Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de trei ani. De astăzi vă invităm să ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră, dar și să testați viitorul tehnologiei, implementăm conversația vocală direct în browser, apăsând pe butonul de microfon poți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

„Ori noi, ori ei!” Protestul românilor de la Oxford

Protestul s-a născut dintr-un sentiment de frustrare legată de ceea ce se întâmplă în România pe care toți cei care am participat îl resimțim de câteva zile. Deși am plecat să studiem în Marea Britanie, majoritatea suntem interesați în continuare de ceea ce se întâmplă în țară și ne informăm în legătură cu evenimentele politice și economice care au loc în țara.

Am urmărit indignată acțiunile Guvernului din ultimele zile și declarațiile membrilor acestuia, care trădează un dispreț enorm față de populație. Comunicând cu cei de acasă, am simțit tensiunea și sentimentul de nedreptate care cred că este încercat de mulți dintre români și am vrut să fiu alături de aceștia .

Pot spune că protestul s-a născut spontan pe Facebook ca o reacție de răbufnire la noua “marțe neagră”. După nici o oră de la crearea evenimentului, zeci de colegi s-au arătat interesați și au susținut idea de a ne întâlni și de a protesta împotriva abuzurilor clasei politice conducătoare.Locul de întâlnire a fost unul emblematic pentru toți studenții și locuitorii orașului: biblioteca Radcliffe, simbol al universității.  

Când am ajuns în fața acesteia a doua zi, la ora de întâlnire 18:00, se adunaseră deja în jur de 40 de români ce împărtășeau aceleași sentimente de neliniște și dezaprobare față de situația politică din România. Revoltați, discutam despre absurdul a a ceea ce se întâmplă acasă, despre cum adoptarea acestei Ordonanțe de Urgență înseamnă o întoarcere în trecut, o recădere în plasă corupției care domină țara de 26 ani și care dădea în sfârșit semne că s-ar diminua.

Din când în când, trecători curioși se opreau, iar noi le explicam motivul pentru care eram acolo și pentru care ne manifestam.

Indignarea colectivă pe care o simțeam se îmbina însă cu un sentiment de mândrie când citeam pe internet că, acasă, românii continuau să protesteze în numere din ce în ce mai mari. Cred că acesta e un semn că, în ciuda manipulării absolut evidente pe care anumite televiziuni (dacă le putem numi astfel) o practică , conștiința românilor nu a rămas amorțită în fața acestei nedreptăți evidente.  

Un punct comun la care am ajuns cu partenerii de dialog de la protest a fost speranța că prezența la vot a tinerilor să crească în viitorul apropiat. De asemenea, mulți dintre noi și-ar fi dorit să fie la Londra, unde este o concentrație mai mare de români, dar programul încărcat nu ne-a permis să lipsim în timpul săptămânii din Oxford.

În final , după aproximativ 2 ore, ploaia a fost cea care ne-a alungat. Mesajul pe care am vrut să-l transmitem rămâne însă: suntem alături de românii de acasă. Iar pentru cei aflați la putere am dori să transmitem că generația noastră nu va fi ușor de manipulat și că în români s-a trezit un spirit pe care ei nu îl pot opri prin nicio modalitate mediatică. Pentru asta, trebuie să le mulțumim chiar lor, celor care ne-au făcut să ne apropiem în aceste momente de cumpănă pentru democrația și liberatarea românească.

România se află într-un moment crucial de a alege: ori noi- cei care ne dorim să ne ghidăm viață după alte principii decât cele ale furtului și ,,descurcatului’’ , ori ei-cei care au adus țara în situația această și care forțează acum limitele democrației. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ioan check icon
    Plec de la titlu. Nu e "ori-ori"; iesirea in strada nu e o actiune revansarda; suntem acolo -tacuti, acuzatori prin mimica si privire- nu suntem acasa, desi acolo ar fi mai comod, dar am ales , am ales NOI, sa fim acolo unde e mai bine; mai bine chiar si pentru inconstientii momentului!
    • Like 1


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Speranța Farcă

„Părinții sunt foarte angoasați, aud peste tot că copilul lui cutare face așa, copilul lui cutare face așa. Și se gândesc că ei nu oferă același start copilului lor, care va intra în competiție cu acei copii care au făcut toate acele cursuri. Gândim educația și viața ca pe o competiție”, spune Speranța Farca.

Citește mai mult

Șezlonguri în apă la Marea Neagră

Este o adevărată luptă între turişti pentru a prinde cel mai apropiat pat de plajă lângă apă deşi nu stau prea mult pe sezlong şi apoi tot ei se plâng că nu au soare pentru a se bronza din cauza umbrelelor extrem de apropiate.

Citește mai mult

Foto pentru textul Arinei Angelescu

Plec în oraș. Nu apuc să conduc prea mult când aud telefonul. E mama, care rămăsese cu cel mic. Inima îmi bate deja mai tare. Îmi trec tot felul de scenarii prin cap. Niciunul prea fericit. Răspund. Nu e mama. E băiețelul meu. Plânge în hohote și lasă puțin spațiu ca eu să înțeleg ceva. Nu-știu-ce grisine pe care le-am uitat acasă?!

Citește mai mult

Andrei Ene

AntiFragile, un startup care dezvoltă un sistem de etichete inteligente, care permit monitorizarea de la distanță a coletelor pe parcursul procesului de transport, a fost desemnat vineri seara câștigătorul competiției UPGRADE 100 Floors Elevator Pitch. Pe scurt, eticheta își schimbă culoarea dacă pachetul a fost scăpat de curieri.

Citește mai mult