Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Expertul în agricultură Cezar Gheorghe, „În fața ta” : Cumpărătorul român trebuie să se aștepte să vadă o descreștere a prețurilor la raft

Cezar Gheorghe

Foto: captura Digi24/ „În fața ta”

O eventuală escaladare a războiului declanșat de Rusia în Ucraina ar putea duce, într-o primă etapă, la o creștere a prețului cerealelor și plantelor oleaginoase, în special porumb și semințe de floarea-soarelui, urmată de o revenire a cotațiilor, pe măsura reducerii capacității părților combatante de a susține conflictul, a spus Cezar Gheorghe, analist, expert și consultant în domeniul agriculturii și al comerțului cu cereale, invitat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24. 

„Dacă invazia la sol (în Ucraina) va începe în trei-patru săptămâni, ne putem aștepta la un spike, o creștere de prețuri, nu fabuloasă, dar la o creștere de prețuri, după care cele două părti combatante nu vor putea susține la nesfârsit războiul la sol, iar lucrurile se vor calma”, crede Cezar Gheorghe.

Ulterior, concurența exercitată de produsele alimentare din Ucraina, mai ieftine, ce vor ajunge pe rafturile magazinelor românești îi va determina pe producătorii locali să reducă prețurile, având în vedere ieftinirile din ultima perioadă la nivelul materiilor prime agricole, dar și faptul că nu mai sunt îndeplinite toate condițiile care anul trecut au dus la scumpirea alimentelor, vede analistul. În plus, crede el, „lumea nu mai suportă” majorări de prețuri.  

„Cumpărătorul român trebuie să se aștepte, pe toate premisele pe care le avem acum, să vadă o descreștere a prețurilor, pentru că ți-a scăzut materia primă, ți-a scăzut costul cu energia, ți-a scăzut costul gazelor, nu există niciun motiv în afară de cel evocat mai devreme (escaladarea conflictului din Ucraina- n.n.) ca pretul să rămână acolo. Nu are absolut niciun sens, pentru că te dărâmă competiția. Pe scurt, o să vină ulei din Ucraina, rafinat, îmbuteliat, o să-l pună la raft și o să-l vândă cu 7 lei. O să vină produse din Ucraina sau de nu știu unde și o să-ți dârâme ție (producătorului local -n.n.) producția și trebuie să ieftinești. Scala e de coborâre. A fost, ajunge, lumea nu mai suportă”, a declarat Cezar Gheorghe.

Deja, spune el, prețul uleiului a început să scadă la rafturi. „Uleiul marcă brand românesc a ajuns la un preț de 8 lei și 50 de bani litrul. Trebuie să scadă, nu are cum. Ce vrei să vinzi, volum sau preț? E simplu”, vede Cezar Gheorghe. (Trebuie să ne așteptăm la niște ieftiniri la raft?). „E logic să fie așa”, susține consultantul în domeniul agriculturii. El a dat exemplu îngrășămintele chimice, care au ajuns la nivelul de preț cel mai scăzut al ultimului an. De asemenea, prețul de tranzacționare a grâului, de la unn vârf de 428 euro pe tonă, a ajuns la 280 euro pe tonă, la bursa Euronext.

Premisele anului care urmează dați-mi voie să le numesc verzi, vorbesc aici de materia primă, mai spune el, adăugând că în prezent culturile de grâu arată foarte bine în România, dar și în Uniunea Europeană, Ucraina și Rusia.

Emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica, de la ora 14.00.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Pe margine, cateva constatari simple, le'as zice aproape "pleonasme", dar care din pacate, raman valabile de'a lungul anilor pt. ca nu se schimba nimic:
    - puterea de a regla piata sta in mana consumatorului, nu a producatorului; spre deosebire de alte tari din vest, aici clientul roman e ostatic, nu stapan; nu realizeaza puterea pe care o are de fapt
    - producem putin, cu cheltuieli mari si de calitate slaba; ideea de asociere a producatorilor pe tot lantul pana la desfacere n'a prins nici acum la noi
    - exportam doar materie prima in loc de produse procesate cu valoare adaugata
    - statul si toate guvernarile continua demolarea productiei interne, pt a derula in loc contracte de import pe care clasa politica incaseaza comisioane grase

    Pana nu rezolvam aceste aspecte, Romania nu va fi in stare sa produca nici macar pt. necesarul intern, daramite sa se transforme intr'o putere agricola comparabila cu greii Europei
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult