Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

„Ori noi, ori ei!” Protestul românilor de la Oxford

Protestul s-a născut dintr-un sentiment de frustrare legată de ceea ce se întâmplă în România pe care toți cei care am participat îl resimțim de câteva zile. Deși am plecat să studiem în Marea Britanie, majoritatea suntem interesați în continuare de ceea ce se întâmplă în țară și ne informăm în legătură cu evenimentele politice și economice care au loc în țara.

Am urmărit indignată acțiunile Guvernului din ultimele zile și declarațiile membrilor acestuia, care trădează un dispreț enorm față de populație. Comunicând cu cei de acasă, am simțit tensiunea și sentimentul de nedreptate care cred că este încercat de mulți dintre români și am vrut să fiu alături de aceștia .

Pot spune că protestul s-a născut spontan pe Facebook ca o reacție de răbufnire la noua “marțe neagră”. După nici o oră de la crearea evenimentului, zeci de colegi s-au arătat interesați și au susținut idea de a ne întâlni și de a protesta împotriva abuzurilor clasei politice conducătoare.Locul de întâlnire a fost unul emblematic pentru toți studenții și locuitorii orașului: biblioteca Radcliffe, simbol al universității.  

Când am ajuns în fața acesteia a doua zi, la ora de întâlnire 18:00, se adunaseră deja în jur de 40 de români ce împărtășeau aceleași sentimente de neliniște și dezaprobare față de situația politică din România. Revoltați, discutam despre absurdul a a ceea ce se întâmplă acasă, despre cum adoptarea acestei Ordonanțe de Urgență înseamnă o întoarcere în trecut, o recădere în plasă corupției care domină țara de 26 ani și care dădea în sfârșit semne că s-ar diminua.

Din când în când, trecători curioși se opreau, iar noi le explicam motivul pentru care eram acolo și pentru care ne manifestam.

Indignarea colectivă pe care o simțeam se îmbina însă cu un sentiment de mândrie când citeam pe internet că, acasă, românii continuau să protesteze în numere din ce în ce mai mari. Cred că acesta e un semn că, în ciuda manipulării absolut evidente pe care anumite televiziuni (dacă le putem numi astfel) o practică , conștiința românilor nu a rămas amorțită în fața acestei nedreptăți evidente.  

Un punct comun la care am ajuns cu partenerii de dialog de la protest a fost speranța că prezența la vot a tinerilor să crească în viitorul apropiat. De asemenea, mulți dintre noi și-ar fi dorit să fie la Londra, unde este o concentrație mai mare de români, dar programul încărcat nu ne-a permis să lipsim în timpul săptămânii din Oxford.

În final , după aproximativ 2 ore, ploaia a fost cea care ne-a alungat. Mesajul pe care am vrut să-l transmitem rămâne însă: suntem alături de românii de acasă. Iar pentru cei aflați la putere am dori să transmitem că generația noastră nu va fi ușor de manipulat și că în români s-a trezit un spirit pe care ei nu îl pot opri prin nicio modalitate mediatică. Pentru asta, trebuie să le mulțumim chiar lor, celor care ne-au făcut să ne apropiem în aceste momente de cumpănă pentru democrația și liberatarea românească.

România se află într-un moment crucial de a alege: ori noi- cei care ne dorim să ne ghidăm viață după alte principii decât cele ale furtului și ,,descurcatului’’ , ori ei-cei care au adus țara în situația această și care forțează acum limitele democrației. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ioan check icon
    Plec de la titlu. Nu e "ori-ori"; iesirea in strada nu e o actiune revansarda; suntem acolo -tacuti, acuzatori prin mimica si privire- nu suntem acasa, desi acolo ar fi mai comod, dar am ales , am ales NOI, sa fim acolo unde e mai bine; mai bine chiar si pentru inconstientii momentului!
    • Like 1


Îți recomandăm

Telemunca

Odată cu răspândirea noului coronavirus de la o țară la alta, companiile din toată lumea și-au schimbat politica de resurse umane și și-au încurajat angajații să lucreze la distanță pentru a preveni extinderea epidemiei. O decizie care ține de supraviețuirea biologică, dar și de supraviețuirea ca business. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult

Recul

Povestea Recul începe în 2015, când regizorul Vlad Dragomirescu și actorul Bogdan Untilă și-au propus să creeze un incubator pentru proiecte culturale independente, care să cuprindă două direcții: teatrul de improvizație și teatrul clasic.

Citește mai mult

Alphahead

Vishal Narender și Georgeta Brehoi, soția sa, au venit în România în urmă cu 4 ani, după ce au lucrat în mai multe multinaționale din India, Franța și Irlanda, și au decis să-și investească toate economiile pentru a produce echipamente moto.

Citește mai mult