Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

„Dormiți liniștiți, Fondul Soveran de Investiții lucrează pentru Dragnea!”

Fondul Suveran de Investiții – a ce sună asta? Păi, seamănă al dracului de bine cu Fondul Național de Investiții, scula cu care, înșurubată în vechiul CEC, Sorin Ovidiu Vîntu, SOV, a jefuit la sfârșitul anilor `90 sute de mii de cetățeni ziua în amiaza mare, deși reclama era nocturnă: „Dormi liniștit, FNI lucrează pentru tine!...”.

Prin urmare, denumirea mai potrivită mi se pare Fondul Soveran de Investiții, căci SOV însuși salută admirativ din pușcărie această coțcărie. Tot despre jaf este vorba, doar mecanismul diferă. Vîntu a mizat pe dorința de înavuțire peste noapte, fără muncă, a celor care, încurajați și de marca statului, CEC, și-au investit de bună voie și ce economisiseră pentru înmormântare în FNI. Dragnea și ai săi se fac pur și simplu stăpâni pe banii cetățenilor, care sunt, de fapt, acționari la companiile înrolate în Fondul Soveran, acestea fiind în majoritate deținute de stat. 

Așa că gândul ar trebui să ne ducă și mai mult înapoi în timp, pe vremea lui Ceaușescu. Cum a procedat Dunărea Gândirii în anii `80, când îi ardea buza după fonduri pentru politica lui asasină de a stinge datoria către creditorii externi și viețile românilor totodată?

A scornicit „părțile sociale”. Astea erau un fel de „protoacțiuni”, adică omul muncii mai dădea niște bani din buzunar și devenea „acționar” la întreprinderea unde lucra. Ar trebui să pun două rânduri de ghilimele, pentru că respectivul salariat nu știa ce se va face cu acești bani (dacă întreba, îl lua Securitatea la întrebări), nu avea nicio posibilitate de control și decizie în legătură cu investirea lor, iar părțile sociale nu puteau fi retransformate în lichidități prin vânzare-cumpărare.

Nu altfel acționează L. Dragnea. Ca să nu se mai încurce cu guvernul Videi Dăncilă, și-a asigurat accesul direct la o căpiță de bani ai cetățenilor acționari pentru a da impresia că, în fine, se vor porni atât de absentele investiții din programul de guvernare și a-și putea finanța nestingherit combinațiile clientelare și electorale. Cică pe lângă banii statului, vor fi atrase și surse private – ce bine miroase asta a finanțare de campanie pe șest...

„Dormiți liniștiți, Fondul Soveran de Investiții lucrează pentru Dragnea!”

Mai poate să vă mire ce se întâmplă, stimați Republicani, de vreme ce, în anul Centenarului României, PSDragnea reface, în Piața Victoriei, demonstrația de 23 August, la care au fost târâte să „agite materialele” în neștire atâtea generații de români, mânați de la spate cu gârbaciul de activiști de partid și dublați de uriașe difuzoare cu aplauze și urale?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult