Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

„Metaforă a stratificării geologice”, „plan de relaționare cu orizontul orașului”, „experiență de 360 de grade către silueta Iașului”. Cum arată în imagini proiectul câștigător pentru piața Palatului Culturii din Iași. Interviu cu biroul de arhitectură UNStudio

UNStudio 1

UNStudio a fost desemnat câștigătorul competiției de arhitectură de la Iași, organizat de grupul Iulius. Demersul - unic în România ultimelor trei decenii de evoluție a urbanismului din marile orașe - a avut ca scop identificarea unei soluții cât mai potrivite pentru o nouă dezvoltare în zona centrală a Iașului, Sfântul Andrei - Piața Palatului Culturii.

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne și a concurat pentru proiectul de la Iași alături de Foster+Partners, MVRDV și Zaha Hadid Architects.

Fondat în 1988 de Ben Van Berkel și Caroline Bos, UNStudio are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station (click pe imagini pentru a mări).

Doha Metro Station. design UNStudio

Doha Metro Station. design UNStudio

Podul Erasmus din Rotterdam

Frankfurt Four

Mercedes Benz Museum

Ansamblul arhitectural proiectat de UNStudio în cadrul concursului internațional de la Iași, organizat de grupul Iulius, a fost descris de membrii juriului drept „răspunsul cel mai complet și echilibrat la întregul set de criterii din tema concursului”. Potrivit membrilor juriului, UNStudio a răspuns cu multă creativitate și inovație tuturor provocărilor generate de caracteristicile amplasamentului, unul cu un patrimoniu istoric și cultural dominant și valoros.

„Soluția volumetrică este cea mai aplatizată dintre toate propunerile, construind un plan de relaționare cu orizontul orașului, care este în același timp și o amplificare a platoului pieței Palatului Culturii. Se oferă, astfel, o experiență de 360 de grade către silueta Iașului și peisajul urban. Acest spațiu, cu înălțime dublă, funcționează și ca cezură între volumele de la bază, de la nivelul trecătorilor și coronamentul rezidențial. Aspectul general este marcat de metafora stratificării geologice”, se arată în motivarea juriului care a desemnat proiectul ca fiind câștigător (foto: proiectul UNStudio- click/ tap de pe telefonul mobil pentru a mări)

Abordarea fondatorilor UNStudio, Ben Van Berkel și Caroline Bos, „este împotriva vechii idei a maestrului constructor care mâzgălește pe desenele sale. Dacă ai construit o singură clădire, știi că ești jucător în întregul proces”.

„Palas Rezidențial se află într-o locație cu o bogată încărcătură istorică. Cadrul urban, precum și avântul puternic al Iașului în ceea ce privește dezvoltarea economică, academică și culturală, creează fundalul perfect pentru acest proiect ambițios. Viziunea noastră este de a crea un spațiu care să facă o punte peste timp. Palas Rezidențial se dorește a fi un mediu contemporan, care poate găzdui spații rezidențiale de calitate și facilități publice, fiind, totodată, complet integrat în contextul istoric din împrejurimi; un mediu care își generează identitatea pe baza cadrului său istoric, devenind simultan noul fundal pentru monumentele din jur și oferind noi unghiuri și perspective de vizibilitate pentru acestea. Viziunea noastră este de a crea un spațiu care să îmbine comunitățile și să dizolve barierele sociale. Palas Rezidențial va fi o dezvoltare rezidențială unică, deschisă către împrejurimi și care va permite circulația fluidă a persoanelor dinspre cartierul Sf. Andrei către Piața Palatului. Va fi un loc de consolidare a țesăturii sociale, care amplifică sentimentul de comunitate și conectează împrejurimile prin intermediul noilor spații publice și zonelor amenajate pe care le va oferi”, spune Ben van Berkel, co-fondator al UNStudio, într-un interviu exclusiv acordat platformei Republica.ro.

Acest articol face parte dintr-o serie de materiale realizate cu sprijinul grupului Iulius, care au scopul de a vorbi despre integrarea istoriei în prezent și nevoia de a consulta comunitatea locală în marile proiecte de dezvoltare urbanistice. Pe parcursul și la finalul textului, puteți urmări clipuri preluate de pe platforma Un Iași pentru viitor, ce conțin prezentarea biroului UNStudio, dar și un. clip cu expunerea în detaliu a soluției câștigătoare de la Iași.

Interviul pe larg, mai jos.

Cât de important este pentru biroul dumneavoastră faptul că ați câștigat competiția de la Iași?

Câștigarea acestei competiții este o oportunitate extraordinară pentru UNStudio de a lucra într-un mediu atât de interesant și încărcat de istorie. UNStudio se mândrește cu proiectarea de arhitectură cu o poveste clară, focalizată pe modul în care oamenii experimentează spațiul, iar acest cadru urban și cultural ne oferă o locație provocatoare şi captivantă, unde vom adăuga o nouă experiență arhitecturală şi o nouă poveste pentru Iași.

Ce a cântărit cel mai mult în decizia biroului dumneavoastră de a participa la concursul organizat pentru amenajarea zonei centrale de la Iași?

Locul. Toate dificultăţile - topografice, urbane, sociale, culturale și istorice - au reprezentat o provocare complexă, interesantă, care necesită o soluție inovatoare. Ca arhitecți, suntem entuziasmați de astfel de provocări și suntem mereu dornici să rezolvăm astfel de „probleme”.

Ce informații aveați despre orașul Iași înainte de înscrierea în competiție? Este primul proiect desfășurat în România?

Da, este primul. Întrucât echipa noastră este internațională, cunoștințele noastre despre Iași au fost variate. Știam de poziția sa istorică importantă ca nod comercial în Europa de Est, dar nu eram conștienți de toate monumentele istorice care au supraviețuit și nici de faptul că este încă un oraș înfloritor academic, tehnologic și orientat spre afaceri.

Care sunt cele mai importante provocări ale proiectului?

Crearea unei arhitecturi inovatoare și de viitor, fiind respectuoşi, în acelaşi timp, cu istoria. Scopul nostru a fost să oferim o nouă perspectivă asupra cadrului urban istoric al Iaşului.

Care credeți că sunt punctele tari ale proiectului?

„Orizontul” orașului și reîncadrarea monumentelor din jur. Aceste două elemente reprezintă nucleul propunerii și se concentrează pe modul în care noua clădire încearcă să se încadreze în contextul istoric de o manieră reciprocă. Clădirea se integrează cu elementele din jur și oferă o nouă perspectivă asupra orașului, o perspectivă centrată pe oameni și concepută la scară umană.

Cum credeți că va schimba proiectul UNStudio viața locuitorilor din Iași? Care va fi impactul?

Propunerea noastră se bazează pe crearea unui „orizont” cu funcţiuni culturale, office și rezidențiale, care oferă spații unde tinerii profesioniști şi creativi să trăiască şi să lucreze. Este ceva ce lipsește în prezent din orașul Iași. De asemenea, ne concentrăm pe crearea de noi spații publice care să se conecteze la spațiile publice existente ale orașului.

Cum este integrat trecutul, de fapt istoria Iașului, în acest concept?

Proiectul propus face ca împrejurimile istorice să facă parte din acesta. Clădirea în sine și organizarea acesteia creează un nou spațiu public, care oferă o „călătorie” cu cadre de perspectivă spre împrejurimi - o nouă percepție asupra istoriei.

Cât de importantă este ideea de sustenabilitate în proiectul cu care ați câștigat?

UNStudio privește sustenabilitatea în mod holistic. Creăm arhitectură care își propune să fie sustenabilă din punct de vedere social, ecologic și economic. Acest proiect nu a făcut excepție. Materialele alese și proiectul propus pentru modul de funcționare a clădirii asigură durabilitatea mediului. Eficiența amenajărilor asigură durabilitatea economică. Flexibilitatea amenajărilor asigură longevitatea clădirii și asigură utilizarea acesteia în viitor. Crearea de spații publice și flexibilitatea acestora asigură sustenabilitatea socială.

Cum va arăta orașul viitorului prin ochii UNStudio?

Orașul viitorului este un mediu incluziv și divers. Este, de asemenea, un mediu „inteligent”, care profită de tehnologie pentru a se adapta nevoilor în continuă schimbare ale oamenilor. Mai presus de toate, este un mediu mai verde și mai sănătos, care asigură sănătatea mentală, fizică și socială a oamenilor.

Ce credeți despre competiția internațională organizată de grupul Iulius pentru reamenajarea acestei arii centrale?

Organizarea și crearea unei astfel de competiții denotă un imens respect pentru acel amplasament și oraș. De asemenea, demonstrează o înțelegere profundă a nevoii de idei proaspete și diverse, care să îmbogățească percepția locală a centrului istoric.

Ce mesaj ați avea pentru locuitorii orașului Iași?

Iaşul este un oraş cu multe straturi - istoric, urban, social şi cultural. Şi asta face oraşul atât de interesant. Un oraș cu o coloană istorică puternică și o perspectivă spre viitor are cea mai bună oportunitate de a evolua cu succes peste timp.

Iată, succint, câteva motive pentru care juriul a desemnat câștigător proiectul UNStudio:

- Înrămarea perspectivelor spre principalele monumente este o tehnică reușită, care fragmentează baza ansamblului în șase corpuri distincte, asigurând permeabilitatea la nivelul pietonilor și permițând traseele de parcurgere a spațiilor.

- Se realizează, astfel, o adevărată cameră urbană, care devine o destinație atractivă, atât pentru public, cât și pentru rezidenți. Atmosfera propusă este complexă, diferită și generoasă, cu o multitudine de planuri suprapuse în care natura și arhitectura contemporană creează spații de relaxare pentru toate categoriile de utilizatori ai locului.

- Proiectul este foarte deschis prin flexibilitate pentru adaptări în timp, atât a locuințelor, cât și a spațiilor publice. Din perspectiva sustenabilității, s-a oferit o variantă structurală alternativă pentru volumul rezidențial, bazată pe soluții din lemn, pentru o amprentă de carbon minimă.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Eleganța înseamnă neapărat discreție!
    Foarte interesantă soluție, se încadrează cu modestie (o modestie cu panaș (sic!)) într-o zonă deosebit de sensibilă. Cel mai valoros aspect mi se pare puterea educativă și civilizatoare a arhitecturii în acest caz, toți cei ce vor urca dinspre St Andrei spre „acropola” Iașilor și vor trece prin „propileele” concepute de UNStudio, unde vor fi invitați/obligați să descopere o mare parte din oraș și din istoria sa, vor fi obligați la un comportament civilizat, deoarece trec, aparent, prin „ograda” vecinului bucurându-se de o arhitectură prețioasă, cu lux în detalii și execuție.
    Îi plâng pe cei ce visau un Gherkin, un Burj Khalifa sau ArtScience Museum din Singapore, arhitecturi ce stau bine la locul lor, dar ar fi ieșit din scară la Iași și ar fi concurat ireverențios monumente cosmogonice pentru Iașii noștri dragi.
    • Like 1
  • Ce hardughie... În centrul istoric al Iasiului....
    • Like 1
  • Curat vorba tătâne-său, când delira pe stadionul din Constanța: „Benim boc Flacăra se întoarce!”. Ca parastas. Vine și nesfinția sa Tomitanul, ex-Snagoveanul?
    • Like 0


Îți recomandăm

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult

RetuRO

Sunt pline rețelele sociale cu postări ale oamenilor care descriu că simt furie, frustrare, neputință, când văd deșeuri în Lacul Roșu sau lacul cu nuferi din Ipoteștii lui Eminescu, în stațiuni montane sau pe litoral. Le vedem peste tot - pe stradă, pe marginea drumurilor naționale, în tren, din tren, pe lângă calea ferată, în grădinile blocurilor, în gropile de gunoi de la marginea satelor, pe albiile pârâurilor și râurilor, în păduri.

Citește mai mult