De ani întregi, economia României merge din deficit în deficit, a spus Eugen Rădulescu, consilier al guvernatorului BNR, în timpul emisiunii „În fața ta” de la Digi24. „Aici vorbim despre mulți ani, începând de la momentul intrării în Uniunea Europeană. Vă reamintesc că, la momentul intrării în Uniunea Europeană, totalul datoriei publice era undeva pe la 15% din PIB. A mers dintr-un deficit într-un deficit din ce în ce mai mare din ce în ce mai greu de suportat. Până când am ajuns ca în momentul de față să avem o datorie publică de 50% din PIB. Asta n-a venit peste noapte”,
Potrivit lui Eugen Rădulescu, „tot sistemul fiscal din România a fost transformat într-un șvaițer, atât pe partea de venituri, cât și pe partea de cheltuieli”.
„Singurul lucru care trebuia să se întâmple era ca el să plesnească. Da, a plesnit. aici suntem. Angajamentul către Uniunea Europeană că vom ajunge la 4,4% deficit anul acesta era un angajament frumos, dar n-aveai nevoie de foarte multă știință ca să îți dai seama că nu se poate. Consiliul Fiscal a spus foarte clar de la bun început că nu se poate asta. Veniturile sunt supraevaluate, cheltuielile sunt subevaluate. Și au ajuns în august”, a declarat consilierul guvernatorului BNR.
Pentru el, această situație este similară cu cea din anul 2010. „În anul 2010, după alegerile din 2008 și 2009, când toate măsurile au fost puse la îngheț, Guvernul trebuia să adopte niște măsuri fiscale foarte serioase, de la începutul anului, mai ales în condițiile în care în toamnă de dinainte, în noiembrie 2008, dacă nu mă înșel, se măriseră pensiile cu 46%, asta a fost o majorare colosală. Sunt probleme care s-au adăugat, s-au suprapus și au adus aceste costuri colosale pe care nu le poate plăti România”, a afirmat Rădulescu.
Potrivit lui, dacă nu se acționează în mod semnificativ acum asupra cheltuielilor, „nu avem niciun fel de încredințare că lucrurile se întâmplă mai bine”.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
P.S. Ba s-a schimbat ceva. Au inceput unii sa ii "compatimeasca" pe saracii angajati din mediul privat. Oare de ce? Vin alegerile?