Foto Inquam Photos / Alexandra Pandrea
Cineva a făcut o propunere justificată logic, astronomic, istoric ca românii să sărbătorească Paștele odată cu catolicii și cu protestanții. Nu să trecem de la ortodoxie la catolicism sau protestantism, nu să renunțăm la credința noastră străbună, nu să fim vasali în fața cuiva, nu să ne unim cu alte culte, ci doar să sărbătorim Paștele la aceeași dată, dar fiecare în legea lui. Propunerea a dezlănțuit mânia „creștinului adevărat”.
Să te ții Jihad...
Să te ții îndemnuri de a porni la o cruciadă împotriva Vestului, Uniunii Europene, Americii...
Să te ții ură...
Să te ții neînțeles...
Ne distrug biserica, țipă, deși nimeni nu a atacat biserica. A fost doar o propunere cu care poți fi de acord sau nu.
Ne fură credința, țipă apărătorul ei din oficiu, deși nimeni nu fură nimic.
Suntem vasalii catolicilor! Suntem slugile protestanților! țipă isteric unii și nu le poți opri delirul urii, spunându-le măcar atât: Biserica Catolică nu ne-a cerut nimic. Nu au făcut nicio propunere protestanții. Cred că le este indiferent când sărbătoresc Paștele câteva milioane de români. Ei sunt mai mult de un miliard. Sunt mulțumiți în credința lor.
...
Orice ai spune, nu mai ești auzit de apărătorul din oficiu al „ortodoxiei”. Am citit și văzut texte în numele „iubirii creștine” ce i-ar face și pe sfinți să roșească. Nu argumente, nu păreri contrare spuse cu sinceritate, ci ură viscerală, delir.
Iude, vasali, trădători, eretici, demni de focul iadului - ar fi doar câteva din etichetele grele care s-au pus pe cei ce au îndrăznit să susțină o asemenea idee. A fi ecumenist - sinonim cu cel mai greu păcat pedepsit de Inchiziție.
Ce să le spui?! Ce să le răspunzi?! Nimic.
Sau poate ar fi de spus totuși ceva...
Vorbele lui Iisus despre o turmă și un păstor le-ați citit?!
Ce spune Iisus despre iubire, iertare și credință cât un bob de muștar știți?!
Ce simțiți când citiți în Evanghelie cuvintele prin care Iisus se ruga pentru călăii săi?!
Sunteți siguri că pe Iisus îl slujiți?!
...
Nu am nimic de spus despre cei ce susțin civilizat și cu argumente că sunt împotriva ideii de a sărbători Paștele împreună. În democrație și în libertate e normal așa.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Aici am ajuns si falia va continua sa se adanceasca. Cine pierde si cine castiga? De castigat nu va castiga nimeni, iar de pierdut vom pierde toti.
Pentru mine, care în vacante mergeam la bunici, e o tragedie și sabotarea satului. Sabotarea, prin politici guvernamentale, nu le mai exemplific. Oameni care nu mai cultiva legume, nu mai cresc un porc, o găină, ci merg la Profi din sat sau la butic. Și în vremea asta ei sufera, ei se abrutizeaza, ei rămân fără sens (vidul existențial). Sa fii asa fara scop, stand seara la TV la Las Fierbinti sau pe fb... Sau cum? Desigur, mai sunt și excepții foarte frumoase. Satul se zbate. Ai pe de o parte o geografie spirituala a lui, pe de alta un pragmatism cinic, de sorginte urbana. Încă ai uneori cismeaua, fântână publica, troita, parastasul care strânge, la masa din curte, toți vecinii. Încă ai împrumutarea de o cana de zahar sau de o sapa, ca tocmai ți s-a rupt coada. Încă ai ideea ca la sat nu ai voie sa ai cerșetori, iar cei vulnerabili, marginal, sunt în seama rudelor și a comunității apropiate. Încă ai credința într-un mister al vieții și o lume extrasenzoriala, pt ca omul nu e doar un stomac de umplut și un corp de îmbrăcat. Încă ai obsesia pământului, văzut nu ca resursa materiala, ci ca obligație (sa îl lași nemuncit e o rușine), ca demnitate și ca legătură cu trecutul (moșii îngropați în același pământ).
Ce spun eu aici nu sunt ciudățenii ale romanilor, ci sunt esențe ale omului firesc. E acea Tara din Pe aripile vântului de ex. Este filmul Wild river, din anii 60. Este povestea insulei Ada Kaleh, scufundata ca să facă loc hidrocentralei Porțile de Fier. Ok, a fost nevoie de progres, dar comuniștii au carat de pe insula o grămadă de obiecte, de fresce, de bucăți de arhitectura... De ce s-au chinuit sa strâmute, dacă nu ar fi contat? De ce au făcut superbul documentar "ultima primavara la Ada kaleh"? Răspunsul e simplu: pt ca omul autentic are valori, sentiment de apartenenta, loialitate. Omul modern, cinic, cu capul doar în netflix și tiktok, adica noi - noi riscam sa ne alienam, sa ne pierdem. Riscam sa devenim niște moluște, niște mercenari, apatrizi. Dar nu ne facem rău decât noua înșine, ne îmbolnăvim de depresie și de aroganta, pentru ca suntem suspendați și lipsiti de solidaritate.
Nu mai vorbim de vanatoarea de capete si braconarea de mână de lucru. Una e sa dai posibilitatea omului să circule liber si să opteze pentru orice loc de pe piata muncii, alta e să favorizezi exodul (sa ne amintim si din rapida ridicare a interdictiei din pandemie, pentru a culege sparanghel). Vedeti ce spun producatorii locali de mobila, de ex. Ca nu mai au loc la licitatii, ca nu mai ajung sa cumpere decât lemn de calitate inferioara. Asta in conditiile in care Schweighoffer si Ikea taie masiv. Când s-a propus un nou cod silvic, cabinetul prezidential a tinut cu austriecii, practic le-a preluat argumentele. Când Daea a propus ca 40 la sută din alimentele de supermarket să fie românesti, i-au sărit in cap. Asta in conditiile in care vestul are măsuri mult mai protectioniste decât noi (vezi Franta, Polonia, Elvetia etc). Când acelasi a zis să facem niste puncte de colectare de lână, legume, lapte, iarăși a fost boicotat. În vremea asta, ciobanii aruncă lâna pe câmp. Despre conditiile PNNR, ce sa mai vorbim? Despre noul proiect de lege a învățământului? Despre reformele traduse din vest, care ne-au pus scoala pe butuci? Avem programe traduse aproape mot-a-mot, principiul competentelor, bacul făcut praf, examenul de a opta - irelvant ( de aia zic acum să il dubleze de admitere). Ai procesul Bologna de care se vaită toti profii universitari. Trei ani, in loc de 4 - primul an e de acomodare, anul 2 e consistent, anul 3 - il ai confiscat de licenta. Materie de 4 ani incercata de a fi condensată în 3 ani ametiti. Dizolvarea invătământului superior e cauzată tot de recomandări externe, deoarece ni se spune in n raportări că suntem printre ultimii la nr de persoane cu studii superioare. Asa, si? Ce să facem, să ii dăm la hectar? Să ii trecem pe toti? Să ii inscriem fără bac? Să nu mai avem rigori, cerinte? Cand Funeriu a băgat camerele la bac, a fost linsat de universitati. A dinamitat interese financiare de milioane de euro. I-au orchestrat in presa campanii denigratoare (cum ca el insusi nu are bac! etc etc). Exemplele pot continua din n domenii si n prevederi. Ne despart de al Doilea Razboi Mondial si de holocaust si gulag cateva zeci de ani. De razboiul rece, de primavara araba, de razboiul din Serbia - si mai putin. Iar noi credem că lăcomia umană și polii de putere au fost dintr-odată suspendați? Măi să fie. Gata, nu mai avem conflicte externe, pestele mare nu mai vrea să îl inghită pe cel mic, iar toată lumea ne vrea binele. Fals. Fiecare țară își urmărește interesul. Numai că acum nu o mai face exclusiv militar, ci si prin multă manipulare si in mod mieros-insidios. Plus oameni cumpărati la greu, cozi de topor. La noi functiile politice nu sunt, majoritar, decât onorifice. Secretari care isi iau notitele din alte părti. Si de la alte state, si de la alte companii (v scandalul Microsoft). Un pic de vigilentă si de cunoastere a interesului propriu nu ne-ar strica.
De ce nu suntem in stare sa facem un sistem de educatie bun? Nimeni nu stie ce sa faca. Ne-au oprit strainii sa punem camere video in salile de examen? Sau acum cand profesorii sunt atacati de elevi cu cutite, strainii sau parintii romani se opun sa pui camere video in clase? Nici guvernantii nu stiu ce sa faca, dar nici ONG-isti care viseaza sa ne transforme in finlandezi 100% cand noi suntem romani.
Nu ne lasa strainii sa ne dezvoltam? Suntem chiar buricul acestui pamant, poporul ales si care daca am fi "lasati" sa zburdam in voie am conduce lumea din punct de vedere economic, politic si spiritual? Am avut aceasta sansa in timpul comunismului? S-a ales praful de aceasta tara. Si ce facem acum? Ne dam victimele tuturor din aceasta lume. Vrem o tara cum trebuie, atunci trebuie sa intelegem ca acest lucru nu poate fi facut de un popor care nu isi ia destinul in maini si se considera victima, in care 62% din cetatenii acestei tari doresc sa aiba alta cetatenie si care crede ca daca tara ar trebuie sa fie condusa un brand acesta ar trebui sa fie BMW.
Dar este de munca, multa munca. Vedeti pe cineva dornic de asa ceva? Putini si vor fi si mai putini pentru ca vor pleca din tara pentru ca nu au cu ce si cu cine.
Ce nu realizați dvs și alții care sar cu virtue signaling și blândețe, toleranta, "eu sunt bun, iar alții, mulți, sunt niste isterici care tipa..." Ei bine, ce nu realizați este ca oamenii trebuie sa îmbine blândețea cu înțelepciunea, cu rațiunea. Sa cântărească bine lucrurile, deoarece ele au consecințe. Și au de obicei drept consecință exact suferinta, rănirea acelui aproape pe care spun ca doresc sa îl protejeze. Nu cred ca v-ar plăcea un medic care va mângâie mieros pe creștet la consultație, iar la operație se dovedește praf. Așadar, rațiune, nu doar emoție și sa pozam în toleranți.
Deci care ar fi consecințele aici? Pai cele mai importante sunt acelea legate de faptul ca nu e vorba doar de noi, câteva milioane de amărâți, care sa ne dam după câteva miliarde de catolici si protestanți. Noi nu suntem izolați, ci avem comuniune cu alți ortodocși. Daca te dai cu unii, te rupi de alții. Adica fie schimbi data in corpore, toată lumea ortodoxa, fie romanul se aliniază cu catolicul și se rupe de grec, bulgar, georgian, rus, ucrainean, egiptean copt, comunitatea ortodoxa din Israel, moldovean etc etc. Ceea ce e absurd, pt ca acest calendar e un instrument, nu e o dogma. Noi nu regasim sens prin calendar, ci prin credință. Iar de credința celorlalți ortodocși e clar ca suntem mai apropiați decât de a catolicilor. Deci cel|cei de la care a pornit ideea asta are responsabilitatea de a fi făcut simpla zâzanie, de a fi stricat pacea. Nu sinodul BOR poate alege schimbarea datei Pastelui, ci un sinod panortodox. Romanii ortodocși merg în pelerinaje în Israel, merg la sfinții din Grecia - Nectarie, Efrem, Ioan Rusul, Spiridon etc. Mergeau în Ucraina la lavra Pecerska. Merg în Bulgaria la Sf Dimitrie cel Nou Basarabov. În Israel leul este valuta forte, aproape peste tot poți plăti și în lei, atât de obișnuiți sunt oamenii cu pelerinii romani. Deci sunt legături, iar aici vorbesc de astea care se vad la omul simplu, darămite la nivel de administrație religioasa.
Deci cine creează discordie, ca nu am înțeles? Cine ne pune în tabere est-vest, catolici-ortodocși? Cine, în loc sa își vadă de zilele astea mari, ale Învierii, de dragostea frățească, începe cu discuții despre calendar? Calendarul nu e sfânt asa cum nu vorbim de sfanta matura. Mătura și calendarul sunt instrumente. Dar a vrea sa te arati grozav, cât de solidar și cât de empatic și de ecumenist ești... (nu ma refer la dvs, ci la cei care au declanșat). E o neputință omeneasca, o greșeală care are multe și alambicate cauze (de la schisma încoace), dar lasă, frate, calmează-te, sunt altele lucrurile de care trebuie sa ne vedem și de care tine mântuirea noastră.
Fir-ar să fie de treabă! Ne-am rezolvat toate problemele şi a rămas numai asta: când să sărbătorim Paştele. „Ce mai freamăt, ce mai zbucium!”
Părerea mea e că, discutând la rece, fără gândul la situația de criză economică și mai ales morală din prezent, fără a ști de meciul globaliști-suveraniști, eu aș fi mai degrabă PENTRU o dată comună pentru sărbătorirea Învierii. Dar în contextul prezentat, asta ar însemna (încă o dată) o punere a Estului ortodox (în speță românii) la picioarele Vestului catolico-protestant. Și așa am devenit, numai din vina noastră, o colonie economică a Vestului bogat și puternic. Acum să mai devenim, în plus, și supuși ideologic / spiritual / teologic?Ne-am vândut pe nimic resursele și bruma de economie, iar unii vor acum să ne vindem (pompos spus) și sufletul?
Nota bene: eu sunt pro-occidental de felul meu. Numai că a fi pro-occidental nu înseamnă să nu acceptăm să jucăm mariel jocuri (sau lupte) economice, în interes național. Ei ne-au făcut colonie doar fiindcă noi le-am permis asta, ba chiar i-am invitat la asta. Puterea lor încearcă să domine economic; e firesc și legitim ce fac ei. Dar noi ne supunem necondiționat, iar asta nu mai e legitim, practic e trădare. Deci eu sunt supărat PE NOI, NU PE EI. Pentru ei, jos pălăria: lucfrează bine pentru interesele propriilor țări și popoare. Noi în schimb, ne vindem pe doi bani și ne facem slugi, cu bună știință, doar din felul nostru de a fi slugi și din interesul personal al conducătorilor. De exemplu Johannis, care vizează o funcție călduță după mandatele lui seci de simplu guvernator de colonie.
Asta cu data Învierii a fost propusă de Baconschi și Papahagi. Cine știe, poate vizează și ei ceva concret în nume personal și simt că e bine să atragă ceva bunăvoință în plus din partea Vestului, orice ar însemna asta.