Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

„Nu ne lasă alții, domne, să ne dezvoltăm, suntem o colonie, că altfel am fi explodat.” Economistul Radu Crăciun: „Colonizatorii” ne-au dat 60 miliarde de euro, ca să îi folosim la dezvoltare

Radu Crăciun

„Nu ne lasă alții, domne, să ne dezvoltăm, suntem o colonie, că altfel am fi explodat.” Este tipul de argument pe care cu siguranță mulți dintre noi l-am auzit sau văzut în mediul online și care va fi folosit îndelung în anul electoral 2024 în România. Prezent la emisiunea „În fața ta”, de la Digi24, economistul Radu Crăciun a spus că ideea că am fi „colonizați” este contrazisă de faptul că nimeni nu ar investi aproape 80 de miliarde de euro în dezvoltarea unei colonii.

„Cifrele spun totul”, a afirmat analistul economic. România a beneficiat de 60 de miliarde de euro din fonduri europene, și mai are de atras încă 19 din cele 28 de miliarde euro din Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Acești bani au contribuit semnificativ la dezvoltarea țării. 

„Conform datelor de la Ministerul Proiectelor Europene, România până acum a beneficiat de 60 de miliarde de euro de la intrarea în Uniunea Europeană - fonduri nete, deci bani primiți minus contribuția noastră la Uniunea Europeană. «Colonizatorii», ca să fiu sarcastic, ne-au dat 60 de miliarde de euro ca să-i folosim la dezvoltare. Mare parte a dezvoltării României se datorează acestor bani. Pe lângă aceasta, prin Programul Național de Reziliență, mai avem încă 28 de miliarde, am investit 9, mai avem încă 19. Deci aș spune că nu cred că cineva care vrea să te «colonizeze» ar fi dispus să-ți dea aproape 80 de miliarde de euro ca să te dezvolți. Adică, dacă ne uităm în cărțile din istorie, nu așa au funcționat coloniile”, a spus Radu Crăciun, la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

Cei care victimizează România au parțial dreptate, a continuat analistul economic, admițând că România ar fi putut să fie o prezență mai influentă în Uniunea Europeană, asemenea Poloniei. Cu toate acestea, în timp ce criticii dau vina pe factori externi pentru stagnarea economică a României, Radu Crăciun aduce în discuție factori interni - „managementul țării” -, avertizând totodată asupra pericolului îmbrățișării unor teorii ale conspirației globale.

„Aceștia care au tendința asta de a victimiza România, și poate o să vă surprindă ce spun, cred că au și dreptate în felul lor. Adică pot să îi înțeleg și pot să le dau dreptate până la un punct. Pentru că ei spun așa: România ar fi putut să fie mult mai mult decât este în momentul de față - și cu asta sunt de acord. Unde însă apare eroarea majoră este în momentul în care se încearcă să se identifice cauza - pentru că ei caută cauza în extern, iar eu spun că de fapt cauza a fost în intern, cauza fiind managementul țării, modul în care ne-am gestionat resursele pe care le avem. 

Pentru că în momentul în care mergi la o masă cu marile țări ale lumii, cu marile țări ale Europei - trebuie să pui ceva pe masă, și nu mă refer la bani. Trebuie să pui credibilitate, trebuie să pui predictibilitate, trebuie să pui pe masă științe economice și faptul că știi să îți conduci economia și așa mai departe. Or din păcate, dacă ne uităm în ultimele decenii, România nu prea a putut să pună pe masă aceste atuuri și atunci da, pot să îi înțeleg pe cei care spun că față de resursele pe care le avea România, față de poziția geografică, geopolitică pe care o avea România, România ar fi trebuit să fie o voce mult mai puternică în Uniunea Europeană - la nivelul Poloniei, de ce nu. Pentru că suntem în categoria unor țări ca Polonia, care au cu totul alt statut în UE, față de cum are România. Singura problemă e că, dacă e să ne uităm la cauze, trebuie să ne uitam în propria ogradă și nicidecum să ne uităm în afara țării și să căutăm conspirații globale”, a subliniat Radu Crăciun.

Emisiunea „În fața ta”, de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica, de la ora 14.00.  

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Valentin check icon
    .
    • Like 0
  • Valentin check icon
    Vă dați seama cât de periculoase sunt toate naționalismele astea când stăm cu un război în coastă? Ghiciți cine ne-ar dori dați afară din Europa și din NATO. Ghici ciupercă, vorba proverbului.
    • Like 2
  • Valentin check icon
    E haios cum nu înțeleg unii economia de piață. În comunism - economie planificată - totul aparținea statului. Dacă un trust (și existau sute) făcea profit, toți banii mergeau către stat. Toți, în proporție de 100%. În economia de piață statul nu mai ia 100%, că nu mai este el proprietar. Banii sunt luați de acționari și firma plătește un procent. Mai mare sau mai mic, dar un procent. Nu toți banii.
    Așa că e mai puțin important dacă firma X îi aparține românului Gigel sau englezului John. Tot nu e firma statului, a noastră, a poporului. E firma lui Gigel, Costel sau John. E proprietate privată. Face ce vrea cu ea. Statul ia doar procent din câștig. Asta ca să se prindă cei care urlă că au venit străinii. Că îl cheamă Gigel, Costel sau John, FIRMA E PROPRIETATE PRIVATĂ. NU E FIRMA STATULUI. S-a priceput cum stă treaba în economia de piață versus comunism? Nu mai există bun al întregului popor. Acum e pe proprietăți. Proprietăți ale cuiva. Persoane private. E economie de piață.
    Vreți ca totul să revină la grămadă? Atunci apucați-vă, fraților, de comunism. Capitalismul e cu persoane private, nu e cu bunul poporului.
    • Like 4
  • RazvanP check icon
    Colonizatorii ne-au luat CINCI MILIOANE de concetățeni care nu plătesc taxe și impozite în România dar vin să beneficieze de prestații medicale și sociale în România, ne-au luat controlul resurselor naturale, au pus stăpânire pe piața internă și sistemul bancar.
    La schimb ne-au aruncat wampum, SUB FORMĂ DE ÎMPRUMUTURI și propaganda că "ne fac un bine"!
    • Like 3
    • @ RazvanP
      Şi cine e de vină? Autorul are dreptate: dai vina pe “colonizatori”, când de fapt cauza a fost în intern, cauza fiind managementul țării, modul în care ne-am gestionat resursele pe care le avem.
      • Like 5
    • @ Rocky's Dad
      RazvanP check icon
      Un fel de "România a fost de vină, s-a îmbrăcat prea provocator, cu resursele la vedere, cu petrolul scurt"...
      Ironic, toată lumea îl blamează en fanfare pe "Mirel din Măgurele" dar când e vorba de "Karl din viena" optica se schimbă și se intră în "argumentația" "victima a fost de vină"!
      România schizoidă, masochistă și nițel ipocrită...
      "Știu ei mai bine, Dumnealor Boierii, noi suntem proști, suntem sărmani..."
      • Like 1
    • @ RazvanP
      “noi suntem proști, suntem sărmani..."

      Păi da, noi, ăştia care votăm să fim conduşi de hoţi şi corupţi, suntem proşti şi masochişti, ne-o facem cu mâna noastră, şi apoi dăm vina pe “colonizatorii” care ne-au obligat să votăm cum am votat.
      • Like 5
    • @ Rocky's Dad
      RazvanP check icon
      Extraordinar...
      Mai aveți platitudini?
      De la politrucii noștri nu am pretenții, de la "apărătorii nobilelor principii și valori europene" m-aș fi așteptat să nu fure, am pretenții prea înalte?
      Există un vânzător, politruc român, dar există și un CUMPĂRĂTOR, companie străină.
      Let me guess, aia e nevinovată, nu?
      Și, desigur, pentru orice optimizare fiscală face o companie străină, de fapt statul român trebuie blamat, nu?
      • Like 0
    • @ RazvanP
      Valentin check icon
      E mai avantajoasă compania de casă a politrucului decât compania străină. N-aveți idee câte optimizări fiscale se fac pentru firmele de casă, alea românești, firme care au ca sediu o cutie poștală. Banii se sifonează prin firme de casă - se mai numesc și firme-fantomă - nu prin companii străine. Hai să fim serioși! Parcă nu sunteți de pe-aici.
      • Like 3
    • @ RazvanP
      “Mai aveți platitudini?”

      Degeaba te superi, ţi-am răspuns la platitudini exact cu platitudinile tale.

      Pentru restul comentariului, tocmai ai primit un răspuns foarte bun de la Valentin.
      • Like 2
    • @ Valentin
      RazvanP check icon
      Tocmai pentru că sunt de pe-aici nu mă încălzește cu nimic faptul că pe lângă hoții noștri îi mai avem și pe ai altora!
      • Like 0
    • @ RazvanP
      Valentin check icon
      Hoții nu au legătură cu Uniunea Europeană. Hoți sunt în orice țară din lume. Ce vreți dvs. e imposibil: România să se izoleze complet de tot restul Terrei. Nu se poate așa ceva. Nicio țară din lume nu se poate susține singură, fără să intre în contact cu altele.
      • Like 4
  • Mihai check icon
    Intradevar ar trebui sa ne concentram in primul rand sa remediem situatiile care franeaza cresterea economica si care tin de noi. Problema este ca acestea tin mult de politic si de clientela de partid iar ajustarile din aceasta zona nu sunt dorite de acestia de aceea muta atentia prin diverse tertipuri spre problemele din exterior. Sigur ca acestea exista si chiar daca vorbim de 60 de miliarde raportat la 17 ani rezulta undeva la 3,5 miliarde pe an ceea ce nu este prea mult avand in vedere ca acesti bani trebuie directionati spre proiecte care au ca scop interese paneuropene, nu nationale. Apoi aceste fonduri vin ca urmare a faptului ca trebuie urmate anumite reguli pe care firmele straine le folosesc pentru a nu plati taxe si impozite in tara desi isi desfasoara activitatea aici. Cand se iau in vedere toate acestea, lucrurile nu mai arata chiar asa de roz.
    • Like 1
  • Valentin check icon
    Lucruri s-au făcut, dar se fură și mult din banii ăștia europeni, sau se fac tot felul de năzbâtii, cum ar fi săli de sport în pustietăți, parc de agrement la țară etc.
    • Like 1
    • @ Valentin
      Toate “năzbâtiile” alea nu ne-au fost impuse de “colonizatori”. Au fost decise de “ai noştri ca brazii”. Aşa că autorul are perfectă dreptate: dacă e să ne uităm la cauze, trebuie să ne uitam în propria ogradă și nicidecum să ne uităm în afara țării și să căutăm conspirații globale.
      • Like 4
    • @ Rocky's Dad
      RazvanP check icon
      Zici tu că "ai noștri ca brazii" ne-au legat dopurile de sticle, de exemplu? Ne-au închis termocentralele de sufletul Gretei? Ne-au băgat pe gât paiele de hârtie care se dizolvă în pahar înainte să-l golești?
      Și, desigur, tot "brazii" noștri ne țin la coadă la Nădlac, "europeni" de grad inferior, deh, nu ?
      Mama lor de "braji"!
      • Like 1
    • @ RazvanP
      Zici tu că “Karl din Viena” ne-a obligat să facem săli de sport în pustietăți, parc de agrement la țară etc.?
      (Cacofonia este intenţionată).
      • Like 4
    • @ Rocky's Dad
      RazvanP check icon
      Nu, că_karl din viena s-a dedulcit la contractele pentru construirea sălilor ălora, de exemplu.
      Sau a unui stadion național mai scump decât unul echivalent la Frankfurt...
      https://m.digi24.ro/stiri/actualitate/evenimente/afacerea-arena-nationala-436060
      • Like 0
    • @ Rocky's Dad
      Valentin check icon
      Unde am zis o asemenea stupizenie? N-am zis. Karl ne cere banii înapoi dacă nu i-am investit cum trebuie. Și, din moment ce banii s-au dus, îi plătim lui Karl din bani publici.
      • Like 3
    • @ Valentin
      RazvanP check icon
      V-am pus link "cu de toate", cum se presupune că ne place mâncarea națională, shaorma! Karl a construit și stadionul din Frankfurt și pe cel din București. Cvasiidentice. Cel din Frankfurt a costat mai puțin. Sigur, un eurofil sadea va "argumenta" că politrucii noștri-s de vină, ce era să facă bietul Karl, să refuze banii?
      Lăsându-l pe Karl în plata Domnului (și cu urarea de a ajunge la El cât mai repede, întru fericirea noastră Schengenistică) discuția se rezumă la un singur lucru:
      Mințile simple calculează simplist, cât am luat DIRECT versus cât am dat DIRECT.
      Mințile mai complexe analizează TOATE costurile pentru România versus toate beneficiile și "semi-drepturile" românilor din "kolonie" în raport cu "metropola". Și le cam dă cu virgulă.
      • Like 0
    • @ RazvanP
      Valentin check icon
      1. Stați că ați rasolit rău discuția. Uniunea Europeană nu a impus și nu va impune vreodată ca un anumi obiectiv să fie construit de o firmă anume. De unde v-a venit ideea că Uniunea Europeană impune firme proprii pentru construirea de stadioane la țară sau mai știu eu ce construcții păguboase? E o aiureală! Astea sunt construite prin firme de casă, așa numitele firme fantomă. De multe ori sediul este o simplă căsuță poștală.
      Sunt edili care au construit săli de sport în vârf de munte cu bani europeni în loc să asfalteze comunele. Le-au construit cu firme de familie. Ce treabă are Uniunea Europeană?
      Dacă eu dau o monedă unui om sărac merg pe încredere că își va cumpăra mâncare, deși el ar putea să-i bea.
      Nu văd legătura. Nu ni se impune nicio firmă de niciun for. Pe ce planetă trăiți? Pe Marte?
      Dacă îmi cereți să vă împrumut cu 50 de lei ca să vă cumpărați o carte credeți că vă condiționez librăria de la care să o cumpărați?
      Vorbiți serios?
      2. Karl din Viena nu reprezintă Uniunea Europeană. Este doar o parte a Uniunii Europene cum și noi suntem. Viena și București sunt parte din Uniunea Europeană. Nu există NOI și Uniunea, pentru că NOI SUNTEM UNIUNEA. Noi, București, Viena, Roma etc.

      Excroci sunt în orice parte a lumii. Dvs sugerați că acel Karl din Viena a fost impus de Uniunea Europeană. E absurd! Karl din Viena a dat numeroase tunuri, poate chiar în Viena, după cum firma lui Gigel din România o fi dat și ea tunuri. Asta nu înseamnă că Gigel reprezintă România.
      Nicio țară din lume nu deține cinstea absolută, dar de aici până la a sugera CĂ UNIUNEA EUROPEANĂ IMPUNE FIRME, că are o listă cu firme pentru România și că n-ai voie să faci un drum decât cu firma condusă de X e deja aiureală!!
      Da, firme care își văd interesul sunt cu miliardele, și nu doar în Uniunea Europeană. Și în SUA, și în Japonia, și în Germania etc. Dacă o firmă poate să păcălească altă firmă, atunci o s-o facă. Asta nu are treabă cu țara din care provine. A absurd!

      În plus, n-ar fi rău să deschideți ochii. Banii sunt dați de europeni, dar nu sunt luați de firme străine. În mare parte sunt luați de firmele de casă ale celui care - chipurile -face construcția respectivă.

      Câte drumuri n-au fost asfaltate vreo 500 de metri cu bani europeni și restul a dispărut ca prin farmec? Credeți că i-a luat Viena sau i-a luat firma de casă a edilului care a asfaltat? Hai să fim serioși!

      Încă nu știați că politicienii fură? Mai ales când e vorba de bani europeni. Ce amestec are Viena în banii europeni dați primarului din Ciordeștii din Deal?
      • Like 2
    • @ Valentin
      RazvanP check icon
      "Karl" era generic, "viena" era generică, la fel de bine putea fi Jean din Paris sau Luigi din Milano..
      Una dintre cerințele UE pre-aderare a fost "spargerea monopolurilor" de stat din gaze și energie. "Întâmplător" după spargere, bucățile rezultate au fost "privatizate" prin vânzarea către companii din țările "de rangul unu" din UE. Doar o coincidență nefericită, desigur. La fel de coincidență precum vânzarea Petrom, a băncilor s.a.m.d, doar un șir de coincidențe.
      Cât despre cât de "noi" suntem "ei": la Schwechat zborul spre București pleacă de la terminalul de unde mai pleacă zborurile spre Delhi, Cairo sau Zanzibar. "Egalitatea" cu care suntem tratați de către "frații europeni" este la fel de înduioșătoare ca naivitatea celor care chiar cred în ea...
      • Like 0
    • @ RazvanP
      Valentin check icon
      Mă tem că răstălmăciți informațiile. Da, aderarea la o piață comună liberă are niște reguli clare. Cu siguranță că dvs. ați rămas cu nostalgia CAER-ului, acea piață comună în care țările socialiste își schimbau ciorapii între ele.
      O situație similară a existat și în fotbal. Din câte îmi amintesc, UEFA a cerut ca toate cluburile să piardă monopolul de stat. De aici și întreaga poveste cu echipa CCA. Bun, povestea n-o știu foarte bine, dar puțin mai lipsește să aruncați vina pe UEFA pentru regulile impuse.
      Da, preaderarea la UE a implicat și pierderea monopolului de stat, dar vânzarea Petrom a fost prost făcută. Prost făcută de noi, nu de Uniunea Europeană. Dacă vă amintiți, candidatul inițial a fost o firmă americană, nu europeană, dar care s-a retras ulterior. De aici și până la a susține că Uniunea Europeană a conspirat, mi se pare mult. UEFA a conspirat atunci când a acceptat doar cluburi private și nu de stat?
      Da, vânzarea de care vorbiți se putea face mai inteligent. Compania se putea scinda în două, în exploatare și distribuție, și cumva s-ar fi păstrat și pachetul majoritar. Nu e vina Uniunii Europene că nu s-a făcut acest lucru. De ce nu s-a procedat mai inteligent? Ar trebui să-i întrebăm pe cei care au făcut tranzacția. N-a făcut-o Uniunea, am făcut-o noi.
      Cât despre bănci, și acolo vânzările au fost făcute de cine știe cine. În plus, orice bancă din lume are dreptul să aibă o filială în România. Întreg sistemul economic funcționează prin bănci. Dar există și bănci românești care funcțioează foarte bine.

      Bun, văd că-i dați înainte cu Austria. Vă deranjează că direcția spre București e cea cu Delhi, Cairo sau Zanzibar. Cairo, dacă nu mă înșel, este capitala Egiputului. Nu știu dacă ați auzit de Egipt, dar comorile pe care această țară le-a dat civilizației sunt inestimabile. Aveți o problemă cu această străveche civilizație? Ce anume vă deranjează? Nu văd problema. Știați că atunci când mumia regelui Ramses a fost adusă pentru conservare în Franța, francezii au adus garda de onoare pentru a-l primi pe străvechiul faraon ca pe un șef de stat?

      Ca să fiu sincer, nu mă deranjează cum suntem priviți în Uniunea Europeană. Și nu suntem singurii; cam toate țările fost comuniste sunt privite un pic diferit. Problema apare atunci când ne privește Rusia. Aia e singura mea grijă.
      • Like 1
    • @ Valentin
      RazvanP check icon
      Cu prima ocazie când Egiptul devine membru UE, teoretic "cu drepturi depline" și "nediscriminat" promit să nu mă mai deranjeze vecinătatea dintre porțile de îmbarcare.
      Până atunci însă, "suntem cetățeni europeni și avem drepturi" rămâne doar o vorbă goală lipsită de conținut.
      Mă amuză tonul doct abordat, măcar e o schimbare față de "logica" "cine n-o pupă pe ursula e putinist" vehiculată de unele drone pe aici, dar nu ține loc de gândire critică și obiectivă. Da, apartenența la UE ne-a adus unele avantaje. În ce măsură aceste avantaje compensează toate dezavantajele e o discuție lungă pe care 99% dintre interlocutori preferă să o evite, refugiindu-se la adăpostul clișeelor și lozincilor călduțe.
      Dar "analistul" citat ar fi trebuit să-și facă treaba de ANALIST nu să împrăștie ironii ieftine de cârciumă.
      Sigur, în absența agendei, ceea ce...
      • Like 1
    • @ RazvanP
      Valentin check icon
      Discursul dvs. este halucinant! Da, toți suntem cetățeni europeni și toți avem drepturi, dar nu văd ce legătură are chestia asta cu firmele respective. Nicio uniune sau țară nu poate obliga o companie să utilizeze o anumită poartă de îmbarcare. A existat un scandal recent cu o anumită firmă care a micșorat dimensiunile bagajului de bord. A făcut-o pentru toată lumea. Asta nu intră la drepturi. Nu văd ce amestec are Uniunea Eurpeană în treburile unei companii particulare. Dacă nu vă place compania respectivă nu mai zburați cu ea. Plătiți mai scump pentru o companie care vă respectă sau mergeți cu mașina.
      Cât despre Uniunea Europeană și Moscova lucrurile stau mult mai simple: Putin ar vrea să vadă căderea UE. Asta în condițiile în care, în vreo 4-5 ani, s-ar putea să avem o armată proprie. Nu știu dacă îi putem suplini pe americani, dar o armată proprie am putea avea.
      Nu spun că toți cei care susțin părăsirea UE au o legătură directă cu Moscova, dar cert e că e fix ceea ce-și dorește Putin: o lume fără UE și NATO. Doar cu Rusia.
      • Like 0
    • @ Valentin
      RazvanP check icon
      Mai ieșiți din țară...
      Nu este vorba despre nici o companie ci despre TERMINALUL AEROPORTULUI!
      Pe înțelesul eurofililor practicanți doar teoretic, de la distanță, poarta de îmbarcare pentru "cetățeni români europeni cu drepturi depline" este la terminalul pentru... AFRICA.
      Portile pentru cetățenii "mai europeni" sunt în altă parte.
      "Egalitate, dar nu pentru căței"
      Acum, că vă mulțumește să fiți discriminați și tratat, ironic, fix ca și cetățean al unei kolonii, este exclusiv problema dvs.
      Pe mine mă dezgustă și găsesc tratamentul complet discriminatoriu.
      Într-o "uniune" care pretinde, ipocrit, că nu discriminează.
      Așa că da, mă simt fix ca într-o kolonie, spoliată de resursele sale umane și naturale, la schimb cu mărgele, scoici și alte bric-a-brac-uri.
      • Like 0
    • @ Valentin
      RazvanP check icon
      Mai ieșiți din țară...
      Nu este vorba despre nici o companie ci despre TERMINALUL AEROPORTULUI!
      Pe înțelesul eurofililor practicanți doar teoretic, de la distanță, poarta de îmbarcare pentru "cetățeni români europeni cu drepturi depline" este la terminalul pentru... AFRICA.
      Portile pentru cetățenii "mai europeni" sunt în altă parte.
      "Egalitate, dar nu pentru căței"
      Acum, că vă mulțumește să fiți discriminați și tratat, ironic, fix ca și cetățean al unei kolonii, este exclusiv decizia dvs.
      Pe mine mă dezgustă și găsesc tratamentul complet discriminatoriu.
      Într-o "uniune" care pretinde, ipocrit, că nu discriminează.
      Așa că da, mă simt fix ca într-o kolonie, spoliată de resursele sale umane și naturale, la schimb cu mărgele, scoici și alte bric-a-brac-uri.
      • Like 0
    • @ RazvanP
      Valentin check icon
      Cred că nu ați înțeles ce am spus. Personal n-am împărțit niciodată țările în acest fel și nici nu m-aș simți discrimiat. Pe de altă parte, nu există legi date de Uniunea Europeană care să stipuleze că anumite țări au dreptul la anumite terminale ale unui aeroport, în timp ce altele nu. Fiecare țară este liberă să decidă cum dorește. Mi se pare o aiureală imensă să susții că Uniunea Europeană dă legi care INTERZIC anumitor țări (păcat că nu vă dați seama de absurdul unei asemenea bazaconii) să plece de la un anumit terminal.
      Care este directiva europeană care interzice românilor să se amestece cu alți europeni? Mi se pare că fabulați. Dacă există o asemenea directivă, atunci v-aș sugera să o indicați.
      Dvs. extindeți la nivel european un caz singular, de parcă Uniunea Europeană emite legie ANUMITOR țări să discrimineze alte țări în terminalele aeroporturilor!!!!
      Îmi puteți cita din legea respectivă? Se interzice României plecarea de la terminalele aeroporturilor din care pleacă următoarele țări...
      Nu vedeți absurdul situației? Fiecare țară e liberă să ofere ce terminale dorește. Ce treabă are aici Uniunea Europeană?
      România n-a fost spoliată de resursele ei umane. Acești oameni au plecat singuri pentru a trăi în țări în care mașinile nu te claxonează ca să te dai în lături de pe trotuar, în care vânzătorul de la magazin se scobește în dinți în timp ce îți vorbește apatic, în care statul nu te fură. Nu i-a obligat nimeni să plece. Ar fi plecat oricum, vă garantez.
      În rest, nu Uniunea Europeană este de vină pentru afacerile proaste pe care le-am făcut noi. Cei care votează sunt de vină, pentru că au votat ani de-arândul politicieni veroși.
      Mă tem că aveți o viziune deformată, iar dacă România suferă ca imagine, atunci vina îi aparține intergral. Nu sutem vocali ca Polonia, nu construim destul ca Bulgaria. E o țară înghițită de corupție și, dacă n-am face parte dintr-o structură care mai temperează cât de cât lucrurile, ne-am duce rău pe copcă. De fapt, e Rusia acolo, să ne prindă.
      • Like 0
    • @ Valentin
      RazvanP check icon
      Nu faceți decât să-mi confirmați impresia că vorbiți din auzite...
      Încă o dată, mai pe șleau:
      Terminalul 3 de la Schwechat este terminalul non-Schengen. Pe cale de consecință degeaba îmi veniți cu bancuri despre "egalitatea" cetățenilor europeni câtă vreme românii SUNT DISCRIMINAȚI și trimiși în Africa!
      Vă recomand o excursie în afara țării, preferabil auto.
      După câteva ore de stat la coadă la Nădlac garantat vă ies iluziile de "egalitate" din cap!
      • Like 0
    • @ RazvanP
      Valentin check icon
      Ca să existe o discriminare la nivel european e nevoie de o legislație discriminatorie la nivelul Uniunii Europene. În lipsa unei legislații clare putem vorbi doar de un tratament pe care o anumită țară îl impune în mod liber și suveran oricui dorește.
      Ceea ce susțineți e o absurditate! Da, pot fi de acord cu dvs. că există practici problematice pe care ANUMITE țări europene le impun altora, dar nu există o legislație discriminatorie la nivel european.
      Să încerc alt exemplu: să spune că un american vizitează România și este ars de taximetriștii care bântuie peste tot. Concluzia? În Uniunea Europeană taxiurile sunt mai scumpe ca în America. Două falsuri: Uniunea Europeană nu impune prețurile taxiurilor și situația este LOCALĂ și nu la nivel european.

      Repet: NU EXISTĂ NICIO LEGE LA NIVEL EUROPEAN CARE SĂ INTERZICĂ CETĂȚENILOR ROMÂMI FRECVENTAREA ANUMITOR LOCAȚII (TERMINALE, GĂRI ETC.).
      Este strict la latitudinea unei țări să decidă după cum dorește ceea ce dorește, dar nu vorbim de o practică pornită de Uniunea Europeană. Dacă o anumită țară privește o altă țară într-un anumit fel, atunci este problema țării respective.
      • Like 0
    • @ Valentin
      RazvanP check icon
      Ați înțeles... tot! :
      Partea bună este că Împărăția Cerurilor vă aparține! :)

      • Like 0
    • @ RazvanP
      Valentin check icon
      Nu, nu înțeleg deloc. Din contră, ce spuneți mi se pare de o lipsă de logică halucinantă. Să explic: îmi spuneți că nu prea am scos nasul din țară și nu prea am mers cu avionul. Recent m-am întors dintr-o mică excursie în Italia. Am vizitat mult, am călătorit agreabil și nu m-am simțit discriminat în niciun fel. Am dat de locuri în care se vorbea românește și m-am bucurat de același drept de care se bucură orice cetățean european: liberatatea de mișcare.

      Care ar fi propunerea dvs.? Pentru că ați avut o experiență dezagreabilă în Austria, hai să ne "răzbunăm" pe europeni și să vedem turnul din Pisa CU VIZĂ!! Pentru că în afara Uniunii Europene ai nevoie de viză!

      Adică noi, românii, vom sta la coadă la viză ca să vizităm Veneția, pentru că dreptul de liberă circulație se cam duce dacă ieșim din Uniune. Asta pentru că în Austria v-ați simțit discriminat. Dar să stai la coadă la viză nu e discirimare? Ce le spuneți românilor - și nu vorbesc de cei bogați - care își planifică un concediu în Italia, Franța sau Spania? Fraților, hai să băgăm vize! Să nu mai călătorim doar cu buletinul, să ne pierdiem timpul la biroul de vize, unde s-ar putea să se aprobe sau să nu se aprobe.

      Asta e logica? Coada la vize e logică?
      • Like 0

Îți recomandăm

Maria Drăghici

Maria Drăghici n-a împlinit nici doi ani și are deja trei operații pe cord deschis. Culmea, e un copil vesel, care știe să se bucure de fiecare moment și, mai mult decât orice altceva, e un copil iubit. De fratele ei și de părinții ei, care, de la nașterea copilei, trăiesc cu ochii deschiși un coșmar adevărat.

Citește mai mult

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult