Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

„Dormiți liniștiți, Fondul Soveran de Investiții lucrează pentru Dragnea!”

Fondul Suveran de Investiții – a ce sună asta? Păi, seamănă al dracului de bine cu Fondul Național de Investiții, scula cu care, înșurubată în vechiul CEC, Sorin Ovidiu Vîntu, SOV, a jefuit la sfârșitul anilor `90 sute de mii de cetățeni ziua în amiaza mare, deși reclama era nocturnă: „Dormi liniștit, FNI lucrează pentru tine!...”.

Prin urmare, denumirea mai potrivită mi se pare Fondul Soveran de Investiții, căci SOV însuși salută admirativ din pușcărie această coțcărie. Tot despre jaf este vorba, doar mecanismul diferă. Vîntu a mizat pe dorința de înavuțire peste noapte, fără muncă, a celor care, încurajați și de marca statului, CEC, și-au investit de bună voie și ce economisiseră pentru înmormântare în FNI. Dragnea și ai săi se fac pur și simplu stăpâni pe banii cetățenilor, care sunt, de fapt, acționari la companiile înrolate în Fondul Soveran, acestea fiind în majoritate deținute de stat. 

Așa că gândul ar trebui să ne ducă și mai mult înapoi în timp, pe vremea lui Ceaușescu. Cum a procedat Dunărea Gândirii în anii `80, când îi ardea buza după fonduri pentru politica lui asasină de a stinge datoria către creditorii externi și viețile românilor totodată?

A scornicit „părțile sociale”. Astea erau un fel de „protoacțiuni”, adică omul muncii mai dădea niște bani din buzunar și devenea „acționar” la întreprinderea unde lucra. Ar trebui să pun două rânduri de ghilimele, pentru că respectivul salariat nu știa ce se va face cu acești bani (dacă întreba, îl lua Securitatea la întrebări), nu avea nicio posibilitate de control și decizie în legătură cu investirea lor, iar părțile sociale nu puteau fi retransformate în lichidități prin vânzare-cumpărare.

Nu altfel acționează L. Dragnea. Ca să nu se mai încurce cu guvernul Videi Dăncilă, și-a asigurat accesul direct la o căpiță de bani ai cetățenilor acționari pentru a da impresia că, în fine, se vor porni atât de absentele investiții din programul de guvernare și a-și putea finanța nestingherit combinațiile clientelare și electorale. Cică pe lângă banii statului, vor fi atrase și surse private – ce bine miroase asta a finanțare de campanie pe șest...

„Dormiți liniștiți, Fondul Soveran de Investiții lucrează pentru Dragnea!”

Mai poate să vă mire ce se întâmplă, stimați Republicani, de vreme ce, în anul Centenarului României, PSDragnea reface, în Piața Victoriei, demonstrația de 23 August, la care au fost târâte să „agite materialele” în neștire atâtea generații de români, mânați de la spate cu gârbaciul de activiști de partid și dublați de uriașe difuzoare cu aplauze și urale?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult