Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Ziua în care PNL s-a sinucis

Împăratul Klaus Iohannis

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

Ziua în care PNL s-a sinucis de bunăvoie și nesilit de nimeni va fi trecută cu roșu în calendarul prostiei omenești.

În fața ultimilor alegători rămași interziși de un asemenea gest, „liberalii” se pregătesc să-și tragă singuri un glonț în cap, ca să scutească de chin ultimul neuron care mai pâlpâia în istoricul partid al Brătienilor.

Ca să-i alunge lui Nicolae Ciucă frica declarată de a nu muri neîmpărtășit, Marcel Boloș i-a împărtășit popește crezul său fiscal: „Ciucă, Boloș și cu Dej/ Bagă spaima în burgheji!”

Acest Boloș, ministru de Finanțe susținut de „liberali”, a gavarit cea mai antiliberală zicere pe care eu am auzit-o în aceste săptămâni, altfel pline de atacuri bolșevice la cei care muncesc, produc și dezvoltă această țară: „Se consideră că această rată de rentabilitate de 30 la sută pentru IMM-uri ar fi indicatorul de referință de la care noi încolo socotim că se folosește microîntreprinderea ca zonă de optimizare fiscală”.

Și acum să traducem, ca să înțeleagă până și Nicolae Ciucă, de ce este o abominație crezul părintelui „reformei fiscale”, Marcel Boloș: ne spune ministrul „liberal” al Finanțelor că cine face profit în România - profit mare! - este suspect. La Canal cu banditul! 

„Se consideră” arbitrar (fără a ni se spune cine „se consideră” și de ce) că dacă ai un profit de 31 la sută, de pildă, „optimizezi”, adică furi statul. Este o aberație!

Peste 56.000 de companii vor fi afectate de această măsură profund antiliberală și anticapitalistă. Aceste companii vor trece de la un impozit de 1-3 la sută pe venit, la un impozit de 16 la sută pe profit. (Alex Livadaru face aici un calcul din care reiese că antreprenorii vor rămâne practic cu praful de pe tobă în urma acestei măsuri). Companiile mici vor rămâne companii de subzistență. Companiile mijlocii vor deveni din ce în ce mai mici, după ce Guvernul le ia oxigenul de la gură.

Pe ce se bazează dl. ministru când consideră că de la o rată a profitabilității de 30 la sută se face „optimizare fiscală”? Câte dintre cele 56.000 de companii fac optimizare fiscală (adică sunt forme deghizate de plată a unor salarii) și câte sunt companii sănătoase, care reușesc să crească organic profitul? Marcel Boloș nu spune. Probabil că nu știe. E mai simplu să le aplice tuturor, în modul cel mai bolșevic cu putință, prezumția de vinovăție.

În loc să-i premieze pe antreprenorii harnici, să stimuleze companiile care cresc prin muncă titanică, ministrul PNL îi pune pe toți în aceeași oală de furi ai statului.

Măsura lovește în inima antreprenoriatului, în motorul cel mai dinamic al economiei, în companiile care reușesc să economisească, să eficientizeze, să fie performante. Un stat străin de orice fel de idee de performanță, care este căpușat de companii de stat care sunt pe pierdere de când au fost înființate, nu e în stare să înțeleagă că profitul se poate face și dacă nu furi.

De fapt, statul îi urăște pe oamenii care fac profit fără să fie în cârdășie cu statul. Statul acesta comunist, care a progresat la capitalismul de cumetrie, care a crescut în neștire afaceriști d-alde Doldurea, nu crede în muncă cinstită, în hărnicie, în inovație, în creativitate, în liberalism, în capitalism. Nu crede în oameni liberi.

Profitul este esența capitalismului. Nu este nicio rușine să faci profit. Statele capitaliste ajută companiile mici să crească, să se dezvolte, să facă salturi de profitabilitate, să devină mari, ca în final statul să poată încasa o felie mai mare din impozitul pe salarii și pe profit. În final, toată lumea câștigă: și antreprenorul, și angajații, și statul.

România este însă o țară care mimează capitalismul. Suntem, în continuare, o țară care nu se poate desprinde de comunism. Ura față de privați, față de cei care nu depind de stat, era până de curând o constantă doar la PSD (să ne amintim de zicerea ministrului Cîciu că „90 la sută dintre antreprenori sunt babuini”). O vedem acum și la PNL, care declarativ susține antreprenoriatul, însă în realitate îl urăște la fel de tare ca PSD. Inutil de spus că, în urma acestei taxări, toată lumea va pierde: și antreprenorii, și salariații, și statul (care va încasa mai puțini bani).

Aceeași atitudine o au zișii liberali și față de companiile mari, pe care le consideră suspecte din start („scot profitul din țară”) și cărora le vor pune o taxă pe cifra de afaceri. Iarăși vedem aceeași generalizare bolșevică la adresa „marii finanțe” care ar suge sângele poporului muncitor. Pe ce se bazează dl. Boloș? Ce date are? Câte multinaționale scot profitul? Câte sunt companii mari românești care declară profit mai mic pentru că, în realitate, investesc în dezvoltare și în extindere?

În loc să digitalizeze ANAF-ul și să meargă după IMM-urile care fac optimizare fiscală și după multinaționalele care „scot profitul din țară”, Guvernul dă cu barda în toți. Efectul? Oprirea investițiilor, stagnare, bani mai puțini încasați la buget. Ca să nu mai zic că, și acum, fără digitalizarea Fiscului, statul poate vedea limpede cine face optimizare și cine nu: faptul că printr-un IMM se face business sau optimizare fiscală se vede simplu prin relațiile comerciale - „intrări” și „ieșiri”. Numărul acestora și varietatea lor - raportate la o perioadă de timp - sunt, probabil, printre cei mai buni indicatori ai faptului că un contract de muncă este mascat printr-un IMM sau că acel IMM chiar încearcă să facă afaceri, are angajați, furnizori și beneficiari ai produselor și serviciilor sale.

După ce Klaus Iohannis și-a trădat electoratul aducând PSD la guvernare, PNL desăvârșește trădarea, aplicând lovitura de grație și ultimilor votanți liberali care se mai gândeau că dracul nu este chiar atât de roșu.

E roșu! PNL își face calculul meschin politic că, după ce va scăpa de liberalism, va rămâne, totuși, un partid de primari și de bugetari. Însă vorba celui care i-a dus în pragul acestei sinucideri politice: Ghinion! Superbugetarii vor vota tot cu PSD, partidul care ia de la „babuinii” de privați ca să-i hrănească pe regii junglei - specialii de la stat.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Poate vreti sa ne reamintim cativa din cei care s-au perindat pe la finante si economie:
    Darius Bogdan Vâlcov - 14 decembrie 2014 - 15 martie 2015
    Victor Ponta - 15 martie 2015 - 30 martie 2015 (interimar)
    Eugen Teodorovici - 30 martie 2015 - 17 noiembrie 2015
    Anca Paliu Dragu — 17 noiembrie 2015 - 4 ianuarie 2017
    Viorel Ștefan — 4 ianuarie 2017 - 29 iunie 2017
    Ionuț Mișa — 29 iunie 2017 - 29 ianuarie 2018
    Eugen Teodorovici — 29 ianuarie 2018 - 4 noiembrie 2019
    Florin Cîțu — 4 noiembrie 2019 - 23 decembrie 2020
    Alexandru Nazare - 23 decembrie 2020 - 8 iulie 2021
    Florin Cîțu - 8 iulie 2021 - 18 august 2021 (interimar)
    Dan Vîlceanu - 18 august 2021 - 25 noiembrie 2021[1]
    Adrian Câciu - 25 noiembrie 2021 - 15 iunie 2023
    https://ro.wikipedia.org/wiki/Lista_mini%C8%99trilor_rom%C3%A2ni_de_finan%C8%9Be

    Varujan Vosganian (21 decembrie 2012 - 7 octombrie 2013)
    Andrei Gerea (17 octombrie 2013 - 5 martie 2014)
    Constantin Niță (5 martie 2014-16 decembrie 2014)
    Mihai Tudose (16 decembrie 2014-17 noiembrie 2015)
    Costin Borc din (17 noiembrie 2015-4 ianuarie 2017)
    Alexandru Petrescu din (4 ianuarie 2017-23 februarie 2017)
    Mihai Tudose din (23 februarie 2017-29 iunie 2017)
    Mihai Fifor din (29 iunie 2017-12 septembrie 2017)
    Gheorghe Șimon din (12 septembrie 2017-16 ianuarie 2018)
    Dănuț Andrușcă din (29 ianuarie 2018-20 noiembrie 2018)
    Niculae Bădălău din (20 noiembrie 2018 - 4 noiembrie 2019)
    Virgil-Daniel Popescu (4 noiembrie - 23 decembrie 2020)
    Claudiu Năsui (23 decembrie 2020 - 6 septembrie 2021)
    Virgil-Daniel Popescu (6 septembrie 2021 - 25 noiembrie 2021) ad interim
    Florin Spătaru (25 noiembrie 2021 - în funcție)

    https://ro.wikipedia.org/wiki/Ministerul_Economiei,_Antreprenoriatului_%C8%99i_Turismului_(Rom%C3%A2nia)

    De remarcat viteza cu care s-au schimbat.
    Mai stiati ca am avut fel si fel de ministere, comasari, departajari, despartiri si inglobari, cu tot felul de ministri?:
    Miniștri ai comerțului
    Miniștri ai industriei
    Miniștri ai industriei și comerțului
    Miniștri ai economiei și comerțului
    Miniștri ai economiei și finantelor
    Miniștri ai Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri !?!?

    Acum, de la atatea materii cenusii la ce ne puteam astepta? E de ras ca inca incercati sa analizati partide, doctrine, antreprenori, taxe, impozite, vile, limuzine si piscine – Tra-li-lu-la etc. Ca stanga, ca dreapta, ca liberalism, ca socialism, ca capitalism (cacofonia nu e intamplatoare). Singurul lucru de analizat este doctrina comunista in care ne zbatem si acum si unde vom ramane pe mai departe. Capitalismul nostru original, de cumetrie este in fapt comunismul cu fata umana al FSN-ului si a tot ce a urmat de atunci incoace.
    Totul e o balaceala in troaca unei economii vraiste, a unei legislatii incalcita, facuta pe genunchi in care citesti si recitesti legile pana innebunesti si tot nu intelegi mare lucru. Cu completarile si modificarile ulterioare – cand citesc singtama asta mi se face putin rau.

    • Like 0
  • PNL nu s-a sinucis acum. Pentru că, de fapt, PNL nu există. Este o anexă a PSD-ului, o adunătură de nevertebrate, fără niciun crez politic, care execută comenzile robotului de la Cotroceni. Dacă PNL ar fi fost un partid în adevăratul sens al cuvântului, nu ar fi fost îngenuncheat de un singur om, care, btw, ar fi trebuit să stea în banca lui de președinte și să fie apolitic până la finalul mandatului său. PNL trebuia să guverneze cu USR.
    Ciuda mea cea mai mare, ca adept al liberalismului, este să văd transformarea și decăderea PNL, exact ca în Metamorfoza lui Kafka.
    • Like 0
  • Liviu check icon
    Impreuna cu colegii de la BRIDGE-to-INFORMATION (www.B2I.app) am facut calculele pe care Bolos nu le-a facut sau a evitat sa le prezinte. (gasiti aici raportul interactiv cu analiza impactului - https://b2i.app/demo/238)

    Analiza cuprinde toate cele 180.000 de companii afectate, atat cele 56.000 trecute cu forta la impozit pe profit, cat si cele cu care vor aplica impozit pe venit de 3%. Fiecare companie in parte dintre cele 180.000 este identificabila in raport

    De asemenea, cuprinde si cele 1.390 de companii care au o rata a profitului net de peste 100% (DA, ESTE POSIBIL) si care fac cu adevarat optimizarile fiscale invocate de ministru.

    Noua ne-a reiesit ca statul roman spera sa incaseze 6,6 miliarde de lei in plus din aceasta modificare.
    • Like 0
  • dan check icon
    Stimabile jurnalist daca aveti impresia ca mai asculta cineva ce spun astia pe la TV si voteaza in consecinta va inselati . PNL a fost votat si dupa ce s-a format USL si dupa ce a tradat Johannis si va fi votat in continuare pentru ca romanul nu se uita in gura ministrilor ci in buzunar , daca LE DA partidul pomana il voteaza , daca nu LE DA adio ,
    Daca aveti impresia ca romanii vor fi afectati ca ministru Bolos le da una la temelie patronilor va spun clar ca cei care se vor bucura vor fi mai multi decat cei care vor gandi ca taxand patronul poti ramane fara loc de munca . In momentul asta daca Ceausescu si PCR ar participa la alegeri ar castiga detasat pentru ca romanii au o parere foarte proasta despre liberalism (nu ca ce se numeste acum e liberalism dar asa in general)
    • Like 2
    • @ dan
      PNL este un PSD cu haine de comunism la vedere
      • Like 0
  • Stimabile F. Negrutoiu, ziarist care le stie pe toate. Cred ca ce ai comentat in randurile de mai sus sunt niste aiureli. Sigur ca ministrul de la finante nu a facut scoala de ziaristica. A facut altfel de scoala si nu se pricepe asa de bine ca ziaristii. Asteapta sa se implementeze hotararile guvernului. apoi aratam cat suntem de ATOATESTIUTORI.
    • Like 3
    • @ Stefan Grozav
      Stimabile Grozav. Ministrul de la finante nu a facut scoala de ziaristica pentru ca nu a prea facut scoala.
      A terminat liceul in 1986 si a inceput 2 facultati in acelasi timp dupa 6-7 ani.
      Orice om normal stie ca nu poti face serios 2 facultati concomitente. Mai ales dupa 7 ani si o revolutie.
      Sint curios dle Grozav ce scoala aveti ?
      • Like 7
    • @ Stefan Grozav
      ove check icon
      Data viitoare incearca sa te abtii
      • Like 5
    • @ Florin Popa
      Papi check icon
      Totusi...
      Carl Lewis este un fost atlet american. A stabilit mai multe recorduri mondiale și a dominat ani de-a rândul probele de săritură în lungime și de alergări pe distanțe scurte, fiind considerat unul dintre cei mai buni atleți din istoria sportului. De-a lungul carierei a cucerit nouă medalii de aur la Jocurile Olimpice. Wikipedia
      • Like 0
    • @ Stefan Grozav
      Asteptarea este moarte sigura a indreptarii greselilor!
      • Like 0
  • Alex check icon
    Oameni buni,
    Pot sa fiu considerat ignorant si imi accept orice injurii, mistouri si batjocura atata timp cat mi se poate explica in mod coerent, elocvent si concis ce anume este in neregula cu aceasta "optimizare fiscala". Din ce inteleg din acest articol (si alte cateva asemanatoare), este o forma de a masca (printr-un contract Bussines to Bussines de prestari servicii) un castig pentru o persoana fizica.
    Pe de alta parte, acel IMM (considerand ca functionarea sa este una complet legala) plateste (in acest moment) 1% impozit pe venit, un salariu minim pe economie (impreuna cu toate taxele aferente), cel putin o forma de contabilitate, un eventual TVA (evident, dupa depasirea pragului de 300.000 RON) si intr-un final, 8% impozit pe dividente + CASS pentru persoana fizica ce incaseaza aceste dividente.
    Cu alte cuvinte, acea persoana fizica care isi risca beneficiile legale de a fi angajat cu norma intreaga (printre care se numara siguranta locului de munca, bonuri de masa, pensie, asigurare sociala, asigurare medicala privata si multe altele) pentru a isi optimiza veniturile.
    Si acum, in contextul capitalist (despre care se vorbeste in articol si care este amenintat de viitoarele masuri fiscale), de ce este aceasta "optimizare fiscala" un lucru rau?
    • Like 0
  • Foarte bună imaginea care însoțește articolul. Mai putem vorbi de PNL? Este PD (partid de stânga trecut de marele democrat - anticomunist Băsescu într-o noapte la dreapta sau mai bine zis tras pe dreapta) vopsit în PNL. Cum pediștii sunt frați de sânge cu pesediștii este normal să se reunifice. Nașul lor de botez - cel din fotografie - va fi și nașul lor de cununie. De mirare este faptul că așa zișii peneliști sunt acreditați cu 10\15 % în preferințele românilor.
    • Like 0
  • Mihai check icon
    PNL, partid care sprijina initiativa privata cu Iohannis si Ciuca in frunte e o gluma la fel cum a fost cea a unui vicepresedinte de al lor care promitea desfiintarea pensiilor speciale. Interesant cum partidele nu incearca sa isi cultive propriul electorat ci alearga dupa electratul PSD. O cauza poate e si faptul ca 60% din persoanele trecute pe listele electorale nu voteaza.
    • Like 1
    • @ Mihai
      Asa cum Iohanis este o gluma de presedinte asa a ajuns si PNL-ul.Cand Johanis a numit-o pe Gorghiu in fruntea PNL de atunci a inceput declinul iremediabil al partidului
      • Like 0
  • Ei, s-a sinucis- nici vorbă. S-a aliat cu PSD, probabil vor merge împreună la alegeri - asta dacă nu apare ceva neprevazut, adică să nu se înțeleagă la împărțirea ciolanului. Până acum s-au înțeles, sunt din același aluat, plămădit de Iliescu și care s-a dospit 30 de ani. Nu scăpăm de ei!
    Au luat măsurile fiscale acum, pentru că la anul sunt alegerile- și trebuie să aibă de unde da pomenile electorale.
    S- ar putea ca să le încurce socotelile cineva...poate vreun ultras de la galerie, oare? Tot noi, amarăștenii, o să tragem ponoasele... Din înțelepciunea populară : vai de biet român , săracul, îndărăt tot dă ca racul...
    • Like 0
  • Prima zi in care PNL a murit a fost atunci cand au intrat pdl-istii lui Basescu ( fosti FSN, fosti FDSN si asa mai departe) care au torpilat partidul din interior si l-au distrus, iar o alta zi in care PNL a mai murit o data a fost aceea in care Iohannis s-a hotarat ca e prea devreme sa se pensioneze dupa ce pleaca de la Cotroceni si ca este tocmai bun pentru un fotoliu la Comisia Europeana. Numai ca, pentru a ajunge acolo, are nevoie de recomandarea premierului roman. Care premier poate fi un social-democrat , adversar politic al liberalilor. Si uite cum se justifica intreaga tesatura care a creat aceasta coalitie care a dus in ultimii ani tara in prapastie doar pentru ca domnul de mai sus sa fie sigur ca va avea recomandarea de buna purtare cu care sa bata la usa CE. Desigur, ce spune dl Negrutiu este foarte adevarat, dar e una din consecintele acestei decizii luate in urma cu ani privind viitorul portofoliu al dlui Iohannis.
    • Like 2
    • @ Cristiana Terenche
      bombonel check icon
      PNL si liberalismul in Romania au murit in momentul in care Valeriu Stoica a fost ales presedinte PNL.
      • Like 1
    • @ bombonel
      Sper că e doar o coincidență de nume între noi și nu vreo șmecherie.
      Iar pe fond, eu zic că PNL a murit în momentul în care l-a adoptat pe Johannis în detrimentul lui Crin Antonescu. PNL a fost de la început, imediat după Revoluție, un partid care se revendica urmaș al vechiului PNL, partid istoric. Primul președinte al său a fost Radu Câmpeanu. A fost inițial un partid cu o ideologie curată, bine definită și care, alături de celălalt partid istoric, PNȚ-cd, s-a opus mereu neo-securismului reprezentat inițial de FSN cu toate transformările sale ulterioare (FDSN, PDSR, PSD).
      Consider că PNL - ca reprezentant al ideologiei liberale - a murit când l-a adoptat pe Johannis ca propunere pentru prezidențiale. Atunci a renunțat la ideologia sa și a devenit sluga lui Johannis, care era cotat electoral peste partid și deci avea rol de locomotivă. Dar Johannis s-a dovedit a fi omul intereselor economice străine, iar PNL a devenit și el după chipul și asemănarea președintelui. Nici acum, când Johannis nu mai e locomotivă, ci piatră de moară din punct de vedere electoral, PNL și chiar și PSD nu renunță la a fi slugile lui Johannis. De unde concluzia că nu Johannis însuși e puternic, ci puterea lui vine din afară, așa cum stau lucrurile întotdeauna cu un GUVERNATOR, aflat în fruntea unei COLONII. Iar PNL și PSD sunt amândouă acum slugi cuminți ale intereselor economice externe.
      Faptul că PNL a murit sau că PSD e mort și el sau nu, asta nu are nicio importanță pentru noi cetățenii. Important e să nu mai avem președinți promovați și impuși (prin diverse mijloace) din afară, pe post de guvernatori și nici politicieni slugarnici cu cei puternici și influenți, în detrimentul interesului național. Și pe cale de consecință România să devină un stat aflat la același nivel cu partenerii europeni în cadrul UE, nu o colonie jalnică așa cum e acum.
      • Like 2
    • @ Cristiana Terenche
      Sa consideri ca PDL a distrus PNL e o mare timpenie.
      Tariceanu, Orban, Crin Antonescu, Citu, Ciuca erau de la PDL ?
      • Like 1
    • @ Florin Popa
      O să spun o vorbă urâtă dar adevărată, știut fiind că PDL-ul lui Băsescu era un partid de rahat, după chipul și asemănarea lui Băsescu.
      Se spune că dacă la un vas cu apă adaugi, chiar și o picătură de rahat, rezultă tot rahat....
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      E adavarat rau!!! Nu ma asteptam, dar la ura viscerala ce o ai fata de basescu nu ma mir ca te poti cobora pana aici.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult