Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

„Nu-mi vând țara pentru simpatia publicului” | Război și pace la Roland Garros

Război și pace la Roland Garros

Foto Profimedia

Câteva idei de la Openul francez, ajuns în faza semifinalelor. Mai întâi despre politica tenisului și tenisul publicului. Așa cum au anunțat și au și făcut, jucătorii ucraineni au refuzat, de-a lungul întregului sezon, să dea mâna la finalul meciurilor cu sportivii din Rusia și Belarus, inclusiv în capitala Franței. Ultima protagonistă, Elina Svitolina. În optimi, a întâlnit-o pe Daria Kasatkina, gay declarat, care a luat o poziție categorică împotriva războiului declanșat de Putin împotriva Ucrainei. La finalul meciului, pierdut de Kasatkina, cele două s-au salutat de la distanță cu respect, iar rusoaica nu s-a apropiat de fileu. Totuși publicul a fluierat-o pe Daria. Probabil a crezut că învinsa refuză formalitățile sfârșitului de meci.

În meciul următor, Svitolina a jucat împotriva bielorusei Sabalenka, dar de data ucraineanca a fost cea învinsă. Spre deosebire de Kasatkina care a avut bun-simț și nu s-a apropiat de fileu, bielorusa s-a sprijinit de el ostentativ, până când Svitolina era aproape la vestiar. De data asta, publicul a fluierat-o pe ucraineancă. Ca pe Kasatkina cu un meci înaine, din aceleași motive. Ulterior, Svitolina a spus, ca și alții, că bielorusa a vrut să inflameze spiritele. „Nu-mi vând țara pentru simpatia publicului”, a zis ea. O declarație care face mai mult decât un titlu de campioană. Și un public insensibil politic. Să nu judecăm prea aspru, oamenii au venit la spectacol, nu au ei timp de finețuri din astea geopolitice. Genul de spectatori pentru care sportul înseamnă doar o minge, între două feluri de brânză și o cupă de Champagne. Să se pupe mirii, cum ar veni. Doar că un mir nu este tocmai pe мир (Mir - în alfabet latin - înseamnă pace, și în limba rusă și în ucraineană). Copiii, femeile, bărbații și teritoriile celuilalt mir nu au parte de prea mult „mir”, zilele astea. 

Elina Svitolina, Ucraina

Arina Sabalenka, Belarus

Mир mai înseamnă și lumea, în rusă. Acum traducerea corectă a romanului Tolstoi ar fi mai ușor de făcut: Război și lumea sau Război cu lumea. Dar doar până la porțile de la Roland Garros, unde e pace, pace pe pământ.

Desigur, cel mai corect ar fi fost ca sportivii din Rusia și Belarus să nu fie acceptați la competiții, așa cum se și întâmplă în fotbal și nu numai. Au încercat englezii anul trecut, dar au fost aspru sancționați. Tenisul are propriul ONU, iar acesta a decis că e ok să capituleze în fața banului care vine din spectacol. Până la urmă nu asta vrem cu toți?! Puțin spectacol să uităm de războaie și alte fleacuri din astea sâcâitoare.

***

Sunt și lucruri mai prozaice de la Roland Garros, cum ar fi absurdul la care se ajunge când rezistența la schimbare strică până și cheful spectatorilor, iute vărsători de fair-play. Eram de părere recent că una dintre cele mai stupide reguli din sport e sancționarea cu „galben" a fotbalistului care își scoate tricoul pentru a oferi suporterilor și un gol de bust, după reușita unui gol cu mingea.

Regula galbenului din fotbal e mic copil însă față de refuzul patronilor din tenis de a introduce arbitrajul electronic de linie, la cele mai mai mari turnee pe zgură. Ditamai Roland Garrosul preferă, încă, să țină la fiecare partidă, 6-8 judecători de linie în toate colțurile terenului și nici măcar nu apelează la verificare televizată, atunci când există contestări. În locul Hawk-eye-ului, coboară arbitrul, ca un cocostârc, din scaunul semeț, unde își are postul de observare. Se duce el însuși să miroasă liniile și să măsoare urmele, așa cum indienii puneau urechea pe șine să afle dacă se apropie sau nu vreun tren. În timpul unui turneu, sute de arbitri iau mii de decizii pe baza evaluării humane, care, se stie, errare est câteodată, nu chiar rar.

Mai sunt unii ca francezul Kader Nouni care nici măcar nu văd că a căzut mingea de două ori, în fața lor, înainte de a fi lovita de către un jucător, să-l numim generic Rune. Respingerea mijloacelor moderne de arbitraj viciază uneori rezultatul de pe teren. Nu mai amintesc de risipa din buget, de frustrarea jucatorilor sau de nervii spectatorilor.

Toate astea se întâmplă în condiții voluntare. Alternativa e la îndemână, e ieftină si precisă: robotul care strigă instant și implacabil: out. Complet absurd. La polul opus, americanii și alții care nu se tem de tehnologie le permit jucătorilor chiar să verifice computerul și să ceară reluări ale fazei. În ideea că speranța moare ultima, dar nu se predă până nu vede cu ochii ei unde a căzut mingea. In concluzie, puteți să vă uitați numai la Swiatek. La meciurile ei nu e nevoie de hawk-eye, ea însăși e un robot. De tenis.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Noe check icon
    Se pare că doriți extinderea conflictului la nivel global. Nu așa se obține pacea, prin polarizare societății se acutizează și se extinde conflictul. Sportivii ar trebui dimpotrivă să se salute și să se respecte, oferindu-le politicienilor o lecție despre modul în care se rezolva problemele. Nu sportivii și nici oamenii de rând au pornit războiul, ci politicienii și acoliții lor. Voi sunteți carnea lor de tun, îmbatăndu-va cu idee de eroi și apărarea patriei. Daca vor război puneti-le cate o armă în mână și să se lupte intre ei.
    • Like 0
  • Nimic nou sub soare, traditiile si cutumele sunt încà bine osificate si cedeazà cu greu în fata schimbàrilor; vezi cât a durat si povestea cu acoperisul retractabil.

    Pânà una alta, business as usual and the show must go on. Pentru cà din pàcate când spunem tenis, ca si în fotbal, am început si aici sà vorbim business mai întâi si pe urmà sport
    • Like 0
  • Foarte bun articolul cu excepția "cel mai corect". Aici intervine și problema erorilor umane. Interzicând obiectivitatea, sigur se face de râs arbitrajul. Rune a câștigat punctul pentru că s-a mișcat copilul de mingi, care văzuse și el dubla, dar nu anticipase eroarea de arbitraj. Păcat că nu pune nimeni accent pe acest fapt consemnat, un copil peste marele arbitru.
    • Like 0


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult