Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

„Noi nu mai vrem să fugim”. O generație mult așteptată face cadou României „Lumea Nouă”

corul

Bunicii lor au visat la Lumea Nouă așteptându-i pe americani.

Părinții lor au visat la Lumea Nouă ascultând Europa Liberă.

Ei și-au găsit Lumea Nouă aici.

O armată de profesori universitari, cercetători, sociologi, publicitari încearcă să înțeleagă această generație. Americanii le spun celor născuți între 1980 și 1995 generația Y sau milenariști. În română, termenii sunt folosiți cu rezultate vagi: avem și noi o generație de milenariști, dar ea seamănă destul de puțin cu milenariștii americani. Background-ul cultural face toată diferența.

Prin urmare, cine este, în ce crede, ce vrea și încotro se îndreaptă această generație?

O primă observație este legată de o notă biografică evidentă: sunt copiii născuți în prima generație care a cunoscut cu adevărat libertatea. Este generația nouă, productivă, aflată la maturitate creatoare. Neinfectată de repere impuse prin constrângere, a crescut în condiții total diferite de generațiile anterioare. Este o primă generație care a experimentat atât libertatea, cât și confuzia noii lumi care i s-a deschis. Spre deosebire de bunici și părinți, închiși între granițele țării, tinerii din Lumea Nouă au descoperit, pe măsură ce ajungeau la majorat, o lume mult mai mare, mult mai diversă și mult mai colorată. Și în loc să-i mai aștepte pe americani, s-au dus ei în vizită peste Ocean. Prima generație liberă care a putut și a avut și resursele să călătorească, reia, după mai bine de 50 de ani, drumul inițiatic spre Vest pe care îl urmaseră toate generațiile care au făcut România mare și modernă înainte de război.

A doua observație ține de explozia tehnologiei care a făcut Lumea Nouă mult mai accesibilă. Internetul anilor 2000 a echivalat cu atingerea „viselor îndrăznețe” din cântecele copilăriei părinților. Rețelele sociale care au urmat au scurtat distanțele și au adus Berceniul la un Like distanță de Manhattan. Visele noilor români au fost însă mai îndrăznețe de atât: unele au atins „cloud”-ul, acolo unde mulți antreprenori, în special din domeniul IT, exploziv în România, și-au mutat afacerile, alături de americani, germani, francezi, indieni și toate popoarele cu acces liber la Internet. Brusc, ca să ajungi în Silicon Valley nu mai era nevoie de viză și de bilet de avion, aveai nevoie doar de internet de mare viteză în garsoniera ta din Berceni.

A treia observație ține de curaj. După decenii care au anihilat libera inițiativă, generația crescută în libertate are curajul să-și ia viața în propriile mâini. Tot mai mulți tineri decid că nu vor să depindă nici de părinți, nici de stat, nici chiar de propriul angajator. Își deschid mici afaceri, riscă, învață din greșeli, unii sfârșesc învinși de birocrație și de inerția unei țări - să admitem - cu un picior în trecut. Însă cei care reușesc să reziste, sfidând toate greutățile, înfruntând cultura resemnării și a văicărelii, schimbând din mers mentalitățile celor din jur, respectând regulile cinstei și competenței sunt speranța Lumii Noi. Ei sunt viitorul unei țări care, dacă nu vrea să fie veșnic minoră, va fi obligată să se schimbe definitiv în spiritul valorilor occidentale.

Generația Y, milenariști, corporatiști, hipsteri sau oricum le-ai spune, nu poți să-i cuprinzi pe toți sub același nume. Îi unește însă pe toți o energie nouă, o stare de optimism nemaiîntâlnită în România: pentru că, spre deosebire de bunicii și de părinții lor, care visau să fugă din țară, ei nu mai vor să fugă. Și iată care este darul pe care această generație îl face României - vrea să rămână. Rezistă și luptă pentru a-și face viața mult mai frumoasă aici, în România.

Ce-i face pe acești oameni să rămână în țară, deși ar putea să se realizeze în orice parte a lumii, în orice stat cu proiect și viziune, care atrage inteligența și creativitatea? Familia, prietenii, viața mult mai ieftină și mai plină de culoare, mâncarea „ca la mama acasă” sau berea mult mai bună de care au parte aici decât oriunde altundeva? Fiecare își face propriile calcule, fiecare are propriile răspunsuri. Dar, în final, dincolo de motivațiile personale, a rezista în și pentru România este o probă discretă de patriotism.

Iată de ce, la fel ca pelerinii de pe Arbella care, în marea lor călătorie peste Ocean spre Lumea Nouă își luaseră cu ei butoaiele de bere de acasă, Ciuc se îmbarcă în aventura descoperirii Lumii Noi, alături de o generație care se trezește și care, cu siguranță, va schimba România.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Frumos spus, dar chestia aia cu "Ciuc" de la final strica totul.
    • Like 1
  • e-vis check icon
    Sperante ne facem mereu, poate ca se vor implini, dar va fi foarte greu sa 'omoram' lumea veche, mentalitatile, delasarea si indrazneala agresiva a celor care se cred stapanii tarii, politicienii! Se vor naste vreodata in tara asta politicieni cinstiti care sa munceasca din dragoste pentru tara? Mai exista cineva sa iubeasca acesta tara asa cum si-ar iubi parintii si bunicii?
    • Like 0
  • Generația Y,sunt bătrân nu înțeleg,mi -am pregătit băieții (doi ) de la grădiniță . Să învețe cat mai bine cat mai multe limbi străine tot ce am putut , că sa răzbească cat mai ușor în viața. Sunt mari au reușit să trăiască bine, când ce sa vezi corporatiști fiind ,de gândesc să plece la alte corporații pentru că au o imagine mai bună și banii mai multi ! Nu le este frică că pot ajunge șomeri (de laudă că sunt foarte buni ) Eu nu pot dormi de emoții pentru ei ,poate nu-i înțeleg,să fiu prea bătrân ?! Numai de bine !
    • Like 0
  • As avea multe de spus, dar daca se sterg ce sens are? In primul rand ramanerea copiilor in tara e semn rau nu bun. Eu am ascultat de doua ori o emisiune care a fost si la TV si la radio, cum e mai bine in comunism sau in capitalism - si crezi sau nu, 45% dintre respondenti au raspuns ca vor socialism (utopic, de fapt). Eu personal am avut coleg (profesor) debutant nascut in 91 care isi dorea cu totdinadinsul socialismul dictatorial al lui Ceausescu, pt ca se traia bine, din furt. Pe de alta parte as putea sa pun sub semnul intrebarii generalizarea referitoare la copiii din aceasta generatie ca ar vrea sa ramana acasa? Eu locuiesc ca rezident in UK intr-un orasel de care n-a auzit nimeni, Taunton, dar se pare ca m-am inselat. In fiecare saptamana mai apar alte figuri noi - toti tineri. Dar chestiile alea pe care le puneti in articol spre lauda lor - reconturarea unei noi generatii cu tineri invesmantati de daruri si talente, o fi dar au am luat-o ca o hiperbola. Tinerii de care vorbiti nu pot sa aiba cate diplome am eu si merg pe sest la joburi de mana a treia. Din nou creati o atmosfera de basm modern care de data asta nu mai creatie populara, ci culta. Reveniti cu picioarele pe pamant, NU impresioneaza pe nimeni generatia x sau xxy sau vreti s-o numiti. Tot omul vine ca sa-si completeze veniturile, sau sa-si plateasca greselile din tara (ipoteci etc). Dar ar face bine sa fie bun in domeniul tehnic sau medical, ca altfel.... nu prea are ce face. Eu daca as avea varsta lor mi-as face toate studiile in UK aici sau in alta tara de renume si apoi m-as gandi la servici. Stiti ceva, pt ca in domeniul academic ma pricep.... daca se ajunge la aceasta intrebare cineva (oficial) te va intreba ce studii ai... si te lauzi cat poti acolo, dar la urmatoarea intrebare deja se termina dialogul - la ce universitate, pai Craiova sau Constanta....sau chiar Iasi....dar cine stie ca Iasiul e cea mai veche universitate din Romania. Abia stiu unde e Romania. Deci asta e - nu e suficient sa ai studii trebuie sa fie si la o universitate de care a mai auzit cineva. Cand aduceti argumente de genul mancarea de la mama si berea si chestii de astea, ma faceti sa rad. Credeti ca ne putem exila in etnocentrism? Traim intr-o soc globalizata, putine lucruri nu le gasesti pe piata. Eu cumpar regulat de la magazinul polonez tot ce vreau ca la mama acasa - inclusiv muraturi, varza murata, cozonac etc. Dar asta nu e un argument. Nu poti sa ramai intr-o tara doar pt ca mananci ca la mama acasa. Trebuie sa ai si afinitati cu ea. Iar eu nu am. Totul se manelizeaza pe zi ce trece, chiar si locurile mai faine (2 mai, Vama). Cei mai multi doresc o revenire la o prosperitate iluzorie din socialism, toti politicienii sunt cumparati sau daca nu atunci cumparabili. Vor sfarsi prin a vinde tara cu bucata. Ce vedeti promitator?
    • Like 2
    • @ Edi Constantinescu
      Nu putem stii ce va fii ....Trebuie sa ne multumim cu prezentul...si sa apreciem ce avem acum...Chiar daca 99% ..e kitsch...avem acel 1%...valoare si frumusete ...la care ...cand vrem avem acces...si de care ne putem bucura ....
      • Like 0
    • @ Edi Constantinescu
      Domnule E. Constantinescu, textul dumitale îți dă de gol propriile contradicții. Ai dat fuga la Taunton chiar pentru mâncare mai multă. Dacă n-ar fi așa te-ai fi luptat pentru un loc la Oxford, Cambridge sau Londra. Problema dumitale principală este că „Nu poti sa ramai intr-o tara doar pt ca mananci ca la mama acasa. Trebuie sa ai si afinitati cu ea. Iar eu nu am”. Pe deasupra ai o optică (dinadins?) deformantă despre ce-a fost în „socialismul dictatorial al lui Ceausescu, pt ca se traia bine, din furt”. Acum se fură de zeci-sute de ori mai mult decât atunci. Singur o spui mai la vale în postarea dumitale cu gânduri înșiruite la întâmplare. N-ar trebui să-ți prezinți frustrarea și nefericirea (evidente) îndemnând românii tineri la căutarea unui „servici” (dacă tot te lauzi cu domeniul academic și cu multe diplome, află că se spune și se scrie „serviciu”) în afara României.
      • Like 0
  • check icon
    Atenție! se cenzurează.
    • Like 0
    • @
      Ce anume?
      • Like 0
  • nu inteleg de ce mi se sterge comentariul, nu e nimic ofensiv, doar atat: articole de genul asta ar trebui sa aiba "Advertorial" sau "Publicitate" in titlu!
    • Like 0
  • Nu e usor sa fii plecat din tara ta. Dar dupa ce te umple de scarba toata pitiponcimea semidocta ce s-a perindat la carma tarii si vezi ce se intampla in continuare in tara, strangi din dinti si stai acolo unde esti. E greu, dar scapi de sentimentul ala de depresie care dauneaza grav sanatatii. Si sanatatea e inainte de toate !
    • Like 6
  • check icon
    Motto: Fie berea cât de rea, tot mai bună-n Belgia.
    Nu știu, dar ca un „infectat” ce mă aflu (citind articolul), nu pot să nu remarc frecvența cu care se bate apa în piuă pe generația asta ( Y ) - dacă ar fi ( Ϋ ) s-ar citi generația camel toe, reclamă la țigări.
    Auzi la ei: milenariști, corporatiști, hipsteri șamd... că oameni ai muncii, de la orașe și sate, au alergie să mai fie numiți. Să pună și ei umărul la propășirea nației. Dacă Ceaușescu a vrut să creeze omul nou, ei vor să recreeze lumea nouă? Toate bune și frumoase, dar cum or să se descurce când o să li se înfunde chiuveta, iar „infectații și constrânșii” generațiilor anterioare se vor retrage din activitate? rugându-se ca anul pensionării să coincidă, chiar dacă ciclic, nu cu un an bisect cât cu un an electoral.
    • Like 2
  • ar fi normal ca articole de genul asta sa fie publicate cu un "Advertorial" sau "Publicitate" in titlu.
    • Like 1
  • Dan Dinu Dan Dinu check icon
    Prefer vechea şi cinstita reclamă: "Ciuc, încă una şi mă duc." O reclamă care "îşi vede lungul nasului" şi nu perorează filosofosologistic. Unei reclame la bere îi stă bine când e scurtă nu se ia foarte în serios pe sine. Astea-s devizele implicite ale oricărei beri: take it easy, ia-o uşurel, stai oleacă şi răcoreşte-te, mai e vreme, ho, că nu dau turcii !
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult