Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Ziua când Tăriceanu a apucat Anticorupția de p***y

Ce au în comun toți cei care au declanșat jihadul împotriva DNA? Răspuns: fie îi paște pușcăria, fie au pe cineva la rece. Atâta e de simplu.

Ce le stă în cale? Poporul. Mai exact partea aia de popor care își exprimă încrederea în DNA în proporție de 63 la sută (INSCOP, 2015). Atâta e de greu.

Ce vor ei să demonstreze? Că poporul e hoț și aleșii poporului nu pot fi mai buni sau mai răi decât poporul care i-a ales. Atâta e de grosieră manipularea:

  • Victor Ponta: „Așa suntem noi, plagiatorii, mai votați”. (Sursa)
  • Adrian Severin: „Dacă toți suntem corupți, înseamnă că nimeni nu e corupt. Când o lege este încălcată de prea multă lume, înseamnă că legea trebuie schimbată, că nu o să schimbăm poporul”. (Sursa)
  • Elena Udrea: „În realitate, în România fiecare fură cât poate! Deci șpaga este generalizată în România și cine fură o găină să fiți convins că, dacă ar putea, ar fura un milion de euro”. (Sursa)

În rest, fiecare și-a luat războiul sfânt pe cont propriu.

Călin Popescu Tăriceanu și-a pus dopuri în urechi, a zăvorât ușile Casei Poporului și nu mai primește procurorii DNA care vin să-l colinde cu reținerea și arestarea. Apelul său adresat parlamentarilor, de a ignora cererile procurorilor până după campania electorală, pus pe site-ul Senatului, e un gest la limita abuzului în serviciu, dar ce mai contează un abuz mic dacă mai întârzii un pic inevitabilul?!

Sebastian Ghiță umblă în regim breaking news cu cucuveaua după el și încearcă să o tragă pe Laura Codruța Kovesi în cramă, ca să le arate tuturor că doamna Anticorupție a mâncat și a băut cu porcii din aceeași troacă. „Când intri în tărâțe, te mănâncă porcii”, își devoalează strategia deloc subtilă dl. Ghiță, care n-are nicio problemă să recunoască cine este, câtă vreme dna Kovesi va fi în final compromisă, iar încrederea publicului în DNA se va risipi.

Traian Băsescu, noul abonat la sticla lui Sebastian Ghiță, pe care pe vremuri o considera „o expresie profundă a mizeriei”, găsește în ficați resurse nebănuite să distileze noi valuri de mizerie: „Nu îmi e frică. Când eşti un om peste care s-au prăvălit valuri de 16 metri peste tine, chiar nu îţi e frică de o kovesi, chiar dacă are cătuşe”. Clar, dl. Băsescu nu se teme de o kovesi cu cătușe. Dar de o elenă?

Ei știu că pot carota DNA-ul în Parlament, pot da 100 de legi care să-i facă imuni în fața sifilisului moral, pot desființa toate instituțiile sistemului judiciar, pot pune la parchete oameni de paie, pot cumpăra toate goarnele de la TV, dar nu pot învinge lupta Anticorupție câtă vreme există procentul de 63 la sută. Încrederea populației în lupta anticorupție este singurul impediment major: de aici campania isterică de decredibilizare și de tabloidizare instituției, a procurorilor, a șefei DNA, pusă în operă de niște personaje specializate în aruncarea rahatului în ventilator. Iar efectele sunt măsurate științific, cu șublerul: un sondaj Avangarde, casa de cercetări a lui Marius Pieleanu, relevă că după „scandalul cucuveaua”, DNA a ajuns la 55 la sută încredere. Tot înainte!

Călin Popescu Tăriceanu a făcut aseară o glumă la care ar râde probabil Donald Trump: „Sunt trei modalităţi de a te ruina în viaţă. Cu femeile, cu jocurile de noroc sau cu tehnocraţii”.

Mai este una.

PS. Note de subsol (în ordinea apariției personajelor):

  • 1. Victor Ponta

- trimis in judecată - 17 infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălarea banilor (dosarul Turceni-Rovinari)

- urmarit penal sub control judiciar - folosirea influenţei în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani sau alte foloase necuvenite şi complicitate la infracţiunea de spălare de bani (dosarul vizitei lui Tony Blair în România)

  • 2. Adrian Severin

- condamnat la 3 ani si 3 luni de închisoare cu executare, în primă instanţă, pentru luare de mită și trafic de influență (dosarul mită în Parlamentul European)

  • 3. Elena Udrea

- trimisă în judecată - 3 infracţiuni de luare de mită, abuz în serviciu şi tentativă la folosirea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene (dosarul Gala Bute)

- urmărită penal - spălare de bani în forma dobândirii/utilizării de bunuri cunoscând că provin din infracțiuni (dosarul Microsoft, partea mare cu miniștri)

- urmărită penal - complicitate la abuz în serviciu cu folos necuvenit pentru sine sau pentru altul (dosarul creditelor BRD)

- urmărită penal - 5 infracțiuni de spălare de bani (dosarul finanțării campanie electorale din 2009)

- tot în dosarul finanțării campaniei, DNA vrea sa extindă acuzațiile și pentru trafic de influență (votul pentru ridicarea imunității se dă mâine, în Camera deputaților)

  • 4. Călin Popescu Tăriceanu

- trimis în judecată - mărturie mincinoasă (dosarul Retrocedărilor)

  • 5. Sebastian Ghiță

- trimis în judecată - dare de mită, instigare la abuz în serviciu, spălare de bani (dosarul fostului primar din Ploiești, Iulian Bădescu)

- trimis în judecată - 2 infracțiuni de dare de mită, cumpărare de influență, spălare a banilor, șantaj, folosire de informații ce nu sunt destinate publicității, conducerea unui vehicul fără permis de conducere (dosarul șefilor din poliție și parchet Prahova)

- urmărit penal sub control judiciar - spălare de bani - dosarul vizitei lui Tony Blair în România

- urmărit penal - sprijinirea unui grup infracțional (dosarul cumnatului lui Victor Ponta, Iulian Herțanu, Mircea și Vlad Cosma)

  • 6. Traian Băsescu

- urmărit penal - spălare de bani în formă continuată (dosarul Costel Cășuneanu, terenul de pe Aleea Privighetorilor)

+ Ioana Băsescu - urmărită penal sub control judiciar - instigare la abuz în serviciu și spălare de bani (dosarul finanțării campaniei prezidențiale din 2009)

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cri check icon
    Din articolul d-lui Negrutiu rezulta ca 63% dintre cetateni sprijina DNA, adica sunt de acord cu catusele si arestul preventiv, cu umflarea din strada sau din casa in crucea diminetii a celor suspectati de fapte fara pericol social direct si petrecute in urma cu mai multi ani.
    Le reamintesc respectuos d-lui Negrutiu si celor 63% ca si nazistii si bolsevicii au avut suport popular in lupta lor cu "dusmanii poporului", iar cand germanii si respectiv rusii si-au dat seama de abuzurile comise de regim, a fost prea tarziu. Chiar si astazi, politicienii sau afaceristii ostili lui Putin sunt mai intai bagati la racoare si abia APOI sunt anchetati pentru suspiciuni de coruptie.
    Eu ma intreb, daca 63% sunt sustinatori ai DNA, care o fi procentul de sceptici sau de indivizi care, in inconstienta lor, situeaza apararea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului mai presus de DNA ? 1% ? Sau 2% ?
    Apologetilor arestarii preventive le reamintesc, la fel de respectuos, ca daca citesc presa, ar trebui sa stie ca procurorii, necrutatori cu politicienii suspectati de coruptie, sunt in unele cazuri foarte toleranti cu suspectii de viol sau de crima ce sunt uneori anchetati in libertate. Adica violul sau crima sunt in viziunea unor procurori ( si judecatori ) mai putin periculoase decat spaga data la vreun contract economic intre Stat si o firma privata.
    Departe de mine gandul de a lua apararea politicienilor suspectati de coruptie. Dar, cu exceptia celor 63%, unii pot sa observe ca indivizi precum Udrea, Videanu, Bica et co. au fost tinuti luni de zile in arest preventiv si totusi inca nu au ajuns in fata judecatorilor; sau, (ma refer tot la cei 37% care nu sunt capabili sa vada corect ) unii carcotasi se pot intreba prin ce minune acuzatii din lotul Microsoft unde cica s-ar fi furat sute de milioane, au scapat cu doar cativa anisori si cu banii la purtator ( dupa plata unor daune simbolice in raport cu amploarea furaciunilor de care au fost acuzati) ? Ca sa nu mai vorbesc ca cei care au organizat furaciunile in dosarul Microsoft sunt liberi si cu banii la ei. Pe de alta parte, nenorocita care a furat un salam si un cascaval ca sa-si hraneasca copii este condamnata la 4 ani cu executare... In mod logic se poate spune ca este mai avantajos sa furi milioane de euro decat alimente in valoare de 30 de lei.
    Cei 37% care, spre deosebire de dl. Negrutiu plus 63%, nu sunt capabili sa vada rolul benefic al DNA, se pot pot intreba daca mai sprijina cineva drepturile si libertatile individuale ? Pentru ca actualmente doar UN SINGUR PARLAMENTAR din 500 (sau cati or mai fi ) sustine ca DNA comite abuzuri; consecinta: ploua cu dosare penale pe capul parlamentarului respectiv; si mai constat ( eu si vreo cativa dintre cei 37%) ca, cu exceptia unui singur trust de presa, toata media face apologia catuselor si ridica osanale DNA.
    In final, mai indraznesc sa-i atentionez pe apologetii DNA ca toate dictaturile si regimurile autoritare de ieri si de azi s-au instaurat si mentinut cu complicitatea institutiilor de forta ale statului (armata, politie, procuratura); iar democratiile adevarate, veritabile, atatea cate au mai ramas in anul de gratie 2016, se sprijina si se mentin cu ajutorul PARLAMENTULUI si pun drepturile si libertatile individuale mai presus de orice.

    • Like 0
  • george check icon
    Chris Kay.
    Nu ai inteles nimic din ce am scris.
    Te repezi cu capul inainte.
    • Like 0
  • Exista state ale lumii unde s-au infiintat tribunale cu judecare rapida "speedy trial tribunals" pentru a se face dreptate in timp real si protejarea victimelor... De ce nu se procedeaza la fel si in Romania? Este o foarte mare pierdere ca acesti indivizi au timp "sa se apere public", apuca sa denigreze si sa mai faca rau! E o greseala de procedura ca sa zicem asa. Da, titlul e bun :) mai viseaza si Tariceanu, la fel ca si Trump, sa mai "grab" si el ceva...
    • Like 0
  • Ca sa continui metafora, Tariceanu doar a tras putin "anticoruptia" de foliculii pilosi ca sa-si mai vina in fire , spre deosebire de ana-lingusirile pe care le fac ziaristii "de dreapta" ! Dar asta e pana la urma, fiecare cu obiceiurile sale ! :)
    • Like 0
  • ar trebui sa cerem de urgenta demisia lui tradiceanu din parlament, este rusine prezenta acestuia acolo. De noi depinde sa nu mai toleram asemenea infractori in functii importante pe care ii platim din saracia noastra doar pt a ne sfida cu zambetul pe buze.
    • Like 0
  • george check icon
    A.le NEGRUTI.
    Peste tot, ca si la dv., se afirma ca majoritatea populatiei apreciaza institutia DNA.
    De acord.Institutia poate fi apreciata, pentru ca este pusa in antiteza cu dorintele populatiei.Dar dorintele inseamna cu totul si cu totul altceva.Dorinta nu tine seama de principii.
    Ca urmare, ce ar fi daca in loc sa promovati sintagma "poporul iubeste DNA", sa incercati sintagma "poporul iubeste metodele DNA".
    Cred ca e o deosebire mare intre institutie si metode.Pentru ca metodele dau nastere la rezultate.Premiza falsa, rezultatul eronat.S-a vazut si la alegerile locale.
    Daca totusi agreati mult prima sintagma, incercati, pentru ca aveti puterea si mijloacele, sa efectuati o analiza comparativa a celor doua sintagme, prin prisma rezultatului.Deci, institutie, metode, rezultate.
    Bine, am putea introduce si tema plagiatului pentru sefa DNA, dar acest aspect merita o cu totul alta analiza.
    Ma scuzati, pentru indrazneala afirmatiilor, dar am inteles ca pot face comentarii si ma pot adresa pe aceasta cale chiar si autorilor.
    • Like 0
    • @
      corect e fratelli basescu nu fratello basescu , dar te inteleg, l-ai votat pt ca e un minunat, doar frati-su mai tanar e un infractor ! :) la fel si udrea e o infractoare , deci un presedinte absolut respectabil si eligibil la orice ora si pe orice functie dar care este inconjurat numai de infractori ! probabil tocmai d-aia l-a votat lumea de 2 ori, ca sa se lupte din interior cu raufacatorii ! :)
      • Like 0
  • Nu sunteti cinstit cu acest articol. Ca infractorii urla impotriva DNA si striga ca sunt dosare politice e normal. Doar nu vreti sa apara Ponta la TV si sa laude DNA-ul pentru cum instrumenteaza cazul impotriva sa. Problema cu DNA-ul este ca abuzeaza si da, face dosare politice. De ce nu scrieti si cate procente din dosarele DNA sunt respinse de instante? Ca indivizii astia sunt corupti o stim cu totii, cea ce face din DNA o unelta folosita in scop politic este momentul in care scot dosarele de la naftalina si defileaza cu politicieni in catuse pe la TV. Cate dosare au facut la alegerile locale pe fapte de acum 7-10 ani? Cata vreme PDL si Basescu au fost la putere nu s-au atins de mafia basisto-pdlista. Cu toate ca au existat sesizari in presa. Problema cu DNA nu e ca aplica legea ci faptul ca o face cand si cui vor ei. Faptul ca baga acum la puscarie pentru 2 maxim 3 ani infractori care au fost lasati ani la rand sa fure miliarde nu mai intereseaza pe nimeni.
    • Like 0
  • 17 chitante ulterioare si legate de un contract de colaborare incheiat legal (nu ca fara contract ar fi fost nelegale - vezi plati intre casa Sova si casa Gorghiu) au dvenit 17 infractiuni ! E de rasul curcilor ! Ca sa nu compromita DNA cu gogorita asta de "dosar" Kovesi l-a adus pe procurorul-fotbalist Uncheselu , supranumit si prostul clasei , cum i-a mai adus si pe alti procurori infractori , precum Eva, Papici si inca un nene de pe la Craiova mai demult - sa-l aranjeze pe Nastase Adrian ! E rizibil nea' Florine , vezi ca justitia (adica instantele de judecata !!!) chiar a inceput sa functioneze si se inlatura pe banda rulanta acuzatii si probe contrafacute sau trase de par !
    • Like 1
    • @ Marius Cazacu
      check icon
      Asa este, l-au aranjat pe bietul Nastase Adrian, cel mai cinstit si corect politician roman !? Eu nu inteleg ce are DNA cu acesti oameni cinstiti, care ,,au facut” atatea pentru poporul roman, ca de ex.Nastase, Basescu, Hrebenciuc, Cocos, Ponta, Udrea si altii ca ei.
      • Like 0
  • Venom check icon
    7. Teodosie Șpagovenu, merita un capitol și el, mai mult ca sigur va fi prezentat/luat drept moaște sfinte vs. victimă a sistemului de forță care vrea să distrugă ce mai e prin România; nici Biserica n-o lasă în pace, distrug tot în țară, parlamentarii se tem și Biserica și ce-a făcut? Nimic, dacă ți-ar fi dat ție 500 de euro cineva șpagă nu ia-i fi luat? Sau dacă puteai să furi niște milioane de euro de la fraierii europeni nu i-ai fi furat? Imunitatea parlamentară ar trebui extinsă asupra preoților și, treptat, asupra întregului popor. Astfel ne distrug procurorii statul de plată și de drept la furt.
    • Like 1
  • Absolut corect! Bine scris si vorba lui Badea: "Nici eu n-o puteam spune mai bine!"
    Pana la urma e bine ca se întâmpla asta, s-a ajuns sa se joace cu cărțile pe fata, au căzut rând pe rând toate maștile. Multora le-a ajuns cuțitul la os si au renunțat la eufemisme. Nu sunt mulți care odata ajunși pe rug cu flăcările gâdilandu-le tălpile mai au puterea sa spună "eppur si muove!"; sunt hoți de buzunare, pușlamalele, si hoți cu stil, care stiu sa piardă, cărora le ramane o oarecare demnitate.
    Tot ce trebuie sa facem acum este sa delimitam taberele, sa alegem grâul de neghina, asta va fi singurul program si singura doctrina a următoarelor alegeri:
    Mergi pe mana hoților, sau nu.
    Vreau sa-l felicit din inima pe Negrutiu, imi place ca se implica, ma bucur ca e pe fata de partea lui Cioloș, ma bucur enorm. Nu se poate ca unii sa arunce cu rahat si altii sa stea pe margine si sa fie "deontologi", e la fel cu a întoarce si celălalt obraz.
    Doamne ajuta sa iasă bine! Doamne ferește sa iasă rău, sa iasă cei rai!
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult