Israel, sâmbătă dimineața, 7 octombrie. Bar Kuperstein, un tânăr de 21 de ani, cel mai mare dintre cei 5 copii ai unei familii din Holon, un oraș din apropierea Tel Aviv, se afla la locul său de muncă, în echipa care asigura buna desfășurare a unui festival dedicat păcii, aproape de Fâșia Gaza. Mii de tineri petreceau în cea de-a doua zi a evenimentului, iar în timp ce muzica se auzea tare din boxe, mulți nu au luat în seamă inițial rachetele ce începuseră să brăzdeze cerul. Curând sirenele antiaeriene au început să sune, iar oamenii să primească alerte pe telefoane: autoritățile anunțau că Israelul era bombardat cu rachete lansate din Fâșia Gaza.
În scurt timp, la festival au descins din mașini mai mulți teroriști Hamas care au început să-și descarce armele la întâmplare în tinerii veniți la festival. Bar și-a sunat mama și a anunțat-o că are loc un atac terorist. A asigurat-o că își va strânge degrabă lucrurile și se va îndrepta către casă. Era ora 6.30 dimineața. A fost ultima oară când au vorbit cu el. Bar nu a mai ajuns acasă.
Cel puțin 260 de oameni au pierit în acest tragic eveniment, iar soarta multora rămâne necunoscută deocamdată.
Itzhak, unchiul lui Bar, și Juli, mama tânărului, au mărturisit, într-o discuție la telefon că, de la dispariția lui, nu au închis un ochi, temându-se pentru soarta lui.
„Bar este un tânăr frumos, de 21 de ani, fiul cel mai mare dintr-o familie de cinci copii. După un accident de mașină și un accident vascular cerebral, tatăl lui Bar a ajuns într-un scaun cu rotile, iar băiatul și-a asumat rolul tatălui său în ceea ce privește susținerea familiei, sprijinindu-i în diferite aspecte, inclusiv muncind pentru a asigura traiul zilnic al familiei, deși are doar 21 de ani”, începe să ne povestească unchiul tânărului. „Are o personalitate deschisă și prietenoasă, cu o puternică mentalitate orientată către oameni. El este mereu dispus să ajute. Este mândria familiei”, continuă el istorisirea.
„Bar se afla la petrecere ca organizator, nu ca invitat, el lucra acolo pentru a ajuta la gestionarea și organizarea evenimentului”, a ținut să precizeze Itzhak. Bar nu avea o armă în dotare, a adăugat el.
În aceeași dimineață, două ore mai târziu, familia a încercat să-l contacteze telefonic pe tânăr. Fără succes. Până în jurul orei 10:00, sâmbătă, nu au primit nicio veste despre el. Între timp, au aflat din presă despre masacrul făcut de teroriștii Hamas la festival. Apoi familia lui Bar a început să posteze poze cu tânărul pe rețelele de socializare, întrebându-i pe utilizatori dacă l-au văzut sau dacă l-au identificat. Nu au primit niciun comentariu, până la 12:30, spune Itzhak, când Hamas a postat pe un canal un video în care apar într-o încăpere care pare fără ferestre, șapte sau opt tineri, legați de mâini, stând pe jos. Între ei, într-un colț, familia l-a recunoscut pe Bar.
Captură din clipul postat de teroriștii Hamas, în care apare Bar, pe jos, cu mâinile legate la spate / imagine primită via WhatsApp de la familia lui Bar
„Cuvintele nu pot descrie starea în care ne aflăm. Suntem într-o stare profundă de tristețe și îngrijorare. Suntem epuizați, nu am închis ochii de la dispariția lui. Îl vrem pe Bar înapoi acasă, ne e dor de el”, spune unchiul.
„Îmi vreau băiatul sănătos înapoi!”, suspină mama, cu voce gâtuită.
Din partea autorităților mama și unchiul lui Bar spun că nu au primit informații despre tânăr și nici nu se așteaptă la prea multe, având în vedere numărul mare de persoane dispărute, rănite sau moarte în urma atacurilor Hamas din ultimele zile.
„Nu cerem nimic, vrem doar ca toată lumea să știe că Bar nu a făcut nimic rău nimănui. Îl vrem înapoi acasă sănătos. Atât”, își strigă disperarea mama tânărului.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Culmea este ca Autoritatea Palestiniana a cerut chiar ea insasi ca SUA sa suspende plata a 60 milioane dedicate serviciilor de securitate palestiniene pentru ca ... le este frica de eventualele procese pe care familiile celor omorati de teroristii palestinieni le-ar intenta AP. De ce? Pentru ca fiecare familie a unui terorist primeste un salariu lunar pentru "injunghierea everilor", acel asa numit "pay for slay".
Hamas a refuzat sa urmeze directivele, asa ca banii lor provin de la "organizatii de caritate", care ocolesc cadrele legale.
Astia se raboiesc si musca de c*r unii pe altii de mii de ani si or sa o mai tzina asa alte mii de ani, si noi stam si batem din palme si din taste.
Da-i incolo, solutia este sa ii ignoram complet pt ca uneori am impresia ca o fac de dragul circului, si victimizarii. Ambele natii!!
Ca si cum ai acuza Ucraina de razboiul lor... Nu ?
Da, exista si excese facute de colonistii evrei din zonele "ocupate", dar nici pe departe asemenea atrocitati - nici ca numar, dar nici ca oribilitate.