Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

„Implacabilul” Mircea Geoană

Mircea Geoana - 24

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Scriam la un moment dat că Geoană putea fi și altfel, dar a ales să fie prostănac. După dezbaterea de la Digi 24 mi-am dat seama că am greșit: nu putea fi și altfel. Am asistat vreme de câteva zeci de minute nu doar la răspunsuri pline de aroganță, ci și la priviri disprețuitoare, grimase stranii și mutre plictisite, la auzul răspunsurilor adversarilor săi politici în această luptă electorală. Mai mult, felul în care a răspuns întrebărilor a fost unul scorțos, lipsit de politețe în multe dintre situații, într-un limbaj de lemn, presărat pe alocuri cu exagerări de tot felul. Inclusiv confundând-o pe Viorica Dăncilă cu Donald Trump, spunând că lui Trump îi datorează poziția lui de la NATO, când toată lumea știe că propunerea ca Geoană să devină secretar general adjunct al NATO a venit de la Viorica Dăncilă. O lipsă absolută de carismă și un misoginism vizibil din avion au fost principalele linii de interpretare ale modului în care s-a prezentat Mircea Geoană la această dezbatere. 

Afectat și încărcat de propria importanță, Mircea Geoană a reușit să-și adoarmă chiar și propria familie. Familie care l-a urmărit la televizor. A fost, probabil, prima dezbatere electorală a lui Mircea Geoană, în care Mihaela, dragostea lui, n-a mai fost acolo. Oricum, n-a pierdut nimic. Limbajul de lemn a fost principalul pattern pe care s-a construit discursul lui Geoană. Și misoginismul. Unul care n-a putut fi ignorat decât de către cei care n-au vrut să-l observe. Căci, privind în direcția Elenei Lasconi, indiferent ce spunea ea, Geoană avea mina disprețuitoare a celui care e obligat să împartă o încăpere cu un om care îi e inferior în mod fundamental. Ba chiar a insinuat că Elena Lasconi n-ar fi pregătită de o funcție prezidențială, pentru că nu are alte rezultate decât pe acela de a fi fost primar al unui oraș mic. Sigur, după mai multe astfel de priviri încărcate de dispreț și insinuări misogine, Lasconi s-a enervat, pe bună dreptate și i-a spus direct: “Voiați să fiți Cuza, nu? Știți de unde venea Cuza? Dintr-un oraș mic.”

Sigur, pentru Geoană n-a contat apelul contracandidatei la normalitate și bun simț, deși poate ar fi fost cazul. Cel puțin așa ar fi procedat cineva care nu avea vocația de prostănac. Dar, pentru că nu-și poate depăși condiția pe care foarte corect i-a intuit-o Iliescu, Geoană a continuat să fie la fel de arogant și disprețuitor pe tot parcursul emisiunii. Un om cu adevărat cult, elegant și cu multă școală făcută la timpul ei nu are această înclinație naturală de a disprețui femeile. Nu are această intensitate a propriei importanțe care să-i marcheze fiecare grimasă și fiecare privire.

Geoană a demonstrat, iată, într-o dezbatere electorală în care nu mai avea motive să gafeze (pentru că toate gafele au fost deja făcute în prima parte a campaniei), că nu se poate dezlipi de vocația pe care atât de bine i-a intuit-o mentorul lui, Ion Iliescu. Și s-a prezentat lumii întregi așa cum e el, de fapt: implacabil. În propriul misoginism și în propria lipsă de bun simț, pe care le-a bătut în marmura memoriei colective, astfel încât nimeni să nu mai uite vreodată cine e, de fapt, Mircea Geoană. Până acum, o știam numai noi, cei care am prins anul 2009. Astăzi o știu chiar și copiii de pe Tik-Tok.

Mircea Geoană nu a ales să fie prostănac. Pur și simplu, nu i-a ieșit altfel…

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • mg check icon
    ..problema doamnei Lasconi (aseară și nu numai) nu a fost dl.Geoană (sau vreun alt misogin..) ci faptul că a șutat mereu pe lângă poartă..
    Sper ca metafora asta, să nu fie încadrată la misoginism, având în vedere că și femeile joacă fotbal, desigur cu farmecul lor specific..
    • Like 1
  • andrei andrei check icon
    se pare ca oricine contrazice o femeie e misogin.

    e foarte fain ca barbatii in politica se ataca si se sfasie pentru a ajunge la putere, dar cand fac fix acelasi lucru cu o femeie e dintr-o data gresit. se pare ca femeile nu vor egalitate ci sa joace pe easy mode.

    probabil si eu o sa fiu numit misogin ca am tupeul sa ii spun autoarei asa ceva.
    • Like 2
  • Strict subiectiv și neavizat în politica dezbaterilor fără răspuns.
    Sunt de 20 ani înapoi în țara. Aproape imposibil de o comunicare cu restul populației la un alt nivel decât climatic și shopping. Nu mai pot înțelege deoarece limbajul comunicării nu mai are legătură cu definițiile Dex-ului ului căruia i-am rămas cunoscător și servitor.
    Am urmărit mai mult enunțurile d-lui CTP despre care parcă îmi mai aminteam ceva. Am constatat ca “limbajul de lemn” de acum cca. 40 de ani s-a mutat de atunci de la limbaj la atitudine. Nu știu cine este șeful comunicației de CTP, el însuși sau Dna. Carmen Dumitrescu.. Stilul, concepția și prezentarea literară sunt inconfundabil identice. Undeva există o singură ștampilă. Există poate o singură datorie unul către celălalt sau o dăunătoare ideologie, cea adjectivală dar și lipsa totală de înțelegere și exprimare generate de “noua” exprimare.
    M.Geoana este arătat ca “produs” al altcuiva. M.Geoana este propriul lui produs cu toată avalanșa de negări ce i se administrează. A avut o funcție internațională care chiar dacă a fost recomandata a constituit un punct în plus față de ceea ce a putut oferi România în mulți ani de apartenența la NATO. Ce a putut oferi duo-ul CD și CTP.? Poate ar fi timpul să încerce măcar acești 2 corifei ideologo-literari nu numai o exprimare coerentă dar și o diferențiere ‘telectuala între cei 14 prezidențiali : dl. Ciucă, dl. Simion, etc. ca exprimare vis-a-vis și chiar față de ei înșiși.
    • Like 0
  • Fara sa fiu misogin o sfatuiesc pe Carmen Dumitrescu sa se lase de scris pe net! Atat, desi ar fi de scris despre scrisul ei cateva tone!
    • Like 2
  • Am urmărit dezbaterea de la Digi. Două surprize. Retragerea lui Orban - eu pe el îl votam- și prestația lui Simion, care, recunosc, a fost cel mai bun. Se pare că liceul la Lazăr și studiile superioare la Universitatea din București și masterul la Universitatea din Iași și-a spus cuvântul. Gioană bolnav de propriul cult al personalității, penibil! Ajutat de tată acest ingineraș se crede un fel de Titulescu deși s-a dovedit că Iliescu a avut dreptate. Lasconi, cu studii precare și-a dovedit incompetența mai ales în probleme de relații internaționale - esențială pentru un președinte de țară dar și cu un discurs mediocru. Diaconescu, fost psd-ist ca și Gioană, este totuși un intelectual și un specialist în diplomație.Foarte bun și pe subiect a fost Hunor. Ciucă și Ciolacu au fost acolo unde le este locul. La Antena 3.
    • Like 0
    • @ Ion Podocea
      WOW!
      • Like 1
    • @ Ion Podocea
      Mhai Nai check icon
      Dl. Simion s-a prezentat bine. Chiar prea bine! Problema luai apare insa daca facem media ultimilor 3-4 ani. Iese pe minus rau de tot.
      Lasconi este pe minus la international si nu numai. Intrebarea este pe cine pui paznic la vie: hotul sau prostul? Iertata-mi fie exprimarea. Ma gandesc ca daca-l iei pe-al doilea mai ai totusi o sansa. Asta in conditiile in care D-na Birchal si Dl. Diaconescu se pare ca nu prea au sanse. Idem dl. Hunor.
      • Like 0
  • E cam greu de crezut ca cineva de la NATO ar fi cerut parerea dnei Dancila privind numirea secretarului general adjunct , decizie care apartine SUA, conform cutumei interne. Ea doar si-a pus semnatura pe recomandarea catre Alianta, dupa ce a primit ordinul de la Washington, unde presedinte era Trump. Asa ca , Geoana are dreptate cand spune ca a ajuns nr 2 la NATO datorita lui Trump , la care a ajuns avand in spate un consistent sprijin logistic american care il sustine si in actuala campanie pentru Cotroceni. Am vrut doar sa corectez o eroare de interpretare , care, din necunoastere, se raspandeste usor ca atatea alte erori .
    • Like 4
    • @ Cristiana Terenche
      Până la urmă contează cine l-a trimis la NATO? Contează că nu a învățat nimic din istorie (să ne aducem aminte cum a pierdut Ponta alegerile în 2014, din cauza aroganței și nesimțirii cu care credea că o să câștige mai multe voturi).
      Da, Geoană nu și-a depășit condiția de prostănac.
      • Like 2
    • @ Andrei Tarlea
      Mai Andrei! Cine te pune sa scrii?
      • Like 0
    • @ Mihail Plinga
      Spiritul dezbaterilor încă libere...
      Ți-e tare dor de cenzură... ți-ar plăcea să-mi bagi și o lampă în ochi, nu?
      Dar pe tine, Mihail, cine te pune să postezi fără legătură cu subiectul?
      • Like 1
  • RazvanP check icon
    Nu știu ce dezbatere ați urmărit dar Elena Lasconi a strălucit prin gafe în cea de aseară, Geoană a fost chiar politicos să nu o numească incompetentă în față!
    Dintre toți "catindații" din "dezbatere" cei mai prezidențiabili au fost Geoană și, paradoxal, Jorjică. Lasconi a fost doar o "Firea reloaded" găunoasă și gură-mare, Hunor de umplutură iar Diaconescu cu bateriile terminate.
    Atât s-a putut...
    • Like 4
    • @ RazvanP
      Din păcate, o sinteză justă...
      Lasconi iar nu și-a făcut temele pe securitate și politică externă. Iar Simion a fost adevărata surpriză. Sigur nu era o clonă complet reconfigurată a scandalagiului extremist?

      Late edit: Referitor la postarea CTP
      https://republica.ro/fotografie-rece?utm_source=newsletter&utm_medium=li4623_mi270208&utm_content=articol&utm_campaign=CTP%3A+Fotografie+rece%2F+%E2%80%9EImplacabilul%E2%80%9D+Mircea+Geoana%2F+Ce+a+fost+adevarat+si+ce+a+fost+fals+in+afirmatiile+candidatilor+care+au+participat+la+dezbaterea+prezidentiala&utm_term=li4623_mi270208_s78699
      în care a scris <<George Simion – câștigătorul detașat al întâlnirii. Nu va conta câtuși de puțin faptul că nu îi e clar că un cuplu heterosexual („În România se spune că ar exista două sute de mii de cupluri heterosexuale” – G. Simion) este un cuplu bărbat-femeie, și nu bărbat-bărbat sau femeie-femeie.>>, Simion s-a referit corect la cuplurile heterosexuale și nu la cele homo, dar care nu doresc să oficieze relația prin căsătorie. Mă mir că i-a scăpat asta CTP-ului... conform Ipsos Pride 2023, atât în România, cât și la nivel global, 9% dintre adulți se identifică drept LGBT+. Asta înseamnă undeva la 1,7 milioane de indivizi LGBT+ în România (departe de 2*200.000), grup care nu a făcut obiectul remarcii lui Simion.
      • Like 1
    • @ Andrei Tarlea
      RazvanP check icon
      Ori a fost consiliat cum trebuie, ori, "mai grav", a învățat singur să se stăpânească. Clar o schimbare, vedem cât îl ajută.
      • Like 1
    • @ RazvanP
      Mhai Nai check icon
      Ma intreb si eu ce dezbatere ai urmarit? S-a dat pe A3?
      • Like 0
    • @ Andrei Tarlea
      Mhai Nai check icon
      Nu si-a facut temele.... De acord. Sa nu uitam insa ca toti ceilalti se pregatesc de ani, in timp ce E L numai ce si-a luat in primire resedintia USR, si a ajuns sa candideze in timp ce e si primar. Ca sa se prezinte al politica internationala la nivelul lui Diaconescu ar fi trebuit sa fie un geniu cum n-a prea avut Romania la conducere.
      Iar de Simion, cum am mai spus, norocul lui este memoria exrtem de scurta a romanilor. Dar daca faci media ultimilor 3-4 ani iese crunt pe minus.
      • Like 0
    • @ Mhai Nai
      Eu merg pe Lasconi. Restul candidaților am văzut ce pot.
      Păcat că globul de cristal îmi arată deja că o să avem parte de covrigi în următorul cincinal. Sper să dea greș (globul).
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult