Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

„Omul a colapsat, am sunat la 112". Experiența traumatizantă a lui Vlad Voiculescu: „Nu m-au localizat. În ambulanță nu era medic"

ambulanta

(Foto Guliver/Getty Images)

Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a povestit la emisiunea „În fața ta” de la Digi24 o situație în care a apelat la numărul de urgență 112, iar „lucrurile nu au mers cum trebuie”.

„Am sunat la 112 acum 2 ani. Nu, lucrurile n-au mers cum trebuiau să meargă. O persoană din imediata mea apropiere se simțea foarte rău. Nu am fost localizat. Mi s-a cerut adresa exactă, cu stradă, număr, bloc. Am spus unde sunt, dar mi s-a transmis imperativ să spun toate datele, deși eram lângă cineva care colapsase pur și simplu. După care a durat ceva până a venit ambulanța și în ambulanță nu era niciun medic”, a spus Vlad Voiculescu. 

Fostul ministru a criticat modul în care operatorul de la 112 i s-a adresat Alexandrei Măceșanu, tânăra dispărută în Caracal.

„Acel «mă» e un rezumat al obrăzniciei și al lipsei de simțire, ca să nu-i spun nesimțire, a multor funcționari publici față de contribuabili”, a punctat Vlad Voiculescu, care spune că ar vrea să vadă un operator de la o companie de telefonie mobilă care i s-ar adresa cu apelativul „mă". „Aș vrea să văd ce i se întâmplă de mâine. Dacă faci o plângere, o să existe consecințe, cel mai probabil va zbura de la acea companie”, adaugă el..

Pe de altă parte, nu există niciun mecanism de măsurare a calității muncii oamenilor la 112, în sistemul sanitar sau în primărie, spune fostul ministru. „Acum câțiva ani am adoptat o formă de verificare a calității muncii oamenilor. La Ministerul Sănătății toți funcționarii pe care ministrul trebuia să-i evalueze la sfârșitul anului aveau evaluarea maximă”, a explicat Voiculescu.

Desființarea întregii Poliții nu e posibilă, subliniază fostul ministru, care ar alege o reformă treptată, „deși politic e ușor să spui dărămâm tot, facem un restart, facem totul de la zero”.

„Vorbim de greșeli umane în lanț, de greșeli repetate în lanțul ierarhic. În cazul Caracal, oamenii nu ar trebui să răspundă doar cu funcția, ci ar trebui să răspundă penal”, vede Vlad Voiculescu.

Emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica, de la ora 14:05.  

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • - Raspunsul zilei !
  - Daca prin asta si-ar scapa propria piele, mai mult de o treime din romanii de pretutindeni ar face-o, in frunte cu imbatabila triada Iordache, Toader, Dancila, inclusiv spionii infiltrati pe situl acesta.
  • Like 0
 • Întrebarea zilei :
  Credeți că o comisie parlamentară care să ancheteze cazul răpirilor din Caracal, din care să facă parte, dacă nu chiar să fie condusă de deputatul caracalean Florin Iordache, va avea darul să facă lumină în această tragedie ?
  • Like 2
  • @ Bajea George
   Da. Lumină în bine cunoscutul stil psd. Adică se uită rapid totul, se secretizează cauzele, desfășurarea, nume!e și concluziile și se lăsa întunericul peste caz. Avem numeroase evenimente și numeroși "președinți de comisii parazitare ( am vrut să zic parlamentare dar nu mi-a ieșit)".
   • Like 3
  • @ Bajea George
   Da. Lumină în bine cunoscutul stil psd. Adică se uită rapid totul, se secretizează cauzele, desfășurarea, nume!e și concluziile și se lăsa întunericul peste caz. Avem numeroase evenimente și numeroși "președinți de comisii parazitare ( am vrut să zic parlamentare dar nu mi-a ieșit)".
   • Like 1
 • Întrebarea zilei :
  Credeți că o comisie parlamentară care să ancheteze cazul răpirilor din Caracal, din care să facă parte, dacă nu chiar să fie condusă de deputatul caracalean Florin Iordache, va avea darul să facă lumină în această tragedie ?
  • Like 3
 • Dan I check icon
  România a ajuns țara formelor, instituțiilor fără fond.
  Avem serviciul 112, avem un angajat la capătul firului, sau doi,
  dar atât. Poate sunt si niște proceduri printr-un sertar sau pe vreun computer ce zace si el, prăfuit, într-un colț, si gata. Am bifat obligația UE (?) de a avea sistemul integrat unic etc 112.
  Toate sună a cutie goală.
  Uitați-vă la Primul Ministru, o fantoșă ce recita texte cu o intonație ce oglindește perfect lipsa de gândire a celui/celei ce rostește niște cuvinte fără noimă pentru ea.
  Multiplicati această lipsă de fond la toate instituțiile statului, la politicieni, parlamentari, prinari etc. si aveți imaginea unei comedii negre, absurde, tragice.
  Opriți România, că vreau să cobor!
  • Like 8
  • @ Dan I
   - am inteles, "prinari" ....... mai mergi o statie pana corectezi extemporalul ! - si stinge lumina la coborare, sa poata maidanezii de sub scaune sa doarma linistiti .................
   • Like 0
 • Valentin check icon
  Logic că nu era medic! Medicii sunt în Germania. Cum va pleca un amic de-al meu, peste câteva luni.
  • Like 5
  • @ Valentin
   Dorin check icon
   Normal că pleacă.Doar cu ce să te trateze aici.Cu apă chioară ,in loc de medicamente?
   • Like 0
  • @ Valentin
   - curios, toate profesiile nobile pleaca, numai popimea nu si nu.
   • Like 1


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult

Oradea centru

„Trebuie să existe o abordare integrată pentru că altfel, cu sisteme, cu programe diferite, cu lucruri făcute nișat, nu ai cum să faci o integrare la nivel național. Toate sistemele folosite de autoritățile din România trebuie să fie compatibile, pentru că altfel nu poți să faci mai mult decât s-a făcut până acum”, crede Ilie Bolojan. (Foto: Silviu Filip/ Inquam Photos)

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Halep - Moisescu

Sportivii români trebuie să depășească- pentru a face performanță- limite care le sunt impuse de la vârste mici. „Nu poți să faci aia”, „Nu ești în stare”, „Nu poți să ajungi numărul unu”, „Nu poți să câștigi un Grand Slam”, spune Simona Halep, care crede că un sportiv cu pishicul „tare”, e mai pregătit să fie campion. Ea are și câteva sfaturi pentru părinții care își încurajează copiii să facă sport.

Citește mai mult

ANAF - declarații online

În ultimele două luni și jumătate, multe dintre instituțiile publice din România au descoperit că pot funcționa și fără dosar cu șină. O ordonanță dată de Guvern în perioada pandemiei le obligă astăzi să primească de la cetățeni documente în format electronic și să le răspundă în același fel. „

Citește mai mult