șefi și cu 20% a cheltuielilor salariale
Ministrul Energiei spune că a transmis tuturor companiilor din portofoliu solicitarea de a reduce cu până la 30% numărul de posturi de conducere și cu 20% cheltuielile salariale, în special în rândul personalului administrativ. În caz contrar, i-a anunțat pe șefii acestora că nu va aproba bugetele companiilor. Burduja a subliniat că astfel de măsuri sunt esențiale pentru eficientizarea activității și pentru a stopa risipa de resurse.
„De două săptămâni, le-am transmis o adresă tuturor companiilor din portofoliu, deci unde suntem acționari majoritari sau 100%, și regiilor, și tuturor și celorlalte entități. Și le-am cerut câteva lucruri. Unu - să reducă numărul de posturi de conducere. Le-am indicat și o țintă, până la 30%. Să reducă cheltuielile cu salariile, indicându-le un procent de 20%, în special în personalul TESA.
În energie sunt companii mari, cum este complexul energetic Oltenia, unde nu vrem să dăm afară minerii care lucrează în cariere, sau inginerii care lucrează în termocentrale. Dar există loc de redus aparatul în personalul administrativ. Resurse umane, juridic, comunicare și așa mai departe.20:49 Le-am cerut să-și reducă masiv bugetele de sponsorizare și protocol”, a afirmat ministrul.
Portal de transparență pentru monitorizarea cheltuielilor
Sebastian Burduja a anunțat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24 și lansarea unui portal care va permite publicului să vadă în detaliu cheltuielile companiilor, contractele de achiziții, sponsorizările și alte beneficii.
„Noi lucrăm la un portal de transparență și cred că va fi o premieră pe site-ul Ministerului Energiei. Într-o lună jumătate, maxim două luni, dumneavoastră veți putea intra, selecta compania și să vedeți acolo exact ce cheltuieli au, ce sporuri au, ce contracte are conducerea, declarații de avere, contracte de achiziție pe care fiecare companie le face, toate sponsorizările și așa mai departe. Deci aceasta va fi obligația pe care noi, ca acționari majoritari sau 100% o vom impune tuturor companiilor”, a spus Burduja.
Economii estimate de un miliard de lei
„La nivelul companiilor, noi am dori un miliard de lei să economisim, ca urmare a acestor măsuri. La nivelul ministerului este o sumă mult, mult mai mică, dar gândiți-vă că după eliminarea tuturor posturilor vacante, sigur că ele nu ne costă acum, dar oricine, oricând ar putea să transfere acolo oameni care ar începe să încaseze salarii și nu e singura măsură.
De exemplu, ne-am digitalizat recent, știți că am fost și la digitalizare. Acum, peste 90% din tot ceea ce facem este pe calculator, pentru că o să spuneți că e o sumă mică, dar e o chestie simbolică. Noi cheltuiam pe an, nu știu, peste 10.000 de euro pe hârtie, pe tonere și așa mai departe, încă pe atât. Toate mașinile ministerului vor avea GPS și vor fi monitorizate. Toți angajații ministerului intră numai pe cartelă. Toate pontajele în minister se fac numai pe baza sistemului de acces pe cartelă. Deci când ies și când intră, trebuie să dea cu cartela. Inclusiv eu, deși eu nu mă pontez că sunt demnitar, dar așa mi se pare corect.
Toate aceste măsuri, cel puțin când mă refer la minister, nu sunt despre câte milioane de euro economisim, va fi o sumă, dar sunt despre bun simț și responsabilitate și un demers onest, de a le recâștiga încrederea românilor”, a spus Burduja.
Emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica, de la ora 14.00.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.