Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

„E româncă, nu ţigancă!”

Mii de oameni revoltaţi de caricatura deja celebră a celor de la Charlie Hebdo au reacţionat joi şi vineri, lăsând comentarii şi recenzii negative pe pagina revistei de satiră. În dimineaţa în care am văzut caricatura, nu mi-a atras atenţia în mod special. Eram ocupată şi îmi dădea cafeaua în foc. Până după amiază, deja se pornise un adevărat taifun în social media şi pe canalele de ştiri. Caricatura era subiectul principal de discuţie, sute de voci din toate colţurile îi înfierau pe cei de la Charlie Hebdo şi aminteau de atacul terorist din ianuarie 2015, justificând acţiunile teroriştilor. Pe măsură ce orele treceau, subiectul lua amploare din ce în ce mai tare, iar până seara, deja toată lumea nu doar că ştia despre ce e vorba, dar avea şi o opinie vehementă în acest sens.

Am învăţat în facultate că nu ai cum să prezici dacă un tip de conţinut va deveni viral. Ce-i drept, au trecut mulţi ani de atunci şi e posibil ca lucrurile să se fi schimbat. În privinţa caricaturii cu Simona Halep, ceea ce m-a interesat pe mine a fost să înţeleg de ce s-a viralizat şi de ce a produs reacţii atât de viscerale. Aşa că mi-am luat puţin timp să citesc recenziile şi comentariile de pe pagina celor de la Charlie Hebdo şi am ajuns la o concluzie. Cei mai mulţi români au fost deranjaţi de caricatura respectivă pentru că o reprezenta pe Simona Halep ca fiind ţigancă. 

Dacă vrem să ne simţim jigniţi de o caricatură, putem găsi două detalii jignitoare aici – asocierea dintre trofeu şi fier vechi şi, în mod evident, asocierea dintre ţigani şi ciori. Românii, însă, au inventat un al treilea detaliu, acela care este şi centrul revoltei – campioana Halep, mândria naţională să fie comparată cu o ţigancă?

Pe pagina Charlie Hebdo, în secţiunea dedicată recenziilor, cineva spune „A star for the sketch with Simona Halep. She’s Romanian, not gipsy”. Altcineva merge mai departe şi scrie „You should be ashamed. You compared a champion with other kind of people!”. Bineînţeles, există multe comentarii şi recenzii în stilul acestora două, iar ironia frumoasă este că, la final, unii dintre autori adăugă şi un „racists”.

Există voci care susţin că aceasta caricatură nu era adresată Simonei Halep sau românilor, ci era o ironie la adresa rasismului şi xenofobiei francezilor. Însă până să lovească în rasismul francezilor, cei de la Charlie Hebdo au nimerit la fix în cel al românilor. Adevărul incomod este că cei mai mulţi români s-au revoltat nu din solidaritate cu ţiganii (categoria ironizată, de fapt, în această caricatură) şi nu din solidaritate cu Simona Halep, ci din rasism. Internalizat până în punctul în care avem o serie de expresii („ţiganul tot ţigan”, „nu fi ţigan”, „te fură ţiganii”, „se ceartă ca ţiganii”) care desemnează fapte sau atitudini negative, rasismul românilor faţă de ţigani atinge apogeul în momentul în care, în loc să identifice corect adevăraţii jigniţi din acea caricatură, românii confiscă jignirea. O transformă într-una adresată lor şi reacţionează visceral, exprimându-şi şocul şi scârba profundă pentru că Simona Halep a fost portretizată ca fiind ţigancă.

În momentul în care mi-am dat seama de acest lucru, am provocat o discuţie pe Facebook. La nici zece minute de la postare, a apărut primul individ care m-a insultat în comentarii iar, ulterior, mi-a trimis un mesaj în privat prin care mă anunţa că sunt o ţărancă. Iată, deci, o altă categorie de oameni – armă folosită în încercarea de a jigni. Când insultele uzuale sunt prea blânde, românii inventează „insulte” precum „ţiganule”, „ţiganco”, „ţăranule”, „ţăranco”. Însă acestea vorbesc mai mult despre autorul lor decât despre cel vizat.

Românii care învestesc aceste cuvinte cu valenţe negative sunt aceiaşi care ieri le-au amintit francezilor că turnul Eiffel a fost construit cu oţel provenit de la Reşita (o legendă urbană asupra căreia nu are niciun sens să insist). Sunt aceiaşi care susţin că, fără contribuţia din 44-45’ a României, Aliaţii nu ar fi câştigat cel de-al Doilea Război Mondial şi că tot românii au inventat computerul modern. Teoriile de acest gen sunt multe, însă importantă aici este corelaţia dintre legendele născute pentru a mângâia egoul românilor şi fragilitatea acestuia atunci când percepe o ameninţare la adresa „purităţii rasei” sale.

Pe de o parte, mulţi români au nevoie să creadă într-un rol definitoriu al României (şi al Daciei) în evoluţia omenirii, iar pe de alta au nevoie de categorii sociale sau etnice pe care să le privească cu dispreţ. Care este corelaţia aici? Dacă noi suntem aceia care au dat omenirii marile sale invenţii de ce nu suntem astăzi cea mai dezvoltată ţară, un paradis al civilizaţiei? Ei, iată de ce. Pentru că ne „înecăm ca ţiganu’ la mal”. Pentru că „ne certăm ca la uşa cortului”. Pentru că „nu ştie ţăranu’ ce-i şofranu’”. Cu alte cuvinte, pentru că în această ţară de genii, există categorii sociale şi etnice care ne trag în jos. Avem nevoie să credem în inferioritatea lor pentru a justifica lipsa superiorităţii noastre.

Astfel, atunci când suntem comparaţi cu oamenii care, în mentalul colectiv au devenit simboluri ale inferiorităţii, reacţionăm violent şi visceral. Doar am petrecut atâţia ani spunându-ne cât de buni suntem prin comparaţie cu ei.

Subiectul caricaturii de ieri nu a fost Simona Halep, nu pentru cei mai mulţi dintre români. Subiectul au fost ei înşişi, iar Simona Halep a fost pretextul pentru un display de rasism la adresa ţiganilor. Sigur că cei de la Charlie Hebdo au toată libertatea să publice ce doresc. Sigur că şi românii au toată libertatea să fie revoltaţi. Dar mi-ar fi plăcut că această revoltă să fi fost provocată de atacul la adresa unei întregi comunităţi etnice. Mi-ar fi plăcut să văd solidaritate în locul încercărilor disperate de disociere. În definitiv, mi-ar fi plăcut ca aceia care sunt spectatori pe mal şi notează cu înţelepciune în carneţelul propriilor prejudecăţi, să arunce colacul de salvare ţiganului care se îneacă.  

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mai oameni buni, mie nu imi vine sa cred cat de usor ne lasam trasi in jos! Ca oameni in particular si ca popor! Cea mai frumoasa reactie si sfaturile cele mai intelepte si diplomate au fost din partea reprezentantilor ambasadelor:"asta nu este opinia generala franceza"" si "nu lasati o caricatura sa va strice bucuria victoriei"". Noi ne furam singuri caciula prin aceste reactii negative pentru ca nu reusim sa ne ridicam undeva sus si sa privim de acolo! In mesaj nu este stipulat nicaieri cuvantul tigan si cupa nu poate fi in nici un caz fier vechi pentru ca altfel ai putea spune ca ei si-au batut joc de cupa lor deci totul este doar in miintea noastra! Mie chiar imi place privit de sus aceasta caricatura! Daca am fi stiut sa reactionam cu eleganta ne-am fi debarasat de aceasta imagine care ne-a fost creata in timp dar prin aceste reactii contrare noi ne tragem singuri in jos- totul este in capul nostru si nu reusim sa trecem mai departe! Singura reactie de pana acum care mi-a placut a fost a lui Ilie Nastase care le-a raspuns tot ceva de genul ca sunt ciudosi ei pe victoria noastra! Domnilor raului trebuie sa ii raspundem doar ""in zefleme"" pentru ca daca ne opunem noi suntem cei care cadem ca oameni in particular, ca imagine in general! Noroc cu acel europarlamentar care ne ""ridica"" imaginea prin acea invitatie eleganta altfel toti ceilalti am reactionat ""de-an doaselea" si in acest an care trebuie sa fie al bucuriei prin excelenta si asa ar fi fost ramanem tot niste ""invechiti"" in supararile noastre si nepriceputi in a ne ridica deasupra! Repet caricatura lor nu este grosolata: totul este distanta de la care privim daca stam ""in gura lor"", jos, si digeram fiecare cuvant s-ar putea sa ni se faca rau daca privim de sus caricatura chiar are o doza de umor fin neuitand faptul ca este totusi o caricatura cu doza corespunzatoare de ironie! Offf, offf!
    • Like 0
  • Vanu Vanu check icon
    logica durerii de minte
    exista o categorie tot mai importanta de oameni care ajung la concluzii uluitor de departe de esenta
    ...desi te ai astepta ca omenirea sa devina mai dibace
    • Like 0
  • ZomaHawk ZomaHawk check icon
    Imi pare ca ai pus foarte bine punctul pe i. Ne-ai aratat o oglinda...
    • Like 0
  • Excelenta observatie: doar daca esti la randul tau rasist si desconsideri tiganii te poate insulta caricatura ! Sintem comparati cu tiganii si unii se simt jigniti.
    Ati constatat perfect ipocrizia situatiei.

    Sint roman si caricatura m-a distrat.
    • Like 0
  • Cri check icon
    In ceea ce priveste stupiditatile din revista franceza, cred ca trebui sa privim lucrurile cu un pic de detasare; inflamarile ""patriotice"" sau ""anti-discriminare"" ne vor face la fel de ridicoli pe cat de ridicola e caricatura respectiva; cred ca una-doua replici acide si ironice valoreaza mai mult decat corul de bocitoare la adrsa revistei franceze.
    Cred ca ziaristi precum CTP au suficient spirit si inteligenta in pixul lor pentru a da o replica pe masura la adresa mitocaniei comise de respectiva revista.
    In ceea ce priveste problema tiganilor, nu trebuie sa uitam ca de cateva ori pe an, Germania si Franta, desi se pretind campioane ale tolerantei si democratiei, ne trimit inapoi cateva loturi de tigani veniti din Romania, probabil ca o dovada de dragoste si de lipsa de discriminare fatza de etnia tiganeasca.
    Pe de alta parte, pentru asocierea imaginii romanilor cu tiganii nu sunt vinovati doar occidentalii; este o realitate statistica faptul ca un numar semnificativ de ilegalitati sunt comise in tarile vest-europene tocmai de catre tiganii romani.
    Si sa nu uitam ca tocmai Statul roman a decis ca tiganii sa fie re-botezati cu numele unei bauturi, adica rom ( romi ), iar similaritatea dintre cuvintele ""rom"" si ""roman"" era inevitabil sa duca la confuzie .
    Mai mult, o alta consecinta a acestei decizii imbecile a conducatorilor Romaniei de a-i re-boteza pe tigani cu numele de romi, a dus la o alta confuzie inevitabila: semantic vorbind, Romania devine astfel in mod natural patria romilor, adica a tiganilor, la fel cum Franta este in mod firesc patria francezilor, Finlanda este patria finlandezilor, etc.
    Ca atare, inainte de a-i acuza pe francezi ca ne confunda cu tiganii si ca astfel ne ""discrimineaza", sa ne re-amintim ca noi insine, prin conducatorii nostri, i-am re-botezat pe tigani in romi, iar Romania este numele tarii noastre...

    • Like 0
  • Scurt: articol gresit. In caricatura se spune "o româncă a câstigat..." deci nu sunt ironizati tiganii ci românii.
    • Like 0
    • @ Iustin Grama
      :))))))))))))))))) Bingo!
      Şi Antonescu a fost patriot, este?!
      "...Adevărul incomod este că cei mai mulţi români s-au revoltat nu din solidaritate cu ţiganii (categoria ironizată, de fapt, în această caricatură) şi nu din solidaritate cu Simona Halep, ci din rasism...
      Subiectul caricaturii de ieri nu a fost Simona Halep, nu pentru cei mai mulţi dintre români. Subiectul au fost ei înşişi, iar Simona Halep a fost pretextul pentru un display de rasism la adresa ţiganilor..."
      • Like 2
    • @ Tibi Popescu
      Domnul meu,dumneata nu intelegi ca pentru francezi român inseamna tigan? Nu intelegi ca au scris "o româncă a câștigat..." nu "o ţigancă...."? Nu intelegi ca suntem singura tara din Europa in care tiganilor nu li se spune tigani? Asta cu rasismul..lasati-o mai moale. Nu stiti ce inseamna. Nicaieri in lume tiganii sau alte minoritati nu au locuri separate la admiterea in diferite institutii de invatamant superior. Vrei egalitate dar daca se poate tu sa fii "mai egal",nu?
      • Like 1
    • @ Iustin Grama
      <Nu intelegi ca au scris "o româncă a câștigat..." nu "o ţigancă...."?>

      Se pare că tu nu înţelegi că pe actul de identitate (buletin, paşaport, whatever) emis de autorităţile române, la rubrica Cetăţenie / Nationalité / Nationality scrie "Română", nu "Ţigănească". Un cetăţean român e român indiferent de etnie.

      <Nu intelegi ca suntem singura tara din Europa in care tiganilor nu li se spune tigani?>

      Fals.

      <Asta cu rasismul..lasati-o mai moale. Nu stiti ce inseamna.>

      Bwahahahaha :) Venită tocmai din partea ta, observaţia e priceless!

      <Nicaieri in lume tiganii sau alte minoritati nu au locuri separate la admiterea in diferite institutii de invatamant superior.>

      Complet fals. Primele care îmi vin în minte sunt Slovacia, Macedonia, Cehia, Ungaria, Suedia, dar sunt convins că multe alte ţări (în special din UE) aplică politici de “affirmative action” în acest domeniu. Spania, de exemplu, are o politică de facilitare a admiterii în universităţi pentru candidaţi de origine romă. Este evident că măsurile care implică discriminarea pozitivă sunt în conformitate cu principiul egalității de șanse implementat de instituțiile europene pentru a asigura o egalitate reală, în ideea principiului general al nediscriminării stabilit de Curtea de Justiţie a UE.
      Şi pentru că te-ai referit şi la <alte minorităţi>, mai amintesc aici de SUA. De exemplu, Medical School of the University of California at Davis organizează admitere pe 100 de locuri, dintre care 16 sunt rezervate pentru minorităţi. La fel şi University of Washington’s School of Law (din statul Washington), unde candidaţii din partea minorităţilor beneficiază de măsuri anti-discriminare ce stabilesc cote pe bază de rasă/etnie.

      <Vrei egalitate dar daca se poate tu sa fii "mai egal", nu?>

      Nu ai înţeles nimic. Rolul politicilor de discriminare pozitivă este tocmai de a reduce distanţele dintre grupuri inegale prin desemnarea anumitora ca beneficiare ale măsurilor respective. Sunt măsuri preferenţiale care în mod automat iscă controverse pentru că sunt văzute ca metode de asistenţă socială sau ca favoritisme. Ideea este că tocmai MAJORITATEA este “mai egală”, de unde şi necesitatea unor astfel de măsuri.
      • Like 1
    • @ Rocky's Dad
      check icon
      Mai uită-te o dată la caricatură şi ai să observi ,sper ,că e portretizată ca rrromancă. Poate aşa arată femeile din familia ta şi atunci ai dreptate ,pentru tine aşa e imaginea clasică a femeii.
      • Like 1
    • @ Tibi Popescu
      Thrill check icon
      Da, Antonescu a fost patriot, nea Ițic.
      Shalom.
      • Like 0
    • @
      Amice, eşti idiot. Nu ai priceput nimic.
      • Like 0
    • @ Rocky's Dad
      Vanu Vanu check icon
      nici nu vor pricepe. Parca sunt batuti in cap, te uluieste cum un asemenea articol poate penetra pe media
      mnezeule mare
      • Like 1
    • @ Thrill
      :))))))))))))))))) Patriotul care a instaurat, prin acţiunile lui nesăbuite, bolşevismul în România.
      • Like 0
    • @
      :)))))))))))))) Frăţică Adiţă, nici potretul, nici cupa nu-s ale Halepei, cupa este evident desen după cupa câştigată de Nadal. Dar dacă te simţeşti rom, e treaba ta, că şi ei sunt tot oameni.
      • Like 0
  • Caricatura nu a fost despre tigani ci despre faptul ca francezii ne asociaza pe noi romanii cu tiganii. In momentul in care o romanca a castigat RG cu ce sa vi in caricatura ca sa se suprapuna cu mentalul francezului de rand ? Normal ca vi cu ceva legat de tigani. Ca si gluma aceea (a unui presedinte francez parca) cu intinsul mainii la cersit cand s-a pomenit in interviu ceva despre romani. Pur si simplu CH a transpus in caricatura un stereotip atat de inradacinat printre francezi: roman inseamna tigan (sau cel putin asta e primul gand unde ma duce pe mine, francezul de rand, cuvantul roman, Romania, etc). Nu stiu daca cei de la CH pot fi acuzati ca sunt rasisti pt ca nu scriu nicaieri ca tigan ar fi ceva rau. Ci doar ca atunci cand vine vorba de Romania, de o romanca, etc in caricatura e normal ca subiectul sa fie ceva legat de tigani. E ca si cum ar fi facut o caricatura cu o rusoaica (castigatoare de RG) band vodca din cupa primita sau cu o scotiana vanzandu-si cupa pe niste bani buni...
    • Like 1
    • @ Doru Munteanu
      Este despre rasismul imbecililor, fără deosebeală de naţie.
      • Like 3
  • check icon
    Dnă Burcescu, înainte de a scrie acest articol, ați meditat vreo clipă asupra întrebării ”ce, de fapt, înseamnă țigan”? Eu am meditat și vă pot spune că nu are NIMIC de-a face cu culoarea pielii! Eu am, dar sunt convins că și dvs (și cam oricine altcineva) prieteni buni, deci oameni de calitate, care au pielea mai închisă la culoare. Fiindu-ne prieteni, ignorăm ca pe ceva de la sine, inconștient, culoarea pielii lor și nici prin cap nu ne trece că ei ar putea fi ”țigani”. Prin urmare, nu culoarea pielii e definitorie! Și, la o adică, neamului căldărarilor (și poate și poate și a altor bresle) tot ”țigani” li se zice, deși ei sunt albi la piele și doar portul și oarecari trăsături mongoloide i-ar putea ”trăda”.
    Dnă Burcescu, în ce mă privește, fac distincția între țigan și altă etnie conlocuitoare pe baza OBICEIURILOR acestora. Pt mine ”țigan” prin definiție e peiorativ căci întotdeana se referă la obiceiuri (și nici în vreun fel la culoarea pielii): ”hai, nu fi țigan”, ”nu te țigăni” - se referă ÎNTOTDEAUNA la obiceiurile majorității acestei etnii (de fapt, eu cred că-s mai multe, dar noi, majoritatea, simplificăm lucrurile reducînd-o la una singură: cea rromă!).
    Cred că soluția este educația (iar în rîndul rromilor asta este FOARTE dificil tocmai din cauza obiceiurilor lor), însă e singura cale.
    Cred că istoria se răzbună: așa cum s-a întîmplat mai pretutindeni (vezi SUA), urmașii celor care au fost folosiți ca robi (sclavi) necesită și merită programe SPECIALE de educare.
    Zic, de educare, nu de trai!
    • Like 2
  • Moka check icon
    Excelent articolul.
    Punctul pe i, pus foarte bune! Deci, felicitari autoarei.
    Cine se simte vizat de caricatura, sau cu musca pe caciula, n-are decat sa se dea peste cap de-a berbleacul, daca nu cumva are altceva mai bun de facut.
    • Like 2
  • "Paradis al civilizatiei"?????????pentru cine??????am fost plecat multa vreme din tara si am lucrat cu tot felul de oameni de diferite rase si culori si nu am avut nici o problema de integrare sau comunicare in termenii civilizatiei moderne;dar ajuns acasa ,vazand ca un mare procent din etnia mai sus amintita e predispusa la lucruri negative atat in tara cat si in afara ei ,nu ai cum sa nu-ti faci anumite prejudecati.....din ce ratiuni trebuie sa fie romanii muncitori si cinstiti asemuiti acestei etnii care dezonoreaza in mare parte tara din care provin????de ce exista expresiile legate de ei?pentru ca sunt izvorate din cruda realitate in care traim.Ne e rusine sa ne aparam pana si campionii care ne fac cinste,atat de ipocriti am ajuns???
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult