Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Moțiunea de cenzură a trecut cu 261 de voturi

Guvernul Orban in Parlament - Foto gov.ro

Foto gov.ro​

Moțiunea de cenzură inițiată de PSD a trecut, cu 261 de voturi.  Guvernul Orban a fost demis la 3 luni și o zi de la învestire. Pentru a trece moțiunea erau necesare 233 de voturi favorabile.

„Moțiunea a trecut. Așteptăm să ne cheme la Cotroceni domnul președinte”, a spus Marcel Ciolacu, președintele interimar al PSD.

„Guvernul cade în picioare. Suntem mândri de ce am făcut în 3 luni, de faptul că într-o perioadă extrem de scurtă am reușit să reparăm o parte dintre stricăciunile făcute de PSD”, a spus Orban.

Moțiunea de cenzură depusă de PSD a fost dezbătută și votată în parlament. Adoptarea moțiunii reprezintă un prim pas pentru declanșarea organizării alegerilor anticipate care sunt dorite de PNL și de președintele Klaus Iohannis. 

UPDATE: S-a încheiat votul.

UPDATE: A început votul la moțiunea de cenzură.

UPDATE: Orban a povestit în plenul parlamentului momentul în care au fost făcute pozele prezentate de deputatul PSD Simonis: „Acele poze sunt din 2009, după turul 2 al alegerilor prezidențiale, când conducerea PSD a venit să mulțumească conducerii PNL, dlui Crin Antonescu, care a fost cel cu care v-ați înțeles când ați pus  bazele USL, nu cu mine. Schimbul de geci a fost făcut cu un  scop. Dl Antonescu mi-a cerut să ies eu îmbrăcat în geaca roșie și dl Geoană i-a cerut lui Dragnea să iasă în geaca galbenă. După ce am probat gecile, dl Dragnea a ieșit în geaca galbenă, iar eu nu am ieșit la conferința de presă cu geaca roșie, pentru că mi-ar fi fost rușine toată viața să ies în geaca roșie, pe care nu aș purta-o niciodată”. 

UPDATE: Marcel Ciolacu, către Ludovic Orban: „Nici nu știți ce mic începeți să fiți”

UPDATE: Liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, a adus la tribuna parlamentului două imagini (foto mai jos) în care apar Ludovic Orban și Liviu Dragnea. Simonis a amintit că Orban a fost făcut parlamentar „prin pixul” lui Dragnea, în 2012, pe vremea USL.

UPDATE: Călin Popescu Tăriceanu: „Schimbarea regilor, bucuria nebunilor, cum sunt cei din partea stângă, care pledează cu bucurie pentru anticipate. Anticipatele presupun instabilitate. Căruta de ordonanțe de urgență aprobate (în ședința de marți seara - n.n) reprezintă o sfidare la adresa parlamentului. Pentru sănătatea democratiei, cer celor 2 presedinti, ai  Senatului și Camerei Deputaților, să sesizeze CCR”, a spus Tăriceanu, care a precizat că ALDE nu votează moțiunea de cenzură.

UPDATE: Victor Ponta: „Voi vota moțiunea. Un singur lucru, dragă Ludovic. Să știi că eu m-am operat la picior, nu am fost la o clinică de dezalcoolizare”. „Acele clinici, de azi, le veți putea plăti din bani publici”, a spus Ponta, de la tribuna parlamentului. Anterior premierul Ludovic Orban l-a acuzat de demagogie pe Victor Ponta, după criticile acestuia legate de ordonanța care permite ca spitalele private să poată accesa programe publice de sănătate și a făcut o aluzie în discursul său la faptul că Victor Ponta a ales o clinică privată din străinătate pentru a se opera picior, în urmă cu câțiva ani. 

Amintim că Guvernul a adoptat marți seara, prin OUG, o modificare majoră în sistemul de sănătate, care prevede că spitalele private vor putea asigura în premieră servicii medicale de urgență decontate integral de stat.

UPDATE: A început ședința parlamentului. Sunt prezenți 373 de senatori și deputați.

UPDATE: Liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, spune că este convins că moțiunea va trece.

UPDATE:  Victor Ponta a anunțat că votează alături de PSD împotriva Guvernului Orban

UPDATE: Premierul Ludovic Orban: „O să discutăm de ce a fost necesar să emitem ordonanțe de urgență. Emiterea ordonanțelor s-a făcut în deplină transparență, nu au fost ordonanțe care să-i scape pe pușcăriabilii PSD. După moțiune, în funcție de rezultat, vom convoca forul statutar al PNL și vom lua deciziile care se impun. Suntem pregătiți pentru orice variantă.”

Pentru a trece moţiunea de cenzură este nevoie de voturile favorabile a 233 de parlamentari. Oficial, PSD-UDMR au 234 de voturi și neoficial susțin că sunt sprijiniți de 237 de parlamentari. La vedere, social-democrații au 200 de senatori și deputați, UDMR-30 iar Forța Națională alte 4 mandate pe care le pun la dispoziția PSD, scrie Hotnews.ro.

Un rol important în trecerea moțiunii l-ar putea avea Pro România, partidul lui Victor Ponta, liderul formațiunii sugerând marți seara că cei 27 de parlamentari ai partidului ar putea vota moțiunea.

Citiți și:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    No amu sa-i bage pesedeu pa gat lu iohanis vro tri propuneri de premieri numa unu si unu. Nu mai stiu exact cati poa sa refuze, dar ultimul pa lista sa fie tanti veorica, sa-l umple de spume ca altminteri parca urmeaza sa fie el demis daca nu accepta nici un premer. Cica antecepatele-s taman in Iunie. Pai asa tarziu? D-abia ne obisnuiram cu stampila da vot s=asteptam atata?

    P.S. Scriu incorect pentru ca consider ca aceasta limba o vorbeste o natie moarta.
    • Like 0
    • @
      check icon
      Dacă ești prost, stai în banca ta!
      • Like 4
    • @
      Delia MC Delia MC check icon
      Nu-i moartă. Nici nația nici limba. Orice limbă, moartă sau nu, merită respect.
      Sunteți supărat că n-ați primit circ înainte de prezidențiale? Să facă spume Iohannis, la asta se reduce totul?
      PS: păcat că n-au reușit să reformeze CNA. Mare eroare. Că deversează antenele& co încontinuu numai minciuni, să-i ducă de nas pe ăi de nu se prea au cu netul și-i cred orbește pe psd. Și chiar pe unii care degeaba se au.
      • Like 3
    • @ Delia MC
      check icon
      De fiecare data cand intalnesc un roman prin Europa aud intrebarea asta spusa soptit: ..Esti roman?''. Atata frica si umilinta n-am vazut la nici o natie. Peste 15 ani cu doar 3 milioane de muncitori si 7 milioane de pensionari, Romania va deveni de nelocuit. Mergi la tara sa vezi sate doar cu batrani. In 15-20 de ani le va veni randul sa moara. 2/3 din sate vor fi pustiite. Orasele vor fi invadate de indieni si altii acesta fiind scenariul cel mai optimist. Fara acestia traiul va fi insuportabil, iar din prognoze nici indienii nu vor bate pasul pe loc. Un bolnav in faza terminala e ca si mort. Romania e bolnava de ''cancer'' in stadiul al 3-lea. Natalitatea extrem de scazuta si emigrarea masiva sunt cauzele principale. Politicul poate fi ignorat.
      Cine isi imagina in 2003 cand a plecat primul val de capsunari ca 15 ani mai tarziu tara va suferi de lipsa acuta de muncitori? Avem bani. Si? Casele construite de emigranti sunt 11 luni pe an goale. Emigratia s-a stabilizat la 80 000/an, adica din 180 000 nascuti anual 80 000 pleaca. In marile orase inca nu se simte acut, dar in 5 ani vor mai pleca 400 000 adica 10% din forta de munca excluzand bugetarii. Pe la inceputul anilor 2000 s-a incercat imposibilul pentru a stimula natalitatea. Mamicile primeau 85% din salariu 2 ani de la stat, scolile erau dotate cu sali de sport, microbuze, o gustare... Nimic. Natalitatea nu a trecut de 1,3/femeie (2,1 este normalul de care are nevoie orice natie).
      Cat despre politruci... Anticipate tocmai in Iunie? Anul asta??
      • Like 0
  • Implicarea forțelor obscure, exterioare lumii politice, în activitatea politică a reușit să compromită pe termen lung încrederea în partidele politice. După desființarea de facto a PNȚCD pe care nu l-a putut „inflitra” a urmat „reformarea PNL prin debarcarea PDL-ului în cârca prea slăbită a PNL istoric, PNL-ul „reformat” devenind vehiculul prezidențial.
    PSD-ul fiind partidul care a condus procesul de desființare a partidelor istorice areușit să-și atragă ura și disprețul tuturor mai ales când au ales să nu mai răspundă la unele comenzi din umbră.
    Pentru că se simțea nevoia de „sânge nou” în politică s-a inventat USR-ul, dar când acesta a început să reprezinte o amenințare a „ordinii deja stabilite ( establishment )” a fost imediat asaltat de legende și infiltrați cu misiunea de a-l menține la puțin peste pragul electoral, numai bun de folosire pe post de „balama”.
    Imaginea lăsată electoratului de această situație este una care amintește de lupta unor haite de hiene, coioți și vulturi care se luptă pentru o cât mai consistentă halcă din leșul „poporului” pe care-l amintesc cu toții atunci când îi lovește pârdalnica de foame.
    • Like 0
  • Iulian check icon
    Era de așteptat... Se confirma blatul Usl... Oamenii se ajuta între ei iar România pierde întotdeauna din cauza acestor jeguri... PNL-ul s-a descalificat și nu mai pupa la alegeri 47%... Trebuie sa schimbam din temelii aceasta clasa infecta parazitara... Deci blatul a fost asa: ca să fie o democrație emancipata și sa avem o opoziție adevărată, echilibrata PNL a ajutat PSD sa nu moara, în schimb s-au înțeles la treaba cu primarii și ne pregătim de anticipate... Restul e vrăjeală pentru fraieri...
    • Like 0
  • sheicu check icon
    Un lucru bun e-n toate: am scapat de Predoiu.
    • Like 0
  • Alex S. check icon
    Numai bine, un motiv in plus sa plec tin tara, nu de alta dar romani care lucreaza pentru marile companii straine nu sunt romani pentru psd...
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult