Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

„Eliberarea lui Dragnea”. Cum i se aplică șefului PSD ordonanța grațierii și redefinirea abuzului în serviciu

Liviu Dragnea s-ar putea număra și el printre beneficiarii Ordonanței de urgență privind grațierea, lansată miercuri în dezbatere miercuri de Ministerul Justiției. 

Președintele PSD a fost condamnat în aprilie 2016 la doi ani de închisoare cu suspendare, în dosarul Referendumului, acuzația fiind de folosire a influenţei sau a autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau altul de foloase necuvenite.

Ordonanța de urgență privind grațierea se aplică și persoanelor condamnate cu suspendare.

Articolul 1, aliniatul (1) prevede că „se grațiază în întregime pedepsele cu închisoare de până la 5 ani inclusiv...”, iar la aliniatul (2) se adaugă că „prevederile de la alin (1) se aplică indiferent de modalitatea de executare a pedepsei...”

(Sursa Ordonanța de grațiere/clic pe imagine pentru a mări)

Liderul PSD a fost condamnat pe baza legii 78 din anul 2000, articolul 13.

Ordonanța de urgență lansată în dezbatere de Ministerul Justiției prevede că de grațiere nu vor beneficia cei care au fost condamnați pentru infracțiuni prevăzute la articolul 5 aliniatul (1) și (3) din legea 78/2000. La aliniatul (2), care este „omis” din ordonanță, sunt descrise chiar infracțiunile din art 13 din Legea 78, în baza cărora a fost condamnat Liviu Dragnea.

Art. 13, din Legea 78/2000 prevede:

„Fapta persoanei care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influența ori autoritatea sa în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, se pedepseste cu închisoare de la unu la 5 ani”.

(Sursa Legea 78/2000, art 13)

Iar articolul 5 din legea 78/2000:

(Sursa Legea 78/2000, art 5)

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Daca tot vrea sa mai goleasca din puscarii sa dea drumul batranilor care vindea zarzavat
  nu mafiotilor si criminalilor de la revolutie ,in SUA si pentru catva dolari evaziune o iei pe cocoasa la noi pune barem de 200.000 lei ,tot fura dar in rate.
  • Like 0
 • Grațierea cu Dedicație pentru Dragnea ar suna cel mai bine asa : " si fie grațiat acum si pururea si veci-veciloooooor". Dar cei care dedica legi cu Dedicație de ce nu pot fi Trași la răspundere penal ? PSD = Partidul Scapatilor cu Dedicație
  • Like 1
 • check icon
  Păi este limpede că pt. Dragnea &Co sunt făcute modificările legilor penale, faptul că vor profita și găinarii cu antecedente e bașca.
  • Like 0
 • DanM check icon
  Acum 27 de ani nu a tinut cu promisiunea "va mai dau 100 de lei". Se pare ca in dec 2016 aceasta promisiune a prins. In Piata, ora 18, sa tot fie vreo150-200 de zgribuliti. Hai sa le aratam ca nu pot face legi importante fara sa tina cont si de noi!
  • Like 1


Îți recomandăm

Fetiță la laptop

Situația se poate schimba în orice moment și școli aflate acum în scenariul verde sau galben pot trece de pe o zi pe alta în scenariul roșu, dacă în cadrul lor vor fi confirmate 3 cazuri de Covid. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult

Scoala din valiza

„Educația digitală nu înseamnă neapărat distanțarea între copil și profesor. Și aici îmi vine în minte un alt exemplu: profesorii dintr-o școală din Ialomița, care au devenit dependenți de copiii pentru a putea să folosească mijloacele digitale și s-au apropiat de copii”.

Citește mai mult

Andreas Lier - BASF

„Mă duc aproape în fiecare dimineață cu bicicleta la birou, pe o distanță de 3-4 km, în timp ce vecinii mei adoră să-și conducă SUV-urile, să stea în ambuteiaje, să polueze aerul, lăsând o amprentă mare de carbon doar pentru a se simți foarte confortabil și a afișa simboluri de statut social”, dezvăluie Andreas Lier, CEO al BASF România, într-un interviu pentru Republica.

Citește mai mult

O afacere cu cânepă

Ionuț a plecat în India în toamna lui 2017 ca să viziteze cele șapte orașe sfinte. A luat această decizie după un an și jumătate în care a lucrat pentru o companie elvețiano-britanică din Praga, unde ajunsese ca proaspăt absolvent al unui masterat în Olanda, care nu și-a găsit nimic de lucru în țară.

Citește mai mult

Andrei Pitis

Andrei Pitiş, unul dintre cei mai cunoscuţi oameni din industria locală de IT, a investit până în prezent în 15 startup-uri, după ce în 2018 a demarat un proiect prin care vrea să ajute 100 de români să ajungă milionari în euro din startup-uri în tehnologie.

Citește mai mult