Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

„Domprofesor” cu minijupă și studentul în șort

Facebook e zdruncinat de o poză cu Andrei Nae, lector la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine din cadrul Universității din București, care apare îmbrăcat cu fustă scurtă și poșetă. La puțin timp după ce a apărut poza, m-am trezit contactat de mai mulți oameni care, știind că am trecut pe universitatea unde predă stimabilul, mă întrebau dacă ipostaza e reală. Am întrebat studenții care au studiat engleza și mi-au spus că da, e o ipostază recurentă pentru persoana în cauză.

Evident, a urmat scandalul. Pe de-o parte cei care au zis că e inacceptabil, pe de alta cei care au spus, „dar...”. Interesul meu a fost în rândul tinerilor, așa că am chestionat mai mulți oameni, studenți sau absolvenți de la Universitatea din București. Unii au spus că e penibil, alții au fost de acord. Să spunem de la început că discuția n-ar trebui să se refere la orientarea sexuală a nimănui, care reprezintă o chestiune privată. Ce a făcut profesorul în cauză este greșit pentru că nu poți, într-o instituție de învățământ, să apari într-o ținută indecentă, indiferent dacă ești profesor sau student. Situația ar fi fost aceeași și dacă venea în șort, așa cum venise un student acum câțiva ani, de s-a mirat tot holul.

Problema e alta, cum spuneam, am fost întrebat „E pe bune?” La fel a pățit și o colegă, întrebată: „Așa-s profii la voi?” Profesorul tocmai a pus Universitatea din București, și în special Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, într-o lumină deloc bună. Pe tot internetul circulă poza cu mențiunea că e de la „Universitatea din București”. Pe el nu-l știe nimeni, în schimb toată lumea știe de „Universitate”.

Lumea, atât pe Facebook cât și în particular, este revoltată: „Ce caută ăsta la catedră?”, „Cum să fie ăsta profesor universitar?” și alte opinii similare. Pentru a opri afectarea prestigiului instituției pe care o conduce, rectorul Marian Preda ar trebui să vină cu un răspuns, cu mențiunea clară că reacția nu vizează chestiunile personale, ci atitudinea manifestată de un cadru universitar, în calitatea sa de profesor, în incinta unde își desfășoară activitatea.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dan check icon
    Se pare ca "Universul 25" chiar se aplica in acest caz si probabil cu declinul IQ la fiecare generatie rezultatul va fi o Idiocratie...care se pare ca a inceput!
    • Like 0
  • Poate dl profesor sau lector a vrut doar sa faca un experiment, daca sa intamplat doar o data sau de doua ori. Care e problema ? Toata lumea sa scandalizat la culme dar nu sa scandalizat cand a crescut pretul la energie electrica, un pic cam fortat. Ca un student a venit in sort la cursuri ? Si asta e o problema maxima , era cumva imbracat indecent , pt ca in multe campusuri universitare din lumea asta mare sunt si studenti care circula in sort. Ar trebui sa se scandalizeze cineva daca 100 de studenti de la MIT sau Stanford vin in pantaloni scurti ?
    Oare de ce , mai nou, conteaza mult mai mult ambalajul fata de produsul din interiorul ambalajului ?
    E mai bun un produs facut in Romania daca scrie pe ambalaj Made in China si vandut in UE ?! Sau e doar iluzia ca un produs facut in Romania nu e bun dar unul facut in China e calitate garantata ?!
    • Like 0
    • @ Ovidiu Gura
      RazvanP check icon
      MIT e MIT, UniBuc e.. de stat!
      Când o să aibă rezultatele MIT-ului și or să se autofinanțeze pe modelul MIT-ului mai discutăm.
      Până atunci însă vorbim doar despre bani aruncați de la buget pe fuste. Literally!
      • Like 6
    • @ Ovidiu Gura
      Dan check icon
      Despre ce anume vorbesti?
      • Like 0
  • Autorul scrie: “Ce a făcut profesorul în cauză este greșit pentru că nu poți, într-o instituție de învățământ, să apari într-o ținută indecentă, indiferent dacă ești profesor sau student.”

    Purtătorul de cuvânt al Universității din București, Bogdan Oprea, a precizat că profesorul n-a venit îmbrăcat indecent. „Trăim într-o țară democratică. Domnul n-a venit indecent, expunând lucruri care nu se expun. Există un cod de etică și incluziune, așa cum obligă legea, ce punct de vedere aș putea să formulez? Trăim într-o țară în care oamenii au libertatea să se exprime”.
    • Like 3
  • Ne grabim sa judecam. Pentru asta avem coduri de conduita, etica, identitate corporativa etc pe baza carora functioneaza modul in care ne prezentam si reprezentam o insitutie in care lucram, in special una de invatamant. Dar dincolo de aceasta ar trebui sa intelegem motivatia acestui gest. Din comentariile celor care il cunosc personal rezulta ca e un profesor OK, casatorit care are numai vorbe bune despre sotia sa, ceva asa normal, nimic alarmant. De ce s-a pus in ipostaza asta, ce a vrut sa spuna "autorul"? Asta mi se pare mai interesant de aflat, pentru ca asa la prima vedere, sigur ne revolta iar exhibitionismul celor de orientare sexuala minoritara e cel putin deranjant.
    • Like 3
    • @ Cucu Viorica
      RazvanP check icon
      E însurat?? Se ceartă cu nevasta cine poartă ce fustă zilnic? :D
      "Nu lua sandalele alea, le iau eu la facultate azi"?
      Jeez!
      • Like 4
    • @ Cucu Viorica
      Arania check icon
      Cred ca "Autorul" este in cautare de " partener pe masura", posibil din arealul Universitatii.
      Altfel nu s-ar da in stamba, sa arate tuturor ce si cum este el de fapt interior.
      Desigur ca are o sotie de convenienta, sunt multe cupluri care traiesc drama aceasta- spun drama, in ideea ca era candva impus/ important/ dadea bine la CV sa fii familist.
      Consider ca indiferent de natura fiecaruia, este imperios necesar sa apari decent imbracat in institutiile publice.
      Este o forma de respect si demnitate pana la urma.
      De mirare parerea conducerii Universitatii ca nu exista o lege in aceasta directie - deci Domnul X poate sa predea de maine cu un sac pe cap ca vezi Doamne ar fi in trend !!!
      Vorbim aici strict de exemplul personal al Dascalilor care ne educa copiii, deci nu ne mai miram ca respectul se pierde pe bancile scolilor..
      Gheața a fost sparta de un Judecator, tot Bucurestean, viral si el pe FB, intr-o fustita roz bonbon, tare mandru de el- deci precedentul exista, oarecum in aceeasi categorie de titrati cu pretentii de spuma societatii dar stricati pana in maduva oaselor.

      • Like 3
    • @ Cucu Viorica
      Marina check icon
      Ar trebui să spună cât mai repede ce are de spus, de data asta folosind cuvinte. Probabil e ceva din gama egalitate, toleranță, minorități sexuale. Domnul profesor, bărbat ok după cum spuneți, nu a observat că stridențele astea duc la o reacție de respingere organică a ideilor? Că nu poți determina o majoritate să își nege principiile fundamentale fâțâindu-te în fustiță prin universitate?
      • Like 1
  • Cri check icon
    In logica "libertatii de exprimare" inseamna ca daca maine domnului universitar i se va nazari sa vina la catedra in chiloti sau in pijama, nimeni nu are dreptul sa il critice.
    Ar fi de asteptat ca bunul simt, bunul gust si decenta compornamentala si vestimentara sa guverneze modul in care se comporta si se afiseaza un cadru universitar.
    Daca maine, in numele "libertatii de exprimare", judecatorii sau procurorii sau avocatii sau medicii vor veni la serviciu costumati cu pene de gasca sau avand frunze care sa la acopere partile intime ? Ca e doar libertate de exprimare. !!!
    Abdicarea de la bunul simt, fie el si vestimentar, este inca o dovada a lipsei unor standarde etice si morale din societatea noastra.
    • Like 0
  • RazvanP check icon
    Fusta profesorului e doar cireașa de pe tort, în urma scandalului am aflat că la universitatea DE STAT, adică FINANȚATĂ DE LA BUGET se "studiază" o materie numită "impactul cultural al jocurilor pe calculator"...
    În plină discuție despre risipa bugetară, aș putea să amintesc.
    • Like 7
    • @ RazvanP
      Marta check icon
      In sfârșit, cineva care observă absurdul unui asemenea curs!
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult