Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Ziua femeii: Muza nu are masculin

Muză, femeie

Foto: Guliver Getty Images

Odată cu emanciparea femeii, denumirile tot mai multor profesiuni au căpătat şi formă feminină. Doctoriţa, frizeriţa, şoferiţa, sudoriţa, poliţista sunt cuvinte intrate în vocabularul nostru cotidian, iar directoarea, deputata, procuroarea şi primăriţa capătă tot mai multă vizibilitate. E drept că nu am întâlnit mineriţe, macaragiţe sau tanchiste, dar asta nu înseamnă că ele nu există. Dar acum, în preajma Zilei Femeii, gândul nu mă duce la semnele lingvistice ale emancipării ei, ci tocmai la cele care îi dezvăluie… unicitatea (sau monopolul ?).

Mama – care era lingvistă – mi-a spus odată că în limba rusă unele cuvinte nu au masculin şi mi-a dat exemplul dactilografei (în română puteai spune dactilograf, dar în realitate nu există nici unul). Astăzi acest exemplu e perimat pentru că dactilografele au dispărut şi toţi tastăm la computer, fără deosebire de sex.

Muza, însă, a rămas un cuvânt exclusiv feminin. Inspiratoarea artistului nu are masculin! N-am să tratez aici cazul special al artistelor care – după cum se vede – au feminin şi nu sunt neinspirate. Dar cum s-or fi numind “muzele lor” ?!

Eternul feminin, misterios şi incitant, s-a întrupat în muza care ispiră artistul, bărbatul… îndărătul căruia, întotdeauna, se află o femeie, căutată de alţii cu…îndărătnicie ! Cherchez la femme!

Şi oricum s-ar transforma femeia şi oricât s-ar « îmbărbăta » să devină cât mai egală şi mai bărbată, Ea îşi păstrează grăuntele fascinant, tainic, minunat, indescifrabil, pentru care merită să fie celebrată, în fiecare zi. Nu numai de 8 Martie!

Articol apărut inițial în Revista Baabel

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Bine că le-ai atras atenția oamenilor de bine(progresiști) și vor inventa un termen. ,,Muzul" nu prea merge, sună ca drecu și deloc inapirațional.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult