Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

„Prețul afișat era foarte mic în comparație cu prețul meu real”. Cum se dau țepe cu cazări premium

king

Zeci de anunțuri de cazare în case de vacanță, pensiuni și cabane izolate din România au inundat, în ultimele zile, rețelele de socializare. Pandemia de coronavirus a ajutat această nișă, mai ales că, anul acesta, cei mai mulți turiști au preferat să închirieze un loc doar al lor pentru a nu se mai îngrămădi în hoteluri. Unele dintre oferte sunt atât de atrăgătoare, încât te fac să ignori multe semne de întrebare și să cazi în plasa unor escroci.

„Noi am fost anunțați că există un anunț duplicat”

Mihaela Smeu administrează Green Cottage, una dintre cele mai spectaculoase cabane din zona Râșnov. Cu greu găsești locuri libere în acest loc, iar fotografiile făcute de turiști de pe terasa cabanei au inundat rețelele de socializare.


În urmă cu câteva zile, Mihaela a fost anunțată că cineva i-a copiat pur și simplu detaliile cabanei și fotografiile postate pe site-ul travlocals.com și a creat o nouă destinație, bineînțeles falsă. „Noi am fost anunțați de cineva că există un anunț duplicat pe airbnb. Persoana respectivă a reușit să treacă de filtrele airbnb ca să ne lase mesaj cu numărul de telefon. L-am contactat și așa a început toată povestea. El a reușit să vorbească cu hostul anunțului duplicat, a înregistrat toată conversația și încearca să ajungă la partea cu contul ca să poată face o plângere la poliție pentru înșelăciune. Nu a reușit să obțină contul pentru că probabil s-a prins/ panicat cel care încerca să facă înșelăciunea. Noi am scris pe facebook toată povestea și i-am rugat pe toți cei care văd anunțul să dea report pe airbnb atât proprietății, cât și hostului”, povestește Mihaela Smeu. Disputa dintre proprietarii reali ai cabanei și site-ul airbnb.com este acum în atenția avocaților.

Aici este mesajul fals postat pe platforma airbnb.com, iar captura aparține persoanei care a descoperit tentativa de înșelăciune

Cel sau cea care a creat anunțul fals a folosit această poză realizată chiar în cabana Green Cottage din Râșnov.

„Prețul afișat era foarte mic în comparație cu prețul meu real”

Să nu credeți că ceea ce i s-a întâmplat Mihaelei Smeu este un incident izolat, ci, din păcate, a devenit o practică la nivel național mai ales în preajma sărbătorilor de iarnă sau a sezonului estival.

Iată și povestea lui Bogdan, managerul King’s Rock Cabin. „Totul a început cu telefoane din partea unor așa-ziși clienți care încercau să găsească mai multe informații despre cabană. Îmi spuneau că m-au găsit pe Airbnb și vor mai multe informații sau voiau să-și confirme rezervările. Inițial, am crezut că e o confuzie între travlocals și Airbnb. La un moment dat, am fost sunat de o persoană care m-a întrebat direct dacă într-adevăr contul de Airbnb este real și atunci mi-am dat seama că este cu adevărat o problemă. Tipul era turoperator și se mai lovise de problema asta! Am căutat și eu pe Airbnb și într-adevăr am găsit cabana mea postată acolo, tot de un Bogdan, dar cu alt număr de telefon. Am încercat să sun, telefonul funcționa, dar nu răspundea nimeni. Între timp au început să apară telefoane de la persoane care deja plătiseră integral vacante în cabana mea. O parte din ei au plătit către Airbnb, iar alții către contul privat al persoanei respective. Bineînțeles că cei care au plătit la Airbnb au recuperat banii, ceilalți nu”, susține Bogdan.

Adevăratul Bogdan, managerul cabanei King’s Rock Cabin, a investigat modalitatea prin care aceste persoane reușesc să treacă de toate filtrele airbnb.com, dar cum reușesc să și obțină bani de la turiștii dornici de vacanțe extrem de ieftine în locuri premium. „Acest Bogdan răspundea doar la mesaje. Am făcut un cont pe Airbnb, am cerut câteva informații pe chat și din vorbă în vorbă am ajuns să primesc numărul de telefon scris cu litere astfel încât să nu fie „detectat” de Airbnb. Am cerut detalii direct pe telefon și bineînțeles, foarte curând am primit oferta că dacă îi plătesc direct, ocolind platforma, primesc o reducere substanțială. Prețul afișat era deja foarte mic în comparație cu prețul meu, real, în felul ăsta cabana devenea foarte atractivă. Am semnalat toată povestea asta către Airbnb, dar părea că vorbesc singur, la inceput nu răspundea nimeni, iar când au răspuns încercau să mă convingă că așa ceva nu se poate întâmpla și că ar trebui să îl las în pace pe „bietul om”. Abia în momentul în care le-am trimis documentele de proprietate și le-am spus despre demersurile făcute către poliție, au blocat postarea. La scurt timp a apărut iar, cu numele cabanei puțin schimbat și imaginea de „copertă” schimbată cu una luată de pe net. După mai multe anunțuri pe care le-am făcut, cu ajutorul vostru și pe Facebook, au renunțat, dar fără ca Airbnb să contribuie cu ceva. Până în prezent nici poliția nu a făcut nimic concret, deși au date suficiente (cont bancar, număr de telefon, etc)” își încheie povestea managerul King’s Rock Cabin.

„Au apărut samsarii de servicii turistice premium, care le comercializează la a doua mână”

Tariful camerei este indicatorul principal în alegerea unui spațiu de cazare pentru turiștii din toată lumea, nu doar pentru cei români. Cum reușești să eviți astfel de țepe?! Este simplu. Verifică proprietatea pe mai multe canale de rezervări, pe google (doar suntem în era internetului), iar cea reală va ieși în evidență. Are numere de contact la care chiar se răspunde, adrese de email, review-uri de la clienți, iar dacă prețul mic care ți-a atras atenția este extrem de diferit de ceea ce mai găsești pe internet, atunci îți garantez că mega oferta pe care ai văzut-o tu este o mare țeapă. În al doilea rând, toate platformele de cazare percep comisioane sau abonamente de la clienți sau de la proprietățile listate. Tu din ce credeai că își plătesc angajații aceste platforme? Când încerci să eviți garanția oferită de o platformă de cazare atunci trebuie să-ți asumi și țeapa.

Mai grav este că managerii unităților de cazare, dar și cei care administrează platforme de rezervare au observat o creștere alarmantă a anunțurilor false. Și cum segmentul premium înregistrează cea mai bună perioadă, ajutat de pandemia de coronavirus, era de așteptat să devină ținta preferată a escrocilor.

„Practic, pe acest sector observăm un aflux masiv de persoane atrase de îmbogățirea peste noapte, neștiind că este doar o himeră. Încrederea oamenilor, indiferent că vorbim de furnizori de servicii turistice sau turiști, este speculată, astfel că este nevoie de vigilență maximă. Au apărut samsarii de servicii turistice premium, care le comercializeaza la a doua mână, eventual schimbând numele locației pentru ca potențiali clienți să nu vadă prețul real.

De asemenea, au apărut clone ale cazărilor pe diverse platforme internaționale, astfel încât e foarte greu să îți dai seama că ai de a face cu o înșelătorie, mai ales că platformele respective afisează mesajul că gazda a fost verificată. Practic, este imposibil și pentru aceste platforme să facă o verificare reală la un asemenea volum de servicii promovate”, susține Radu Fusea (foto), managerul platformei travlocals.com

Articol preluat de pe Funky Travel

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Acum cativa ani a fost in discutie o initiativa in care toate site-urile de prezentare sau rezervare de unitati turistice sa nu accepte listari fara sa existe informatii referitor la certificarea locatiei. Ideala ar fi fost sa existe si informatii referitor la numele firmei si informatiile fiscale.
    Bineinteles ca nu s-a mers mai departe cu aceasta intiativa. Daca acest lucru s-ar fi intamplat, cel putin jumatate din toate locatiile postate pe aceste site-uri ar fi disparut si astfel de situatii mentionate mai sus ar fi fost cu siguranta mai putine.
    Dar nu, noi dorim noul nou si noua "sharing economy" pentru ca vrem sa platim putin si nu vrem sa respectam munca celorlalti - care traiesc din asa ceva - si vrem sa dam bani teparilor, impostorilor si neavenitilor care nu au legatura cu acel domeniu. In plus, cat de ipocrit si prost poti sa fii sa te arunci la ofertele "gratis" in locatii premium. Chiar sa nu te intrebi? Chiar sa nu verifici mai mult surse, mai ales in ziua de astazi? Daca nu, atunci iti meriti soarta.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult