Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

„Dormiți liniștiți, Fondul Soveran de Investiții lucrează pentru Dragnea!”

Fondul Suveran de Investiții – a ce sună asta? Păi, seamănă al dracului de bine cu Fondul Național de Investiții, scula cu care, înșurubată în vechiul CEC, Sorin Ovidiu Vîntu, SOV, a jefuit la sfârșitul anilor `90 sute de mii de cetățeni ziua în amiaza mare, deși reclama era nocturnă: „Dormi liniștit, FNI lucrează pentru tine!...”.

Prin urmare, denumirea mai potrivită mi se pare Fondul Soveran de Investiții, căci SOV însuși salută admirativ din pușcărie această coțcărie. Tot despre jaf este vorba, doar mecanismul diferă. Vîntu a mizat pe dorința de înavuțire peste noapte, fără muncă, a celor care, încurajați și de marca statului, CEC, și-au investit de bună voie și ce economisiseră pentru înmormântare în FNI. Dragnea și ai săi se fac pur și simplu stăpâni pe banii cetățenilor, care sunt, de fapt, acționari la companiile înrolate în Fondul Soveran, acestea fiind în majoritate deținute de stat. 

Așa că gândul ar trebui să ne ducă și mai mult înapoi în timp, pe vremea lui Ceaușescu. Cum a procedat Dunărea Gândirii în anii `80, când îi ardea buza după fonduri pentru politica lui asasină de a stinge datoria către creditorii externi și viețile românilor totodată?

A scornicit „părțile sociale”. Astea erau un fel de „protoacțiuni”, adică omul muncii mai dădea niște bani din buzunar și devenea „acționar” la întreprinderea unde lucra. Ar trebui să pun două rânduri de ghilimele, pentru că respectivul salariat nu știa ce se va face cu acești bani (dacă întreba, îl lua Securitatea la întrebări), nu avea nicio posibilitate de control și decizie în legătură cu investirea lor, iar părțile sociale nu puteau fi retransformate în lichidități prin vânzare-cumpărare.

Nu altfel acționează L. Dragnea. Ca să nu se mai încurce cu guvernul Videi Dăncilă, și-a asigurat accesul direct la o căpiță de bani ai cetățenilor acționari pentru a da impresia că, în fine, se vor porni atât de absentele investiții din programul de guvernare și a-și putea finanța nestingherit combinațiile clientelare și electorale. Cică pe lângă banii statului, vor fi atrase și surse private – ce bine miroase asta a finanțare de campanie pe șest...

„Dormiți liniștiți, Fondul Soveran de Investiții lucrează pentru Dragnea!”

Mai poate să vă mire ce se întâmplă, stimați Republicani, de vreme ce, în anul Centenarului României, PSDragnea reface, în Piața Victoriei, demonstrația de 23 August, la care au fost târâte să „agite materialele” în neștire atâtea generații de români, mânați de la spate cu gârbaciul de activiști de partid și dublați de uriașe difuzoare cu aplauze și urale?

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Incultura economica a psdistilor ma infioara: habar nu au ce inseamna un fond de dezvoltare versus unul de investitii! Acum , câteva previziuni: 10% din fond va disparea pe activittati/masura organizatorce gen sediu, masini, angajat! Alte 20% pe hartii gen studii de prefezabilitate cum ar fi : unde se vor investi banii. In acest timp 10% va fI cheltuit pe shimburi de experienta in locuri cat mai exotice! Am ajuns la 50% si nu am pomenit de contractele de consultanta: alte 10%. Ma opresc aici . Au trecut deja 2 ani si ce sa vezi restul de 40% nu se mai gaseste ! Totusi un pahar de martini de pe o masa din Sao Paulo ar mai sti câteva detalii.
  • Like 0
 • O sa dormim, pentru ca 'vrem prosperitate, nu securitate'. N-o sa mai fie SRI, DNA, politie numai pentru circulatie, si la caz de nevoie de pacificare, autobuzele cu camasile albe. Nu ne mai trebuie securitatea americana, ci ca pe vremuri prosperitatea ruseasca (au petrol, nu jucarie!)
  • Like 0
 • Acest demers se inlatuie cu Programul Național de Dezvoltare Locală - indeosebi creditele de angajament. Si are un pui mic, nascut ... inaintea parintilor, cele 21 de societati infiintate de PMB. Sunt economist si matematician ca formatie si inteleg cifrele. As vrea sa nu le inteleg.

  Ce e foarte trist este ca acesti oameni pleaca de la probleme reale ale Romaniei si vin cu pseudo-solutii, care compromit orice idee si initiativa coerenta si morala.

  Si dramatic este ca aceste solutii ne sunt bagate pe gat de niste oameni care nu stapanesc nici macar logica elementara, limba romana si bunul simt.
  • Like 1
 • Toate demersurile PSD-ului au ca tinta albirea dosarelor si liber la furt..Liber la furt:S-a retehnologizat "Hidrocentrala"cu 240 de milioane de dolari,sarbii cu 80 .A lor merge mai bine.CCR decreteaza:O oportunitate a guvernului nu se ancheteaza.Deci o risipa de 160 de milioane risipiti(eu zc furt)nu se poate ancheta.
  • Like 0
 • Daniel check icon
  Mai poate să vă mire ce se întâmplă, stimați Republicani, de vreme ce, în anul Centenarului României, PSDragnea reface, în Piața Victoriei, demonstrația de 23 August, la care au fost târâte să „agite materialele” în neștire atâtea generații de români, mânați de la spate cu gârbaciul de activiști de partid și dublați de uriașe difuzoare cu aplauze și urale?
  Tot e mai bine, decât să fii "stimulat" de șefii de multinaționale ca să ieși în stradă, altfel riști să-ți pierzi "privilegiile", sau să fii plătit de vreun nene cu ONG, precum Soros
  • Like 1
  • @ Daniel
   dalex check icon
   Pentru tine e bine ca nu vine "nenea" la tot prostul.
   • Like 3
  • @ dalex
   Daniel check icon
   Da, ai dreptate! Mai bine "prost" decât fără conștiință, sau mă rog, pentru un ateu este un cuvânt relativist sau ambiguu, oricum....
   Totul depinde de viziunea pe care o ai.
   • Like 0
  • @ Daniel
   Paul check icon
   Bravo mă, esti pesedist, dar știi totuși cât de cât sa scrii corect românește. Pana și pentru un postac mafiot, asta e mare lucru. Totuși, dacă tu crezi ca o astfel de argumentație tine aici, ești alde pesedist de dudui.
   • Like 1
  • @ Paul
   Daniel check icon
   Să fii sănătos!
   • Like 0
 • Citind lista cu acele companii de stat (sau partial de stat) incluse in acel Fond, am vazut ca unele sunt cu profit, altele din cate am mai auzit fara profit. Gandirea n-am inteles-o. Pe de alta parte, acele companii care au facut profit n-au mai fost retehnologizate de multa vreme, iar o parte din profitul lor ar trebui sa fie indreptat in aceasta directie si nu la compensarea pierderilor celorlalte. Ma gandesc si eu, asa.Nu cred ca este o idee buna acest Fond.
  • Like 1
  • @ teodorviorel
   Nu are relevanta ce societati sunt in lista. Ele sunt acolo din alt motiv. Banii lor conteaza mai putin. Banii care conteaza o sa vina tot de la guvern, cititi cu atentie demersul. Se pregateste acest lucru. Motivul pentru care sunt acolo e ca sa justifice natura acestui fond: o entitate independenta in care actionari sunt societati comerciale. Ca si societatile infiintate de PMB, banii cheltuiti din acest fond vor avea o legislatie mult mai permisiva de respectat.
   • Like 0
 • Marea puşculiţă de partid s-a inaugurat. Va fi mult lăudată în discursurile demagogice ale politicienilor, carei o vor folosi fără scrupule spre a se îmbogăţi. Când matrapazlâcurile vor ieşi la iveală, va fi o încântare să-i auzim pe aceiaşi politicieni urlând ca din gură de şarpe despre abuzurile inimaginabile ale procurorilor aserviţi lui Soros, Brucselului, multinaţionalelor care sug sângele boborului şi statului paralelipipedic.
  Vă sună cunoscut?
  • Like 2
 • Foarte bună perspectiva aceasta peste timp pe care o aduceți, din ce în ce mai mult (aveți și o memorie extraordinară!). Să știți că la Cinematecă, cu filmele și istoria acolo, am văzut pentru prima dată aceste matrice; într-adevar cronice și
  perene... Cuvinte cheie; drac, jefuit, dormi, stăpâni...
  • Like 0
 • check icon
  Foarte bine...sa se aleaga praful de tara asta,altfel nu ne mai trezim.Partide aflate la putere,cele ce legifereaza noaptea ca hotii,o pun de-un miting in capitala (impotriva abuzurilor,auzi trasnaie) si nimeni nu-I intreaba de unde banii pentru asemenea mascarada,infiinteaza fonduri ,iau lacuri pe persoana fizica,...Mascarici asa-zisi profesionisti le canta-n struna,duc in derizoriu orice afirmatie,relativizeaza totul pina nu mai intelege nimeni nimic.
  • Like 2
  • @
   Delia MC Delia MC check icon
   Vor spune cu argumente ca e o inițiativă grozava, si culmea, unii vor si crede.Dar cand dezastrul va fi evident, cand vor taia iar salariile si poate si pensiile ( acum CCR e de partea lor) poate atunci se vor trezi si cei care sorb extaziati minciunile de la RTV si care ii si voteaza...Eu ma mir numai ca pe Fb apar vesnicele truisme, glume rasuflate sau nu, cand toata suflarea rațională a Ro ar trebui sa se canalizeze pe actiune si pe trezirea celor care inca dorm!
   • Like 1
  • @ Delia MC
   check icon
   Ei nu vor taia salariile,vor gasi prostul de serviciu care sa preia sandramaua putreda in ultimul an de mandat si bietul prost(si de prosti avizi de putere nu ducem lipsa) va spala din nou cadavrul pesedist pentru urmatoarele alegeri.Intai trebuie sa fie rau pentru ca mai apoi,pentru unii ,sa fie bine.
   Si dupa ce toata dezmatarea asta de partid se va fi consumat noi trebuie sa la aratam ca putem mai mult.
   Astept sa vad cucuvele vesele intreband manifestantii de sambata seara cat au primit pentru prezenta…
   Sa traim bine!
   • Like 0
  • @ Delia MC
   Doamna ganditi va cine a taiat salarii si pensii !
   • Like 0
  • @ Delia MC
   Doamna ganditi va cine a taiat salarii si pensii !
   • Like 0
 • Consultanții israelieni au dat lovitura: apare primul kibbuț cu specific românesc, mai mare și mai hoț. Campion la colectare și codaș la distribuire. Da, SOV are toate motivele să crape de invidie. Nu pentru idee, ci pentru că el n-a avut la dispoziție decât resurse private.
  • Like 2


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult