Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

„Nu vă este frică să nu-i transmiteți boala?” Acest copil va fi cel mai iubit copil din lume

gravida - doctor - getty

(Foto Guliver/Getty Images)

Risc de Scleroză Multiplă? Da, sigur, ne-am gândit la asta. Îndelung chiar. Am cercetat subiectul în amănunt, iar parte a lucrării mele de licență în Psihologie („Relația dintre percepția bolii și calitatea vieții cu Scleroză Multiplă”) a analizat studiile în legătură cu asta:  

Concluziile cercetărilor au fost că Scleroza Multiplă este declanșată de factori de mediu, la persoanele predispuse genetic. (Jelinek, G., 2010, p. 61).

Deși pentru persoanele cu SM acest lucru poate părea înfricoșător, la gândul probabilității bolii în cazul urmașilor, cercetătorii menționează că boala se declanșează doar în cazul acolo unde persoanele au susceptibilitate crescută, iar factorii de mediu sunt determinanți.

Astfel că, pentru părinți îngrijorați de faptul că urmașii vor moșteni boala, potențialul există cu siguranță, dar în același timp, un stil de viață sănătos reduce semnificativ riscul ca boala să apară vreodată. Cercetătorul canadian expert în genetica Sclerozei Multiple, George Ebers, estimează că impactul factorilor ambientali poate fi modificat, ajungând la prevenirea declanșării bolii la 80% din cazuri. (Jelinek, G., 2010, p. 63).

Se vorbește de un risc de transmitere a bolii, și conform informațiilor de aici, riscul este ca 1 din 67 de părinți să transmită boala.

Am cântărit asta îndelung, iar la baza deciziei noastre a stat ideea că factorii genetici, conform studiilor, nu sunt suficienți pentru transmiterea bolii. Mediul este o componentă majoră și la fel calitatea vieții (un mediu stresant este un factor determinant nu doar pentru Scleroză Multiplă). 

Pentru mulți acest risc este prea mare și fiecare avem motivele noastre. Noi ne-am asumat acest risc, suntem dedicați să-i oferim cele mai bune șanse, iar la întrebarea: „Nu vă este frică?”, putem răspunde cu mâna pe inimă că da, ne este frică, dar alegem să nu trăim cu „drobul de sare deasupra capului”, știind că este o decizie asumată și că nu avem (încă) motive reale de a ne îngrijora. 

Cât despre stres (de care leg, cel puțin în cazul meu, declanșarea bolii)... Vom face cu siguranță tot ce ține de noi să ne ferim fetița de orice suferință, așa cum ar face orice părinte care își iubește copilul. În același timp, știm că nu vom putea fi în orice secundă acolo, sau în orice caz, nu în locul ei, iar aici ne dorim ca educația pe care i-o vom oferi, în special educația emoțională, să o ferească și să o învețe să gestioneze momentele critice cât mai bine.  

Am văzut pe pielea mea că „lasă, că o să treacă” și „trebuie să fii puternică” nu mi-a folosit prea mult în gestionarea diagnosticului. Mai mult, văd în jurul meu pacienți ce urmează acest „crez” negând realitatea. Iar fiecare puseu le crapă „bula de speranță”, riscând depresii etc. 

Cred că diferența importantă între cineva care și-a acceptat diagnosticul și îl gestionează în consecință și cineva care trăiește ca să lupte este simplul fapt că pentru cei din urmă lupta este zilnică. Fiind o boala cronică, teoretic nu o să încetezi să lupți vreodată. Și atunci, ce se întâmplă cu bucuria de a trăi? Cu planurile? Cu toată dragostea pentru care nu mai ai energie, pentru că toată se risipește în această ”luptă” inutilă, cu boala, cu viață? Boala este acum parte din noi. Când ne luptăm cu ea, ne luptăm cu noi.

Cineva mi-a spus că, dacă nu ar fi trebuit să rămân însărcinată, nu aș fi rămas. În orice caz, nu așa repede. Iar în momentul în care în zilele noastre medici, asistente, persoane cu pregătire medicală te încurajează, ca pacient cu Scleroză Multiplă, să ai un copil, mă gândesc că putem face asta.

Important este că acest copil este născut din iubire și va fi cel mai iubit copil din lume!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Din pacate, iubirea pentru copil nu e de ajuns. El are nevoie si de parinti responsabili, sanatosi, care sa il poata duce pana la varsta majoratului si sa-i fie si pe mai departe ghid si ajutor. Drobul de sare e acolo, vrei nu vrei.
    • Like 0
  • Cum spunea si Barbara O*Neill, ereditatea este pusca incarcata iar obiceiuri proaste, factori de mediu reprezinta tragaciul.
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult