Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

„Furry” în Crângași

crima din Crangasi

Foto: captură video

Doi tineri, unul de 16, celălalt de 19 ani au omorât în bătaie un om în mijlocul unei intersecții din București. Conflictul ar fi pornit, spun unii, de la o ceartă între fiica vitregă a decedatului și alte două fete, care i-au adus ca sprijin pe cei care aveau să comită crima. În paralel, presa vorbește despre fenomenul „Furry”, adică atunci când copiii și adolescenții încep să se creadă animale și să umble în patru labe. Îngrijorarea vine din faptul că acest lucru se întâmplă în școli. 

Ce au în comun cele două știri? Lipsa oricărei conștientizări legate de autoritate. Atât criminalii din Crângași, cât și copiii care latră prin școli nu trăiesc având în cap ideea că există niște reguli pe lumea asta. Aici îl putem include și pe drogatul de la 2 Mai, că nici ăla nu s-a gândit că ce face este în afara regulilor. Cred că există chiar o relație cauză-efect între fenomenul „Furry” și criminali. Am văzut zilele astea vorbindu-se despre căutarea identității pe care o au copiii, iar de aici vine sminteala cu imitatul animalelor în școli. Nu e nicio căutare, este manifestarea de gloată în adevărata ei splendoare, pentru că tâmpenia a fost preluată de pe rețele de socializare și înghițită fără niciun fel de aparat critic doar pentru că e „la modă”. Cum spuneam, problema se ridică atunci când aceste manifestări sunt la școală, unde ar cam trebui să existe reguli. Aceiași experți ne explicau cum trebuie gestionată situația, în așa fel încât să înțelegem aceste porniri...Nu ar trebui înțeles nimic, dacă am ajuns în punctul în care se latră pe holurile școlilor pentru că așa e la modă, atunci am eșuat din perspectiva instituției învățământului. Prima lecție care ar trebui învățată la școală, înainte de socotit cu bețișoare, este că raportul tău afectiv cu situația nu contează. Mai simplu spus, trebuie să fii cuminte și să faci ce ți se spune, nu-i pasă nimănui dacă îți place sau nu. În acest mod se transmite ideea de reguli care trebuie respectate, iar poate că în felul ăsta cei care umblă în patru labe pe holurile școlii nu vor fi dispuși ca cinci ani mai târziu să omoare un om.

Urmează acum să vedem ce nu se va întâmpla, respectiv oprirea acestui „trend” și pedepsirea așa cum trebuie a celor doi criminali. De frica părinților, profesorii și directorii nu vor face nimic, iar autorii crimei din Crângași vor deveni Pascu 2 și Pascu 3.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Maria Drăghici

Maria Drăghici n-a împlinit nici doi ani și are deja trei operații pe cord deschis. Culmea, e un copil vesel, care știe să se bucure de fiecare moment și, mai mult decât orice altceva, e un copil iubit. De fratele ei și de părinții ei, care, de la nașterea copilei, trăiesc cu ochii deschiși un coșmar adevărat.

Citește mai mult

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult