Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

„Dormiți liniștiți, Fondul Soveran de Investiții lucrează pentru Dragnea!”

Fondul Suveran de Investiții – a ce sună asta? Păi, seamănă al dracului de bine cu Fondul Național de Investiții, scula cu care, înșurubată în vechiul CEC, Sorin Ovidiu Vîntu, SOV, a jefuit la sfârșitul anilor `90 sute de mii de cetățeni ziua în amiaza mare, deși reclama era nocturnă: „Dormi liniștit, FNI lucrează pentru tine!...”.

Prin urmare, denumirea mai potrivită mi se pare Fondul Soveran de Investiții, căci SOV însuși salută admirativ din pușcărie această coțcărie. Tot despre jaf este vorba, doar mecanismul diferă. Vîntu a mizat pe dorința de înavuțire peste noapte, fără muncă, a celor care, încurajați și de marca statului, CEC, și-au investit de bună voie și ce economisiseră pentru înmormântare în FNI. Dragnea și ai săi se fac pur și simplu stăpâni pe banii cetățenilor, care sunt, de fapt, acționari la companiile înrolate în Fondul Soveran, acestea fiind în majoritate deținute de stat. 

Așa că gândul ar trebui să ne ducă și mai mult înapoi în timp, pe vremea lui Ceaușescu. Cum a procedat Dunărea Gândirii în anii `80, când îi ardea buza după fonduri pentru politica lui asasină de a stinge datoria către creditorii externi și viețile românilor totodată?

A scornicit „părțile sociale”. Astea erau un fel de „protoacțiuni”, adică omul muncii mai dădea niște bani din buzunar și devenea „acționar” la întreprinderea unde lucra. Ar trebui să pun două rânduri de ghilimele, pentru că respectivul salariat nu știa ce se va face cu acești bani (dacă întreba, îl lua Securitatea la întrebări), nu avea nicio posibilitate de control și decizie în legătură cu investirea lor, iar părțile sociale nu puteau fi retransformate în lichidități prin vânzare-cumpărare.

Nu altfel acționează L. Dragnea. Ca să nu se mai încurce cu guvernul Videi Dăncilă, și-a asigurat accesul direct la o căpiță de bani ai cetățenilor acționari pentru a da impresia că, în fine, se vor porni atât de absentele investiții din programul de guvernare și a-și putea finanța nestingherit combinațiile clientelare și electorale. Cică pe lângă banii statului, vor fi atrase și surse private – ce bine miroase asta a finanțare de campanie pe șest...

„Dormiți liniștiți, Fondul Soveran de Investiții lucrează pentru Dragnea!”

Mai poate să vă mire ce se întâmplă, stimați Republicani, de vreme ce, în anul Centenarului României, PSDragnea reface, în Piața Victoriei, demonstrația de 23 August, la care au fost târâte să „agite materialele” în neștire atâtea generații de români, mânați de la spate cu gârbaciul de activiști de partid și dublați de uriașe difuzoare cu aplauze și urale?

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult