Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Ziua Națională a României: Mircea Cărtărescu, Orchestra de Tineret a României, compozitorul Dan Dediu și criticul de artă Ruxandra Demetrescu, între personalitățile culturii române implicate în evenimentele organizate de Ambasada României la Berlin

afis - ambasada Romaniei la Berlin

Comunitatea românilor și a originarilor din România din spațiul german este una dintre cele mai ample - peste 700.000 de cetățeni înregistrați oficial la nivelul anului 2020 -, în timp ce estimările neoficiale menționează peste un milion de cetățeni, foarte mulți cetățeni etnici germani originari din România care s-au repatriat în Germania sau generațiile succesive ale descendenților nefiind înregistrare în statisticile oficiale în virtutea faptului că nu mai dețin cetățenia română.

Pentru celebrarea Zilei Naționale a României, ambasada României la Berlin a luat inițiativa organizării unei serii de evenimente culturale, cu implicarea unor personalități ale culturii române contemporane, de la Mircea Cărtărescu și Orchestra de Tineret a României, la compozitorul Dan Dediu și criticul de artă Ruxandra Demetrescu. Toate evenimentele pot fi urmărite în regim online, se arată într-un comunicat al Ambasadei României la Berlin.

  • Emil Hurezeanu, ambasadorul României la Berlin și Cord Meier – Klodt, ambasadorul Germaniei la București, au prefațat pe 30 noiembrie concertul online al orchestrei române de tineret, avându-l ca dirijor pe maestrul Cristian Mandeal, iar ca soliști pe violonistul Alexandru Tomescu și violoncelistul Ștefan Cazacu. Concertul a putut fi urmărit pe adresele de internet: http://berlin.mae.ro/local-news/1407, https://www.facebook.com/CentrulNationalTinerimeaRomana și https://www.facebook.com/Radio-Rom%C3%A2nia-Muzical-227784404990/
  • Miercuri, 2 decembrie 2020, ora 19:00 Berlin / 20:00 București, Ambasada României la Berlin, Ministerul Culturii și KunstRaum Niculescu vor organiza concertul „Maria Tănase și epoca interbelică“, susținut de Oana Cătălina Chițu Trio. În deschiderea evenimentului, ambasadorul Emil Hurezeanu va adresa o invitație publicului german pentru a descoperi sensibilitatea universului sonor și cultural interbelic românesc. Discursul muzical va fi acompaniat vizual de o expoziție sub genericul: De la „Pasărea măiastră” a cântecului românesc la „Pasărea măiastră” a lui Constantin Brâncuși, curatoarea Cristina Enășescu prezentând aspecte mai puțin cunoscute din viața cântăreței. Evenimentul va putea fi urmărit accesând link-ul: https://www.facebook.com/KunstRaum-Niculescu-106424581067546/
  • La 4 decembrie 2020, ora 19:00 Berlin / 20:00 București, se va desfășura concertul prefațat de ambasadorul Emil Hurezeanu și dedicat lui George Enescu, organizat de Ambasada României la Berlin, Ministerul Culturii, Fundația Silvestri și KunstRaum Niculescu. Concertul cameral va avea în program lucrări de George Enescu și Maurice Ravel. Interpreții programului muzical vor: Stanislav Pronin, Elias Schödel, Vioară, Mladen Somborac, Violă, Radu Nagy, Violoncel, Cristian Niculescu și Iosif Ion Prunner, pian. Publicul poate viziona evenimentul la adresa https://www.facebook.com/KunstRaum-Niculescu-106424581067546/

Seria de manifestări online dedicate Zilei Naționale a României de către Ambasada României la Berlin și partenerii săi a mai cuprins:

  • Conferința cu tema „100 de ani de muzică și cultură românescă” (25 noiembrie a.c.).

Invitați și participanți ai dezbaterii inaugurale au fost: Emil Hurezeanu, ambasadorul României în Germania, scriitor, analist politic și reputat om de cultură; Dan Dediu - compozitor, rector al Academiei de Muzică (2008 – 2016), bursier la Berlin al Fundației Culturale Zuger Kulturstiftung Landis & Gyr, Zug (Elveția), 2002; Valentina Sandu Dediu, muzicolog și Rector al New Europe College România, colaboratoare a enciclopediei germane Die Musik in Geschichte und Gegenwart (MGG), din anul 2000; Ruxandra Demetrescu, Rector al Universității Naționale de Arte din București (2006-2012) și director al ICR Berlin (1999-2003); Iosif Ion Pruner, dirijor al Corului Filarmonicii George Enescu, ce a concertat recent inclusiv ca pianist pe scena Konzerthaus din Berlin, în 2019; Cristian Niculescu, pianist-concertist, moderator al întâlnirii și inițiator al evenimentelor.

Ambasadorul Hurezeanu a prezentat evenimente cu reverberații în contextul comemorativ actual: 100 de ani de la înființarea Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România (2 noiembrie 1920), instituție ce l-a avut ca prim președinte pe George Enescu, până la plecarea acestuia din țară; 102 ani de la întemeierea României Moderne prin Unirea de la Alba Iulia; 155 de ani de la înființarea Societății Ateneul Român (1865), una dintre primele inițiative instituționale dedicate sprijinirii muzicii simfonice cu o vechime apreciabilă chiar și la nivelul spațiului european. 

Cristian Niculescu, moderatorul întâlnirii, a expus o serie de premise care au condus la înființarea Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, în timp ce muzicienii invitați au prezentat diversele etape și epoci ale dezvoltării acestei congregații de breaslă. Iosif Ion Pruner a trecut în revistă istoria perioadei interbelice a acestei instituții, cu accent pe aportul lui Constantin Silvestri, Valentina Sandu Dediu a realizat o panoramă a intervalului 1940 – 1960, în timp ce Dan Dediu a făcut o analiză a evoluției tehnicilor de compoziție, exemplificând pe partitura Simfoniei a III-a a lui George Enescu. 

  • Prezentare de carte Mircea Cărtărescu, având ca invitat pe traducătorul Ernest Wichner, director al Literaturhauses, Berlin (2003-2017).

Ambasadorul Emil Hurezeanu a prefațat acest eveniment, prezentând contextul simbolic al Zilei Naționale la împlinirea a 102 ani de la fondarea statului român modern, dar și în contextul participării României la marile evenimente culturale din Germania, între care Târgurile de Carte de la Leipzig și Frankfurt cumulează și acordă o atenție deosebită literaturii și literatorilor. 

Cu ocazia acestui eveniment au fost prezentate publicului german romanul Solenoid și volumul de poeme Nu striga niciodată după ajutor ale lui Mircea Cărtărescu, autor ce are o cotă de popularitate foarte ridicată în Germania, ca urmare a excelentelor traduceri de care a beneficiat și a distinselor premii pe care le-a obținut constant în cadrul spațiului de limbă germană (Germania, Austria, Elveția). Actorul Sabin Țambrea, unul din cei mai bine cotați actori din Germania, originar din Târgu Mureș, a citit pentru publicul german pagini din literatura lui Mircea Cărtărescu. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult