Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

„Tu știi ce presiune simți când știi că nu poți niciodată să arăți normal?” Marea rupere de normalitate

Femeie în fața oglinzii

Foto: Profimedia Images

„Tu știi ce presiune simți când știi că nu poți niciodată să arăți normal, ca un om care abia s-a trezit și nu și-a băut cafeaua? Știi cât de greu e să știi că un sfert din salariu se duce pe machiaj în fiecare lună, pentru că una dintre responsabilitățile tale e să fii țiplă în fiecare moment?” O priveam cumva descumpănită pe colega din TV cu care vorbeam și cumva începeam să pricep. Nu ne plac oamenii care arată normal. Normalitatea începe să ne deranjeze… Iar pe sticlă ea nu mai are loc.

Filtre de tot felul, machiaje în tușe prea groase, haine care ne acoperă structura individuală a corpului și ne fac să semănăm cu toți ceilalți sau, în fine, cu acea categorie de oameni despre care credem că sunt suficient de cool pentru a ne dori să-i includem în lumea noastră. Sau, în funcție de încrederea în sine, în lumea celor cărora ne dorim să fim incluși. 

Nu m-am gândit niciodată la frumusețe altfel decât la un simplu atu. Pe care îl ai sau nu, dar care, cu certitudine, poate fi compensat prin alte mijloace. Aveam în facultate profesori despre care n-ai fi putut să spui nici măcar în glumă că au o anumită grație fizică, însă care, prin discurs și prin felul în care te puneau în contact cu noutatea unor informații, păreau de-a dreptul atrăgători. Ba mai mult, faptul că nu arătau ca în tipare îi făcea să fie preferabili oricărui tipar.

În plus, mereu am crezut că avem dreptul să arătăm și rău. Să fim prea obosiți ca să ne aranjăm părul, să fim prea plictisiți ca să ne punem farduri pe față, să fim prea nervoși ca să ne pese dacă cineva crede despre noi că nu suntem tocmai perfecți. Ci că suntem normali. Avem dreptul să fim normali. Încă…

Pentru că, la scurt timp după discuția pe care am avut-o cu acea colegă din TV, am remarcat că pe una dintre rețelele de socializare foarte populare, mai ales în rândul tinerilor, se discuta intens despre un filtru.

Practic, era suficient să activezi filtrul cu pricina și să te filmezi spunând absolut orice, pentru că privirea e imediat furată de acea imagine care seamănă vag cu tine, dar care nu ești tu. Practic, ce face filtrul cu pricina? Îți accentuează trăsăturile unanim acceptate ca fiind dezirabile și le corectează pe cele care nu sunt. Spre deosebire de filtrele care existau până acum pe platforma respectivă, filtre care puteau fi detectate simplu dacă cel din spatele șablonului se mișca mai repede sau își atingea fața, acest nou filtru pare să se așeze perfect natural pe chipul oricui și nu e perturbat de nicio mișcare naturală a celui care decide să-l folosească.

Brusc, adolescentele au descoperit că pot arăta senzațional și fără a mai face efortul de a se aranja în sensul dorit de ele. Că se pot trezi pur și simplu, pot activa un filtru și pot primi la fel de multe, dacă nu mai multe, aprecieri ca atunci când era necesar să se aranjeze înainte să posteze. 

Folosindu-l frecvent, imaginea de sine, normalitatea individuală suferă deformări substanțiale. Ajungi astfel să te rupi de însăși imaginea proprie, să te evaluezi privindu-te printr-un filtru, care devine o nouă oglindă. Una care nu mai are, însă, nimic de-a face cu realitatea. Normalul devine astfel straniu…

Dorința de a arăta mai bine decât crezi că arăți, pentru că aspectul fizic se evaluează nu doar obiectiv, ci și subiectiv, ar putea fi considerată, până într-un punct, naturală. Dar s-a trecut deja o linie roșie.

Am început prin a vă împărtăși discuția mea cu acea colegă care lucrează în TV și, deci, apare pe sticlă, pentru că eu cred că televiziunile au greșit primele. Acordând o importanță majoră aparenței fizice a persoanelor care, o dată cu informațiile, se afișează public și ele, au descurajat apetența pentru normalitate a tuturor. Dacă nu arăți ca fata de la televizor, nu poți face carieră în televiziune, nu-i așa? Și nu prea te poți descurca pe nicăieri unde contează… Deși celebra Ellen sau chiar Teo, ca să dăm și un exemplu autohton, și-au cucerit fanii numai prin carismă și prin faptul că nu s-au temut de propria normalitate. Că s-au expus în deplinătatea conștiinței lor ca persoane vii și reale, nu ca imagini de care te îndrăgostești invariabil, pentru că seamănă cu imaginea tiparului de frumusețe aproape unanim acceptat.

La “munca” televiziunilor de a normaliza imposibilul pun acum o piatră de cărămidă grea rețelele de socializare, prin filtrele tot mai sofisticate pe care le oferă utilizatorilor. Și astfel se finalizează marea rupere de normalitate, oglinda falsă în care te privești și nu te regăsești decât parțial. Iar scindarea asta nu are doar efectul că ajungi să nu te mai placi fără filtru la fel de tare. Asta e doar o consecință superficială, care nici nu contează până la urmă atât de tare. 

Marele pericol este ruperea de tot ceea ce ești și reprezinți tu, de majoritatea valorilor în care crezi din principiu și de toate acele elemente din tine care-ți spun că ești mai important decât imaginea pe care o proiectezi în lume.

În cele din urmă, oricâte filtre ar exista în social-media și oricâte imagini perfecte ar proiecta înspre noi ecranele TV, realitatea nu poate fi mințită și nici evitată. Ea nu va domoli presiunea socială la care suntem supuși astăzi, pentru că nu arătăm perfect în fiecare zi, ci doar o va agrava. Nu de alta, dar nu poți avea un chip în social-media și altul pe stradă. Omul este măsura tuturor lucrurilor, nu lucrurile sunt măsura omului.

Autenticitatea ne poate scoate încă din impas. Doar că marea rupere de normalitate nu e problema generației mele, care a apucat să trăiască mai mult real decât virtual, ci e problema generațiilor care vin, cele care nu mai gătesc nimic dacă nu “documentează video” procesul, cele care nu se mai îmbracă dacă au rămas fără baterie la telefon, cele care nu deschid niciun colet dacă nu e ora potrivită pentru un unboxing.

Desigur, vor supraviețui și ele, pentru că omul este inteligent, deci adaptabil. Cum o vor face sub presiunea unei realități ce le va fi, la un moment, prea mică, iată, asta e marea întrebare!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Asta era marea tema de discutat: filtrele de pe retele. Nu stiu la ce TV-uri va uitati dvs, dar mie nu mi se par deformate imaginile celor care apar pe sticla. Iar problema aspectului fizic este necesara in anumite job-uri. De cand exista televiziunea, se cere lucrul asta. Nu cred ca vrea nimeni sa vada pe cineva nespalat pe par, cu hainele necalcate sau fara o urma de machiaj. Nu cred ca mergeti la serviciu nespalata, nepieptanata si cu gura mirosind.
    Ziceti: “ În plus, mereu am crezut că avem dreptul să arătăm și rău. Să fim prea obosiți ca să ne aranjăm părul, să fim prea plictisiți ca să ne punem farduri pe față, să fim prea nervoși ca să ne pese dacă cineva crede despre noi că nu suntem tocmai perfecți. Ci că suntem normali. Avem dreptul să fim normali. Încă…”
    M-am cam saturat de „normalitatea” asta. La fel si cu „sinceritatea”, auzi pe cate o tzatza: eu sunt sincera, eu spun ce gandesc. Ei, las-o incolo? Serios? Nu, zau? Normalitatea si sinceritatea intelese intr-un anume mod de toate precupetele inseamna mitocanie, nesimtire, rautate, proasta crestere. Daca eu sunt acum sincera si va spun ca ati scris un articol de doi bani (aveam alt cuvant in cap) s-ar putea sa nu va placa, iar daca foloseam cuvantul care mi-a trecut prin cap, sigur erati ofensata. Dar ce m-a retinut de la a fi sincera? Un oarecare bun-simt (ca nu vreau sa ma dau prea educata). Vedeti dvs? Traim intr-o societate care se vrea cat de cat civilizata, iar acea "normalitate" si acea "sinceritate" nu-si prea au locul pentru ca daca fiecare dintre noi si-ar da drumul la normalitate si la sinceritate ne-am parui si ne-am jigni pana la sange. De aceea avem inteligenta, pentru a filtra ceea ce facem si ceea ce spunem. Nu putem sa fim cum vrem noi pentru ca am ajunge la balamuc. Poate maine va duceti la restaurant si sper ca langa dvs sa se aseze un nespalat, ca omul e normal si nu a avut chef sa se spele. Pofta buna.
    Avem nevoie si de rusine, avem nevoie si de retinere si avem nevoie si de acel „ce va zice lumea” pentru ca traim in mijlocul lumii, traim dupa niste legi nescrise de civilizatie si bun-simt, altfel am fi ca in jungla. Sigur ca nu poti lasa lumea sa-ti conduca viata, dar trebuie sa tii cont de oamenii de langa tine.
    Apoi ati sarit la filtrele de pe retelele sociale: asa, si?
    Apoi va contraziceti. Ziceti:
    „Brusc, adolescentele au descoperit că pot arăta senzațional și fără a mai face efortul de a se aranja în sensul dorit de ele. Că se pot trezi pur și simplu, pot activa un filtru și pot primi la fel de multe, dacă nu mai multe, aprecieri ca atunci când era necesar să se aranjeze înainte să posteze”.
    Pai, ori trebuie sa te aranjezi si atunci nu mai esti natural, ori trebuie sa te aranjezi ca sa nu mai folosesti filtrul si atunci esti nenatural? Nu inteleg.
    Oricum, societatile din vest, din SUA pun de mai multi ani pret pe frumusetea naturala, netrecuta prin sapte filtre si fara tone de machiaj. Acum actorii si mai ales actritele arata normal: se vad si riduri, se vad si pistrui, machiajul e cat mai simplu, cat mai Nude. Nu stiu la ce filme va uitati dvs, dar daca sunt cele indiene, sud-americane, turcesti atunci sigur aveti imaginea actorilor cu fata ca o masca, plina de farduri.
    La fel si top-modelele. Se cauta diversitatea, naturalul. Daca ati fi vazut vreo prezentare de moda autentica, de la marile case de moda, sigur ati fi remarcat imperfectiunea multor chipuri din prezentari.
    Si revenind la adolescentele din Romania, daca au ca modele pe cele gen Bianca normal ca vor sa arate ca acestea. De 30 de ani incoace li se baga pe gat doar persoane de acest fel si nimic altceva. Normal ca astea sa devina repere pentru ele. Asa ca mai bine va scoateti valul de pe ochi si va puneti un filtru. Poate asa o sa vedeti lumea in diverse nuante. Oamenii au cautat mereu frumusetea in toate cele, mai ales frumusetea umana. E firesc ca fiecare sa doreasca sa arate cat mai bine. Ca exista si persoane (mai ales femeile) date peste cap de aceste deziderate, asta e altceva. Ca unele exagereaza, asta tine de psihicul fiecareia, ca pentru altele devine o problema apasatoare, asta e o realitate. Si atunci e mai bine sa faci o corectie ca sa nu stai toata viata nefericita cu tine.

    • Like 0
  • Nume check icon
    Si deci care este problema pana la urma? Ca anumite persoane isi cauta idoli dintre vedetele de carton din TV-urile romanesti sau din marii "influenceri" de pe toxicele social media? Daca asta este "turma" pe care vrei sa o urmezi sau atat te duce capul si educatia, ai intr-adevar ai o problema care poate sa fie mare daca natura nu a compensat lipsa de inteligenta cu fizicul. In schimb daca inteligenta a compensat sau a completat fizicul atunci intelegi ca esti liber sa poti sa alegi o alta "turma" , poate nu atat de "glamoroasa" ca cele cu sclipici, dar sigur mai profunda, realista si de lunga durata. Sau pur si simplu ramai asa cum esti fara sa faci neaparat parte dintr-o "turma".
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult
sound-bars icon