Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

„România moare” din cauza (victi)mitei

Romania Moare

(Foto: Facebook Daniela Zaharia)

Zilele acestea cred că am citit atât de multe postări pe Facebook despre viaţă fericită şi extraordinară a unora dintre noi, încât m-am gândit că dacă aş măsura coeficientul de fericire din România, scalele cu valori maximale ar fi insuficiente. 

La polul opus sunt cei care sunt nemulţumiţi, care critică şi arată cu degetul, au nenumărate comentarii contra tuturor, unele mergând dincolo de limbajul civilizat de exprimare, că deh, dacă nu mă ştie lumea îmi permit să spun ce îmi trece prin cap.

La final de an toată lumea face fel de fel de urări, care mai de care „mai speciale”, de genul :

- Doamne, îndură-te de ţara mea!

- Îmi fac griji pentru ţara mea frumoasă…

- 2018 să ne aducă lideri inspiraţi!

- În 2018 vreau o ţară că afară, şi lista poate continua…

Consider că sunt mesaje venite din suflet, pe care oamenii care le scriu chiar le cred şi îi apreciez pentru acest lucru. Doar că am sentimentul că sunt atât de măreţe, încât pe mine ca simplu cetăţean mă copleşesc şi chiar mă sperie.

Am senzaţia că totul este ceva în raport cu care eu ca om mă simt neputincios, aşa că dacă tot nu am nici o putere să schimb ceva, nu-mi rămâne decât să aştept ca nefericirea mea să devină cât de curând o realitate.

Şi până atunci, mă mai întâlnesc puţin cu vecina de bloc la colţul străzii şi să mai ne plângem de cât de greu este să trăieşti în România de astăzi unde nimic nu merge cum ar trebui. Cu ce mă ajută să-mi plâng de milă? Cu nimic, cel mult mă ajută să colecţionez o stare de tristeţe, sau şi mai câştigată aş fi cu o depresie.

Sentimentul neputinţei pare a fi asumat de tot mai mulţi dintre noi. De curând cineva îmi spunea că avem nevoie de vaccinuri contra „victimitei” şi „văicărelii” făcute adulţilor cu precădere. M-am uitat curioasă pentru că nu înţelegeam prea bine ce vrea să spună, cum adică?

A început să-mi explice cu mult calm şi răbdare că dacă fiecare dintre noi şi-ar propune să schimbe lucruri mici, în comunitatea în care îşi duce traiul sentimentul de neputinţă ar începe să dispară şi lucrurile pozitive să devină o prezenţă constantă.

L-am rugat să-mi dea nişte exemple concrete, să pot înţelege mai bine cum fiecare dintre noi „poate beneficia de dreptul la respectarea demnităţii umane pe care îl are oricare cetăţean român”:

- când intri într-o instituţie de stat sau privată, de exemplu, şi funcţionara de la ghişeu răspunde altui client în timp ce tu vorbeşti cu ea, este normal să-I spui că tu eşti clientul ei în acel moment şi nu este corect să îţi consume timpul tău, corect este să răspundă cu informaţii detaliate după ce pleci tu de acolo;

- când curăţenia de pe stradă lipseşte, este firesc să te adresezi celor care sunt plătiţi să facă aceste servicii, şi să faci demersuri până ai un răspuns clar, cu o soluţie;

- când în mijloacele de transport în comun, geamurile, de exemplu, sunt murdare trimite o adresă la cei în măsură, cerând un răspuns scris cu o soluţie.

Cu cât îmi explica îmi dădeam seama că fiecare dintre noi poată să facă ceva concret pentru a trăi civilizat şi în România, şi chiar nu este atât de complicat.

Trebuie doar să ne fixăm nişte obiective clare, specifice de care să fim convinşi că le putem duce la bun sfârşit. Nu trebuie să fie ceva măreţ, ci doar ceva constant şi să simt că reuşesc să fac şi eu o îmbunătăţire cât de mică în comunitatea în care trăiesc. Şi apoi alte obiective, şi tot așa!

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Alex check icon
  România nu moare, dar suferă din cauza mentalității de stânga, sau de tip socialist. Cele trei exemple de implicare sunt ilustrarea perfectă. Toate se referă la probleme ale autorităților, și soluția propusă este tot la autorități.

  O abordare de dreapta - rarisimă în România, ar fi:

  - când intri într-o instituție de stat și ești tratat prost, să fii și mai politicos ca de obicei și să te gândești la bârna din ochiul tău, și de câte ori te-ai purtat tu însuți la fel sau chiar mult mai rău cu alții (chiar apropiați și membri ai familiei - nemaivorbind de necunoscuți), și să îți propui să nu mai faci asta.

  - când curățenia de pe stradă lipsește, și vezi un pet, sau o hârtie, să o ridici tu și să o duci la coș. Când un prieten aruncă ceva pe jos, să nu spui nimic, doar să ridici tu și să arunci gunoiul, iar când ai copii, să îi înveți să facă la fel.

  - când vezi un geam murdar într-un mijloc de transport în comun, să scoți un șervețel și să-l ștergi tu.

  Unui om ce gândește socialist, problema e mereu la alții, și soluția e mereu în schimbarea altora. Autoritatea este forța fundamentală în socialism. În mentalitatea de dreapta, însă, credința și inițiativa individuală sunt forțele fundamentale.
  • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Speranța Farcă

„Părinții sunt foarte angoasați, aud peste tot că copilul lui cutare face așa, copilul lui cutare face așa. Și se gândesc că ei nu oferă același start copilului lor, care va intra în competiție cu acei copii care au făcut toate acele cursuri. Gândim educația și viața ca pe o competiție”, spune Speranța Farca.

Citește mai mult

Șezlonguri în apă la Marea Neagră

Este o adevărată luptă între turişti pentru a prinde cel mai apropiat pat de plajă lângă apă deşi nu stau prea mult pe sezlong şi apoi tot ei se plâng că nu au soare pentru a se bronza din cauza umbrelelor extrem de apropiate.

Citește mai mult

Foto pentru textul Arinei Angelescu

Plec în oraș. Nu apuc să conduc prea mult când aud telefonul. E mama, care rămăsese cu cel mic. Inima îmi bate deja mai tare. Îmi trec tot felul de scenarii prin cap. Niciunul prea fericit. Răspund. Nu e mama. E băiețelul meu. Plânge în hohote și lasă puțin spațiu ca eu să înțeleg ceva. Nu-știu-ce grisine pe care le-am uitat acasă?!

Citește mai mult

Andrei Ene

AntiFragile, un startup care dezvoltă un sistem de etichete inteligente, care permit monitorizarea de la distanță a coletelor pe parcursul procesului de transport, a fost desemnat vineri seara câștigătorul competiției UPGRADE 100 Floors Elevator Pitch. Pe scurt, eticheta își schimbă culoarea dacă pachetul a fost scăpat de curieri.

Citește mai mult