Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

„Filmulețele” judecătorului Cristi Danileț și filmul în care joacă în-jurații din CSM

Cristi Danileț, exercițiu de karate

Este exclus ca, într-un stat înapoiat și ceaușist, justiția să fie un fulg de nea imaculat. Starea unui stat este o oglindă a puterilor care-l formează, a tuturor puterilor.

Judecătorul Cristi Danileț nu a fost executat profesional „pentru filmulețe de pe TikTok”, ci pentru că a deranjat prin curajul de a spune ce gândește, de a critica și de a fi autentic într-o lume plină de oameni care-și ascund falsitatea și putreziciunea în spatele aparențelor.

Execuția urmează tiparul ceaușist care nu a dispărut niciodată din România. S-a luat un fragment de lege care lasă loc de interpretări și a fost folosit pentru a justifica păreri personale despre cum și-a exercitat Cristi Danileț dreptul la liberă exprimare.

Fragmentul respectiv de lege (303/2004, art.8, al.a) spune că sunt abateri disciplinare „manifestările care aduc atingere onoarei sau probității profesionale ori prestigiului justiției, săvârșite în exercitarea sau în afara exercitării atribuțiilor de serviciu”.

Judecătorul Cristi Danileț a postat în mediul online trei categorii de filme: comice (cum ar fi cel în care tunde un gard viu), demonstrative (cum ar fi cele în care se antrenează la karate) și educative (cum sunt cele prin care-și promovează activitatea de a educa juridic tinerii).

Filmele comice

Referitor la filmele comice, nu Cristi Danileț este penibil, ci cei care cred că onoarea și prestigiul justiției pot avea de suferit din cauza că un judecător se autoironizează în spațiul public. Nu e doar deplorabil că justiția pedepsește comicul, e jalnic, te apucă mila, ca în fața unui copilaș răsfățat pe care vrei să-l alinți cu o bombonică după ce s-a bosumflat fiindcă a avut cineva tupeul să zâmbească la un gest de-al său. Intoleranța la comic sau ironie a autorităților românești aduce și ea aminte de vremurile triste ale cenzurii ceaușiste.

Filmele cu karate

În ceea ce privește filmele cu karate, despre care mulți spun că sunt penibile, o să prezint o opinie competentă, bazată pe experiență și rezultate, fiindcă sunt unul dintre cei mai performanți antrenori în karateul olimpic, fix la proba kata – acest exercițiu demonstrativ filmat și publicat de Cristi Danileț.

În primul rând, execuția este surprinzător de bună din punct de vedere biomecanic. Cu siguranță nu se ridică la standardele tehnice și atletice din sportul de performanță, însă Cristi Danileț exprimă o bună înțelegere a sensului mișcărilor respective, are o postură corectă și un tonus remarcabil pentru un amator de vârsta sa, care stă toată ziua la birou.

Trei sferturi dintre practicanții seniori cu centuri negre de la noi din țară, unde se dau gradele în funcție de cât de mare e burta (când slăbești cureaua cu o gaură mai primești un DAN) nu sunt în stare să execute un kata cum îl face Cristi Danileț. Prin urmare nu e nimic de blamat la aceste filme, ci dimpotrivă, de admirat.

Apoi, faptul că un judecător practică arte marțiale este din nou un lucru pozitiv. Alături de codurile civil și penal, el se ghidează în viață, ca practicant de karate, și după codul Bushido, ale cărui virtuți sunt integritatea, respectul, curajul, onoarea, compasiunea, sinceritatea și loialitatea. Doar pentru mințile inculte și încuiate, negrul robei de judecător ar putea să pară incompatibil cu albul kimonoului de karate.

Filmele asociate educației juridice

În ceea ce privește activitatea organizației VeDem Just, e mai mult decât evident că Cristi Danileț încearcă să se apropie de noile generații vorbind „pe limba lor”, exact acolo unde sunt tinerii: pe rețelele de socializare. Ca pedagog, abordarea lui Cristi Danileț nu este doar foarte bună, dar este și singura care are șanse reale de reușită. Nu e nimic rău că pe Tik Tok, unde își fac de cap tot felul de personaje dubioase, cum ar fi, de exemplu, prădătorii sexuali, există un judecător care a reușit să ajungă la tineri și să le transmită mesaje corecte și importante despre lege. Dimpotrivă, prezența lui Cristi Danileț acolo trebuie apreciată.

Execuția profesională a lui Cristi Danileț, prin călcarea în picioare a dreptului acestuia la liberă exprimare și printr-o interpretare obtuză a unui fragment de lege cu miros de mucegai este încă un exemplu elocvent pentru cât de înapoiat este statul român, cu toate sistemele sale.

Să te smiorcăi fiindcă ai fi fost deranjat la prestigiu de niște filme care denotă umor, pasiune pentru karate și abilități de comunicare cu tinerii – aceasta este adevărata penibilitate a acestei povești.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Am mai scris pe tema asta , eu cand vreau sa aflu ceva despre cat de specialist este un specialist , ma uit pe Google Scholar.
  Lia Savonea = 0
  Bogdan Mateescu = 0
  Cristian Danilet - are a buna suma de citatii : articole , prezentari , participare la carti si chiar titluri
  Romania este tara in care specialistul ia pumni in cap de la niste indivizi care s-au catarat pe scara ierarhica pe pile si alte chestii dubioase.
  • Like 0
 • Foarte frumos scris articolul. Multumesc!
  • Like 0
 • Un csm plin de caraghioși......
  Nu știu cine se cred.......
  Este clar ca vor sa bage pumnul în gura judecătorilor.......
  • Like 0
 • Mulțumesc, domnule Ovidiu Jelea, pentru pledoaria inteligentă excelent argumentată în apărarea domnului Cristi Danileț!
  • Like 0
 • Nume check icon
  Cu siguranța ca "execuția" nu are legătură cu filmulețele de pe TIK TOK, iar motivul ales arata cât de penibili sunt corifeii justiției din România. Eu nu cred ca va fi exclus pana la urma - cred ca a fost numai o mișcare de genu' dacă vrem putem - dar mesajul va speria pe unii.
  Referitor la calitatea filmulețelor, chiar nu mă pricep deloc. Prezenta dansului pe aceasta rețea un sunt tot felul de ciudați este benefică în sensul în care se poate educa ce se mai poate educa în aceasta țară. Dar eu nu cred ca tunsul gardului, curățatul piscinei și kata-urile din karate sunt reprezentativ pentru dansul și mă gandem mai mult la ceva legat de justiție fiind specialitatea dansului. Dacă acestea deja exista atunci jos pălăria.
  • Like 2
 • Paul check icon
  Problema e in felul următor: cel mai imbecil președinte pe care l-a avut România vreodată pune cearșaful pe țambal, ii forțează pe mafioții lui sa se împace cu restul mafioților și așa ii împăca pe toți mafioții cu bani de la UE si da astfel posibilitatea mafiei sa se ocupe de cei câțiva oameni curajoși care lupta la vedere cu ea. Adică exact acele raze de speranța care au apărut când mafia era preocupata cu războiul civil cauzat de gasca Băsescu.
  Întrebarea e ce poți sa faci… democratic nu ai cum sa ii dai la o parte, mafioții controlează prin pomeni si propaganda o mare parte dintre cetățenii care se duc la vot… poți sa te alături majorității care nu voteaza sau poți la fel de bine sa pleci din țara… Atâta timp cât jegurile astea mafiote nu intra cu oistea in gard nu o sa se întâmple nimic, iar cât timp exista UE si e dispusă sa arunce cu bani chiar si in imputiciuni mafiote nu o sa între cu oistea in gard. Chiar daca intra cu oistea in gard, si ii aleargă neamul cu furcile, astia dispar ca potârnichile numai ca sa reapară când se calmează apele.
  In definitiv România are conducătorii pe care ii merita. Sa speram ca UE nu dispare si in vreo 100 de ani reușește sa mai modifice un pic mentalitatea românească poată așa peste inca vreo 100 de ani o sa fim si noi la fel ca restul Europei. Pana atunci cel mai bun lucru care se poate întâmpla României este… un nou Basescu care in vanitatea lui mafiota sa provoace iarăși un război civil in sânul mafiei.
  • Like 3
  • @ Paul
   IMBECIL tradator,mincinos,puturos,un NIMIC mai mare ca cel din Teleorman.
   Peste 6 milioane de oameni care l-au votat,simt greata fata de distrugatorul unui partid ca pnl-ul care isi merita soarta facandu-se de 30 ani frate cu psd-ul,nu numai acum pe fata si in frunte cu inteligentul si nepasatorul de la Cotroceni.
   • Like 2


Îți recomandăm

Arsenie. Viața de apoi

„Constatarea cea mai sumbră, după experiența asta, e că oamenii se lasă foarte ușor manipulați pe fondul de nevoie intimă religioasă și că ne îndreptăm, cumva și din analfabetism istoric sau din necunoaștere, către valorizarea acestor formule autoritare antioccidentale, antieuropene conspiraționiste care sunt în spațiul public din ce în ce mai puternice. Și asta vom vedea la alegerile de anul viitor cu ce o să se soldeze”, a concluzionat Alexandru Solomon.

Citește mai mult

Apă de băut

Copil fiind, înainte de 1990, „recrutam” câte un adolescent mai vânjos din cartier ca să cărăm sacoșele cu 10-12 recipiente din sticlă, pe care le dădeam goale și le aduceam acasă pline cu apă minerală. Vecinul se alegea cu o monedă sau un biscuit Poiana. Dacă știa să negocieze mai bine, primea cu împrumut mingea mea de fotbal, câteva ore.

Citește mai mult