Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Soarta lui Dragnea se decide la CCR. Surse: Dorneanu face presiuni. UPDATE. CCR a amânat decizia până mâine

Liviu Dragnea - Florin Iordache - Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

(Foto: Inquam Photos/Octav Ganea)

Sesizarea privind lipsa completurilor de trei judecători specializate în fapte de corupţie de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se află, miercuri, pe ordinea de zi a Curţii Constituţionale a României (CCR). O decizie favorabilă a CCR l-ar putea scăpa de condamnare pe liderul PSD.

UPDATE CCR a amânat decizia până mâine, când discuțiile vor fi reluate.

UPDATE: Ședința publică a CCR s-a încheiat.

UPDATE: Președintele Curţii Constituţionale a României, Valer Dorneanu, a făcut presiuni și a încercat să convingă judecătorii că o soluție în cauza Iordache – Dragnea – completurile de trei judecători ar trebui pronunțată azi, în timp ce între cei 9 judecători ai CCR există un curent pentru amânarea cauzei, au declarat pentru G4Media.ro surse apropiate CCR.

UPDATE: Șefa ÎCCJ, Cristina Tarcea, a spus miercuri în fața judecătorilor CCR că vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, a formulat sesizarea în cazul completurilor specializate cu încălcarea voinţei Curţii Constituţionale. (sursa Hotnews)

„Înalta Curte nu a încălcat dispozițiile legale, toate completurile au fost specializate în materie de corupție”, a spus șefa ÎCCJ.

„Nu pot să subliniez că începând cu 2011 a fost garantat dreptul la un proces echitabil prin repartizarea aleatorie a dosarelor. Ni se cere acum să renunțăm la repartizarea aleatorie? Ni se cere acum să punem cu mâna judecătorii din completurile specializate?”, a adăugat Cristina Tarcea.

UPDATE: „Tocmai am trimis o statistică ieri la Curtea Constituţională care a arătat că în perioada 2003 – 2018 au fost soluţionate 170 de cauze care intră sub incidenţa legii 78/2000 (n.r. - pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie)”, a precizat miercuri dimineață Cristina Tarcea, președintele ÎCCJ Cristina Tarcea. Întrebată de reporteri dacă există vreo explicaţie pentru faptul că din 2004, de la adoptarea legii 78 şi până în acest an nimeni nu a invocat nelegalitatea completurilor, Tarcea a spus: „Sigur că există o explicaţie: completele au fost alcătuite potrivit legii”.

STIREA INITIALA:

Sesizarea privind lipsa completurilor de trei judecători specializate în fapte de corupţie de la ÎCCJ a fost depusă în 22 martie de către Florin Iordache, căruia Liviu Dragnea, aflat în concediu cu probleme medicale, i-a delegat atribuţiile, notează News.ro.

PNL a contestat legalitatea sesizării şi a cerut judecătorilor constituţionali să amâne discutarea cauzei.

Florin Iordache reclamă ”refuzul explicit al ICCJ de a aplica o lege adoptată de Parlament şi substituirea în acest mod, implicit, autorităţii legiuitoare prin neconstituirea, în cadrul Secţiei penale a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, de completuri de judecată specializate pentru judecarea în primă instanţă a infracţiunilor de corupţie şi a infracţiunilor asimilate”.

În 25 martie, reîntors la serviciu, Liviu Dragnea a fost întrebat dacă este o coincidenţă această sesizare, având în vedere că şi avocaţii săi din dosarul angajărilor fictive de la Direcţia de Protecţia Copilului Teleorman au invocat că a fost condamnat în primă instanţă de un complet care nu era specializat.

”Este o concidenţă şi faptul că respir. Pe subiectul ăsta, văd că abordarea este foarte interesantă. (...) Dacă cineva încalcă o lege, văd că problema se pune la omul care sesizează că s-ar încălca o lege, nu la cel care încalcă legea, deci ăla e vinovat. Trebuie să ne punem întrebări foarte serioase despre modul cum s-a funcţionat în acea instituţie. Deja Curtea Constituţională a descoperit un fapt destul de grav. Dacă şi acuma ai dreptate în speţa asta…Iertaţi-mă, totuşi, un român chiar aşa este exagerat să îşi dorească să aibă dreptul la un proces echitabil, la un proces corect, adică să fie judecat de un complet compus legal? Problema e cu ce mă avantajează pe mine? Îmi dă ani din viaţă? M-aţi întrebat dacă depun contestaţie în anulare. Habar nu am, nu ştiu. Îmi mai dă mie cineva înapoi viaţa pe care mi-au distrus-o aceşti indivizi care m-au condamnat politic pentru că am spus oamenilor să vină la vot? Cu ce mă avantajează pe mine dacă aş depune contestaţia în anulare?”, a declarat atunci Liviu Dragnea.

În 21 iunie 2018, liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman. El a fost achitat pentru infracţiunea de fals intelectual. Suspendarea executării pedepsei de doi ani primită anterior de Dragnea în dosarul ”Referendumul” a fost anulată, iar cele două pedepse au fost contopite, rezultând o pedeapsă totală de trei ani şi jumătate de închisoare cu executare.

Magistraţii instanţei supreme au finalizat, în 18 septembrie 2018, motivarea deciziei de condamnare a lui Dragnea, arătând că, prin influenţă şi putere, acesta a determinat-o pe fosta directoare a DGASPC Floarea Alesu să săvârşească infracţiunea de abuz în serviciu.

Dragnea a contestat condamnarea la completul de cinci judecători de la ICCJ, primul termen fiind stabilit în 8 octombrie 2018. Atunci, liderul PSD a cerut anularea Hotărârii Colegiului de conducere al ICCJ prin care completurile de 5 judecători sunt considerate "formaţiuni de judecată cu reglementare specifică", astfel încât prevederile Legii de organizare judiciară modificată vor fi aplicate în cazul lor începând cu 1 ianuarie 2019.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Paul check icon
    Când văd ca magistrați de vârf ai României ca Tarcea sunt nevoiți sa argumenteze in fata unor procurori comuniști ratați ca dorneanu contra unor doctori făcuți pe la tot felul de fabrici de diplome din Republica Moldova, ca ciordache...
    • Like 0
  • Nu face-ti atentie la ceea ce se scrie aici!De exemplu :,,-Nu pot sà subliniez...'',cànd ar fi trebuit :-Nu pot decàt sà NU subliniez...!Pentru cà asta a spus Dna Tarcea!
    • Like 0
  • Alex Mag check icon
    Intrebare legitima: daca "Liviu Dragnea te iubim ca ca tine nu gasim" sustine ca nu a fost coruptie in dosarul domniei sale, de ce este nevoie de un complet specializat in coruptie?
    • Like 0
    • @ Alex Mag
      Ionel check icon
      Daca taceai filozof ramaneai ! Pentru ca fapta a fost anchetata de DNA (parca ultima litera inseamna anticoruptie , nu !?), adica fapta de abuz in serviciu este....Coruptie in Romania !!! Degeaba arata juristii ca doar 5 tari din 28 mai mentin aceasta fapta ca penala, la restul este raspundere administrativa si se lasa cu alte pedepse, intre care recuperarea unui eventual prejudiciu este prioritar. La noi aceasta fapta este folosita politic pentru curatenie in peisajul politic, functie de interes !!! Acum este randul lui Dragnea......vor urma si altii !!!
      EX: Gica Popescu, prejudiciu de 600 000 de euro, achitat integral de om inainte de trimiterea in judecata, condamnat la 3 ani si cu executare !!!!! Ronaldo, prejudiciu in Spania de cateva milioane, prejudiciu recuperat, condamnat cu suspendare pana in 24 de luni, nua mai mers la puscarie !!! Asa este legea acolo.
      LA NOI....LA PUSCARIE !!!! Satisfactie maxima pentru..........
      • Like 0
    • @
      Ionel check icon
      Am inteles ca prejudiciul la angajarile fictive este undeva la 23 000 de euro. Un BMW la mana a doua !!! Problema in orice instanta este ca trebuie probata activitatea infractionala, iar pana la o pronuntare definitiva si irevocabila actioneaza prezumtia de nevinovatie. Iar dosarul din 2012 , cu suspendarea lui basescu, este o facatura . O spune acum Ponta, care numai ca moare de dragul lui dragnea nu se poate spune acum, din contra . Daca dragnea nu ar mai fi de maine presedintele psd ar disparea din peisajul media. Se tot spune de ani buni de coruptie in "teldrum" cu prejudiciu mare, de ce nu se vine cu probe adevarate !?indubitabile !? Se vine cu serviete CU documente gasite pe camp de un taran care a sesizat...pe x de la....ONG-ul Y !!!!!
      • Like 0
    • @ Ionel
      Ce frumos, ne punem toti pe furat iar daca ne prinde dam banii inapoi si aia e, incercam alta data. Daca nu ne prinde, bogdaproste.
      • Like 3


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult