Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

„Mărul discordiei” care a dus la ruptura dintre premier și șeful PSD: „A rămas că ministrul Justiției se duce acasă să cerceteze”

Toader și Tudose

Foto: George Călin/Inquam Photos

De ce nu a sesizat premierul Mihai Tudose Curtea Constituțională în cazul Belina, așa cum voia Liviu Dragnea? Vicepremierul Sevil Shhaideh a venit cu solicitarea. Tudose i-a înaintat-o apoi ministrului Justiției. „A spus că încearcă să își fundamenteze un răspuns. De atunci nu a mai venit cu răspunsul. Aștept să am un feedback de la ministrul Justiției, de la dnul profesor. A avut câteva argumente în favoarea acestui demers câteva și în defavoarea acestui demers și a rămas că se duce acasă să cerceteze”, a declarat Tudose la Antena 3.

Acesta a spus că pe baza punctului de vedere oferit de Tudorel Toader își va face propria evaluare. „Numai după ce văd care sunt argumentele. Îmi fac o evaluare, pentru ca eu răspund”, a spus Tudose.

Tudorel Toader vrea mecanism de control cu dublă cheie la Inspecția Judiciară

Acesta a declarat că ar trebui ca legile justiției să fie supuse dezbaterii parlamentare. „Ca să nu ne mai chinuim, ar trebui duse direct la Parlament. Să facă consultări, comisii, cele două Camere”, a afirmat premierul. În ceea ce privește Inspecția Judiciară, premierul a susținut că ar trebui să aibă „un mecanism de control cu cheie dublă ca la valiza atomică”.

„Cel mai bine e să fie un organism total independent, dar nu poate să apară din spuma mării, cineva trebuie să-l numească. Capătă autoritate cel care l-a numit. Trebuie să ai un mecanism de control în timp real. Trebuie să existe o dezbatere în forul decizional al țării. Poate chiar cu cheie dublă, ca la valiza atomică. Trebuie să ai un anumit control după aia, dacă oamenii ăia superbi care sunt puși acolo o iau razna? Eu am vb cu dl ministru Tudorel Toader, să vedem dacă domnia sa găsește un fel de dublă cheie. Ministrul Justiției și altcineva, dar nu de la Guvern. De la Parlament, de la CSM”, a spus Tudose.

El s-a declarat parțial de acord cu legea răspunderii magistraților. „Nu în ideea de a le pune hăț, dar nici în cea de a putea face oricine orice, dar să nu facem această lege a magistraților un căpăstru pentru Justiției”, a mai spus Tudose.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • M-am plictisit! De azi devin apolitica! Chiar daca nu credeam ca se poate asa ceva! Viata este prea scurta sa ti-o pierzi cu inutilitatile!
    • Like 1


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Vlad Petreanu_

În 1990, după ce lucrase într-o fabrică, Vlad Petreanu s-a angajat la un ziar, unde avea un salariu echivalentul a aproape 90 de dolari. Banii îi ajungeau, spune el, să își cumpere un pachet de țigări - la vremea respectivă fuma - și o cola pe zi, „și abia mă descurcam să mănânc ceva”.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon „La bani mărunți” cu Sergiu Manea, CEO BCR. Podcast amplificat de Republica

Sergiu Manea, care a preluat în urmă cu cinci ani conducerea celei mai mari bănci din România, a povestit că primul său salariu, o sumă echivalentă cu mai puțin de 80 de dolari, l-a primit în septembrie 1994. Se angajase înainte de terminarea facultății pe o poziție entry level, ca referent, la Banca Română pentru Dezvoltare, la Biroul de bănci corespondente, care azi se cheamă „financial institutions”.

Citește mai mult

Fetiță la laptop

Situația se poate schimba în orice moment și școli aflate acum în scenariul verde sau galben pot trece de pe o zi pe alta în scenariul roșu, dacă în cadrul lor vor fi confirmate 3 cazuri de Covid. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult