Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Expertul în agricultură Cezar Gheorghe, „În fața ta” : Cumpărătorul român trebuie să se aștepte să vadă o descreștere a prețurilor la raft

Cezar Gheorghe

Foto: captura Digi24/ „În fața ta”

O eventuală escaladare a războiului declanșat de Rusia în Ucraina ar putea duce, într-o primă etapă, la o creștere a prețului cerealelor și plantelor oleaginoase, în special porumb și semințe de floarea-soarelui, urmată de o revenire a cotațiilor, pe măsura reducerii capacității părților combatante de a susține conflictul, a spus Cezar Gheorghe, analist, expert și consultant în domeniul agriculturii și al comerțului cu cereale, invitat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24. 

„Dacă invazia la sol (în Ucraina) va începe în trei-patru săptămâni, ne putem aștepta la un spike, o creștere de prețuri, nu fabuloasă, dar la o creștere de prețuri, după care cele două părti combatante nu vor putea susține la nesfârsit războiul la sol, iar lucrurile se vor calma”, crede Cezar Gheorghe.

Ulterior, concurența exercitată de produsele alimentare din Ucraina, mai ieftine, ce vor ajunge pe rafturile magazinelor românești îi va determina pe producătorii locali să reducă prețurile, având în vedere ieftinirile din ultima perioadă la nivelul materiilor prime agricole, dar și faptul că nu mai sunt îndeplinite toate condițiile care anul trecut au dus la scumpirea alimentelor, vede analistul. În plus, crede el, „lumea nu mai suportă” majorări de prețuri.  

„Cumpărătorul român trebuie să se aștepte, pe toate premisele pe care le avem acum, să vadă o descreștere a prețurilor, pentru că ți-a scăzut materia primă, ți-a scăzut costul cu energia, ți-a scăzut costul gazelor, nu există niciun motiv în afară de cel evocat mai devreme (escaladarea conflictului din Ucraina- n.n.) ca pretul să rămână acolo. Nu are absolut niciun sens, pentru că te dărâmă competiția. Pe scurt, o să vină ulei din Ucraina, rafinat, îmbuteliat, o să-l pună la raft și o să-l vândă cu 7 lei. O să vină produse din Ucraina sau de nu știu unde și o să-ți dârâme ție (producătorului local -n.n.) producția și trebuie să ieftinești. Scala e de coborâre. A fost, ajunge, lumea nu mai suportă”, a declarat Cezar Gheorghe.

Deja, spune el, prețul uleiului a început să scadă la rafturi. „Uleiul marcă brand românesc a ajuns la un preț de 8 lei și 50 de bani litrul. Trebuie să scadă, nu are cum. Ce vrei să vinzi, volum sau preț? E simplu”, vede Cezar Gheorghe. (Trebuie să ne așteptăm la niște ieftiniri la raft?). „E logic să fie așa”, susține consultantul în domeniul agriculturii. El a dat exemplu îngrășămintele chimice, care au ajuns la nivelul de preț cel mai scăzut al ultimului an. De asemenea, prețul de tranzacționare a grâului, de la unn vârf de 428 euro pe tonă, a ajuns la 280 euro pe tonă, la bursa Euronext.

Premisele anului care urmează dați-mi voie să le numesc verzi, vorbesc aici de materia primă, mai spune el, adăugând că în prezent culturile de grâu arată foarte bine în România, dar și în Uniunea Europeană, Ucraina și Rusia.

Emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica, de la ora 14.00.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Pe margine, cateva constatari simple, le'as zice aproape "pleonasme", dar care din pacate, raman valabile de'a lungul anilor pt. ca nu se schimba nimic:
    - puterea de a regla piata sta in mana consumatorului, nu a producatorului; spre deosebire de alte tari din vest, aici clientul roman e ostatic, nu stapan; nu realizeaza puterea pe care o are de fapt
    - producem putin, cu cheltuieli mari si de calitate slaba; ideea de asociere a producatorilor pe tot lantul pana la desfacere n'a prins nici acum la noi
    - exportam doar materie prima in loc de produse procesate cu valoare adaugata
    - statul si toate guvernarile continua demolarea productiei interne, pt a derula in loc contracte de import pe care clasa politica incaseaza comisioane grase

    Pana nu rezolvam aceste aspecte, Romania nu va fi in stare sa produca nici macar pt. necesarul intern, daramite sa se transforme intr'o putere agricola comparabila cu greii Europei
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult