Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

„Noi votăm, nu #rezistăm!”. Cum a rescris PSD sloganul anilor '90 „Noi muncim, nu gândim”

La mitingul de susținere a Guvernului de la Târgoviște, am văzut genul de adunare la care mă așteptam: oameni aduși din satele învecinate, cu un discurs „clasic": Jos Iohannis!, Jos mafia!, PSD! PSD! PSD! Oameni simpli, de la țară, prietenoși, deschiși la a fi fotografiați și intervievați, deloc suspicioși dacă sunt de la vreo televiziune dușmană sau plătit de Soros. 

Presa a avut acces liber pe scenă, așa că ne-am înghesuit alături de Rovana Plumb, Titus Corlațean, Adrian Țuțuianu, primarii din satele vecine și alți membri PSD. La mitingul pro-Guvern de la Târgoviște, pancartele au fost împărțite de către partid și au împrumutat și adaptat o parte din sloganurile din Piața Victoriei: „Ne-am unit”, „#rezist”, „Dacă am ieșit fără câine, se pune că am ieșit?”„ #hamham”. Multe aveau #hashtag, ceva cu care probabil 99% din cei prezenți nu erau familiari.

În timp ce împărțeam doi covrigi oferiți de manifestanți, un coleg fotograf mi-a spus că a văzut un bătrân cu o pancartă în mână pe care scria că e născut după Revoluție și că nu dorește să fie făcut comunist.

Am ascultat și un discurs echilibrat și articulat în opinia mea al primarului de la Șotânga, Cristian Stroe, care a vorbit despre două Românii, una rurală și una urbană, și despre faptul că trebuie să-i împăcăm pe cei din Piață Victoriei cu cei care ies să susțină PSD-ul în țară.

Marșul prin oraș a început cu aproximativ 8.000 de protestatari (au fost estimări de 6.000 - Adevărul, dar și 12.000 organizatori), strânși în fața scenei, dar s-a încheiat după câțiva kilometri mai încolo, în același loc, cu câteva sute, restul părăsind coloana pe parcurs.

Deplasarea am făcut-o benevol, pe cheltuiala mea, iar fotografiile le-am publicat inițial pe pagina de Facebook a platformei de fotojurnalism românesc Documentaria.ro.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon

    Dragă George Popescu,

    Aveți comentatori, nu glumă. Dl. Casargoz chiar ar avea impact, dacă ar lăsa un rând liber între paragrafe (și ar enunța un pic mai clar ideile) - este de departe cel mai profund dintre comentatori.

    Cât despre ceilalți doi de până acum (reprezentativi pentru cititorii „Republicii” și pentru pătura „merituoșilor” Democrației) ...

    Desigur că aceia de la Târgoviște au fost „aduși”; leer-jet-urile țăranilor noștri nu aveau loc, la câte aeroporturi au lăsat comuniștii Târgoviștei, iar ei de multă vreme nu mai pilotează autoturisme - de unde necesitatea de a fi aduși. Mda, orășenimea Târgoviștei nu o fi pe-acolo, fiindcă or fi toți sătui și mulțumiți. Doar țăranii - „manipulabili”. Doar nu vă închipuiți că turma PSD-ului are capacitatea tineretului frumos și liber de a înțelege unde le este mânată patria - ei trebuie aduși, pur și simplu! Este soarta celor care se aliază cu turma. Democrația a înțeles asta din timpuri imemoriale, drept care se aliază doar cu cine trebuie.

    Nesimțirea Democrației - care pretinde că ar plăti salariile altora (fiindcă aci ne spun că se împrumută 20 de miliarde fiindcă nu-s bani de salarii și pensii, aci se laudă că am fi plătiți din munca lor!) - nu are hotar. Unui democrat nesimțit trebuie să îi explici că nu toate muncile produc bunuri vandabile - nici vorbă să îi mai spui că bunurile vandabile intră în posesia proprietarilor mijloacelor de producție, în timp ce producătorii reali primesc cât dictează „economia de piață”!

    Americanii își citează propriile universități de vârf, cu afirmația că în ziua de azi OMUL DE RÂND NU MAI ARE NICIUN IMPACT ȘI NICIO REPREZENTARE ÎN DECIZIA POLITICĂ (la ei - vă dați seama ce-i la noi). La noi, ziariști și comentatori deopotrivă ne iau de idioți: noi nu putem citi ce scriu americanii! De exemplu, scriu că Democrația lor a dat peste 50 de LOVITURI DE STAT din 1945 și până acum!

    Pe noi ne batjocorește ziarul d-lui Popescu CT, cu propagandă democrată! Înțelegeți, în sfârșit, de ce ați ajuns la Canal ? Înțelegeți că voi și Democrația vă bateți joc de turma celor mulți - slab educați, slab hrăniți, prost informați etc. etc. etc. ? Înțelegeți că Democrația are un succes-monstru, fiindcă (mai mult ori mai puțin figurativ vorbind) pentru un codru de pâine, niște biluțe de sticlă, ceva alimente modificate genetic, o ipotecă de 20-30 ani etc., cele mai agere minți îi pun la dispoziție mijloace tot mai sofisticate de dominație, în timp ce turma este rasă, tunsă și rărită ?

    Vă întreb și eu, așa cum m-a întrebat și Democrația pe mine; dar voi altceva nu puteți face ? Trebuie să vă cramponați de poziția de a scrie la ziar lucruri pentru care aveți șanse (fie și teoretice!) de a fi luați la întrebări mai târziu ? Întrebările mele sunt retorice - au scopul de a vă înlătura apărarea că nu vi s-ar fi atras atenția, că nu v-ați fi dat seama.

    În rezumat: parlez-vous anglais ? Știți ce scriu băieții de peste Ocean ? Dizidenții lor, adică. Comentați ?
    • Like 1
  • Casargoz check icon
    Split
    Avem o problema. Mare. De vreo 100 de ani. Monstruoasa coaliție a lui Caragiale a eșuat. Urbanizarea a produs antisemitism si 1907. Împroprietărirea după 1918 nu a rezolvat mare lucru. Industrializarea s-a oprit la CFR. Al doi
    E război mondial a adus doar promisiuni, pământul dat s-a colectivizat, numai după distrugerea clasei celor avuți. Colectivizarea nu s-a produs din marile averi, s-a produs dupa ce marile averi au fost împărțite. Apoi Comuniștii au constatat ca au o problema, problema a primit un nume nou: diferențele dintre sat si oraș. La un moment dat disperați ca nu pot electrifica toată România, au găsit o soluție, pentru a raporta electrificarea întregii tari: zonele neelectrificabile :)
    Astăzi ele se numesc zone albe pe harta Internetului. Câta vreme căutam soluții doar pentru noi, problemele lor ne vor caută si ne vor trage înapoi.
    Singurul lor paleativ este ajutorul social, nu numai bănesc, chiar si subvenția UE este intermediată politic. In timp ce mulți își fac analize in sitemul privat, ei văd cum dispare șansa de ajunge sa se trateze in orice fel. Chiar si reclamele la farmacii ii ignora, pensionara drăguța care se plimba prin țara cu o broscuța wv nu-i reprezintă.
    Cei care ajung in fata farmaciei cu un atelaj nu sunt importanți pentru farmacii.
    Procesul început de Carol al-II-lea cu casele de cultura a fost discreditat de comunism, efortul comunist de a trimite profesori la țara a fost distrus de salarizarea deficitara, depopulare si nu numai.
    Ma uit la cei din Târgoviște si nu rad, ce alternativa au ei?
    Facebook, tweeter. Este cealaltă fata a României profunde, acea fata pe care nici ortodoxia nu a reușit sa o schimbe. Un sat care a ascultat sute de ani slujbele in slavona a unora care nu știau slavona. Așa fost creeat conceptul de sfânta tradiție.
    Unii ar putea spune ca nu trebuie sa facem nimic, tânăra generație a plecat iar vechea generație va dispărea. Dar.. nu suntem altceva decât niște Împărați ai muștelor. O generație noua creste fara părinți, fara educație si fara speranța acolo in România profunda.
    Soluția lor nu este PSD, dar nimeni, nu le oferă alternative. Daca pleacă primarul PSD cine mai face ceva? Daca vine cineva nou in cât timp va face lucrurile sa meargă?
    Administrația in rural este mecanism bine pus la punct, are 100'de ani vechime. Principiul este simplu depinzi si ești legat de sat.
    Va propun 2 experimente:
    1: salubritate in București: un mic sondaj privind câți dintre angajații firmelor de salubritate sunt din același sat?
    2. Firme de paza: vedeți câți din firmele de paza sunt navetiști.
    Unii ne urăsc sincer, pentru ca au salariile cele mai mici, si văd câte lucruri aruncam. Sunt refugiații noștri, sau mai bine zis noi ii tratam ca pe refugiați: nu au acces la educație, la sănătate sauna locuri de munca. Daca produc, vând pe nimic, vezi documentarul cu cartofii si varza din ... surpriza: localitatea dâmbovițeană T.
    Sunt trist nu pentru ca oamenii sunt aduși ca sclavii la meeting, sunt trist pentru ca nu văd soluții.

    • Like 2
    • @ Casargoz
      check icon
      Impresionantă analiză!
      • Like 0
  • check icon
    Văd la acești oameni cărați cu autocarele de partid niște fețe îmbătrânite, resemnate, acre și obosite. Susținătorii PSD...
    • Like 1
  • Operatiunile de manipulare sunt extrem de eficiente pe un public semidoct, saracit si plin de frustrari. De aceea A3 si RTV doboară record dupa record.
    Si rezultatele se vad in alegeri si in viata de zi cu zi.
    Cand te adresezi unor oameni care copii si adolescenți fiind au fost aduși dintr o saracie lucie la bloc primit gratis, cu internat scolar gratis, cu loc de munca asigurat si cu garanția unei vieți lobotomizante de lipsa informației cam care ar putea fi așteptările?
    Indiferent cat de buna ar fi contraoferta politica (nu a fost cazul in 2016) votul lor este clar.
    3 milioane garantat.
    Singura solutie este o responsabilizare a tinerilor de a ieși din carapacea negarii, refuzului si frondei specifice varstei.
    Votul oamenilor informati este singura soluție.
    Plus consultanti politici israelieni!
    • Like 1
  • Dacă oamenii nu se vor mai duce să voteze politicieni, atunci pe cine vor mai ajuta israelienii dintre politicienii români ca să iasă la putere? http://www.capital.ro/the-jerusalem-post-doi-strategi-israelieni-au-ajutat-psd-sa-cast.html Nu vă gândiţi la asta, că tot timpul va exista un procent care în continuare se va duce să voteze viitorii politicieni? https://www.facebook.com/manipularepolitica/posts/1099115046867222
    • Like 0
  • Un slogan corect formulat ar fi fost: "Noi votam, dar #rezistam pe banii altora." Faptul ca au inrait niste oameni impotriva celor care le platesc beneficiile si ii proslavesc pe cei care ii jupoaie e tragicomic. Tara de tampiti si hoti, cum zicea Ada Milea. N ai cum sa nu iubesti Romania pentru caracterele pe care le produce, unicat.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult