Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

„Da, a plesnit. Aici suntem. Tot sistemul fiscal din România a fost transformat într-un șvaițer”. Eugen Rădulescu, consilier al guvernatorului BNR, „În fața ta”

Eugen Rădulescu

De ani întregi, economia României merge din deficit în deficit, a spus Eugen Rădulescu, consilier al guvernatorului BNR, în timpul emisiunii „În fața ta” de la Digi24. „Aici vorbim despre mulți ani, începând de la momentul intrării în Uniunea Europeană. Vă reamintesc că, la momentul intrării în Uniunea Europeană, totalul datoriei publice era undeva pe la 15% din PIB. A mers dintr-un deficit într-un deficit din ce în ce mai mare din ce în ce mai greu de suportat. Până când am ajuns ca în momentul de față să avem o datorie publică de 50% din PIB. Asta n-a venit peste noapte”,

Potrivit lui Eugen Rădulescu, „tot sistemul fiscal din România a fost transformat într-un șvaițer, atât pe partea de venituri, cât și pe partea de cheltuieli”.

„Singurul lucru care trebuia să se întâmple era ca el să plesnească. Da, a plesnit. aici suntem. Angajamentul către Uniunea Europeană că vom ajunge la 4,4% deficit anul acesta era un angajament frumos, dar n-aveai nevoie de foarte multă știință ca să îți dai seama că nu se poate. Consiliul Fiscal a spus foarte clar de la bun început că nu se poate asta. Veniturile sunt supraevaluate, cheltuielile sunt subevaluate. Și au ajuns în august”, a declarat consilierul guvernatorului BNR.

Pentru el, această situație este similară cu cea din anul 2010. „În anul 2010, după alegerile din 2008 și 2009, când toate măsurile au fost puse la îngheț, Guvernul trebuia să adopte niște măsuri fiscale foarte serioase, de la începutul anului, mai ales în condițiile în care în toamnă de dinainte, în noiembrie 2008, dacă nu mă înșel, se măriseră pensiile cu 46%, asta a fost o majorare colosală. Sunt probleme care s-au adăugat, s-au suprapus și au adus aceste costuri colosale pe care nu le poate plăti România”, a afirmat Rădulescu.

Potrivit lui, dacă nu se acționează în mod semnificativ acum asupra cheltuielilor, „nu avem niciun fel de încredințare că lucrurile se întâmplă mai bine”.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Toate sunt vechi si vechi sunt toate. Nimic nou si nimic nu se va schimba. Bugetul va fi vraiste, masurile pe genunchi sau chiar la genunchiul broastei, garagara multa si gandire putin. SI la BNR este la fel, ei vor ramane in continuare cu salariile mai mari decat in alte tari din EU si cu licitatiile anuale de somon si fructe de mare la cantina.
    P.S. Ba s-a schimbat ceva. Au inceput unii sa ii "compatimeasca" pe saracii angajati din mediul privat. Oare de ce? Vin alegerile?
    • Like 2
    • @ Nume
      Alegeri sau nu, până la urmă realitatea economică își va arăta colții. Riscăm să intrăm în incapacitate de plată și în conflict cu CE pe tema deficitului excesiv și a neîndeplinirii angajamentelor din PNRR. Lucrurile au mai putut fi ținute în frâu până acum, chiar cu venituri mici la buget și cheltuieli enorme (deci deficit mare) dar se apropie vremea în care asta NU se va mai putea face. Le place sau nu le place guvernanților, ei trebuie să ia niște măsuri drastice de reformă. De aceea sunt optimist. Dar ei trebuiau să facă asta până să ne ajungă cuțitul la os, cum se va întâmpla. Așa ar fi fost mai ușor suportabil. Dar, în fine, mai bine mai târziu decât niciodată.
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Nume check icon
      Nu sunt atat de optimist. De multe ori am avut cutitul la os si am scapat pentru ca noi suntem experti in peticeala si ciupeli. O sa ii aburim pana la urma pe cei de la EU sa ne mai ierte inca o data, bineinteles cu pretul saracirii celor care lucreaza in mediul privat.
      • Like 1


Îți recomandăm

Arsenie. Viața de apoi

„Constatarea cea mai sumbră, după experiența asta, e că oamenii se lasă foarte ușor manipulați pe fondul de nevoie intimă religioasă și că ne îndreptăm, cumva și din analfabetism istoric sau din necunoaștere, către valorizarea acestor formule autoritare antioccidentale, antieuropene conspiraționiste care sunt în spațiul public din ce în ce mai puternice. Și asta vom vedea la alegerile de anul viitor cu ce o să se soldeze”, a concluzionat Alexandru Solomon.

Citește mai mult

Apă de băut

Copil fiind, înainte de 1990, „recrutam” câte un adolescent mai vânjos din cartier ca să cărăm sacoșele cu 10-12 recipiente din sticlă, pe care le dădeam goale și le aduceam acasă pline cu apă minerală. Vecinul se alegea cu o monedă sau un biscuit Poiana. Dacă știa să negocieze mai bine, primea cu împrumut mingea mea de fotbal, câteva ore.

Citește mai mult