Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

„Iată flagelul vremurilor noastre: nebunii conducându-i pe orbi”

În România, orice individ cerebral, capabil de reflecţii detaşate şi neutre, ar putea spune azi, alături de Shakespeare: „Iată flagelul vremurilor noastre, nebunii conducându-i pe orbi”.

Nu s-ar înşela. Însă, cum „nebun” e un termen pe care artişti ca Van Gogh sau Edgar Allan Poe l-au înnobilat prin creaţie, spre a nu-i confunda pe unii cu alţii, onest ar fi să ne referim la nebunii ce conduc poporul român prin apelativul „zurliu”. 

Adevărat că o parte din ei – de exemplu, conform site-ului partidulpromite.ro, aproximativ unu din trei deputaţi este fie condamnat cu suspendare, fie încă judecat, fie are dosare la DNA, fie ANI l-a găsit într-o situaţie de incompatibilitate sau conflict de interese –, vor fi atinşi şi ei subit de morbul creaţiei imediat ce, prin înlesnirea DNA, îşi vor trage niţel suflul prin puşcării, însă ceea ce diferenţiază fără echivoc „zurliii” din politica dâmboviţeană de alţii e că au în comun un element de sfidare şi nemernicie revoltătoare, care e pentru autoritatea pe care o exercită ceea ce e oxigenul pentru materie: o componentă de neînlocuit. Prin învestirea în varii funcţii publice, ei au reuşit să golească de prestigiu şi încredere aproape toate instituţiile democratice pe care au fost chemaţi să le slujească. Mai mult, trăsăturile lor particulare sunt indicele unui sistem de valori ce pivotează în jurul dispreţului faţă de normele statului de drept, deşi au grijă ca, atunci când îi dau la gioale, să justifice loviturile sub centură prin prisma legalităţii.

Pentru această situaţie, poporul cu drept de vot – orbii, cum i-a numit Shakespeare; autiştii, cum i-ar numi alţii – poartă mare parte din răspundere, numai că masochismul civic al alegătorului e mai puţin relevant aici decât spectacolul la limita obscenităţii, decupat dintr-un număr de vodevil de mâna a cinşpea, pe care îl oferă unele televiziuni când îşi asumă să relateze în mod obiectiv şi echidistant despre evenimentele ce se petrec de când cu OUG privind graţierea şi amnistia.

Nu mai puţin zurlii decât cei din tagma politică, unii deontologi şi analişti politici, rafinând manipularea la un nivel inimaginabil pentru specialiştii în linşaj mediatic, stârnesc consternare aproape la fiecare comentariu pe care îl fac. Cu faţa aprinsă ca a unor crabi uitaţi în apă clocotindă, aceşti mistreţi cu colţi tociţi, aflaţi în apropierea unui atac de apoplexie ori de câte ori sunt confruntaţi cu apeluri la decenţă şi bun simţ, îşi bat joc de etica profesională fără a clipi. Dar, deşi răbufnirile lor sentenţioase seamănă cu lătrăturile unui chihuahua când încearcă să-ţi muşte şiretul de la pantofi, nu înseamnă că ele nu lasă urme în minţile publicului captiv al respectivelor televiziuni. 

Pentru că elucubraţiile la care se dedau când sunt conduşi la randevu cu realitatea pe care o bârfesc live la televizor, întrupează exact ce publicul vrea să audă: adevăruri clare, vinovaţi indubitabili, oameni răi, care vor să ducă ţărişoara de râpă, şi oameni buni, care vor să o scoată din ghearele ălora răi, pentru ca poporul să se poată freca pe burtă liniştit. Este genul de public căruia, dacă i-ai repeta de câteva ori pe zi că teoria lui Ptolemeu asupra locului pământului în univers e reală, iar cea a lui Copernic, falsă, după trei săptămâni ar fi în stare să te demonizeze şi să arunce cu pietre în tine dacă ai ieşi în stradă să restabileşti adevărul ştiinţific. Şi asta fără ca el să aibă habar cine au fost, de fapt, Ptolemeu şi Copernic sau ce susţineau unul şi altul, ci doar pentru că i s-a spus că ăla e ok, iar celălalt, nu. După cum, dacă peste alte trei săptămâni i s-ar repeta contrariul, ar reveni cu nonşalanţă la poziţia anterioară, fără a i se părea nimic dubios în asta.

În preajma unui asemenea public, zurliii din politică, cu sprijinul zurliilor din media, vor avea întotdeauna de partea lor suportul unui număr considerabil de români.

Psihologul Alfred Adler, într-un capitol dedicat „afectelor disociante”, spunea că mânia simbolizează „aspiraţia către putere şi setea de dominaţie”. La unii indivizi, zicea el, „strădania de a se impune degenerează uneori într-un fel de beţie a puterii, vădită în cazul în care…răspund, la cea mai mică lezare a sentimentului puterii, printr-un acces de furie.”

Sigur că zurliii noştri – tare mânioşi zilele astea – au intrat în politică şi media pentru binele cetăţeanului şi pentru informarea corectă a acestuia, sigur că ei se înfurie de ciudă că oamenii legii au un dinte împotriva celor ce şi-au făcut datoria şi s-au dedicat trup şi suflet ţărişoarei şi comunităţii, sigur că adevăratele zgaibe din România ce se nasc pentru a-ţi produce dezgust sunt în continuare libere şi DNA-ul îi vânează doar p-ăia nevinovaţi, însă intuiţia lui Adler în descrierea temperamentului coleric e remarcabilă şi, dacă filmul „Back in the Future” n-ar fi doar ficţiune, ai crede că i-a folosit drept model avant la lettre.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Domnule Rudoiu.... despre Shakespeare o mai fi auzit românu', că gaşca din spatele blocului îl testa la limba engleză: "Ia zi, bă, cum se scrie Şexpir?". Dar Van Goh şi Egdar Allan Poe... n-au jucat în nicio Cupă Europeană! De unde dracu' să-i ştie lumea? Dumneavoastră vreţi ca românu' să facă comparaţie între cele două teorii helio şi geo... când sunt români care n-au habar pe ce continent este România? Alfred Alder... afecte disociante... Domnule Rudoiu, sigur aţi vrut să scrieţi în site-ul ăsta?!!! :))
    • Like 0
  • check icon
    Problema e ca zurlii nostri ,indiferent de culoarea politica, s-au dat peste cap pentru a intra pe liste ,au dansat intr-un picior,au facut frumos in fata tatucului de la PARTID,au mintit de doua ori mai mult "orbii" dornici sa fie mintiti.
    Cine ofera mai mult castiga!Au mintit si unii si altii!Nu s-a facut nimic mai apoi...dascalii au crezut minciuna lui Basescu in 2008 si au primit cresteri "negative".
    Mirarea e acum ca astia fac cate ceva din ce-au promis,iar noi ar trebui sa aflam cat ne costa asta,cat ne-am apropiat de scenariul grecesc prin aceste promisiuni.
    • Like 0
  • acum niste alegeri, discutam cu un vecin despre promisiunile neonorate ale celor pe care ii votase;
    si imi raspunde " pai nici nu puteau sa faca altfel" (eliptica de "nu aveau mijloacele, resursele")
    nu era un lider de ceva ci un votant de rand, exista si aceasta varianta masochista, asumata care exclude orice logica!
    cum exclude si orice mod rational de convingere (moise a plimbat poporul ales , 40 de ani prin desert- sinai- ca sa moara poporul de sclavi)
    • Like 0
  • mircea check icon
    Nici orbii nu sunt orbi si nici nebunii smintiti!Orbii sunt hamesiti de foame sau plini de alcool sau lipsiti de scoala sau analfabeti functionali.Oameni care iau informatia cu toptanul ,si de la KANAL si de la noul OTV-RTV,oameni pentru care si acum ILIESCU este presedinte si care cred ca salariu sau in special ajutorul poate ajunge la 500 euroi.Nebunii nu sunt nebuni , sunt smecheri,vicleni,unsi cu toate alifiile,platiti,mincinosi , fara bun simt,fara rusine,mizerabili,penali.Cat despre condus;ei nu conduc,ei manipuleaza,insala,deturneaza,dezinformeaza doar ca sa apuce inca o halca din biata tara,lasata de izbeliste si de unii si de altii.Fara scoala ,etica si cei 7 ani de acasa mi-e teama ca vom vota mult timp deacum incolo numai trampi autohtoni.
    • Like 0
  • Text exceptional. Pacat ca nici anti P$D-istii nu il vor intelege. Nu toti, dar mica majoritate a marii majoritati a micii minoritati, NU! Pacat! Minoritatea-Majoritate e la latitudinea fiecaruia. Sau, macar, a celor care pricep ceva din "ecuatie"!
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult