Foto: Daniel Stoenciu/ Inquam Photos
Partidul AUR a anunțat astăzi că începe suspendarea președintelui. În acest scop, va strânge semnături de la parlamentari și de la cetățeni. Dacă strângerea de semnături de la parlamentari este o parte a procedurii de suspendare (e nevoie de o treime din numărul aleșilor pentru declanșarea procedurii și de jumătate plus unu pentru suspendarea propriu-zisă), strângerea de semnături de la cetățeni este strict o manevră de PR politic, fără legătură cu suspendarea. Știrea îl găsește pe Klaus Iohannis în Scoția, la conferința Națiunilor Unite despre schimbările climatice. Nu știu cât îl mai interesează pe dl. președinte ce se întâmplă în țară, dar îmi permit totuși să-i transmit „prin prezenta” o veste bună și o veste proastă.
Încep cu vestea bună pentru dl. Iohannis: nu va fi demis. După cum ne amintim de la Traian Băsescu, procesul are două părți: suspendarea și demiterea. Suspendarea e treaba Parlamentului. Demiterea e treaba poporului. Poporul nu va ajunge să voteze demiterea pentru că Parlamentul nu va ajunge să voteze suspendarea. „Norocul” lui Klaus Iohannis e că inițiativa aparține AUR. Niciun partid nu va dori să pornească în cruciada anti-Iohannis sub flamura AUR. PSD și USR joacă cartea responsabilității în vremuri de criză. PNL și UDMR sunt partide aflate la guvernare. Doar Ludovic Orban, care are un meci personal cu Klaus Iohannis, s-ar putea să semneze pentru suspendare alături de AUR. Ceilalți evită asocierea pe față cu acest partid. În aceste condiții, AUR nu va putea coagula o majoritate pentru suspendare, asta dacă va fi în stare să culeagă treimea de semnături necesară.
Și acum vestea proastă pentru dl. Iohannis: dacă politicienii l-ar lăsa la mâna poporului, ar fi primul președinte demis. Pe ce mă bazez? Pe furia pe care o văd în jur. Niciodată un om politic nu s-a prăbușit în încredere atât de brusc cum a picat dl. Iohannis în cele 2 luni de criză politică pe care refuză să o încheie. Dacă dl. Iohannis ar merge pe străzile pe care merg eu, ar călători cu mijloacele de transport în comun cu care merg eu, ar cumpăra brânză de la sibianul de la care cumpăr eu, ar sta de vorbă cu ospătarul la care mănânc eu, s-ar tunde la frizerul la care mă tund eu, ar auzi niște lucruri foarte neplăcute pentru domnia sa. Poate dvs. frecventați alte medii și auziți altceva, dar în jurul meu oamenii vorbesc foarte urât de dl. președinte. Ce spun? Ei simt că dl. Iohannis și-a abandonat țara la greu, că nu e interesat decât de haine și de vacanțe, că ne cere să facem sacrificii, iar el se duce la golf, că nu dă doi bani pe oameni. Cei mai înverșunați sunt cei care l-au votat nu o dată, ci de două ori, și care acum se simt trădați, sfidați, umiliți. Pentru că „își vor votul înapoi”, aceștia mai au un singur dor: ca odată și odată să ajungă să voteze în dreptul dlui Iohannis încă o dată.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Fiti linistit, nu sunteti Dvs. omul cu "gandirea larga", care e indreptatit sa ii judece pe cei cu "gandire ingusta".
Nu, iohannis nu isi face datoria,nu si-a facut-o nici in primul mandat, dar in al doilea a tratat cu batjocura deplina obligatiile "de serviciu". Nu este presedintele romanilor, ci doar un individ care a luptat pentru partidul meu, guvernul meu, nu a fost echidistant si nu a aparat interesele Romaniei nici o clipa. Doar ale lui personal si ale celor care l-au infipt in pozitia comoda de marioneta bine platita.
Acum despre suspendare si demitere: n-as vota pentru asa ceva. De ce? Pai de un presedinte avem nevoie. Pe asta cu cine il inlocuim? Catu? Sosoaca? Orban? Ciolos, dupa succesul rasunator recent? Poate Ciolacu? O daa, alta piesa. Poate Veorica: intoarcerea si razbunarea neconflictuala. Perioada actuala e de mare ... ploaie. Niste stabilitate politica n-ar strica. Schimbam guvernele ca pe chiloti, acum urmeaza presedintii? Se duce cursul leu-euro dracului de tot, hai poate totusi nu ne dinamitam economia? Zic si eu.
a) Nu cred ca suspendarea unui presedinte se poate face daca este nesimtit sau prost , ci numai daca incalca Constitutia. Cum a fost si cazul lui Basescu , nu putem spune ca exista un motiv temeinic ca nesimtitul sa fie suspendat.
b) Suspendarea nesimtitului nu va aduce nimic bun pentru viitorul nostru . Nu zic ca n-ar fi placut sa votam suspendarea lui. Sa-i dam omului timp de calatorii si golf.
In rest eu cred ca marele artizan al situatiei de azi, este nebunul si gasca din jurul lui ,care de altfel i-a facilitat puterea in PNL. Cum nebunul a promis cate in luna si in stele. hienelor din gasca, nu le ajungea imparteala din coalitie. Mai ales ca si PNRR-ul a fost ochiul dracului.
Bomba cu demiterea lui Stelian Ion a fost un moment in care nebunul si nesimtitul si-au dat mana peste tara . Pe unul il enerva situatia cu procurorii si pe nebun il tinea in loc cu PNDL3 fara de care poate nu iesea presedinte la PNL. Dupa aia ... potopul.
Ca dovada este ca nebunul il saboteaza la greu pe nesimtit in instalarea lui Ciuca. Tot circul asta se va sfarsi fie prin suspendarea nesimtitului sau legarea nebunul de pat.
Cred ca cea din urma este logica , indreptatita si mult mai practica.
Niste aparitii neanuntate pe la niste centre de vaccinare in locul unor partide de golf ar fi fost o corvoada? Personalitati politice de alte plaiuri, cel putin la fel de ocupate cu baletul diplomatic la nivel mondial, au facut asa ceva si a ajutat.
Girarea unui iresponsabil la conducerea unui partid care, din cauza asta, aluneca rapid spre disparitie, e dovada unei intelegeri superioare a politicii? Sabotarea fatisa coalitiei care mergea cu poticneli, da' mergea, in plin val pandemic, e proba punerii interesului national si urgentei sanitare pe primul loc al agendei prezindentiale?