Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

„Este unul la un milion”. David Popovici, „The New Kid on the Block”, pe coperta Swimmimg World Magazine

David Popovici a câștigat, sâmbătă, medalia de aur în proba de 200 m liber la Campionatele Europene de nataţie în bazin scurt, de la Kazan. Sportivul în vârstă de 17 ani a încheiat proba cu timpul 1:42.12 și a stabilit astfel un nou record național. „David este un sportiv de excepție, un campion în adevăratul sens al cuvântului. A demonstrat întotdeauna că atunci când își stabilește un obiectiv, este serios în ceea ce înseamnă pregătirea. E foarte sigur pe el înainte de probe, foarte calculat. Mă bucur că i-au ieșit toate lucrurile în această finală de 200 de metri liber, este pentru prima oară când participă la o asemenea competiție într-un bazin scurt”, a spus la Digi Sport, președinta Federației Române de Natație, Camelia Potec.

Ascensiunea adolescentului român a atras atenția specialiștilor din natație din toată lumea. „David Popovici, New Kid on the Block”, a titrat revista Swimming World, care i-a dedicat coperta din luna octombrie.

„Popovici este o figură majoră a acestui sport, iar impactul său abia începe să se simtă. Pe măsură ce ne apropiem de Olimpiada de la Paris, așteptați-vă ca influența lui să crească, chiar dacă detaliile poveștii sale sunt oarecum neobișnuite.

Adevărul este că prezența lui Popovici ca performer de elită nu are sens. Ei bine, chiar dacă această afirmație ar putea să fie prea puternică, să-l vezi în elita freestyle-ului mondial și pe drumul spre măreție este totuși un lucru surprinzător din câteva motive:

• Popovici provine dintr-o țară fără o istorie bogată în succese în ceea ce privește acest sport. Chiar dacă la feminin România a obținut o serie de medalii olimpice, Răzvan Florea este singurul bărbat din această țară care a urcat pe un podium olimpic. S-a întâmplat la JO de la Atena, unde Florea a obținut o medalie de bronz la 200 de metri de spate.

• Puștiul tocmai a împlinit 17 ani la jumătatea lunii septembrie. În ciuda prezenței lui Michael Phelps și Ian Thorpe ca adolescenți minune, este rar ca un bărbat atât de tânăr să apară ca o forță globală, mai ales într-o probă de putere, precum 100 metri stil liber. De obicei, succesul vine mai târziu, când mușchii s-au dezvoltat.

Pe de altă parte, marii sportivi tind să perturbe norma, iar Popovici are cu siguranță aptitudinile — fizice și psihice — pentru a avea o carieră specială”, scrie Swimming World Magazine.

Publicația îl citează pe dublul campion olimpic australian Brett Hawke, care l-a intervievat pe David Popovici și care crede că acesta „are un dar”.

„Cred că primul lucru care trebuie să fie acolo este un dar ciudat. Are un fizic ca un tânăr baschetbalist.

Mâini uriașe. Picioare imense. Este construit fizic diferit.

Apoi ai simțirea lui pentru apă. Când îl privești înotând, are ceva de Anthony Ervin (n.r. de patru ori medaliat olimpic și dublu campion mondial). Este unul la un milion. Are această capacitate de a pune mâna în apă și de a fi diferit de orice alt înotător. Are o atingere naturală, acvatică. Nu o poți replica. Și când aduni totul, iese ceva special”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult