Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

„Eliberarea lui Dragnea”. Cum i se aplică șefului PSD ordonanța grațierii și redefinirea abuzului în serviciu

Liviu Dragnea s-ar putea număra și el printre beneficiarii Ordonanței de urgență privind grațierea, lansată miercuri în dezbatere miercuri de Ministerul Justiției. 

Președintele PSD a fost condamnat în aprilie 2016 la doi ani de închisoare cu suspendare, în dosarul Referendumului, acuzația fiind de folosire a influenţei sau a autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau altul de foloase necuvenite.

Ordonanța de urgență privind grațierea se aplică și persoanelor condamnate cu suspendare.

Articolul 1, aliniatul (1) prevede că „se grațiază în întregime pedepsele cu închisoare de până la 5 ani inclusiv...”, iar la aliniatul (2) se adaugă că „prevederile de la alin (1) se aplică indiferent de modalitatea de executare a pedepsei...”

(Sursa Ordonanța de grațiere/clic pe imagine pentru a mări)

Liderul PSD a fost condamnat pe baza legii 78 din anul 2000, articolul 13.

Ordonanța de urgență lansată în dezbatere de Ministerul Justiției prevede că de grațiere nu vor beneficia cei care au fost condamnați pentru infracțiuni prevăzute la articolul 5 aliniatul (1) și (3) din legea 78/2000. La aliniatul (2), care este „omis” din ordonanță, sunt descrise chiar infracțiunile din art 13 din Legea 78, în baza cărora a fost condamnat Liviu Dragnea.

Art. 13, din Legea 78/2000 prevede:

„Fapta persoanei care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influența ori autoritatea sa în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, se pedepseste cu închisoare de la unu la 5 ani”.

(Sursa Legea 78/2000, art 13)

Iar articolul 5 din legea 78/2000:

(Sursa Legea 78/2000, art 5)

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Daca tot vrea sa mai goleasca din puscarii sa dea drumul batranilor care vindea zarzavat
  nu mafiotilor si criminalilor de la revolutie ,in SUA si pentru catva dolari evaziune o iei pe cocoasa la noi pune barem de 200.000 lei ,tot fura dar in rate.
  • Like 0
 • Grațierea cu Dedicație pentru Dragnea ar suna cel mai bine asa : " si fie grațiat acum si pururea si veci-veciloooooor". Dar cei care dedica legi cu Dedicație de ce nu pot fi Trași la răspundere penal ? PSD = Partidul Scapatilor cu Dedicație
  • Like 1
 • check icon
  Păi este limpede că pt. Dragnea &Co sunt făcute modificările legilor penale, faptul că vor profita și găinarii cu antecedente e bașca.
  • Like 0
 • DanM check icon
  Acum 27 de ani nu a tinut cu promisiunea "va mai dau 100 de lei". Se pare ca in dec 2016 aceasta promisiune a prins. In Piata, ora 18, sa tot fie vreo150-200 de zgribuliti. Hai sa le aratam ca nu pot face legi importante fara sa tina cont si de noi!
  • Like 1


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult