Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

„Mărul discordiei” care a dus la ruptura dintre premier și șeful PSD: „A rămas că ministrul Justiției se duce acasă să cerceteze”

Toader și Tudose

Foto: George Călin/Inquam Photos

De ce nu a sesizat premierul Mihai Tudose Curtea Constituțională în cazul Belina, așa cum voia Liviu Dragnea? Vicepremierul Sevil Shhaideh a venit cu solicitarea. Tudose i-a înaintat-o apoi ministrului Justiției. „A spus că încearcă să își fundamenteze un răspuns. De atunci nu a mai venit cu răspunsul. Aștept să am un feedback de la ministrul Justiției, de la dnul profesor. A avut câteva argumente în favoarea acestui demers câteva și în defavoarea acestui demers și a rămas că se duce acasă să cerceteze”, a declarat Tudose la Antena 3.

Acesta a spus că pe baza punctului de vedere oferit de Tudorel Toader își va face propria evaluare. „Numai după ce văd care sunt argumentele. Îmi fac o evaluare, pentru ca eu răspund”, a spus Tudose.

Tudorel Toader vrea mecanism de control cu dublă cheie la Inspecția Judiciară

Acesta a declarat că ar trebui ca legile justiției să fie supuse dezbaterii parlamentare. „Ca să nu ne mai chinuim, ar trebui duse direct la Parlament. Să facă consultări, comisii, cele două Camere”, a afirmat premierul. În ceea ce privește Inspecția Judiciară, premierul a susținut că ar trebui să aibă „un mecanism de control cu cheie dublă ca la valiza atomică”.

„Cel mai bine e să fie un organism total independent, dar nu poate să apară din spuma mării, cineva trebuie să-l numească. Capătă autoritate cel care l-a numit. Trebuie să ai un mecanism de control în timp real. Trebuie să existe o dezbatere în forul decizional al țării. Poate chiar cu cheie dublă, ca la valiza atomică. Trebuie să ai un anumit control după aia, dacă oamenii ăia superbi care sunt puși acolo o iau razna? Eu am vb cu dl ministru Tudorel Toader, să vedem dacă domnia sa găsește un fel de dublă cheie. Ministrul Justiției și altcineva, dar nu de la Guvern. De la Parlament, de la CSM”, a spus Tudose.

El s-a declarat parțial de acord cu legea răspunderii magistraților. „Nu în ideea de a le pune hăț, dar nici în cea de a putea face oricine orice, dar să nu facem această lege a magistraților un căpăstru pentru Justiției”, a mai spus Tudose.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • M-am plictisit! De azi devin apolitica! Chiar daca nu credeam ca se poate asa ceva! Viata este prea scurta sa ti-o pierzi cu inutilitatile!
    • Like 1


Îți recomandăm

Andreas Samuelsson

Andreas Samuelsson a plecat din Suedia la puțin timp după terminarea liceului, într-o țară despre care nu știa absolut nimic, probabil nici să o identifice pe hartă, dar în care s-a regăsit și în care a luat contact cu realitatea imediată și foarte concretă.

Citește mai mult

Cristina Țopescu

Scriu aceste rânduri pentru că tristețea însinguratei morți a Cristinei s-a amestecat cu furia. La zisa televiziune au apărut șefi și trepăduși care au „mărturisit” despre ce bună era Cristina. Și cât sunt de afectați de dispariția ei... Chiar și după 30 de ani de gazetărie trebuie să mai învăț că fățărnicia nu are niciodată margini.

Citește mai mult