Facebook e zdruncinat de o poză cu Andrei Nae, lector la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine din cadrul Universității din București, care apare îmbrăcat cu fustă scurtă și poșetă. La puțin timp după ce a apărut poza, m-am trezit contactat de mai mulți oameni care, știind că am trecut pe universitatea unde predă stimabilul, mă întrebau dacă ipostaza e reală. Am întrebat studenții care au studiat engleza și mi-au spus că da, e o ipostază recurentă pentru persoana în cauză.
Evident, a urmat scandalul. Pe de-o parte cei care au zis că e inacceptabil, pe de alta cei care au spus, „dar...”. Interesul meu a fost în rândul tinerilor, așa că am chestionat mai mulți oameni, studenți sau absolvenți de la Universitatea din București. Unii au spus că e penibil, alții au fost de acord. Să spunem de la început că discuția n-ar trebui să se refere la orientarea sexuală a nimănui, care reprezintă o chestiune privată. Ce a făcut profesorul în cauză este greșit pentru că nu poți, într-o instituție de învățământ, să apari într-o ținută indecentă, indiferent dacă ești profesor sau student. Situația ar fi fost aceeași și dacă venea în șort, așa cum venise un student acum câțiva ani, de s-a mirat tot holul.
Problema e alta, cum spuneam, am fost întrebat „E pe bune?” La fel a pățit și o colegă, întrebată: „Așa-s profii la voi?” Profesorul tocmai a pus Universitatea din București, și în special Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, într-o lumină deloc bună. Pe tot internetul circulă poza cu mențiunea că e de la „Universitatea din București”. Pe el nu-l știe nimeni, în schimb toată lumea știe de „Universitate”.
Lumea, atât pe Facebook cât și în particular, este revoltată: „Ce caută ăsta la catedră?”, „Cum să fie ăsta profesor universitar?” și alte opinii similare. Pentru a opri afectarea prestigiului instituției pe care o conduce, rectorul Marian Preda ar trebui să vină cu un răspuns, cu mențiunea clară că reacția nu vizează chestiunile personale, ci atitudinea manifestată de un cadru universitar, în calitatea sa de profesor, în incinta unde își desfășoară activitatea.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Oare de ce , mai nou, conteaza mult mai mult ambalajul fata de produsul din interiorul ambalajului ?
E mai bun un produs facut in Romania daca scrie pe ambalaj Made in China si vandut in UE ?! Sau e doar iluzia ca un produs facut in Romania nu e bun dar unul facut in China e calitate garantata ?!
Când o să aibă rezultatele MIT-ului și or să se autofinanțeze pe modelul MIT-ului mai discutăm.
Până atunci însă vorbim doar despre bani aruncați de la buget pe fuste. Literally!
Purtătorul de cuvânt al Universității din București, Bogdan Oprea, a precizat că profesorul n-a venit îmbrăcat indecent. „Trăim într-o țară democratică. Domnul n-a venit indecent, expunând lucruri care nu se expun. Există un cod de etică și incluziune, așa cum obligă legea, ce punct de vedere aș putea să formulez? Trăim într-o țară în care oamenii au libertatea să se exprime”.
"Nu lua sandalele alea, le iau eu la facultate azi"?
Jeez!
Altfel nu s-ar da in stamba, sa arate tuturor ce si cum este el de fapt interior.
Desigur ca are o sotie de convenienta, sunt multe cupluri care traiesc drama aceasta- spun drama, in ideea ca era candva impus/ important/ dadea bine la CV sa fii familist.
Consider ca indiferent de natura fiecaruia, este imperios necesar sa apari decent imbracat in institutiile publice.
Este o forma de respect si demnitate pana la urma.
De mirare parerea conducerii Universitatii ca nu exista o lege in aceasta directie - deci Domnul X poate sa predea de maine cu un sac pe cap ca vezi Doamne ar fi in trend !!!
Vorbim aici strict de exemplul personal al Dascalilor care ne educa copiii, deci nu ne mai miram ca respectul se pierde pe bancile scolilor..
Gheața a fost sparta de un Judecator, tot Bucurestean, viral si el pe FB, intr-o fustita roz bonbon, tare mandru de el- deci precedentul exista, oarecum in aceeasi categorie de titrati cu pretentii de spuma societatii dar stricati pana in maduva oaselor.
Ar fi de asteptat ca bunul simt, bunul gust si decenta compornamentala si vestimentara sa guverneze modul in care se comporta si se afiseaza un cadru universitar.
Daca maine, in numele "libertatii de exprimare", judecatorii sau procurorii sau avocatii sau medicii vor veni la serviciu costumati cu pene de gasca sau avand frunze care sa la acopere partile intime ? Ca e doar libertate de exprimare. !!!
Abdicarea de la bunul simt, fie el si vestimentar, este inca o dovada a lipsei unor standarde etice si morale din societatea noastra.
În plină discuție despre risipa bugetară, aș putea să amintesc.