Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

„Ne-au mințit ca pe vremea lui Ceaușescu”. Fostul comisar șef al Gărzii de Mediu a descoperit că la Bălteni, Dâmbovița, se ard pe câmp deșeuri medicale a căror toxicitate e de 4.000 de ori mai mare decât a lemnului ars

Octavian Berceanu - FB

Octavian Berceanu, activist de mediu, a plecat din funcția de comisar-șef al Gărzii Naționale de Mediu, considerată un post politic, iar bucureștenii au început să resimtă din nou poluarea provocată de arderile ilegale de lângă Capitală. 

Invitat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24, Berceanu a spus că au fost schimbate locurile în care au loc arderile și că a avut surpriza neplăcută să descopere recent, pe un câmp, la Bălteni, în Dâmbovița, sub urmele de incendiere a anvelopelor, resturi de deșeuri medicale. Toxicitatea acestora, la ardere, este de până la 4.000 de ori mai mare decât cea a lemnului ars. 

„Era un domn polițist care avea ca misiune să ne escorteze în afara localitătii, a fost un fin observator. L-am rugat insistent să facă în așa fel încât probele să fie folosite ulterior de către procurori sau de către politiști într-o anchetă. A plecat de la fața locului. Am avut noroc că probele au rămas la fața locului în urma arderii, pentru că au venit pompierii”, a relatat Octavian Berceanu.

Pentru arderea deșeurilor medicale - ace, mănuși, pansamente, fel de lucruri care în mod normal se găsesc într-o pubelă într-o unitate medicală - există o procedură foarte strictă de distrugere, în incineratoare speciale. 

Din informațiile pe care Berceanu spune că le are, volumele de deșeuri existente în unitățile spitalicești depășesc în prezent capacitatea de incinerare.

„Spitalele le țin (deșeurile medicale-n.n.) undeva dosite în spate, în diferite locuri și încearcă să scape de ele”, spune Berceanu care vorbește despre „structuri de crimă organizată” implicate în arderile de resturi medicale. 

Spitalele sunt obligate să trimită deșeurile la un incinerator specializat, dar „acolo pot fi semnate hârtii de primire și în realitate deșeurile să ajungă pe câmp, așa cum le-am găsit”, adaugă Octavian Berceanu.

Fostul comisar-șef a punctat că instituțiile statului ar trebui să verifice capacitatea incineratoarelor și cantitățile de deșeuri din unitățile spitalicești, pentru că „s-ar putea, de exemplu, să plătești pentru o tonă, să zicem, și tu să ai pe stoc 2 tone”.

Cât privește poluarea aerului, în urma incinerărilor ilegale, pe câmp, a deșeurilor medicale, Octavian Berceanu spune că a discutat cu oameni de știință din Institutul de Cercetare de la Măgurele care au făcut studii, iar acestea arată că toxicitatea unor astfel de substanțe incinerate este de 1.000 de ori sau de până la 4.000 de ori mai mare decât cea rezultată prin arderea unei cantități echivalente de lemn. Și lemnul ars este toxic, prin pulberile pe care le degajă, dar aceste substanțe sunt până la 4.000 de ori mai toxice, spune fostul comisar șef.

„Ne-au mințit ca pe vremea lui Ceaușescu”

Ajuns în Bălteni, județul Dâmbovița, unde a descoperit pe câmp resturi de deșeuri medicale arse, Octavian Berceanu a încercat să ia legătura prin telefon cu comisarul șef al Gărzii de Mediu din județ.

„Comisarul șef al Gărzii de Mediu ne-a explicat că are subalternii în teren. Eu provin din Garda de Mediu și știam că îți ia 40 de minute minimum să ajungi din Târgoviște, de exemplu, în locația respectivă. Nu aveau cum să fie acolo. Dumnealui insista că nu îi vedem noi. Am ridicat și drona, poate nu îi vedeam de jos. Nu i-am văzut nici de sus. Am întrebat și poliția. ni s-a spus că respectivii comisari s-au deplasat între timp la primărie, pentru a semna documente și a da niște măsuri pe care primăria trebuie să le ia vizavi de salubrizarea locației. Nu i-am găsit nici la primărie. Nici nu călcaseră pe acolo. Ne-au mințit, ne-au mintit ca pe vremea lui Ceaușescu”, a spus Berceanu la emisiunea „În fața ta”.

El spune că nu este o situație izolată. cea de la Bălteni, unde a filmat două zile consecutive, monitorizând zona. „Din păcate, e o situație acceptată”, consideră Octavian Berceanu. „Oamenii aceștia cu funcții de conducere nu reușesc să pună ordine, pur și simplu, să elimine această crimă organizată”, a punctat activistul de mediu.

Emisiunea „În fața ta”, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită pe Digi24 sâmbăta și duminica, de la ora 14.00

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Singurul USR ist care a facut ceva cat a fost la putere. Restul, praf si pulbere.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult