Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Granița. Cum amenință Guvernul Johnson credibilitatea britanicilor

scoaterea steagului UK la CE

 Foto Guliver/Getty Images

Cum știe toată lumea, la 31 ianuarie 2020, Regatul Unit a părăsit oficial Uniunea Europeană, în urma ratificării de către Parlament a Tratatului de retragere din Uniunea Europeană. Urmează o perioadă de tranziție până la sfârșitul anului, în care Regatul Unit și Uniunea Europeană negociază viitorul relațiilor dintre ele. În timpul acesta, Marea Britanie încă se supune legislației europene și este parte din uniunea vamală și piața comună, dar nu mai este parte din instituțiile politice ale Uniunii Europene. Până acum negocierile au fost, ca orice negocieri, foarte dificile.

Dar scandalul recent care a provocat pe bună dreptate reacții aprinse pe plan intern și extern este proiectul de lege pentru piața internă propus de Guvernul Johnson, proiect care, după cum recunosc chiar miniștri din guvernul Johnson, încalcă Protocolul Irlandez semnat chiar de, ați ghicit, guvernul Johnson cu Uniunea Europeană în urma cu vreun an.

Istoric, piața internă a Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord a fost creată în anii '70 în scopul de a asigura comerțul liber și fără bariere vamale între cele 4 națiuni care formează Regatul Unit. Și care se supun legislației separate din Anglia, Țara Galilor, Irlanda de Nord și Scoția. Odată ce UK a intrat în ceea ce se numea pe atunci Comunitatea economică europeană, legislația internă a fost înlocuită cu legislația europeană. Guvernul Thatcher a ajutat pe atunci la crearea formală a pieței unice între țările Uniunii Europene.

Acum în anul 2020 pe plan intern Regatul Unit se întoarce la legislația internă, la care se supunea înainte de a fi membru al Uniunii Europene.

Aici apare controversa. Proiectul de lege referitor la piața internă în varianta propusă de guvernul Johnson spune ca miniștrii au puterea de a „desface” legislația anterioară referitoare la transportul bunurilor pe teritoriul Marii Britanii. Ceea ce contrazice tratatul de retragere semnat de guvernul Johnson și oficialii de la Bruxelles în urmă cu un an.

Una dintre problemele spinoase, un punct aprins al negocierilor dintre Regatul Unit și Uniunea Europeană, este problema graniței dintre Irlanda de Nord și Republica Irlanda, parte a Uniunii Europene. Granița este pe moment invizibilă. Toate părțile implicate în negocieri sunt de acord că o graniță ar fi de evitat. Problema reală este că este nevoie de o graniță, întrucât Irlanda de Nord, parte a Regatului Unit, nu va mai fi parte din Uniune, iar Republica Irlanda nu părăsește blocul. Ca să evite asta, Uniunea Europeană a propus Protocolul referitor la Irlanda de Nord, cu ideea ca Irlanda de Nord să rămână cumva parte a pieței unice europene și să rămână în Uniunea Vamală. Asta provizoriu, până la găsirea unei soluții definitive. Asta-i povestea mai mult sau mai puțin știută de toată lumea.

Acum proiectul premierului Johnson referitor la piața internă a stârnit reacții aprinse la Bruxelles și la Londra, inclusiv în Partidul conservator. Cinci foști miniștri, inclusiv Theresa May și David Cameron, au avertizat guvernul Johnson că încalcă legea internațională, tratatul de retragere semnat de Guvernul Johnson cu Uniunea Europeană. Negocierile și până acum destul de dificile sunt în impas, iar oficialii de la Bruxelles au declarat că vor acționa în tribunalele internaționale guvernul britanic. Termenul impus de însuși premierul Johnson în runda actuală de negocieri este 15 octombrie. În această fază Tratatul de retragere din UE este în faza de implementare și nu poate fi schimbat unilateral de britanici sau sau renegociat. Ceasul ticăie pentru britanici.

Proiectul de lege, în varianta guvernului Johnson, a trecut de Camera Comunelor. Desi inițial membri ai Partidului Conservator au admis faptul că încalcă „parțial” legea internațională, iar alții au declarat că se vor opune, la vot toți membrii Partidului Conservator au votat în favoarea proiectului în varianta propusă de Guvern. Cu o singură abținere, ceea ce indică faptul că fostul premier Theresa May nu a votat pentru! Inițial, înainte de votul și Camera Comunelor, 5 ex-premieri s-au aliniat cu declarații împotrivă - John Major, Tony Blair, Gordon Brown, David Cameron și Theresa May. Aceasta din urmă fiind singura dintre ei care este încă în Comune are încă drept de vot și a caracterizat proiectul guvernului Johnson ca fiind iresponsabil și dăunător pentru viitorul Regatului Unit .

Opinia generală, la care mă aliniez, este că pericolul real e reprezentat de pierderea credibilității, lăsând la o parte implicațiile economice, politice ale următoarelor tratate pe plan european si internațional. Pierderea credibilității ca guvern, ca țară. Ca și în viața de zi cu zi , cine te mai crede pe cuvânt când știe toată lumea că nu-ți plătești nota de plată la restaurant?

Fără să luăm în considerare declarațiile oficialilor de la Bruxelles care au indicat voalat că nu ezită să urmărească o acțiune juridică împotriva Regatului Unit pentru încălcarea Acordului de Retragere din Uniunea Europeană.

Cum spunea odată dna Margaret Thatcher, vă mai amintiți? „Marea Britanie nu încalcă tratate. Ar fi foarte rău pentru Marea Britanie să încalce tratate, rău pentru relațiile cu restul lumii și rău pentru orice tratat comercial viitor”. Sau mai nou, după declarațiile Lordului John Major din septembrie 2020: „Peste generații, cuvântul nostru a fost acceptat de prieteni sau dușmani. Semnătura noastră pe un tratat a fost sacrosancta. Odată cu scăderea puterii noastre militare, cuvântul dat și-a menținut puterea. Dacă ne pierdem reputația că ne onorăm promisiunile, vom fi pierdut ceva fără preț, care nu ar mai putea fi recâștigat niciodată!”

Conform știrilor BBC, recent guvernul Johnson a anunțat decizia ca granița dintre Irlanda de Nord și Republica Irlanda să fie mutată în Kent. Confirm agenției Reuters șoferii de camioane vor avea nevoie de un permis special pentru a intra în regiunea Kent după încheierea perioadei de tranziție.

Astfel guvernul a reușit măcar să-și țină promisiunea făcută electoratului că nu va exista o graniță între Irlanda de Nord și Republica Irlanda. Felicitări!

ULTIMA ORĂ

Comisia Europeană a declanșat o procedură de infringement împotriva Guvernului de la Londra ca urmare a intenției Guvernului Johnson de a încalca Tratatul de retragere din Uniunea Europeană, notează presa de azi din Marea Britanie.

Președintele Comisiei Europene Ursula Von der Leyen a declarat astăzi la Bruxelles procedura de infringement va începe cu o notă formală adresată guvernului Johnson în care i se va solicita să-și exprime acțiunile pe plan intern.

„I-am invitat pe prietenii noștri britanici să elimine părțile problematice din Proiectul de lege privind piața internă ( în varianta guvernului Johnson -n. r. ). Acest proiect vine în contradicție cu spiritul de bună credință exprimat în Tratatul de retragere din Uniunea Europeană. Mai mult dacă va fi adoptat în această formă ar fi o încălcare a legislației la nivel internațional.

Marea Britanie a avut termen până ieri să elimine părțile care vin în contradicție cu legislația europeană, dar Proiectul de lege privind piața comună a trecut recent de Camera Comunelor.

Întrucât Regatul Unit este încă sub jurisdicția Curții Europene de Justiție, până la sfârșitul perioadei de tranziție, la finalul anului 2020, Comisia Europeană poate declanșa procedura de infringement împotriva Guvernului de la Londra. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Parerist check icon
    Mie mi se pare fascinant cum partide istorice, serioase, din "democratii consolidate" se comporta exact ca niste masini de vot de pe Dambovita chiar si in tari cu pretentii (gen UK sau US of A).
    Cred ca la asta se ajunge atunci cand politica e facuta de oameni care in afara ei nu mai au nicio valoare. Devin niste yesmen disciplinati care fac ce li se ordona, in "interesul partidului", si uita de principii, dezbateri, idei etc. Nu supara partidul ca fara el devii nimeni.
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult