- Dom’le, este a cincea oară când mă prindeți pe mine, dar nu îl prindeți pe ăla care face acolo”.
A doua zi, poliția de frontieră a trimis patrulă „acolo”, să-l prindă pe „ăla care face”. Când l-au oprit, s-au închinat:
- Asta e, ghinion, tot pe mine m-ați prins...Asta e a șasea oară, să știți.
„Așa om nu am văzut. El, săracul, s-a dat pe el însuși în gât. Și l-am prins pe el și pe încă patru care veneau cu țigările din Ucraina. Încă un dosar penal. Al cincilea sau al șaselea:
- Iar m-ați prins pe mine!
- Dar nu tu ziceai că aici se face contrabandă?!
Rețeaua Underground are și personajele sale simpatice, care seamănă cu Gogu sau cu Patraulea din seria de filme BD. „Eroul” de azi e trecut de 30 de ani. E „de familie bună”, cu părinți înstăriți. Voia să meargă să studieze la facultate. Are familie, copii. Ca mulți bărbați din zonă, și el este „casnic” (ce înseamnă „casnic” pe Valea Vișeului vedeți mai jos). Dar spre deosebire de restul lumii, are ghinion.
„Săracu’, numai lui nu îi merge...”
În episodul cinci al Rețelei Underground vă vom spune povestea celui mai ghinionist contrabandist de țigări. În primele patru episoade am vorbit despre întregul lanț al rețelei: capii de rețea, cărăușii, vânzătorul și cumpărătorul.
Am stat de vorbă recent, preț de câteva ore, cu comisarul șef Sorin Danalache, șef sector la Poliția Frontieră Valea Vișeului, în județul Maramureș. Urma să se retragă din activitate. Pe lângă detaliile din activitatea de zi cu zi în combaterea contrabandei cu țigări, ne-aspus povestea unui localnic din Bistra, comună cu 90% populație de naționalitate ucraineană.
Tânărul a ajuns să aibă șase dosare penale pentru contrabandă de țigări. Toate în cinci ani.
„Săracu’, numai lui nu îi merge. E posibil ca printre dosarele cu autor necunoscut să mai fie unele în care a participat și a ieșit în pagubă”, ne spune comisarul șef.
Transportă cu mașina, dintr-o parte în alta, țigările de contrabandă. Odată a fugit și și-a abandonat mașina cu tot cu țigări. Numai că era mașina înmatriculată pe numele lui. „Atunci degeaba fugi, când ți-ai lăsat mașina ta, cu număr de Maramureș. El a uitat pesemne să își ia mașina aia „bună”, neînmatriculată”.
- „Casnic”, „cărăuș”. În Rețeaua Underground, cărăușul este middle managementul operațiunii. Execută ordinele șefului de rețea sau ale adjuncților acestuia, însă există situații în care cărăușii sunt angajați de terți fără a cunoaște cine este în realitate patronul afacerii. Și aceasta se întâmplă dintr-un motiv foarte simplu: cărăușul riscă cel mai mult, pentru că, de obicei, el (și de multe ori doar el) plătește penal pentru contrabandă. Alături de vânzător (de care ne vom ocupa în episodul următor), cărăușul este partea vizibilă a Rețelei Underground, o afacere evaluată în 2015 la 600 de milioane de euro. Însă câștigurile sunt bune și, într-o zonă în care posibilitățile de angajare sunt extrem de limitate, să cari baxuri de țigări peste graniță devine job-ul preferat pentru mulți. Mai multe despre câștigurile și riscurile cărăușului citiți aici.
Mulți dintre contrabandiști se folosesc de automobile neînmatriculate pentru a transporta țigări de contrabandă și pe care uneori, în ultimă instanță, le abandonează, încercând să scape de polițiști.
Pentru că a fost prins de atâtea ori, omul nostru nici nu se mai obosește să ascundă marfa. Crede în șansa lui: De data asta nu mă vor prinde! Plătește pe cineva să vadă unde sunt mașinile poliției de frontieră. A fost prins atunci când voia să ducă țigări de contrabandă din Bistra în altă parte. Altă dată polițiștii i-au găsit țigări cu timbru de Ucraina acasă, în curte.
„E foarte senin.
- Ai țigări?
- Da.
- Unde?
- În garaj.
- Hai!...
Dacă nu te duci să iei mandatul nu poți să intri în curte. Înainte era procedura flagrantului. L-ai vazut că le-a dus în casă, intrai peste el”, ne relatează polițistul și adaugă: „Sunt oameni pe care nu te poți supăra. Polițistul nu e robot, e om și el. Se mai enervează”.
„Iar m-ați prins!”
Când se duc la el polițiștii, recunoaște imediat: „Iar m-ați prins!”. Contrabandiștii din zona Valea Vișeului nu sunt din cei violenți în relația cu autoritățile. „Mai sunt și din cei mai supărați pe viață. Dar la un moment dat sunt și lucruri amuzante. El, săracu, s-a dat în gât pe el însuși”, zâmbește comisarul șef din Valea Vișeului.
„La percheziții, când am fost, în cadrul dosarului al treilea pe care îl are omul nostru, la ceilalți contrabandiști prinși odată cu el nu am găsit nimic. La el în garaj - încă 12 baxuri de țigări de contrabandă. Și-a luat un avocat. Ce să îți mai spună avocatul acela? Cu ce să te ajute? Se mai merge pe vicii de procedură, că nu știu ce, dar când te-a găsit cu țigările în brațe, cine te scapă?”, ridică el din umeri.
Comisarul șef ne face un scurt profil al contrabandistului din zona Valea Vișeului. Toți sunt la fel. Pregătire medie, vârstă 25-35 de ani, niciunul nu are serviciu. Dacă te duci la serviciu, nu mai poți face contrabandă. Toți sunt „liber profesioniști”. Sau „casnici”, cum spun mulți la audieri în fața procurorului.
- Meseria?
- Casnic.
- Cum casnic? Ești agricultor?
- Nu. Sunt casnic.
„Poate își spun casnici pentru că sunt din cei care supraveghează zona din casă. Stau în casă și țin de șase, se uită dacă trece patrula poliției de frontieră, ca să îi anunțe pe ceilalți din rețea”, vine el cu explicația.
Și pentru că toate par că i se întâmplă numai lui, la un moment dat cel mai ghinionist contrabandist a rămas fără benzină în timp ce îl urmărea mașina poliției de frontieră. Altă dată, fiind sub influența băuturilor alcoolice, a intrat cu mașina sa în mașina poliției de frontieră, parcată pe marginea drumului. Mașina lui era plină cu țigări de contrabandă.
O afacere de 600 de milioane de euro
Rețeaua Underground este un proiect editorial în care am arătat culisele unei afaceri evaluate la 600 de milioane de euro în România anului 2015. Contrabanda cu țigări a ajuns la 17,8% din piața de țigări. Contrabanda înseamnă bani mulți câștigați de puțini și pierduți de fiecare dintre noi. 600 de milioane de euro înseamnă accize și TVA neplătite. Înseamnă bani negri pentru finanțarea activităților ilegale, pentru coruperea autorităților, pentru ungerea rotițelor sistemului, pentru finanțarea campaniilor electorale. Înseamnă fonduri furate de la școli, sănătate, autostrăzi.
Un sondaj realizat prin metoda interviului de Compania de Cercetare Novel Research în rândul a 2500 de persoane din cele 8 regiuni de dezvoltare ale României, fumători adulți (18-64 de ani) a arătat că nivelul contrabandei cu țigări era, în luna ianuarie, de 17,8% din piața internă de țigări. Aproximativ 600 de milioane de euro intră anual în România în conturile unor rețele de contrabandă cu țigarete. Sunt bani din comerțul ilegal cu țigarete care nu mai ajung la bugetul de stat sub formă de accize și TVA. Piața neagră a țigărilor este alimentată constant din Ucraina, Republica Moldova sau Serbia, România având a doua cea mai extinsă graniță externă a UE, de peste 2.100 km.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.