Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

„Este unul la un milion”. David Popovici, „The New Kid on the Block”, pe coperta Swimmimg World Magazine

David Popovici a câștigat, sâmbătă, medalia de aur în proba de 200 m liber la Campionatele Europene de nataţie în bazin scurt, de la Kazan. Sportivul în vârstă de 17 ani a încheiat proba cu timpul 1:42.12 și a stabilit astfel un nou record național. „David este un sportiv de excepție, un campion în adevăratul sens al cuvântului. A demonstrat întotdeauna că atunci când își stabilește un obiectiv, este serios în ceea ce înseamnă pregătirea. E foarte sigur pe el înainte de probe, foarte calculat. Mă bucur că i-au ieșit toate lucrurile în această finală de 200 de metri liber, este pentru prima oară când participă la o asemenea competiție într-un bazin scurt”, a spus la Digi Sport, președinta Federației Române de Natație, Camelia Potec.

Ascensiunea adolescentului român a atras atenția specialiștilor din natație din toată lumea. „David Popovici, New Kid on the Block”, a titrat revista Swimming World, care i-a dedicat coperta din luna octombrie.

„Popovici este o figură majoră a acestui sport, iar impactul său abia începe să se simtă. Pe măsură ce ne apropiem de Olimpiada de la Paris, așteptați-vă ca influența lui să crească, chiar dacă detaliile poveștii sale sunt oarecum neobișnuite.

Adevărul este că prezența lui Popovici ca performer de elită nu are sens. Ei bine, chiar dacă această afirmație ar putea să fie prea puternică, să-l vezi în elita freestyle-ului mondial și pe drumul spre măreție este totuși un lucru surprinzător din câteva motive:

• Popovici provine dintr-o țară fără o istorie bogată în succese în ceea ce privește acest sport. Chiar dacă la feminin România a obținut o serie de medalii olimpice, Răzvan Florea este singurul bărbat din această țară care a urcat pe un podium olimpic. S-a întâmplat la JO de la Atena, unde Florea a obținut o medalie de bronz la 200 de metri de spate.

• Puștiul tocmai a împlinit 17 ani la jumătatea lunii septembrie. În ciuda prezenței lui Michael Phelps și Ian Thorpe ca adolescenți minune, este rar ca un bărbat atât de tânăr să apară ca o forță globală, mai ales într-o probă de putere, precum 100 metri stil liber. De obicei, succesul vine mai târziu, când mușchii s-au dezvoltat.

Pe de altă parte, marii sportivi tind să perturbe norma, iar Popovici are cu siguranță aptitudinile — fizice și psihice — pentru a avea o carieră specială”, scrie Swimming World Magazine.

Publicația îl citează pe dublul campion olimpic australian Brett Hawke, care l-a intervievat pe David Popovici și care crede că acesta „are un dar”.

„Cred că primul lucru care trebuie să fie acolo este un dar ciudat. Are un fizic ca un tânăr baschetbalist.

Mâini uriașe. Picioare imense. Este construit fizic diferit.

Apoi ai simțirea lui pentru apă. Când îl privești înotând, are ceva de Anthony Ervin (n.r. de patru ori medaliat olimpic și dublu campion mondial). Este unul la un milion. Are această capacitate de a pune mâna în apă și de a fi diferit de orice alt înotător. Are o atingere naturală, acvatică. Nu o poți replica. Și când aduni totul, iese ceva special”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult