Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

„Este o meteahnă a noastră”. Consultant: Agricultorii români care s-au lăcomit la preț au rămas cu gâul în depozite, după ce piața a fost inundată de cereale ucrainene

grâu - Foto: Monty Rakusen / ImageSource / Profimedia

Foto: Monty Rakusen / ImageSource / Profimedia

Piața cerealelor din România este foarte afectată de războiul din proximitate, din cauza faptului că fluxurile de mărfuri ucrainene, unele de calitate redusă, care urmau să traverseze țara către Portul Constanța, căutându-și drum către destinații din Uniunea Europeană, au rămas în mare parte pe teritoriul românesc, a spus Cezar Gheorghe, consultant în domeniul cerealelor, invitat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

Comparând datele din decembrie 2022 și aceeași lună din 2021, consultantul în agricultură a sesizat o reducere puternică a nivelului exporturilor de grâu și porumb. România a importat 700.000 tone de grâu și a exportat doar 2,1 milioane de tone, potrivit statisticilor din decembrie anul trecut. Spre comparație, în decembrie 2021, România exportase peste 4 milioane de tone de grâu. La porumb, situația este la fel de dramatică, vede el. Țara noastră a importat 1,5 milioane de tone de porumb ucrainean și a exportat doar 375.000 de tone de porumb.

„Dintr-o țară net exportatoare, România s-a transformat într-o țară importatoare”, a punctat el. Producția totală a fost anul trecut de 9 milioane de tone de grâu, iar pentru consumul intern sunt suficiente 3,3-3,6 milioane de tone. Restul mergea cadențat către export. De ce nu au mai vândut mulți dintre fermierii noștri grâul? Două cauze importante a sesizat Cezar Gheorghe: pe de o parte producătorii au așteptat creșterea prețurilor, însă piața locală era inundată de grâu ieftin din Ucraina, pe de altă parte dificultățile în domeniul logisticii.

„Două cauze majore. Prima - fermierii români nu au vrut să înțeleagă că limita nu e ceru, în ce privește nivelul prețurilor și au refuzat să vândă marfa în mai, iunie, iulie, așteptând să mai crească prețurile. Este o meteahnă a noastră, uităm că se face grâu aproape peste tot în lume. A doua cauză a fost faptul că nivelul costului cu logistica s-a dublat și a impactat prețul mărfurilor românești. Nu a fost logistică pentru mărfurile românești, iar locurile de descărcare - Portul Constanța sau procesatori - au fost practic asaltate de mărfurile ucrainene”, a explicat Cezar Gheorghe la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

„Cifrele indicau că e mai mult grâu decât apă în Marea Neagră” 

Fermierii care au avut convingerea că prețul grâului va crește au acumulat foarte multe datorii, nu și-au plătit scadențele la input-uri - îngrăsâminte chimice etc -, au luat credite pe stocuri, în speranța că va crește prețul, iar toate acestea împovărează acum balanța de venituri și cheltuieli a fermelor. 

„Cifrele indicau că e mai mult grâu decât apă în Marea Neagră. Rusia are o recoltă foarte mare și trebuie să o vândă, orice ar face. Exact asta s-a întâmplat. Australia are recoltă-record, Canada are recoltă frumoasă, prețul a început să coboare. Statul român trebuia să găsească soluții de salvgardare pentru interesele României. Noi trebuia să avem o detașare clară a fluxurilor, un control foarte bun pentru marfa care se spunea că e în tranzit. 

Și chiar dacă Uniunea Europeană a suspendat certificatul sanitar veterinar în cazul mărfurilor din Ucraina, noi trebuia să ne facem treaba și să controlăm dacă marfa e conformă sau nu. Pentru că de aici a plecat un alt tăvălug, cu marfă care nu a fost conformă calitativ și care a fost amestecată în marfa românească și a mers la procesare, la furajare”, a spus Cezar Gheorghe.

Emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica de la ora 14.00.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult