Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Mama lui Bar, un tânăr israelian de 21 de ani, își strigă disperarea, după ce și-a văzut fiul legat la mâini, într-un video distribuit de teroriștii Hamas: „Nu cerem nimic. Îl vrem înapoi acasă sănătos. Atât”

Bar Kuperstein

Israel, sâmbătă dimineața, 7 octombrie. Bar Kuperstein, un tânăr de 21 de ani, cel mai mare dintre cei 5 copii ai unei familii din Holon, un oraș din apropierea Tel Aviv, se afla la locul său de muncă, în echipa care asigura buna desfășurare a unui festival dedicat păcii, aproape de Fâșia Gaza. Mii de tineri petreceau în cea de-a doua zi a evenimentului, iar în timp ce muzica se auzea tare din boxe, mulți nu au luat în seamă inițial rachetele ce începuseră să brăzdeze cerul. Curând sirenele antiaeriene au început să sune, iar oamenii să primească alerte pe telefoane: autoritățile anunțau că Israelul era bombardat cu rachete lansate din Fâșia Gaza.

În scurt timp, la festival au descins din mașini mai mulți teroriști Hamas care au început să-și descarce armele la întâmplare în tinerii veniți la festival. Bar și-a sunat mama și a anunțat-o că are loc un atac terorist. A asigurat-o că își va strânge degrabă lucrurile și se va îndrepta către casă. Era ora 6.30 dimineața. A fost ultima oară când au vorbit cu el. Bar nu a mai ajuns acasă. 

Cel puțin 260 de oameni au pierit în acest tragic eveniment, iar soarta multora rămâne necunoscută deocamdată. 

Itzhak, unchiul lui Bar, și Juli, mama tânărului, au mărturisit, într-o discuție la telefon că, de la dispariția lui, nu au închis un ochi, temându-se pentru soarta lui.

„Bar este un tânăr frumos, de 21 de ani, fiul cel mai mare dintr-o familie de cinci copii. După un accident de mașină și un accident vascular cerebral, tatăl lui Bar a ajuns într-un scaun cu rotile, iar băiatul și-a asumat rolul tatălui său în ceea ce privește susținerea familiei, sprijinindu-i în diferite aspecte, inclusiv muncind pentru a asigura traiul zilnic al familiei, deși are doar 21 de ani”, începe să ne povestească unchiul tânărului. „Are o personalitate deschisă și prietenoasă, cu o puternică mentalitate orientată către oameni. El este mereu dispus să ajute. Este mândria familiei”, continuă el istorisirea.

„Bar se afla la petrecere ca organizator, nu ca invitat, el lucra acolo pentru a ajuta la gestionarea și organizarea evenimentului”, a ținut să precizeze Itzhak. Bar nu avea o armă în dotare, a adăugat el.

În aceeași dimineață, două ore mai târziu, familia a încercat să-l contacteze telefonic pe tânăr. Fără succes. Până în jurul orei 10:00, sâmbătă, nu au primit nicio veste despre el. Între timp, au aflat din presă despre masacrul făcut de teroriștii Hamas la festival. Apoi familia lui Bar a început să posteze poze cu tânărul pe rețelele de socializare, întrebându-i pe utilizatori dacă l-au văzut sau dacă l-au identificat. Nu au primit niciun comentariu, până la 12:30, spune Itzhak, când Hamas a postat pe un canal un video în care apar într-o încăpere care pare fără ferestre, șapte sau opt tineri, legați de mâini, stând pe jos. Între ei, într-un colț, familia l-a recunoscut pe Bar.

Captură din clipul postat de teroriștii Hamas, în care apare Bar, pe jos, cu mâinile legate la spate / imagine primită via WhatsApp de la familia lui Bar

„Cuvintele nu pot descrie starea în care ne aflăm. Suntem într-o stare profundă de tristețe și îngrijorare. Suntem epuizați, nu am închis ochii de la dispariția lui. Îl vrem pe Bar înapoi acasă, ne e dor de el”, spune unchiul.

„Îmi vreau băiatul sănătos înapoi!”, suspină mama, cu voce gâtuită.

Din partea autorităților mama și unchiul lui Bar spun că nu au primit informații despre tânăr și nici nu se așteaptă la prea multe, având în vedere numărul mare de persoane dispărute, rănite sau moarte în urma atacurilor Hamas din ultimele zile.

„Nu cerem nimic, vrem doar ca toată lumea să știe că Bar nu a făcut nimic rău nimănui. Îl vrem înapoi acasă sănătos. Atât”, își strigă disperarea mama tânărului. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Aș...araboșii din Tara Sfântă nu vor in primul rand țara...sau,corect spus,nu vor o țară pentru evrei După ce ii vor extermina,își vor face țara,de la munte la mare...nu concep sa imparta pământul cu evreii,nu vor o țară evreiască pe pământul strămoșilor evreilor ..pământ ocupat cu forța de arabii musulmani cuceritori...nu,,problema e că musulmanii aceia nu accepta sa împartă pământ cu niste " infideli",inferiori in ochii lor Au avut de cel puțin 29:ori ocazia sa și aibă statul,prima oara în 1948.Far,nu ei vor da i vadă morți și,)dau disparuti pe evrei...de preferință morți,vezi cei 1400 masacrați acum..nu se primul masacru antievreiesc in Tara Sfântă ...problema sunt musulmanii,care se cred stăpânii și superiori( ei fiind exact inversul..)Daca erau creștini( o minoritate fara putere este..) era de mult pace și prosperitate acolo . Si Gaza era un mic Singapore....
  • Like 0
 • Grozăviile de azi este rezultatul eșecului politicii internaționale de a rezolva problema palestinienilor de a locui in propriul stat, așa cum și evreii au dorit și au obținut să trăiască în propriul stat. Curios este că tocmai evreii nu înțeleg această dorință legitimă a palestinienilor. Dim punct de vedere istoric este foarte greu de demonstratat (deși din câte știu este un proces de ani de zile în acest sens) dreptul istoric asupra teritoriului Palestina. Politica Israelului în Gaza a fost total greșită. Colonizarea cu israeliți, construcții, etc au dus la radicalizarea palestinienilor din acest spațiu. Asistăm azi la un război al declarațiilor, al imaginilor, a evenimentelor de cele mai multe ori fără știm dacă sunt reale ori nu. Ca și în Ucraina. Marile manifestații din Europa și America sunt pentru cauza paletineană și nu pentru demenții Hamas. Personal sunt împotriva tuturor acestor violențe, atrocități, a acestei lumi nebune, indiferent de unde vin.
  • Like 0
  • @ Ion Podocea
   Esecul este faptul ca lumea le trimite bani desi stie ca banii aceia vor fi folositi pentru cumparare de armament si nu pentru imbunatatirea vietii celor din Gaza. S-au platit peste 25 de miliarde.
   Culmea este ca Autoritatea Palestiniana a cerut chiar ea insasi ca SUA sa suspende plata a 60 milioane dedicate serviciilor de securitate palestiniene pentru ca ... le este frica de eventualele procese pe care familiile celor omorati de teroristii palestinieni le-ar intenta AP. De ce? Pentru ca fiecare familie a unui terorist primeste un salariu lunar pentru "injunghierea everilor", acel asa numit "pay for slay".
   Hamas a refuzat sa urmeze directivele, asa ca banii lor provin de la "organizatii de caritate", care ocolesc cadrele legale.
   • Like 0
 • Ovidiu check icon
  Loredana, așa este, aveti dreptate. Dar aștept ca în viitorul articol să ne spuneți ceva și despre mamele din nordul fâșiei Gaza, care fug îngrozite cu prunci în brațe. Sunt tot mame, și cu nimic mai prejos decât cea a israelianului Bar. 724 de copii palestinieni au fost uciși în urma atacurilor aeriene în Gaza. Mamele lor nu contează, doar mama lui Bar merită atenția dv?
  • Like 2
  • @ Ovidiu
   Dan check icon
   De ce ar susține românii terorismul palestinian? De ce?
   • Like 1
  • @ Ovidiu
   Mamele alea care fug acuma sunt aceleasi care sarbatoreau dansand masacrele publicate de Hamas, si care-si lasa copii sa defileze cu banderole verzi pe frunte si cu mitraliere de jucarie agatate de gat.
   • Like 2
  • @ Dan
   Pentru a le mulțumi balestinienilor bentru bișnița,examenele cumpărate,femeile batjocorite pe vremea lui Ceașcă?!
   • Like 0
 • Hamas chiar sunt teroriști și s-a dovedit asta fiindcă au acționat ca teroriștii: au atacat EI PRIMII, fără nicio justificare și nicio reținere civili, fie că erau copii sau bătrâni. Au DECAPITAT copilași. Ce justificare se poate găsi la asta? NIciuna. De aici înainte orice referire la cine are dreptate și cine nu, nu mai poate fi subiect de dezbatere. E clar că Hamas este atacatorul criminal și feroce iar Israelul victima atacurilor. Și deci Israelul are tot dreptul să riposteze și să se apere, ba chiar să radă total acest element malefic care este Hamas. Sigur, atrocități vor fi de ambele părți, încă nu există războiul fără victime, fără cruzimi, fără excese. Dar totul depinde de întrebarea: cine a început, cine a atacat cu cruzime? Așa că e clar că Israelul are dreptate, iar cine acuză Israelul de faptul că ripostează la atrocitățile inițiale e ori dus cu pluta (adică fanatic al taberei adverse) ori interesat. S-a înțeles, domnule ”neimportant”?
  • Like 2
  • @ Dan Cojocaru
   Dan check icon
   Incredibil, dar am găsit un comentariu al lui Dan Cojocaru cu care sunt de acord.
   • Like 1
 • Multumesc pentru toate relatarile si povestile despre civilii palestinieni macelariti de aproape o saptamana in fasia gaza... crimele de razboi nu se discuta decat atunci cand sunt facute de factiunea adversa....
  • Like 1
  • @ neimportant
   De parca nu stiau palestinienii ce ii asteapta cand au atacat - ce s-au gandit, ca ei sar granitza si vin asa in vizita cu cutzitele si pot trece inapoi linistiti? - au si uitat cat de razbunatori sunt evreii si nu uita nimic !
   Astia se raboiesc si musca de c*r unii pe altii de mii de ani si or sa o mai tzina asa alte mii de ani, si noi stam si batem din palme si din taste.
   Da-i incolo, solutia este sa ii ignoram complet pt ca uneori am impresia ca o fac de dragul circului, si victimizarii. Ambele natii!!
   • Like 1
  • @ neimportant
   IraM check icon
   "Macelariti"? "crime de razboi"? Chiar???
   Ca si cum ai acuza Ucraina de razboiul lor... Nu ?
   • Like 1
  • @ IraM
   Cata ipocrizie :( ... daca rusii ar bombarda precum o fac israelienii in Gaza, ar lua foc lumea asta.. daca mor musulmani, "pedepsim teroristi"..
   • Like 0
  • @ IraM
   Dan check icon
   Well, trollii putiniști care atacau Ucraina, zilele astea au altă temă de casă. Rubla-i rublă, să ne-nțelegem.
   • Like 1
  • @ neimportant
   Puteti sa dati exemple de palestinieni macelariti?
   Da, exista si excese facute de colonistii evrei din zonele "ocupate", dar nici pe departe asemenea atrocitati - nici ca numar, dar nici ca oribilitate.
   • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult