Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

„Iubit partid/ Eşti câmpul verde/ Ziua senină/ Hidrocentrala/ Ce dă lumină!” Câmpul din fața Guvernului

Miting PSD

(Foto: George Popescu)

Maică-mea nu se aștepta să ne ducă la câmp, încă de a doua zi.

- Așa a zis diriginta? Că mâine mergeți la arpagic?

- Da, mamă!

- Măi, sigur? La ședință, ne-a informat că o să mergeți la pregătirea pentru defilare, nimic de câmp!

- Ne-a mai zis să repetăm poezia asta, să o cântăm pe autocar până acolo:

“...Iubit partid.

Eşti câmpul verde,

Ziua senină,

Hidrocentrala,

Ce dă lumină!”.

- De unde să îți scot eu, acum, cizme, măi copile? Daneee, hai un pic!... Măi, Dane, tu nu auzi?!, striga mama prin aburii de mâncare.

- Tati e pe bloc!

- Și taică-tu ăsta, acum de antena la bulgari îi arde. Du-te și cheamă-l repede.

Cocoțat pe treptele scării de fier, vizavi de ușa uscătoriei, am scos capul pe acoperiș și l-am văzut pe taică-meu cu alți vecini, ridicând cea mai mare antenă de televizor pe care o văzusem în viața mea.

-Oauu!, am mai apucat să zic.

M-am uitat la releul de pe Tâmpa, și de aproape mastodontul ăsta, asamblat pe genunchi cu matrița turnată la uzina de tractoare din oraș (actualul mall), părea aproximativ de aceleași dimensiuni. În timpul meciurilor internaționale, uscătoria cu pereții plini de igrasie, cu infiltrații cauzate tot de montarea antenelor, se transforma într-un adevărat local cu transmisii live.

- Dă-o naibii, măi, Dane! Toate hainele, lăsate la uscat, put a fum de țigară! Te-am rugat să nu fumați în uscătorie! 

- Eu nu am fumat, dragă! Eu nu am pus țigara în gură!

- Ei, nu! Miroși de la o poștă!

Ușa s-a trântit. Scena se repeta cam odată la doi ani, ori la Europene, ori la Mondiale.

În sufragerie s-a creat un adevărat comandament de acțiune ce avea ca scop să îmi facă rost de niște cizme, ori bocanci cu care să mă pot prezenta la muncile patriotice, la care PCR mă convocase pe neașteptate.

- Dane, mergi un pic, la vecina și roag-o să te lase să dai un telefon. Întreabă, un pic, la informații, numărul de la magazinul universal și află până la cât au deschis. Eventual, dă-i un BT de al tău, pentru telefon.

Ieșind pe ușă, taică-meu a bolborosit ceva referitor la rezerva lui de țigări, de care făcuse rost, cu greu, de la polonezi. După o vreme s-a întors cu vestea proastă că la magazin era inventar toată săptămâna, dar și cu vestea bună că primise niște cizme împrumut, ale fetei vecinei. Toate bune și frumoase, până când am văzut că încălțările aveau culoarea roz. Degeaba m-am opus, altă cale nu exista.

Așa că iată-mă, la 7 dimineața, în autobuzul cu burduf, în drum spre nu știu care CAP ce își depășise norma de producție cu 200%, cum ne informa profesorul de traforaj, la microfon. După voce, cred că și de data asta mirosea a băutură precum o făcea la orele de atelier.

***

- Facem o jumătate de oră pauză, apoi ne continuăm drumul spre București, se aude, peste timp, vocea șoferului în autocarul ce se îndreaptă spre mitingul organizat de PSD în Piața Victoriei. Deodată, parcă cei 30 de ani de la Revoluție s-au rispit ca printr-un șiretlic. Făcând acest exercițiu de „imagine“, am tendința să îmi tot duc mâna la încheietura cămășii. Oftez ușurat: cravata de pionier nu e acolo.

Vremurile când partidul te chema la datorie s-au întors. Cu autocarele de abia sosite din străinătate unde au transportat masele de români care emigrează în Europa, votantul și membrul de partid PSD e plimbat, azi, precum un pionier cutezător, la defilările specifice unor timpuri cu antene de bulgari pe blocuri.

Pe drum, unii vor juca șeptică, alții vor juca șaișase, câțiva vor face o tablă, înjurând când la o hârtoapă câteva puluri se vor mișca de la locurile lor. Că tot e la modă, mulți vor intra live pe Facebook, ofticându-i pe sătenii ori pe rudele rămase acasă, că nu au avut ocazia să vadă capitala gratis.

***

În ziua aia a plouat torențial, iar cizmele roz s-au umplut de atâta noroi, încât taică-meu le-a scos pământul uscat cu o șurubelniță mare, cu care strânsese antena de bulgari. Seara mi-am lipit, cu cuțitul încins la aragaz, inelul de plastic de la cravata de pionier de un alt inel. A doua zi, la școală, cu două inele la cravată eram la modă în clasă, și instant toată lumea uitase de cizmele mele roz caraghioase.

Antena e în beci, demontată. A ruginit pe jumătate, dar pare încă funcțională. Cine știe, poate după mitingul celor de la PSD, va trebui să o folosesc, din nou, cât de curând. Asta dacă bulgarii mai transmit, analog. Mă îndoiesc, căci mai au doar câțiva kilometri până termină autostrada cu care se vor uni de Grecia.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • GabiC check icon
  Aproape dureros de frumos scris;
  Si de crud;
  Si de real;
  Ce sa stie votantii orbi din sleahta lui Dragnea si ai acolitilor lui? La doua sinapse functionale...ma mir ca nu balesc in timp ce sunt transportati ca vitele la mitinguri de coafarea orgoliilor personale ale "demnitarilor" ( oare cuvantul asta mai e permis in atari conditii? ) zilei....
  • Like 1
 • Iulian check icon
  Azi ma reîntorc în România după 10 zile de concediu.. Sper sa pot ajunge din aeroport în oraș.. Mai bine blocau bucureștenii toate întrările..:) Pe scurt ma întreb dacă toți acești simpli oameni care vin la adunarea națională sau congresul al 20-lea PCR înțeleg ca vor avea pe conștiința viitorul copiilor lor... Îmi e mila de ei și de impotenta psihica de a înfrunta lașitatea, slugărnicia și frica în care au trăit. Prețul îl vom plăti toți iar democrația va rămâne doar un vis... Ce sa mai zic... Livulica dictator pentru prostii din popor! Ps: ma întreb căți dintre cei ce vor veni în piața au studii superioare sau câștiga un salariu decent măcar de 1000 euro în tara bineînțeles. .. Vorba lui Brâncuși... ''V-am lăsat săraci și prosti, v-am găsit și mai săraci și mai prosti''
  • Like 5


Îți recomandăm

Stefan Mandachi - autostrada Moldova

„Greva lui Mandachi” nu mai este o simplă provocare pe rețelele sociale. Inițiată de către omul de afaceri sucevean Ștefan Mandachi ca o „leapșă” către cunoscuții lui, „greva pentru autostrăzi” atrage tot mai mulți adepți.

Citește mai mult

Mihai Călin - captura

„Dl Buzatu (Dumitru Buzatu, președinte PSD Vaslui - n.n.) a spus că n-am înțeles și că pentru așa ceva trebuie puțintică carte. Și a mai spus ceva grav: « Haideți să fim puțin serioși în țara asta » . Haide să fim puțin serioși? După ce ei fac jaf după jaf, aproape zilnic, în țara asta, cu justiția, cu economia? Păi cine să fie serios? Da, haideți să fim serioși și să ieșim la vot”, a spus actorul Mihai Călin. (Foto captura video)

Citește mai mult