Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

„Filmulețele” judecătorului Cristi Danileț și filmul în care joacă în-jurații din CSM

Cristi Danileț, exercițiu de karate

Este exclus ca, într-un stat înapoiat și ceaușist, justiția să fie un fulg de nea imaculat. Starea unui stat este o oglindă a puterilor care-l formează, a tuturor puterilor.

Judecătorul Cristi Danileț nu a fost executat profesional „pentru filmulețe de pe TikTok”, ci pentru că a deranjat prin curajul de a spune ce gândește, de a critica și de a fi autentic într-o lume plină de oameni care-și ascund falsitatea și putreziciunea în spatele aparențelor.

Execuția urmează tiparul ceaușist care nu a dispărut niciodată din România. S-a luat un fragment de lege care lasă loc de interpretări și a fost folosit pentru a justifica păreri personale despre cum și-a exercitat Cristi Danileț dreptul la liberă exprimare.

Fragmentul respectiv de lege (303/2004, art.8, al.a) spune că sunt abateri disciplinare „manifestările care aduc atingere onoarei sau probității profesionale ori prestigiului justiției, săvârșite în exercitarea sau în afara exercitării atribuțiilor de serviciu”.

Judecătorul Cristi Danileț a postat în mediul online trei categorii de filme: comice (cum ar fi cel în care tunde un gard viu), demonstrative (cum ar fi cele în care se antrenează la karate) și educative (cum sunt cele prin care-și promovează activitatea de a educa juridic tinerii).

Filmele comice

Referitor la filmele comice, nu Cristi Danileț este penibil, ci cei care cred că onoarea și prestigiul justiției pot avea de suferit din cauza că un judecător se autoironizează în spațiul public. Nu e doar deplorabil că justiția pedepsește comicul, e jalnic, te apucă mila, ca în fața unui copilaș răsfățat pe care vrei să-l alinți cu o bombonică după ce s-a bosumflat fiindcă a avut cineva tupeul să zâmbească la un gest de-al său. Intoleranța la comic sau ironie a autorităților românești aduce și ea aminte de vremurile triste ale cenzurii ceaușiste.

Filmele cu karate

În ceea ce privește filmele cu karate, despre care mulți spun că sunt penibile, o să prezint o opinie competentă, bazată pe experiență și rezultate, fiindcă sunt unul dintre cei mai performanți antrenori în karateul olimpic, fix la proba kata – acest exercițiu demonstrativ filmat și publicat de Cristi Danileț.

În primul rând, execuția este surprinzător de bună din punct de vedere biomecanic. Cu siguranță nu se ridică la standardele tehnice și atletice din sportul de performanță, însă Cristi Danileț exprimă o bună înțelegere a sensului mișcărilor respective, are o postură corectă și un tonus remarcabil pentru un amator de vârsta sa, care stă toată ziua la birou.

Trei sferturi dintre practicanții seniori cu centuri negre de la noi din țară, unde se dau gradele în funcție de cât de mare e burta (când slăbești cureaua cu o gaură mai primești un DAN) nu sunt în stare să execute un kata cum îl face Cristi Danileț. Prin urmare nu e nimic de blamat la aceste filme, ci dimpotrivă, de admirat.

Apoi, faptul că un judecător practică arte marțiale este din nou un lucru pozitiv. Alături de codurile civil și penal, el se ghidează în viață, ca practicant de karate, și după codul Bushido, ale cărui virtuți sunt integritatea, respectul, curajul, onoarea, compasiunea, sinceritatea și loialitatea. Doar pentru mințile inculte și încuiate, negrul robei de judecător ar putea să pară incompatibil cu albul kimonoului de karate.

Filmele asociate educației juridice

În ceea ce privește activitatea organizației VeDem Just, e mai mult decât evident că Cristi Danileț încearcă să se apropie de noile generații vorbind „pe limba lor”, exact acolo unde sunt tinerii: pe rețelele de socializare. Ca pedagog, abordarea lui Cristi Danileț nu este doar foarte bună, dar este și singura care are șanse reale de reușită. Nu e nimic rău că pe Tik Tok, unde își fac de cap tot felul de personaje dubioase, cum ar fi, de exemplu, prădătorii sexuali, există un judecător care a reușit să ajungă la tineri și să le transmită mesaje corecte și importante despre lege. Dimpotrivă, prezența lui Cristi Danileț acolo trebuie apreciată.

Execuția profesională a lui Cristi Danileț, prin călcarea în picioare a dreptului acestuia la liberă exprimare și printr-o interpretare obtuză a unui fragment de lege cu miros de mucegai este încă un exemplu elocvent pentru cât de înapoiat este statul român, cu toate sistemele sale.

Să te smiorcăi fiindcă ai fi fost deranjat la prestigiu de niște filme care denotă umor, pasiune pentru karate și abilități de comunicare cu tinerii – aceasta este adevărata penibilitate a acestei povești.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Am mai scris pe tema asta , eu cand vreau sa aflu ceva despre cat de specialist este un specialist , ma uit pe Google Scholar.
  Lia Savonea = 0
  Bogdan Mateescu = 0
  Cristian Danilet - are a buna suma de citatii : articole , prezentari , participare la carti si chiar titluri
  Romania este tara in care specialistul ia pumni in cap de la niste indivizi care s-au catarat pe scara ierarhica pe pile si alte chestii dubioase.
  • Like 0
 • Foarte frumos scris articolul. Multumesc!
  • Like 0
 • Un csm plin de caraghioși......
  Nu știu cine se cred.......
  Este clar ca vor sa bage pumnul în gura judecătorilor.......
  • Like 0
 • Mulțumesc, domnule Ovidiu Jelea, pentru pledoaria inteligentă excelent argumentată în apărarea domnului Cristi Danileț!
  • Like 0
 • Nume check icon
  Cu siguranța ca "execuția" nu are legătură cu filmulețele de pe TIK TOK, iar motivul ales arata cât de penibili sunt corifeii justiției din România. Eu nu cred ca va fi exclus pana la urma - cred ca a fost numai o mișcare de genu' dacă vrem putem - dar mesajul va speria pe unii.
  Referitor la calitatea filmulețelor, chiar nu mă pricep deloc. Prezenta dansului pe aceasta rețea un sunt tot felul de ciudați este benefică în sensul în care se poate educa ce se mai poate educa în aceasta țară. Dar eu nu cred ca tunsul gardului, curățatul piscinei și kata-urile din karate sunt reprezentativ pentru dansul și mă gandem mai mult la ceva legat de justiție fiind specialitatea dansului. Dacă acestea deja exista atunci jos pălăria.
  • Like 2
 • Paul check icon
  Problema e in felul următor: cel mai imbecil președinte pe care l-a avut România vreodată pune cearșaful pe țambal, ii forțează pe mafioții lui sa se împace cu restul mafioților și așa ii împăca pe toți mafioții cu bani de la UE si da astfel posibilitatea mafiei sa se ocupe de cei câțiva oameni curajoși care lupta la vedere cu ea. Adică exact acele raze de speranța care au apărut când mafia era preocupata cu războiul civil cauzat de gasca Băsescu.
  Întrebarea e ce poți sa faci… democratic nu ai cum sa ii dai la o parte, mafioții controlează prin pomeni si propaganda o mare parte dintre cetățenii care se duc la vot… poți sa te alături majorității care nu voteaza sau poți la fel de bine sa pleci din țara… Atâta timp cât jegurile astea mafiote nu intra cu oistea in gard nu o sa se întâmple nimic, iar cât timp exista UE si e dispusă sa arunce cu bani chiar si in imputiciuni mafiote nu o sa între cu oistea in gard. Chiar daca intra cu oistea in gard, si ii aleargă neamul cu furcile, astia dispar ca potârnichile numai ca sa reapară când se calmează apele.
  In definitiv România are conducătorii pe care ii merita. Sa speram ca UE nu dispare si in vreo 100 de ani reușește sa mai modifice un pic mentalitatea românească poată așa peste inca vreo 100 de ani o sa fim si noi la fel ca restul Europei. Pana atunci cel mai bun lucru care se poate întâmpla României este… un nou Basescu care in vanitatea lui mafiota sa provoace iarăși un război civil in sânul mafiei.
  • Like 3
  • @ Paul
   IMBECIL tradator,mincinos,puturos,un NIMIC mai mare ca cel din Teleorman.
   Peste 6 milioane de oameni care l-au votat,simt greata fata de distrugatorul unui partid ca pnl-ul care isi merita soarta facandu-se de 30 ani frate cu psd-ul,nu numai acum pe fata si in frunte cu inteligentul si nepasatorul de la Cotroceni.
   • Like 2


Îți recomandăm

RetuRO

Sunt pline rețelele sociale cu postări ale oamenilor care descriu că simt furie, frustrare, neputință, când văd deșeuri în Lacul Roșu sau lacul cu nuferi din Ipoteștii lui Eminescu, în stațiuni montane sau pe litoral. Le vedem peste tot - pe stradă, pe marginea drumurilor naționale, în tren, din tren, pe lângă calea ferată, în grădinile blocurilor, în gropile de gunoi de la marginea satelor, pe albiile pârâurilor și râurilor, în păduri.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ana Maria Bălan

În facultate, am avut o colegă mai mare pe care mereu am admirat-o: super deșteaptă, implicată, genul de persoană pe care ai dori-o în echipa ta de medici. Am revăzut-o în primul ei an de rezidențiat: epuizată, dezumanizată, cinică. (Foto: Ana Maria Bălan/ Facebook)

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Elevă de liceu la examen

Dar dacă sărăcirea noastră este ceva ce am putea accepta, atentatul asupra valorilor și moralei ar trebui să fie acea limită pe care să nu o acceptăm. (Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos)

Citește mai mult