Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

„Mi-aș dori ca la inaugurări să nu mai văd picior de politician”. „Golden Gate de România”, podul suspendat de la Brăila, a fost inaugurat. GALERIE FOTO

Podul suspendat de la Braila.

Foto: wikipedia/ Radu Aramă

Podul suspendat de la Brăila, supranumit „Golden Gate” de România, a fost inaugurat azi în prezența președintelui Klaus Iohannis și a mai multor oficiali de la nivel central și local.

Foto: Inquam Photos / George Călin

„Podul este, într-adevăr, un motiv de mândrie națională în materie de infrastructură rutieră. Chiar este un «Golden Gate» de România, cu adevărat o «lucrare de artă» : o structură vie, elegantă, suplă, impresionantă, cu o deschidere centrală de 1120 metri, nu cu mult sub cea a mult mai faimosului pod american de 1280 metri. Al nostru e executat cu tehnologii de ultimă generație și, dacă avem grijă de el, ar trebui să îl putem folosi 100 de ani doar cu o minimă mentenanță, așa cum bunicul american finalizat în 1937 a demonstrat că se poate, mai ales că noi nu vom avea probabil nici în 50 de ani traficul suportat zilnic de cel din SUA”, notează Asociația Pro Infrastructura.

Ideea construirii unui nou pod peste Dunăre a apărut în anii 80. După elaborarea unor studii de fezabilitate - în 2001, 2003 - , actualizate în 2015 și 2016, în 2017 a fost aprobat de CNAIR și Ministerul Transporturilor studiul de fezabilitate elaborat de IPTANA. Contractul a fost semnat în ianuarie 2018 cu antreprenorul general Astaldi, devenit între timp WeBuild, și prevedea un 12 luni faza de proiectare și alți 36 de luni execuția, valoarea inițială a investiției fiind de 2 miliarde lei.

„Important. Se va mai lucra la pod și după ce va primi traficul. Mai mult, așa cum v-am explicat de nenumărate ori, deschiderea este între Calea Galați/DJ221B pe malul brăilean și ieșirea din Smârdan pe DN22 pe malul tulcean. Legăturile cu DN2B Centura Brăila, respectiv DN22 lângă Jijila se amână pentru toamnă, poate chiar decembrie. Sperăm să nu ne apuce 2024”, potrivit Pro Infrastructura.

Taxa pentru plata tarifului de tranzitare (PEAJ) va rămâne suspendată până la finalizarea procedurilor administrative necesare reintroducerii ei, a anunțat azi ministrul Transporturilor.

Reacțiile din mediul online, după inaugurare, au fost diverse, de la admirația pentru lucrare, până la ironii la adresa politicienilor prezenți în număr mare. la eveniment „Mi-aș dori că la inaugurări să nu mai văd picior de politician”, „"Pamblicarii" o să vina tot timpul”, „Pasajul de la Ciurel e invidios, „Frumos pod” - sunt doar câteva dintre comentariile de pe rețelele de socializare.

Mai jos, imagini cu podul suspendat de la Brăila (clic pe prima poză pentru a deschide galeria foto) și un timelapse spectaculos - mai 2021-mai 2023 (sursa Asociația Pro Infrastructura):

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Joi dupa amiaza in drum spre Tulcea m-am gandit sa trec peste noul pod. Mi-am planificat plecarea in asa fel incat sa ajung dupa mult trambitata deschidere de la ora 1300. Am ajuns in jur de 1430 la Braila. Bineinteles ca podul nu era deschis. Nu se stia de ce si mai ales cand se va deschide. Merg la bac, am noroc si intru in primul bac si cam in 30 de minute trecem dincolo. Iesim din bac si ajung la interstectia cu podul cel nou spre Macin. Inca nu se daduse drumul si erau cred ca peste 5 echipaje de politie si o coada de masini care asteptau. Coada de cativa km si soseaua pe 2 benzi. Dupa cateve sute de metri drumul se blocheaza. De ce? Pentru ca unii au intrat pe contrasens sa depaseasca coloana sau sa
    ajunga la bac pentru ca se grabeau. A durat cel putin 20-30 de min sa se descongestioneze zona, bineinteles fara ajutorul politiei care pazea intrarea pe pod sa nu fie deranjati marii nostri politicieni care "inspectau" podul si tineau discursuri goale de continut pentru unii si altii. Toata distractia a durat peste o ora cand de fapt ar fi trebuie sa dureze maxim 10 min daca podul era deschis la timp. Felicitari firmei ca l-a terminat pana la urma. Felictiari si ministerului transportului ca a terminat - cat de cat - si acest proiect. Totusi de ce declari ca se deschide la ora 1300 si la ora 1530 nu era gata. Nu stiu la cat s-a deschis podul, dar nu pare mai normal sa spui ca il deschizi la o ora si de fapt sa il deschizi cu o ora mai repede? Nu este mai bine sa iti ti o promisiune decat sa o incalci? Nu am inteles niciodata de ce din insitutiile de stat nimeni nu intelege acest lucru...:(
    P.S. De ce trebuie sa dam etichete la ce facem? Care este scopul? Este ceva mai reusit? Este ceva mai deosebit? Sau este numai o simpla gaselnita jurnalistica de crescut traficul. Golden Gate de Romania? Ce are aia cu prefectura?
    • Like 0
  • Ovidiu check icon
    Așa e, ce caută " monstruoasa coaliție " pe pod? Nu le e teamă că s-ar putea prăbuși podul de prea multă ipocrizie și impostură, sub pantofii lor scumpi și lustruiți? Dacă era doar un alde Drulă cu Ghinea, aș mai fi zis, iar Drulă să strige: "Iohannis, s-a terminat!", aș fi putut respira fericit.
    Dar ce ați fi vrut să vedeți acolo, dacă nu politicieni în căutare de validare? Ingineri constructori, somități în drumuri și poduri, muncitori cu salopete și căști sau tufișuri rostogolitoare în deșert, ca în filmele de Hollywood?
    Uite că se făcu podul! Și tot nu e bine?
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult