Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

„Mărul discordiei” care a dus la ruptura dintre premier și șeful PSD: „A rămas că ministrul Justiției se duce acasă să cerceteze”

Toader și Tudose

Foto: George Călin/Inquam Photos

De ce nu a sesizat premierul Mihai Tudose Curtea Constituțională în cazul Belina, așa cum voia Liviu Dragnea? Vicepremierul Sevil Shhaideh a venit cu solicitarea. Tudose i-a înaintat-o apoi ministrului Justiției. „A spus că încearcă să își fundamenteze un răspuns. De atunci nu a mai venit cu răspunsul. Aștept să am un feedback de la ministrul Justiției, de la dnul profesor. A avut câteva argumente în favoarea acestui demers câteva și în defavoarea acestui demers și a rămas că se duce acasă să cerceteze”, a declarat Tudose la Antena 3.

Acesta a spus că pe baza punctului de vedere oferit de Tudorel Toader își va face propria evaluare. „Numai după ce văd care sunt argumentele. Îmi fac o evaluare, pentru ca eu răspund”, a spus Tudose.

Tudorel Toader vrea mecanism de control cu dublă cheie la Inspecția Judiciară

Acesta a declarat că ar trebui ca legile justiției să fie supuse dezbaterii parlamentare. „Ca să nu ne mai chinuim, ar trebui duse direct la Parlament. Să facă consultări, comisii, cele două Camere”, a afirmat premierul. În ceea ce privește Inspecția Judiciară, premierul a susținut că ar trebui să aibă „un mecanism de control cu cheie dublă ca la valiza atomică”.

„Cel mai bine e să fie un organism total independent, dar nu poate să apară din spuma mării, cineva trebuie să-l numească. Capătă autoritate cel care l-a numit. Trebuie să ai un mecanism de control în timp real. Trebuie să existe o dezbatere în forul decizional al țării. Poate chiar cu cheie dublă, ca la valiza atomică. Trebuie să ai un anumit control după aia, dacă oamenii ăia superbi care sunt puși acolo o iau razna? Eu am vb cu dl ministru Tudorel Toader, să vedem dacă domnia sa găsește un fel de dublă cheie. Ministrul Justiției și altcineva, dar nu de la Guvern. De la Parlament, de la CSM”, a spus Tudose.

El s-a declarat parțial de acord cu legea răspunderii magistraților. „Nu în ideea de a le pune hăț, dar nici în cea de a putea face oricine orice, dar să nu facem această lege a magistraților un căpăstru pentru Justiției”, a mai spus Tudose.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • M-am plictisit! De azi devin apolitica! Chiar daca nu credeam ca se poate asa ceva! Viata este prea scurta sa ti-o pierzi cu inutilitatile!
    • Like 1


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult