Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

„Rabla pentru electrocasnice”. Persoanele fizice se pot înscrie de azi pentru a obţine unul sau mai multe vouchere

masini de spalat - Mats Alm / IBL / Shutterstock Editorial / Profimedia

Foto: Mats Alm / IBL / Shutterstock Editorial / Profimedia

Persoanele fizice se pot înscrie, începând de azi, timp de o săptămână, în programul „Rabla pentru electrocasnice”. Bugetul alocat programului în anul 2021 este de 75 milioane lei.

Modalitatea de accesare a programului a fost revizuită, astfel încât cei interesați pot obține unul sau mai multe vouchere, dar nu mai mult de unul pentru fiecare categorie de electrocasnice.

Primul pas pentru înscrierea în program este crearea unui cont de utilizator în aplicația informatică. Contul de utilizator este un element de noutate al acestei ediții a programului și permite atât selecția voucherelor, cât și urmărirea statusului acestora, a anunțat Administrația Fondului pentru Mediu. 

Etapele de desfășurare a programului:

 • Înscrierea persoanelor fizice în aplicație, prin crearea conturilor de utilizator (14 mai - 20 mai);
 • Etapa I: Selecția voucherelor aferente categoriei din care fac parte mașinile de spălat rufe/vase și frigiderele/congelatoarele (21 mai - 03 iunie);
 • Etapa II: Selecția voucherelor aferente categoriei din care fac parte televizoarele, laptopurile și tabletele (04 iunie-17 iunie);
 • Etapa III: Selecția voucherelor aferente categoriei din care fac parte aparatele de aer condiționat, uscătoarele de rufe și aspiratoarele (18 iunie – 01 iulie).

Pentru crearea contului de utilizator este necesară introducerea următoarelor date: nume, prenume, localitate și județ, cod numeric personal (CNP), adresa de e-mail și numărul de telefon valid. 

Beneficiarul are obligația de a încărca CI/BI și declarația pe proprie răspundere pusă la dispoziție de AFM până la momentul utilizării voucherului. Valabilitatea voucherelor este de 15 zile de la data validării acestora de către AFM, termen în care trebuie utilizate la un comerciant validat.

După înscrierea solicitanților prin crearea conturilor de utilizator, demarează etapele de selecție, în aplicația informatică, a voucherelor aferente echipamentelor noi, prima categorie fiind cea a mașinilor de spălat rufe/vase și a frigiderelor/congelatoarelor.

„Perioada de derulare a unei etape de selecție a voucherelor dintr-o categorie este de 14 zile sau până la epuizarea bugetului alocat etapei respective. Concomitent cu înscrierea solicitanților în Program prin crearea conturilor de utilizator, se va desfășura și sesiunea de înscriere în vederea validării comercianților, realizată tot prin intermediul aplicației informatice.”, potrivit Administrației Fondului pentru Mediu.

Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească un solicitant de voucher:

- persoană fizică cu domiciliul în România;

- fără obligații restante la bugetul de stat sau la bugetul local;

- vârsta minimum 18 ani împliniți în momentul solicitării banilor;

- posesor al unui/unei buletin/cărți de identitate valabil(e) în momentul înscrierii în program;

- se obligă să predea, în momentul achiziționării unui electrocasnic nou, unul uzat echivalent;

- își dă acordul cu privire la prelucrarea de către AFM a tuturor datelor și informațiilor furnizate.

Echipamentele incluse în program și sumele pentru fiecare echipament:

 • 400 de lei pentru mașini de spălat rufe, inclusiv cu uscător având cel puțin noua clasa energetică C;
 • 400 de lei pentru mașini de spălat vase având cel puțin noua clasa energetică D;
 • 400 de lei pentru aparate de aer condiționat, inclusiv aparate de aer condiționat portabile, cu eficiență energetică la răcire cel puțin A++;
 • 400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare având cel puțin noua clasă energetică E;
 • 400 lei pentru televizoare având cel puțin noua clasă energetică E; 
 • 400 lei pentru uscătoare de rufe cu eficiență energetică cel puțin A++;
 • 200 de lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an;
 • 500 de lei pentru laptopuri;
 • 300 de lei pentru tablete

Altă noutate este faptul că pentru laptopuri și tablete se poate preda la schimb fie un echipament de tip calculator personal, compus din unitate centrală și monitor, fie un alt echipament inclus în program, cu excepția latopurilor și tabletelor vechi, potrivit AFM. De asemenea, pentru mașinile de spălat vase, precum și pentru uscătoarele de rufe se poate preda la schimb orice echipament vechi inclus în program.

Listele cu beneficiarii aprobați vor fi publicate pe site-ul instituției, www.afm.ro, la secțiunea dedicată programului.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Liberty check icon
  astea-s mai rable decat ce am luat eu in occident...
  sa le ia aia de fac politica tarii...!
  • Like 0


Îți recomandăm

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

e.on - energie

În viața de zi cu zi, când spunem energie, ne referim la lucrurile mici pe care le facem în mod uzual, fie că aprindem un bec, deschidem televizorul, gătim sau dăm drumul la centrală pentru a ne încălzi. Aceste acțiuni au devenit atât de uzuale, încât nu mai stăm să ne gândim cum a fost produsă energia respectivă - dacă vorbim despre energia electrică - sau de unde provine ea - dacă vorbim despre gazele naturale.

Citește mai mult