Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

„O mizerie", „Facem grevă parlamentară..." Furie, frustrare, nervi printre pesediști în această dimineață după OUG-ul „pe anticipate" dat azi noapte de Guvernul Orban

Ciolacu PSD

Foto: Florin Negruțiu

Reacții nervoase printre parlamentarii PSD în această dimineață, cu câteva ore înainte de votul la moțiunea de cenzură. O ordonanță de urgență aparent inofensivă, „cu caracter tehnic", dată aseară de Guvernul Orban, lovește din plin PSD în alegeri. Este vorba de ordonanța „pe anticipate", care permite votarea la alegerile parlamentare pe liste suplimentare. Votanții pe liste suplimentare sunt tradițional în majoritatre votanți anti-PSD (alegători din diaspora sau „corporatiști", care nu aveau dreptul să voteze în localitățile în care lucrau, ci doar în localitățile în care aveau adresa de domiciliu înscrisă în buletin). Un parlamentar PSD calcula că în acest fel se va ajunge, în varianta maximală, la „2 milioane de voturi în plus", majoritatea ducându-se la PNL și USR. Principalii perdanți ar fi PSD și UDMR.

„O mizerie", se revolta un lider PSD, în timp ce mergea grăbit spre biroul lui Marcel Ciolacu. În primele ore ale dimineții, pesediștii au început să conștientizeze lovitura pe care OUG o dă partidului în alegeri. Prin urmare, toată lumea vorbea febril, în grupuri pe holuri sau în miniședințe de criză, care e strategia de contacarare. 

„Facem grevă parlamentară", a propus la nervi baronul Niculae Bădălău, în timp ce alții, mai pragmatici, începuseră să se gândească, mai în glumă, mai în serios, la închirierea de autocare care să ducă votanți PSD din zonele unde partidul are voturi în zonele în care îi lipsesc.

Doar Avocatul Poporului poate ataca această ordonanță la CCR, însă pesediștii nu-și făceau prea mari speranțe că Renate Weber i-ar putea ajuta.

OUG-ul de azi-noapte i-a înverșunat și mai tare pe cei din PSD și UDMR, care sunt foarte convinși că vor dărâma azi Guvernul, singuri sau cu ajutorul lui Victor Ponta, care în ultimele 12 ore și-a oferit serviciile pentru cauza moțiunii.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • mike mike check icon
  Parca vad ca tot in strada ne vom rezolva problemele. Nici asa nu este corect, sa dai 25 de ordonante de urgenta in timpul serii. Cu ce se deosebesc liberalii de PSD-isti, in acest caz? Circ politic "made in Romania". Va fi un dezastru daca pica guvernul Orban. Consecintele cred ca se cunosc deja.
  • Like 1
  • @ mike
   Delia MC Delia MC check icon
   Pentru că știu că oricum zboară? La prima călcare mai energică pe bătăturile psd care tot mai au ca armă parlamentul și CCR. Măcar să rămână ceva în urmă.
   Va fi prăpăd. Totuși sper să nu treacă.
   • Like 1
  • @ mike
   Stai liniștit, cui pe cui se scoate... Până la urmă nu a fost nici primul și nu va fi nici ultimul guvern care procedează în felul acesta... Oricum, PSD-ul a fost un bun profesor pentru cei de acum...trebuie să recunoști...
   • Like 0
 • Aseară târziu s-a răsturnat căruța cu ... OUG în guvern ! Cabinetul omului cu maimuța habar nu aveau de conținutul OUG pe care trebuia să le adopte, despre avizele necesare adoptării nici poveste. A fost nevoie de întreruperea ședinței de guvern pentru a aduna inițiatorii din umbră pentru a explica ce și cum cu această căruță cu OUG și nici măcar astăzi textele și avizele necesare nu sunt finalizate, deși fantoșele din guvern le-au aprobat. Ministrul sănătății măcar s-a fofilat de la ședința penală a guvernului, fără să știe că guvernul răspunde solidar pentru infracțiunile comise.
  • Like 0
 • Noaptea ca hotii.
  • Like 0
  • @ Dumitrescu Bogdan
   Delia MC Delia MC check icon
   Care din ei? Psd au dat ordonanțe noaptea ca hoții dar au făcut-o pentru ai lor pușcăriabili. PNL însă nu.
   Mai contează când repari răul făcut de ei?
   • Like 3


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Vlad Petreanu_

În 1990, după ce lucrase într-o fabrică, Vlad Petreanu s-a angajat la un ziar, unde avea un salariu echivalentul a aproape 90 de dolari. Banii îi ajungeau, spune el, să își cumpere un pachet de țigări - la vremea respectivă fuma - și o cola pe zi, „și abia mă descurcam să mănânc ceva”.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon „La bani mărunți” cu Sergiu Manea, CEO BCR. Podcast amplificat de Republica

Sergiu Manea, care a preluat în urmă cu cinci ani conducerea celei mai mari bănci din România, a povestit că primul său salariu, o sumă echivalentă cu mai puțin de 80 de dolari, l-a primit în septembrie 1994. Se angajase înainte de terminarea facultății pe o poziție entry level, ca referent, la Banca Română pentru Dezvoltare, la Biroul de bănci corespondente, care azi se cheamă „financial institutions”.

Citește mai mult

Fetiță la laptop

Situația se poate schimba în orice moment și școli aflate acum în scenariul verde sau galben pot trece de pe o zi pe alta în scenariul roșu, dacă în cadrul lor vor fi confirmate 3 cazuri de Covid. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult