Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

„Mărul discordiei” care a dus la ruptura dintre premier și șeful PSD: „A rămas că ministrul Justiției se duce acasă să cerceteze”

Toader și Tudose

Foto: George Călin/Inquam Photos

De ce nu a sesizat premierul Mihai Tudose Curtea Constituțională în cazul Belina, așa cum voia Liviu Dragnea? Vicepremierul Sevil Shhaideh a venit cu solicitarea. Tudose i-a înaintat-o apoi ministrului Justiției. „A spus că încearcă să își fundamenteze un răspuns. De atunci nu a mai venit cu răspunsul. Aștept să am un feedback de la ministrul Justiției, de la dnul profesor. A avut câteva argumente în favoarea acestui demers câteva și în defavoarea acestui demers și a rămas că se duce acasă să cerceteze”, a declarat Tudose la Antena 3.

Acesta a spus că pe baza punctului de vedere oferit de Tudorel Toader își va face propria evaluare. „Numai după ce văd care sunt argumentele. Îmi fac o evaluare, pentru ca eu răspund”, a spus Tudose.

Tudorel Toader vrea mecanism de control cu dublă cheie la Inspecția Judiciară

Acesta a declarat că ar trebui ca legile justiției să fie supuse dezbaterii parlamentare. „Ca să nu ne mai chinuim, ar trebui duse direct la Parlament. Să facă consultări, comisii, cele două Camere”, a afirmat premierul. În ceea ce privește Inspecția Judiciară, premierul a susținut că ar trebui să aibă „un mecanism de control cu cheie dublă ca la valiza atomică”.

„Cel mai bine e să fie un organism total independent, dar nu poate să apară din spuma mării, cineva trebuie să-l numească. Capătă autoritate cel care l-a numit. Trebuie să ai un mecanism de control în timp real. Trebuie să existe o dezbatere în forul decizional al țării. Poate chiar cu cheie dublă, ca la valiza atomică. Trebuie să ai un anumit control după aia, dacă oamenii ăia superbi care sunt puși acolo o iau razna? Eu am vb cu dl ministru Tudorel Toader, să vedem dacă domnia sa găsește un fel de dublă cheie. Ministrul Justiției și altcineva, dar nu de la Guvern. De la Parlament, de la CSM”, a spus Tudose.

El s-a declarat parțial de acord cu legea răspunderii magistraților. „Nu în ideea de a le pune hăț, dar nici în cea de a putea face oricine orice, dar să nu facem această lege a magistraților un căpăstru pentru Justiției”, a mai spus Tudose.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • M-am plictisit! De azi devin apolitica! Chiar daca nu credeam ca se poate asa ceva! Viata este prea scurta sa ti-o pierzi cu inutilitatile!
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult