Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

„Oho, este una dintre enormele nenorociri care au lovit din greu societatea noastră”. Economistul Eugen Rădulescu, întrebat despre expresia „A furat, dar a și făcut”

Taxi în gropi

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

„A furat, dar a si făcut” este una dintre marile nenorociri care au lovit din greu societatea românească, este de părere economistul Eugen Rădulescu. „A furat, dar a și făcut reprezintă modalitatea prin care ne asigurăm că pe termen lung nu se va schimba nimic”, vede Eugen Rădulescu.

Invitat în emisiunea „În fața ta” moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu la Digi24, Eugen Rădulescu, consilier al guvernatorului BNR, a răspuns la mai multe întrebări despre bani în cadrul unui chestionar.

Care este prima lecție despre bani pe care trebuie să o cunoască orice copil?

Ar fi că banul nu pică din cer, că banul trebuie să îl tratezi cu respect și să nu crezi că îl ai numai pentru faptul că bați din picior. 

Banii făcuți ușor se cheltuiesc ușor?

De cele mai multe ori da.

Trăiesc românii cu mult peste posibilități?

Nu cred că la nivel individual. La nivel individual suntem mai precauți, dacă ne uităm, după criza din 2008-2010, acum nu am mai avut probleme cu creditele, nu am mai avut același tip de problemă, deci la nivel de familie oamenii sunt cu mult mai prudenți decât erau acum 17-18 ani, când abia intrasem în UE. Dar la nivel de țară trăim cu mult peste mijloacele noastre, iar cele două argumente sunt deficitul bugetar și deficitul de cont curent. Amândouă reprezintă amanetarea viitorului pe care țara o face.

Care e cea mai comună greșeală financiară în societatea de azi?

Cred că e aceea de a-ți imagina că, dacă a mers bine în ultimii trei ani, o să meargă bine și în următorii trei sau cinci. Și riscăm să ne facem planuri antamând costuri, cheltuieli mari fără să ne gândim că s-ar putea să nu fie toate lucrurile la fel de roz în continuare.

Dacă ați putea schimba o singură percepție greșită despre bani, care ar fi aceea? 

Cred că ar fi aceea că îi putem ține la saltea și ei își păstrează valoarea. Nu, banii trebuie să îi folosim, să-i investim, să păstrăm o parte din veniturile pe care le avem, dar să nu-i punem la saltea.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Exact acelasi fenomen exista si in Spania... Am trait acolo peste doua decenii.
    • Like 0
  • Mihai check icon
    Depinde foarte mult ce se intelege prin furat. Daca este definita juridica, lucrurile sunt clare. Exista insa un alt mod de a sifona banul public fara a avea probleme cu justitia, subterfugiu creat de PSDragnea cand a restrans definitia abuzului in servicu. Astfel au fost a faciliat ca anumite moduri de opereare sa nu mai intre sub incidenta penalului. Astfel proiectele acordate firmelor de casa, contractarea de studii si consultanta total inutile la pachet cu acordarea de diverse premii, granturi si sinecuri au iesit din sfera abuzului in serviciu si implicit a penalului si au devenit decizii de oportunitate. Acum chiar as fi curios sa aflu de un primar care nu face uz de astfel de tertipuri. Practic toti fac la fel iar diferenta esta data de proportie, adica a furat mai putin si a facut mai mult.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult