Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

„I-a sunat pe părinți și și-a luat rămas bun. Ne-a spus că, dacă nu va scăpa cu viață, ne roagă să ne continuăm viața... Ne-a spus că ne iubește”. Mărturia emoționantă a Alexandrei, a cărei soră, Karina, a fost răpită de teroriștii Hamas

Karina

Karina / imagine din arhiva familiei

Sâmbătă dimineață, 7 octombrie, baza militară din Nahal Oz, la granița Israelului cu Fâșia Gaza. Karina, o tânără de 19 ani, înrolată de un an în Forțele de Apărare ale Israelului pentru satisfacerea obligatorie a serviciului militar, tocmai ieșise din garda de noapte. Era cu alte două colege, când au început să se audă sirenele de raid aerian. Hamas ataca Israelul. Tinerele au mers să se adăpostească, dar în scurt timp și-au dat seama și că teroriștii Hamas tocmai trecuseră granița și pătrunseseră în baza militară unde se aflau ele. 

Prima persoană pe care Karina a sunat-o a fost sora ei, Alexandra Ariev, mai mare decât ea cu cinci ani. După care și-a sunat părinții - un apel de rămas bun...

„Era 6:30 dimineața când m-a sunat și mi-a spus că baza unde se află și toată partea de sud a Israelului este bombardată și că ea și alte fete se află într-un adăpost antiaerian. Nu aveau arme pentru a se apăra. Mi-a spus că în bază are loc un raid al teroriștilor care probabil au traversat granița din Gaza, și au ajuns în bază. Îi auzeau pe teroriști. În timp ce vorbeam cu ea, am putut să aud și eu dialectul arab, puteam auzi împușcăturile și bombardamentul.

Karina i-a sunat pe părinții mei și și-a luat rămas bun, le-a spus că, dacă nu va scăpa de viață, ne roagă să ne continuăm viața... Ne-a spus că ne iubește”. Vocea Alexandrei - Sasha, cum îi spun prietenii - se oprește gâtuită de emoție, în timp ce ne povestește la telefon.  

La 7:40, Alexandra a primit de la Karina un ultim mesaj pe WhatsApp: o anunța că teroriștii au ajuns în adăpostul antiaerian în care se ascundea cu colegele ei din Forțele de Apărare ale Israelului.

Câteva ore mai târziu, Sasha a început să caute informații pe internet despre sora ei. A identificat-o într-un videoclip Telegram. În imagini sora ei are fața plină de sânge, iar pe fundal se aud bărbați strigând: „Asta nu e nimic, abia începem".

După ce familia a arătat videoclipul autorităților israeliene, Alexandra spune că acestea le-au confirmat în cele din urmă că sora ei, Karina, a fost răpită.

„Am văzut un filmuleț pe canalul Telegram și mi-am identificat sora în acest videoclip. Era acolo cu alte două fete, iar familiile lor le-au identificat pe fete. Ne-am dus la Armată și la Poliție și am spus că acesta este videoclipul pe care l-am văzut, am identificat-o pe sora mea, o recunoaștem, aceasta este sora mea, și am intrebat ce ar trebui să facem în continuare. Ei nu ne-au dat niciun răspuns, dar la circa 40 de ore de la momentul în care am văzut videoclipul, ofițeri militari au venit la ușa noastră și au spus că, după ce au verificat unele lucruri - nu au menționat ce lucruri au verificat - , sora mea este probabil ținută ostatică de o organizație teroristă. Ei nu știu care dintre organizații. Au fost foarte atenți cu cuvintele lor, pentru că nu știu dacă este Hamas sau altă organizație teroristă. Și de atunci nu mai știm absolut nimic”, ne-a povestit Alexandra. „Noi, familia, suntem devastați, părinții mei plâng toată ziua," a mai spus tănăra.

Captură din video-ul postat pe Telegram, în care Karina apare ținută drept ostatic de teroriști/ imagine via WhatsApp de la familia Karinei

„Nu am primit niciun răspuns de la autoritățile de aici din Israel. Mesajul principal al interviului meu pentru presa străină este ca toate țările și guvernele să pună presiune și să pună la colț toate organizațiile teroriste, și să lase Crucea Roșie și alte organizații umanitare să meargă în Gaza să afle cine îi ține captivi pe ostatici și dacă ei sunt în viață, dacă primesc vreun ajutor medical și îngrijirea necesară, pentru că în videoclip, sora mea avea sânge pe față, probabil este rănită”, spune Alexandra.

Karina (stânga) și Alexandra

„Tot ne ce dorim este să înceapă negocierile, iar ostaticii să fie aduși înapoi acasă – sora mea și toți ceilalți cetățeni ținuți captivi - femei, copii, bătrâni, bărbati, să ajungă teferi ala casele lor”, spune Alexandra.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult