Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

„Mă uit la îngerașii mei și îmi spun: Cum îi crește o mamă, nu-i crește nimeni” Cine este Florentina Filipovici, fosta sportivă pentru care David Popovici și-a donat casca și ochelarii cu care a devenit campion mondial

Florentina Filipovici

Florentina Filipovici a câștigat, pe când era junioară, titlurile de vicecampioană mondială și de campioană europeană la canotaj. Demnă și luptătoare, tânăra, care a fost diagnosticată cu o boală gravă și care crește singură trei copii, are astăzi nevoie de sprijin într-o bătălie pe care nu o poate duce pe cont propriu.

Echipei celor care o susțin s-a alăturat dublul campion mondial la natație David Popovici, dar și peste 2.500 de români. Pentru că fosta sportivă locuiește în condiții dificile, Fundația Hope and Homes for Children construiește o casă cu 3 camere în satul ei natal și a organizat o campanie de strângere de fonduri care să permită finalizarea lucrărilor. Ca să sprijine acest demers, David Popovici și-a donat casca și ochelarii cu care a concurat la Campionatele Mondiale de Natație de la Budapesta, iar la finalul campaniei de strângere de fonduri, care se încheie pe 26 august, unul dintre donatori va intra în posesia lor, prin tragere la sorți. Până acum, s-au strâns peste aproape 200.000 de lei pentru construcția casei Florentinei, iar o companie a anunțat că va dubla suma, în limita a 40.000 de euro. 

„Pentru că am învățat în toți acești ani cât de important e să ai oameni alături, să fii sprijinit atunci când ai mai mare nevoie, simt că trebuie să fiu alături de Florentina.

Ea are nevoie de o casă, pentru ca fetița și băiețeii ei să poată să crească în liniște și în siguranță. De aceea, donez Fundației Hope and Homes for Children casca și ochelarii cu care am concurat recent la Mondiale și vă rog pe voi, cei care mi-ați fost aproape mereu cu gândurile și energia voastră, să întindeți o mână de ajutor acestui om. Să fim buni și să fim mulți!”, a spus David Popovici.

„Gândul că ai pe cineva în spate care te susține îți dă o mare putere”

Sprijinul primit îi dă Florentinei forță să lupte pe mai departe. „Gândul că ai pe cineva în spate care te susține îți dă o mare putere. Și mă uit și la îngerașii mei și îmi spun: Cum îi crește o mamă, nu-i crește nimeni. Îi cresc singură și vreau să fiu lângă ei”, mărturisește tânăra în vârstă de 29 de ani, ai cărei copii au între 4 și 8 ani.

Florentina s-a apucat de canotaj când avea 15 ani. Își amintește cum, o antrenoare a venit la ei în clasă și i-a ridicat pe toți în picioare. „Eu eram cea mai înaltă. Mi-au făcut niște măsurători, aveam constituția potrivită și am fost selectată. Cumva, noi, bucovinenii, oameni de la munte, suntem mai puternici… Am mers la antrenamente, a început să îmi placă, am început să am rezultate”, povestește Florentina Filipovici. Niște probleme de sănătate au făcut-o să renunțe la cariera sportivă. „Și acum, când pun capul pe pernă seară mă gândesc: Ce frumos a fost, ce frumos putea să fie în continuare…” După ce a renunțat la canotaj s-a căsătorit, a devenit mamă, apoi a divorțat. În urmă cu doi ani, primea un diagnostic greu de dus: cancer mamar cu metastaze. 

„Știam că și colegii și colegele mele au problemele lor și mi-am zis: De ce s-ar încurca cineva cu mine?”

Când au aflat de situația grea în care se află, foștii ei colegi de la canotaj i-au sărit imediat în ajutor. Un ajutor pe care Florentina a fost la început reticentă să îl accepte, pentru că nu a vrut să devină o povară pentru nimeni. „Știam că și colegii și colegele mele au problemele lor și mi-am zis: De ce s-ar încurca cineva cu mine, știți? Dar ele atât de frumos mi-au spus: Te rugăm, puiule, noi te știm, Florentina, și suntem conștienți că oricare dintre noi am fi avut o problemă, tu ai fi sărit pentru noi”, își amintește.

Tot colegii de la canotaj au fost primii care au început demersurile pentru a-i construi o casă, cărora s-au alăturat HHC România. În prezent, fosta vicecampioană mondială stă cu părinții în satul natal. „E o campanie minunată, e un vis cum au reacționat toți. Le mulțumesc colegilor, mulțumesc HHC, îî mulțumesc lui David Popovici și abia aștept să ne întâlnim față în față și să îi dau o îmbrățișare mare.”

Strângerea de fonduri continuă până mâine.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult