Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

„Ești pe Mute”. Mituri românești actuale în public speaking

public speaking Foto Guliver/Getty Images

Foto Guliver/Getty Images

În calitate de public speaking coach* mă lovesc adesea de credințe păguboase legate de public speaking, mituri care nu numai că nu ne ajută să devenim mai buni comunicatori, dar pot seta modele defectuoase pentru coechipieri sau pentru oamenii din subordine.

Iată mai jos o listă cu cele mai frecvente mituri de care m-am lovit în piața românească atunci când vine vorba de public speaking:

1. „Business presentation” este public speaking.

Nimic mai eronat. O prezentare de business se adresează în general unui număr limitat de persoane, cu tipologie similară – la public speaking mărimea publicului și diversitatea sa este mai mare. În plus este îndrădăcinat la noi că storytelling, introducerile de impact, umorul în speech, concluzii memorabile, mișcarea scenică sunt mai degrabă apanajul unui public speaker decât al unui cititor de slide-uri. Un profesionist care prezintă niște slide-uri este formal, își pregătește mai întâi slide-urile și apoi discursul pe fiecare slide pe când un speaker face invers, își face speech-ul mai întâi și apoi îl condimentează cu imagini, cifre, video etc.

Din ce în ce mai mulți profesioniști care fac business presentations au început să folosească elemente din public speaking ceea ce este îmbucurător.

2. Speakerii excelenți nu au nevoie de pregătire!

Nimic mai neadevărat. Tocmai ei se pregătesc cel mai mult pentru a menține nivelul de performanță la care au ajuns. Uneori e nevoie de săptămâni de pregătire în avans, în funcție de miză, noutatea temei abordate, complexitatea auditoriului. Și da e nevoie să-ți repeți speech-ul de minim șase ori pentru o livrare decentă.

3. Sunt o persoană extrovertă, nu am nevoie de pregătire înainte de un speech!

Extroverții vin pe scenă cu bucurie, glumesc, sunt carismatici de cele mai multe ori – însă pot păcătui la capitolul conținut/ valoare conținut. Pentru că de multe ori te fac să te simți bine, dar din punct de vedere conținut pot suferi de lipsă de structură, argumente, documentare prealabilă, informații relevante, valoroase pentru publicul țintă.

4. Frica de public speaking nu poate fi învinsă!

Dacă ți-ai spus în gând asta sau chiar ai verbalizat-o cu voce tare atunci trebuie să accepți că îți place acolo, în zona ta de confort. Dacă ai ști câte oportunități ai ratat spunându-ți că nu-ți poți învinge teama de a vorbi în public… Experiența de șapte ani în domeniu m-a învățat că frica de public speaking poate fi învinsă! Ai nevoie de training în public speaking, ai nevoie de expunere la public speaking, ai nevoie de un coach pe un interval scurt care să te ajute în pregătirea discursurilor și analiza celor livrate deja, și da, uneori poate că e nevoie de suport din partea unui psiholog care să ne ajute să înțelegem de ce ne e atât de teamă de părerea celorlalți, de etichetele pe care aceștia ni le-ar putea da, atunci când suntem pe scenă.

5. Dacă am avut succes cu acest speech odinioară, întotdeauna voi avea succes cu el, indiferent de public.

Pentru mine a fost o mare dezamăgire să ascult un speaker faimos care a venit cu același speech și cu 5 ani în urmă… Publicul se schimbă, asteptările acestuia și nevoile sale sunt diferite de la un eveniment la altul, de la un oraș la altul, de la o țară la alta. Adaptează-ți permanent conținutul la nevoile publicului tău!

Valabil și pentru maniera în care alegem să ne folosim de umor – atenție glume care au mers în SUA nu merg mereu în Europa sau abordări de succes de la București nu au același ecou la Timișoara.

6. Un speaker bun pe scenă este un speaker la fel de bun la o conferință online.

Dragii mei, când ai luat publicul din fața unui speaker, i-ai luat radarul! Faptul că online-ul îți limitează interacțiunea cu publicul și folosirea limbajului non verbal – afectează orice speaker! Să nu uităm că mare parte din speakerii de succes sunt imigranți digitali și de multe ori se lovesc de aspecte tehnice ale comunicării online care pot afecta calitatea intervenției lor. Nu degeaba „Ești pe Mute” a devenit cea mai rostită propoziție în pandemie”

7. Sunt o persoană tehnică, poveștile nu-și au locul în speech-ul meu, cifre și explicații tehnice sunt suficiente!

Nu-ți asuma că cei care te ascultă au același nivel de pregătire tehnică la fel ca tine sau același stil de învățare. Pe scara abstracțiilor trebuie să te plimbi cu grație într-un speech și să oferi oamenilor atât informații abstracte legate de strategie, ”big picture” – cât și informații tactice, legate de cum se face – ori aici poveștile, comparațiile, metaforele – pot ajuta mintea umană să înțeleagă mai bine mesajul tău căci așa învățăm noi adulții.

8. Dacă sunt un bun public speaker, solicitările de a vorbi în public vor veni negreșit.

Poate că vor veni dacă pe cartea ta de vizită e scris numele unei companii cu practici de sponsorizare binecunoscute de organizatorii de evenimente – însă dacă nu ai acest privilegiu s-ar putea să pierzi timp prețios așteptând așa că întotdeauna îi îndemn pe profesioniști să-și creeze propriile oportunități de a vorbi în public! Prin networking strategic, prin crearea propriilor evenimente (acum online), prin exercițiu continuu.

Am scris acest articol nu cu intenția de a fi dojenitoare (departe de mine această practică), ci cu intenția de a clarifica și a ajuta – e un efort de educație în public speaking pe care mi l-am asumat acum șapte ani. Pentru cei ce vor să aprofundeze, Mastering Public Speaking ediția Octombrie are loc pe 14 Octombrie online.

Notă: *Public Speaking Coach – un profesionist cu experiență în public speaking care a dezvoltat o metodă de training și coaching eficientă pentru dezvoltarea competențelor de public speaking.

Articol preluat de pe blogul autorului

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Servus!

  Oare discurs public ori comunicare publică nu-s locuțiuni de folosit, în țară?
  ... mă aștept la o replică: - Omerta!, prefer Mucles!

  Un nebun comunicator,
  Purice Narcis-Teofil
  • Like 0
 • mhm check icon
  Zău dacă pricep de unde asta cu din punct de vedere conținut. Sau din punct de vedere design.
  • Like 1


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult