Karina / imagine din arhiva familiei
Sâmbătă dimineață, 7 octombrie, baza militară din Nahal Oz, la granița Israelului cu Fâșia Gaza. Karina, o tânără de 19 ani, înrolată de un an în Forțele de Apărare ale Israelului pentru satisfacerea obligatorie a serviciului militar, tocmai ieșise din garda de noapte. Era cu alte două colege, când au început să se audă sirenele de raid aerian. Hamas ataca Israelul. Tinerele au mers să se adăpostească, dar în scurt timp și-au dat seama și că teroriștii Hamas tocmai trecuseră granița și pătrunseseră în baza militară unde se aflau ele.
Prima persoană pe care Karina a sunat-o a fost sora ei, Alexandra Ariev, mai mare decât ea cu cinci ani. După care și-a sunat părinții - un apel de rămas bun...
„Era 6:30 dimineața când m-a sunat și mi-a spus că baza unde se află și toată partea de sud a Israelului este bombardată și că ea și alte fete se află într-un adăpost antiaerian. Nu aveau arme pentru a se apăra. Mi-a spus că în bază are loc un raid al teroriștilor care probabil au traversat granița din Gaza, și au ajuns în bază. Îi auzeau pe teroriști. În timp ce vorbeam cu ea, am putut să aud și eu dialectul arab, puteam auzi împușcăturile și bombardamentul.
Karina i-a sunat pe părinții mei și și-a luat rămas bun, le-a spus că, dacă nu va scăpa de viață, ne roagă să ne continuăm viața... Ne-a spus că ne iubește”. Vocea Alexandrei - Sasha, cum îi spun prietenii - se oprește gâtuită de emoție, în timp ce ne povestește la telefon.
La 7:40, Alexandra a primit de la Karina un ultim mesaj pe WhatsApp: o anunța că teroriștii au ajuns în adăpostul antiaerian în care se ascundea cu colegele ei din Forțele de Apărare ale Israelului.
Câteva ore mai târziu, Sasha a început să caute informații pe internet despre sora ei. A identificat-o într-un videoclip Telegram. În imagini sora ei are fața plină de sânge, iar pe fundal se aud bărbați strigând: „Asta nu e nimic, abia începem".
După ce familia a arătat videoclipul autorităților israeliene, Alexandra spune că acestea le-au confirmat în cele din urmă că sora ei, Karina, a fost răpită.
„Am văzut un filmuleț pe canalul Telegram și mi-am identificat sora în acest videoclip. Era acolo cu alte două fete, iar familiile lor le-au identificat pe fete. Ne-am dus la Armată și la Poliție și am spus că acesta este videoclipul pe care l-am văzut, am identificat-o pe sora mea, o recunoaștem, aceasta este sora mea, și am intrebat ce ar trebui să facem în continuare. Ei nu ne-au dat niciun răspuns, dar la circa 40 de ore de la momentul în care am văzut videoclipul, ofițeri militari au venit la ușa noastră și au spus că, după ce au verificat unele lucruri - nu au menționat ce lucruri au verificat - , sora mea este probabil ținută ostatică de o organizație teroristă. Ei nu știu care dintre organizații. Au fost foarte atenți cu cuvintele lor, pentru că nu știu dacă este Hamas sau altă organizație teroristă. Și de atunci nu mai știm absolut nimic”, ne-a povestit Alexandra. „Noi, familia, suntem devastați, părinții mei plâng toată ziua," a mai spus tănăra.
Captură din video-ul postat pe Telegram, în care Karina apare ținută drept ostatic de teroriști/ imagine via WhatsApp de la familia Karinei
„Nu am primit niciun răspuns de la autoritățile de aici din Israel. Mesajul principal al interviului meu pentru presa străină este ca toate țările și guvernele să pună presiune și să pună la colț toate organizațiile teroriste, și să lase Crucea Roșie și alte organizații umanitare să meargă în Gaza să afle cine îi ține captivi pe ostatici și dacă ei sunt în viață, dacă primesc vreun ajutor medical și îngrijirea necesară, pentru că în videoclip, sora mea avea sânge pe față, probabil este rănită”, spune Alexandra.
Karina (stânga) și Alexandra
„Tot ne ce dorim este să înceapă negocierile, iar ostaticii să fie aduși înapoi acasă – sora mea și toți ceilalți cetățeni ținuți captivi - femei, copii, bătrâni, bărbati, să ajungă teferi ala casele lor”, spune Alexandra.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.