Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

„Rar mai vezi azi femei care să se mai îmbrace ca femeile. Ai observat?" Răspunsul meu pentru taximetristul care mi-a spus asta

Femeie în rochie

Foto - Profimedia

Mă întorceam acasă în una din serile trecute cu un taxi. Pentru că aveam cam același drum, am luat-o cu mine și pe o prietenă, care se îmbrăcase deosebit în acea seară. Își luase o rochie scurtă, albă și purta tocuri. După ce am ajuns în fața blocului ei și a coborât din mașină, taximetristul îmi spune: "Foarte drăguță e prietena ta! N-am putut să nu remarc că purta rochie și tocuri. Rar mai vezi azi femei care să se mai îmbrace ca femeile. Ai observat?"

Hmmm… observasem și eu chestia asta. Numai că eu, trăind ca femeie în România, știam răspunsul la nedumerirea lui. Dar am preferat să tac atunci… Nu știu de ce. Poate m-am temut ca răspunsul meu să nu fie prea dur. 

Dar am ajuns acasă și mi-am dat seama că auzeam în reluare remarca lui: „Rar mai vezi azi femei care să se mai îmbrace ca femeile."

Și începea să-mi pară rău că nu i-am zis de ce. Așa că m-am apucat să scriu despre asta.

Poate nu par astfel, dar în sinea mea consider că o femeie trebuie să-și arate feminitatea. Îmi plac rochiile lungi și scurte, fustele diafane, machiajul bine făcut, bluzele transparente. Chiar cred că frumusețea femeii merită să fie văzută și admirată în lume. Și cred că frumusețea are rolul ei în a ne face mai buni. Dar sunt ani întregi de când nu mă mai afișez în lume astfel.

Da, am observat că sunt tot mai puține femei care se îmbracă cu rochii și fuste scurte, care poartă tocuri și bluze mulate. Inclusiv eu adopt de mulți ani un stil aproape masculin. În seara aia, în taxi, purtam o pereche de blugi largi, o cămașă cu mâneci suflecate și un veston de la un costum negru. Oare de ce?

Să fi fost oare ideea că plecasem de acasă știind că voi rămâne până după înserat prin oraș și voi parcurge măcar o parte din drum până acasă singură? Să fi fost experiențele din trecut, în care fiecare ținută feminină era "complimentată" prin fluierături, plescăituri și remarci indecente? Să fie oare, pur și simplu, ideea că trăim în România, țară în care o femeie nu e niciodată în siguranță și e bine pentru ea să nu atragă prea mult atenția? Pentru că, cine știe, poate are fusta prea scurtă și, dacă i se întâmplă ceva, e vina ei? 

Să fie oare gândul că unii dintre cei mai urmăriți influenceri din online sunt cei care explică tinerilor bărbați că femeia trebuie să fie bătută și forțată să facă lucruri pe care nu dorește să le facă, pentru că femeia nu e om? Și, până la urmă, dacă ridică coada (adică poartă haine care o fac să fie feminină), merită să fie tratată exact așa: ca și cum n-ar fi om?

De ce nu se mai îmbracă femeile precum femeile? Păi fusta aia scurtă e argumentul suprem. De fiecare dată când s-a găsit o femeie ucisă într-o valiză, a fost mereu cineva acolo să-i măsoare fusta. De fiecare dată când o fată a fost răpită, violată și ucisă, a existat cineva care să se întrebe dacă nu cumva s-o fi machiat prea strident și a dat impresia greșită.

Pentru că asta e, de fapt, țara în care trăim, o țară care ne dă constant argumente să ne fie frică să fim femei.

Și, ca să nu ajungem să fim privite condescendent de enoriașele care ridică în slăvi preoți acuzator, tot mai multe dintre noi preferăm să nu ne afișăm public feminitatea. E o formă de protecție, până la urmă. Bine sau prost înțeleasă. Dar care ar trebui să fie privită mai atent.

Și, de fiecare dată când un bărbat se va mai întreba public de ce nu mai vede femei în fustă pe stradă, să știe că poate societatea asta în care trăim nu știe să admire frumusețea fără s-o întineze prin vreo remarcă traumatizantă. Sau printr-un gest agresiv. Sau printr-o remarcă greu de uitat. Și pentru care e posibil să fii tot tu blamată. Pentru că purtai o banală fustă scurtă într-o societate care pedepsește feminitatea în feluri pe care nici măcar nu le conștientizează.  

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Am citit comentariile si am constatat ca, exceptand partial pe mircea ghitulescu, bogdan nicolae si, da, si dan cojocaru, toti ceilalti nu au inteles ce spune carmen dumitrescu. E drept ca si panseul ei referitor la remaca taximetristului este putin ambiguu, lasand loc interpretarilor. Remarca taximetristului, eu cel putin, o consider constatatoare la modul surprinzator placut, nu o remarca rautacioasa. In rest articolul subliniaza lipsa de educatie, primitivismul si bestialitatea unei covarsitoare parti a societatii. Nu conteaza ca nu toti ne comportam astfel, ca unii admira o femeie frumoasa si feminina ca pe o opera de arta. Dorinta nu este de acuzat ci este fireasca. Important este cum te manifesti. Din cauza asta este calificat drept hartuire sexsuala complimentarea unei femei. Pentru asta trebuie sa ai o educatie si o cultura mult mai mare decat majoritatea. E trist ca "tanara generatie" are drept exemplu fratii tate, gheboasa si alte orori similare. Vina apartine mass media care, din lipsa de subiecte importane si din goana dupa ra(ta)ting promoveaza obsesiv numai mizeria. Asta este pe gustul si interesul plebei. Din pacate familiile, in mare majoritate, nu au capacitatea de a oferi educatie, despre scoala mai bine nu mai vorbim, pe langa faptul ca sunt, din ce in ce mai multi, "dascali" care nu au ce cauta in aceasta bransa, mai este si incorsetata de legi imbecile si nu poate indrepta deviatiile. Exagerat de multe "drepturi" conferite parintilor, majoritatea niste needucati si chiar imbecili parveniti si elevilor, care, sa recunoastem, nu au discernamant ca sa nu mai spun de personalitate. Discernamantul si personalitatea se formeaza prin instruire, nu te nasti cu ele. Era o vorba odata: ne nastem tabula rasa. Cred ca putini stiu sensul - inseamna, in traducere cuvant cu cuvant "tabla rasa", adica doar cu loc de scris, ca sa fiu inteles de toata lumea. Romanii sunt din ce in ce mai primitivi, se complac in aceasta situatie. Repet: sunt si exceptii, multe, dar nu suficiente pentru protectia si progresul societatii. Fenomenul s-a exargebat dupa "dobandirea libertatii", incepand cu iliescu si impunerea psd pe scena politica. Puteti spune ce vreti dar asta-i realitatea. Amintiti-va numai dezastrul facut de androneasca in mod repetat, pentru a fi cat mai profund. Nu-i mai amintesc si pe ceilalti. O contributie, iar puteti spune ce doriti, a avut-o si ue sau, daca vreti, proasta intelegere, in mod intentionat, a sfaturilor ue de catre autoritatile romane, total incompetente si dezinteresate de subiect, ba chiar profitoare de pe urma cresterii nunarului de analfabeti, ce nu lipsesc nici din randul lor. Si "promite" aceasta stare de lucruri sa se perpetueze cu "guvernul ciolacu" in mare "prietenie" cu falsii liberali, deja irevocabil compromisi. De aia si merg in cardasie cu psd, ca sa mai prinda oarece ciozvarte din ciolan. Si fac lobby cu sarg aur-lui. Ailalti, asa pretinsii opozanti, de dreapta, nu vor decat "un loc in coledzi".
    • Like 2
  • Cred ca remarca care a provocat scrierea articolului nu a fost facuta cu intentia de a ofensa sau discrimina femeile. Eu presupun ca taximetristul a vrut sa faca un compliment, fara sa fie foarte priceput in comunicare. Nu toata lumea stie folosi cuvintele fara sa ofenseze (iar sa taci cand trebuie ..."cere talent"). Mai degraba o vad (remarca taximetristului) intr-un registru de banc ardelenesc "cu Iuoăn si Măria". Dar desigur, fiecare poate ridica stacheta discriminarii la ce inaltime crede de cuviinta.
    In privinta vestimentatiei, nu cred ca imbracamintea instiga. Discriminarea / violenta vin din (ne)educatia celorlalti. Intr-o vreme nu foarte indepartata moda (= trendul) era ceva destul de rigid, toti tinerii se imbracau la fel. De exemplu prin anii de inceput ai deceniului 8 ('70 - '75) fetele purtau fuste mini in viata de zi cu zi. Nu erau agresate din aceasta cauza de colegi sau oameni pe strada - era ceva normal. Dar am auzit o poveste a unor fete care evitau sa treaca pe langa internatul unei scoli profesionale pentru ca picioarele le erau "tintite cu monezi de 15 bani" (mari cat 10 bani de azi) si cand erau nimerite si tipau de durere, din internat se auzeau explozii de ras. Asta nu se intampla intr-un orasel proletar oarecare, ci intr-un ditamai orasul universitar. Nivelul la care fiecare intelege o gluma ca fiind buna este masura educatiei lui (nu neaparat sexuale, aber doch...).
    • Like 1
  • Of, Doamne, cate as avea de spus.... dar imi aduc aminte ca "ascultam ca sa raspundem, nu ca sa intelegem"...
    Remarca taximetristului nu e chiar asa de agresiva sau deplasata pe cat se pretinde. Sau nu neaparat. Dar nefiind acolo ca sa pot percepe tonul afirmatiei eu nu m-as grabi sa trag concluzii, desi mai rar sa spui ceva jignitor pentru o femeie de fata cu o femeie.
    La fel as spune, ca tot e la moda sa ne ofensam din orice, ca mi se pare jignitoare afirmatia ca TOTI barbatii fluiera femeile pe strada? Sau ca TOTI barbatii considera femeile inferioare?
    Oare toti barbatii de acum 30-50-80 de ani aveau maniere fara cusur? ma indoiesc, desi tendinta e de a romanta vremurile acelea. Insa femeile purtau tinute feminine. A fi feminin nu inseamna neaparat sa porti fuste scurte sau decolteuri indraznete. Ba as zice ca dimpotriva. Am vazut femei purtand pantaloni (de dama) care emanau feminitate prin toti porii, mult dincolo de orice ar putea aspira o purtatoare oarecare de fusta mini asortata cu bocanci militari. A fi feminin poate insemna a fi delicat. Iar delicatetea poate insemna si o camasa din material fin, nu neaparat transparent, si un parfum fin neaplicat cu litrul, si o coafura vaporoasa, si un ras retinut in locul unui hohot zgomotos.
    Da, ne e dor de vremurile cand femeile se purtau asa si barbatii puteau complimenta acest lucru. Pentru ca acum din ce in ce mai des vedem parteneri de bauta de sex feminin. Aparent femei, insa pe care tinuta si comportamentul le fac mai pretabile a fi invitate la o bere la barul din colt decat la restaurantul din centru, pentru ca acolo se aduna prietenii la un pahar de barfa. Ca de complimente nu mai poate fi vorba, ca riscam sa fim acuzati de hartuire sexuala.

    • Like 2
    • @ Bogdan Nicolae
      Ați scris un comentariu excelent. Și ideile și claritatea expunerii lor, totul e fix așa cum e firesc și corect. Subscriu în totalitate. Păcat că pot da un singur LIKE.
      • Like 1
    • @ Bogdan Nicolae
      Nu e o „modă să ne ofensăm din orice”. Societatea se schimbă și mentalitatea pe care o nutriți și în acest comentariu va dispărea în cele din urmă. Vedeți cărțile de psihologie umană și de istorie a modei. Definițiile a ceea ce înseamnă feminitatea sau masculinitatea s-au schimbat în permanență. Bărbații purtau tocuri, femeile nu aveau voie să poarte pantaloni pentru că se considera că erau travestite... Totul e (dintotdeauna) în schimbare și, oricum, totul e o iluzie.
      • Like 0
  • Dezamăgitor articolul. Citindu-l am rămas cu impresia că nu răspunde la întrebarea din titlu, n-are o concluzie clară și amesteca lucrurile, nu propune o posibila soluție.
    Remarca taximetristului e o forma de agresivitate. Eu i-as fi răspuns ceva de genul "Dumneata să-ți vezi de treaba dumitale. Te-am deranjat cu ceva? Nu te cunosc, nu ma cunoști. Fiecare se îmbracă cu ce are chef, nu ca să placa altora, ca dumneata de exemplu. E o tara liberă, am dreptul sa ma îmbrac cum vreau cand vreau."
    E adevarat, în România femeile nu sunt respectate, Rolul femeii în societate nu este pe un loc egal cu cel al bărbaților și asta se vede cu ochiul liber in toate straturile: de la vârf până la ultimul locșor de la oras si de la sat. E o societate dominata de bărbați, de mentalitatea masculină "eu sunt șeful aici, eu dau ora exactă". Ce e de făcut? Ar trebui poate început cu recunoaștea faptului ca direcția nu e bună, ca e nevoie de o schimbare, o primenire. E nevoie de modele mai bune, pozitive, mai multi oameni (femei și bărbați) echilibrați, calmi, capabili care sa arate ca se poate trăi și altfel.
    • Like 1
  • Citind titlul, mă așteptam la o cu totul altă abordare și la un cu totul alt conținut al articolului.

    "Rar mai vezi azi femei care să se mai îmbrace ca femeile."

    La asemenea remarcă primitivă și retrogradă, întrebările pe care ar trebui să și le pună toată lumea sunt:

    1. De ce noi, cei de azi, ar trebui să credem că o femeie de azi trebuie să arate ca una de acum 200 de ani sau mai mult?

    Nu mai suntem în Evul Mediu, ci în mileniul al treilea al erei noastre!

    2. Și, până la urmă, de ce o femeie ar trebui să se îmbrace "ca femeile"???

    Aici clar e vorba de ideile puține și fixe ale unora cum că toată lumea ar trebui să corespundă și să se conformeze unor șabloane artificial create, chiar așa, de către cine? Și unor roluri de gen de asemenea artificial create, chiar asa, de către cine? De ce e rău dacă o femeie nu arată, nu se îmbracă și nu se poartă "ca femeile"?

    Ideea că femeile ar trebui să își afișeze "feminitatea" este la fel de retrogradă, primitivă, medievală, depăsită etc. exact ca teoria rolurilor de gen.

    De fapt, o femeie nu trebuie să își afiseze "feminitatea", exact cum un bărbat nu trebuie să își afișeze "masculinitatea". Orice persoană trebuie să fie liberă să își afișeze personalitatea așa cum este/așa cum dorește, fără clișee de gen, cum ar fi asocierea fustei cu femeia și a pantalonilor cu bărbatul.

    În Germania, Olanda, țările scandinave și alte țări europene normale se tinde către eliminarea sau cel puțin estomparea diferențelor de gen retrograde și discriminatorii. Dar normalitatea asta occidentală contemporană este ceva ultramodern, ultraprogresist și pentru multă lume ceva de neînțeles și de neimaginat într-o țară înapoiată ca România. Din fericire doar înapoiată, fiindcă trebuie să ne gândim că există și mai rău de atât, respectiv țări ultraînapoiate unde domnește legea sharia...
    • Like 1
    • @ Ovidiu Jurj
      check icon
      Parinte 1, Parinte 2.
      • Like 0
  • Nume check icon
    Cred ca exagerati ceva. Totusi nu cred ca Romania este una din acele tari in care femeile nu sunt chiar in sigurata, Nu neg ca nu s-au intamplat cazurile de mai sus si ca intr-adevar sunt cartiere in orase sau chiar unele orase unde agresivitatea masculina este o problema, dar in general nu cred ca acest lucru este reprezentativ pentru societatea romaneasca. Daca aveti ceva statistici in comparatie cu alte tari ar fi interesant sa le vedem,
    Eu cred ca este vorba si de o schimbare de mentalitati si moda incepand cu generatia millenials si continuata cu gen z, in care - ne place sau nu - accentul este pus mai mult pe confort decat pe aspect si in plus diferentele in imbracaminte intre barbati si femei se cam estompeaza.
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult