Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

„Ignorați-l pe Boris, ascultați de Nicola". Politica Guvernului Johnson pune în pericol unitatea Marii Britanii

Scotia referendum (Foto Julien Marsault / AFP / Profimedia)

Foto: Julien Marsault / AFP / Profimedia

Premierul Boris Johnson a câștigat majoritatea parlamentară necesară pentru a trece prin Camera Comunelor proiectul de lege privind piața internă, despre care am scris aici recent.

Cu toate acestea, prim-ministrul britanic are în față o mare problemă care vine din Scoția, unde politica domnului Johnson aduce în actualitate independența scoțienilor. În cadrul referendumului Brexit, Scoția a votat preponderent pentru a rămâne în Uniunea Europeană.

Aici premierul scoțian, doamna Nicola Sturgeon, are o strategie pe termen lung pentru a obține un al doilea referendum pentru independența Scoției.

Să analizăm puțin factorii care fac ca independența Scoției să fie o problemă majoră pentru guvernul de la Londra.

Cine este Nicola Sturgeon

Nicola Sturgeon, 49 de ani, este liderul SNP ( Partidul Național Scotian ) care domină acum viața politică în Scoția. Doamna Sturgeon a preluat poziția de lider al Partidului Național scoțian în 2014, după pierderea primului referendum pentru independența Scoției.

Foto Jeff J Mitchell / AFP / Profimedia

Nicola Sturgeon s-a dovedit una dintre cele mai talentate figuri de pe scena politică din Regatul Unit. Independența Scoției este pentru ea, de foarte multă vreme, scopul politic principal. Oponenții doamnei Sturgeon declară că își doresc ca ea să abordeze și altceva în afară de suveranitate.

Guvernul condus de Nicola Sturgeon a crescut în popularitate datorită faptului că a abordat mult mai bine pandemia legată de virusul SARS-CoV-2 decât guvernul de la Londra. Sondajele recente arată că mesajul ei este mai clar. Scoțienii au mult mai multă încredere în Nicola Sturgeon decât în Guvernul Johnson. Mesajele de genul "Ignorați-l pe Boris, ascultați de Nicola" se aud tot mai des din Edinburgh sau Glasgow. Ultimele sondaje arată că în alegerile pentru Parlamentul Scoțian din primăvara anului viitor dominanta va fi dreptul de a organiza un al doilea referendum pentru Independenta Scoției.

„Au o șansă de mai mult de 50 la sută să obțină majoritate parlamentară ( n. r. - cele patru națiuni care formează Regatul Unit și al Irlandei de Nord au parlamente independente de Londra)”, a declarat la începutul lunii septembrie, la postul național de televiziune, John Curtis, profesor universitar de politică. Iar dacă această ipoteză se va adeveri, un referendum pentru independenta Scoției va fi dificil de evitat în următorii 2 -3 ani. Sondajele recente arată că un număr record de scoțieni ar vota pentru independență, în eventualitatea în care referendumul ar fi organizat acum.

Sondajul realizat de grupul de campanie Progress Scotland arată că 13 la sută dintre scoțienii care au votat pentru a rămâne în Regatul Unit spun că acum ar vota pentru independență, în timp ce 19 la sută spun că nu știu cum ar vota. 

Sondajul a fost efectuat pe un număr de 2093 de persoane. Excluzând pe cei care sunt indeciși, sondajul a relevat că 53 la sută ar vota pentru independență. Alte sondaje sugerează cifre asemănătoare. Un sondaj efectuat de Survation luna trecută arată un suport de 53 la sută pentru independență, în timp ce Business for Scotland a estimat, acum două luni, suportul pentru independență la 55 la sută. Dintre cei care și-au exprimat părerea, 56 la sută ar susține un al doilea referendum pentru independență, în timp ce 44 la sută se opun.

În concluzie, în timp ce proporția celor indeciși este asemănătoare cu cea din sondajele din trecut, balanța se înclină acum spre cei ce vor independența. Problematica revine în actualitate în condițiile în care guvernul de la Londra nu arată niciun respect pentru preferințele poporului scoțian de a menține o legătură strânsă cu Europa, după ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană. 

Uniunea Europeană a declanșat recent procedura de infringement împotriva guvernului britanic pentru încălcarea prevederilor cuprinse în Tratatul de retragere din Uniunea Europeană. În plus, la nivel economic, Uniunea Europeană grăbește crearea pieței unice de capital, în încercarea de a evita dependența de Londra ca centru de capital non bancar. Amenințarea iminentă a unui Brexit fără acord a creat o stare de urgență, pentru că Londra este cel mai mare actor pe piața de capital.

Ca urmare a politicii de la Londra care nu ține cont în niciun fel de dorințele poporului scoțian, dna Sturgeon a declarat recent că va bloca în Parlamentul scoțian proiectul de lege privind piața internă în varianta propusă de Boris Johnson. Războiul declarațiilor continuă, Partidul Conservator Contracarează la rândul lui, acuzând Partidul Național Scoțian că amenință unitatea celor patru națiuni care formează regatul. Conservatorii sunt mulțumiți de rezultatul primului referendum pentru independență și caracterizează scoțienii ca fiind egoiști și concentrați doar pe problema independenței.

Așteptăm cu interes rezultatele alegerilor pentru Parlamentul scoțian din vara anului 2021.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Dan Byron_FB

Se numește Daniel Radu, are 43 de ani și a copilărit într-un bloc lung, aflat lângă un altul, în ruină, de pe Șoseaua Pantelimon din București. În lumea aceea, mulți copii săraci, jefuiți de către soartă de dragoste și siguranță, căutau să recupereze ceva de la viață din buzunare străine și să egaleze scorul lovindu-i pe cei mai slabi decât ei.

Citește mai mult

OnLaptop

Cu o experiență de aproape 15 ani în business-ul IT, Valentin Morlovea a intrat pe nișa reparațiilor de laptop-uri în 2015, o afacere a cărei dezvoltare depinde fundamental de viteza de răspuns în soluționarea problemelor clienților. În prezent, 70% din laptopurile care intră în OnLaptop Service Center&Shop din București, sunt reparate în maxim 24 de ore, lucru care este posibil datorită dezvoltării unui soft dedicat.

Citește mai mult

iziBAC

„Am primit mesaje după ultima sesiune de Bac, pe unul dintre ele chiar l-am postat. Era o fată care nu a putut să se pregătească pentru biologie și a învățat la această materie doar cu iziBAC și în contextul acesta a luat 9.20”, povestește Adrian Stratulat.

Citește mai mult