Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Chilipir din tir: dacă cineva ți-ar vinde un parfum „original” la un sfert de preț, l-ai cumpăra? Cumpărătorul în Rețeaua Underground

Pe vremuri, la Casa Scânteii, devenită Casa Presei, venea o doamnă cu parfumuri, rujuri și rimeluri. „Sunt originale, nedesfăcute!” Le vindea la sfert de preț față de prețul de magazin. Dacă o întrebai care-i faza, de ce sunt atât de ieftine, îți zâmbea complice. Dacă îndrăzneai să arunci o urmă de îndoială asupra autenticității și originalității parfumului, recurgea la explicația de avarie, care părea să mulțumească pe toată lumea: „Sunt din tir!”

Altfel spus, lumea înțelegea că participă tacit la un furt, dar se găseau oameni în căutare de chilipiruri care, dacă plăteau, își creau alibiuri morale. Plătiseră. De unde provenea marfa, cum ajunsese din tir în poșeta lor, asta nu mai era problema lor, ci a intermediarilor. Ei erau cumpărători cinstiți, de bună credință, care prinseseră o afacere bună.

Mi-a venit în minte această întâmplare în timp ce stăteam în piața de la Sighetu Marmației, iar bărbatul din fața mea mă îmbia cu un chilipir: un cartuș de Kent la jumătate de preț.

„Sunt din cele bune, nu v-aș vinde din cele care nu-s bune”, mă asigură el, vâzându-mă nehotărâtă. Nu duce lipsă de clienți. Nici el și nici cei șase-șapte care sprijină colțurile clădirii vânzănd țigări.

Din estimările autorităților române reiese că circa 600 de milioane de euro este valoarea contrabandei cu țigări în 2015. Piața neagră a țigărilor a ajuns la 17,8% din piața de țigări. Aproape jumătate din banii câștigați în orice operațiune rămân la capul de rețea, „CEO-ul companiei”, după cum avea să ne spună unul dintre polițiștii de frontieră din zona Sighet. Așadar, capii rețelei sunt oameni de 300 de milioane de euro pe an. Restul se împarte între verigile din lanț - cărăuși, depozitari, distribuitori, supraveghetori, până la vânzătorii ambulanți de țigări de prin piețe. În primele trei episoade din Rețeaua Underground v-am prezentat capii de rețea, cărăușii și vânzătorii

Consumatorul închide cercul. El este sursa bogăției capului de rețea. Fără el toată „compania” muncește în gol. Devine complice al celorlalți ce fac parte din lanț, dar și victimă a lor. Parte a unei rețele infracționale. 

„Ca să nu existe contrabandă, taxele trebuie să fie rezonabile”

Andi e din Sighetu Marmației. Fumează aproape un pachet de țigări pe zi. Țigări de contrabandă. Tânărul are „omul lui” care îl aprovizionează, în piața din localitate. „De la el cumpăr de vreun an. Nu m-a păcălit vreodată să-mi vândă din cele contrafăcute. Cartușul e la jumătate de preț”, se bucură el.

Prețul mic nu este singurul motiv pentru care contrabandiștii nu vor rămâne niciodată fără clienți. Unii fumători își iau țigări de la „colț” dintr-un spirit de frondă.

„Da, fumez țigări de contrabandă. De ce? Pentru că sunt mai ieftine. Ce taxe și accize? Oricum nu știu ce face statul cu banii noștri. De ce să subvenționez eu statul? Avem autostrăzi, avem spitale bune? Nu vedeți ce se întâmplă în spitale?”, îmi spune iritat un bărbat.

Nu există cumpărători de bună credință. Dacă iei un produs la jumătate de preț, nu înseamnă că-ți furi singur căciula? Că diferența nu mai ajunge în taxe, în circuitul financiar alb, în străzi și spitale?

„Nu fumez, dar dacă aș fuma, nu știu dacă aș avea curaj să îmi iau de la băieții de la colț. Ca să nu existe contrabandă, taxele trebuie să fie rezonabile. Restul e doar gargară”, comentează altcineva.

Nu poți să condamni comunități întregi care se alimentează de pe piața neagră, dar poți să-i condamni pe cei care țin aceste comunități captive, așa cum am arătat în Rețeaua Underground.

Cei ce se alimentează de pe piața de contrabandă o fac pentru că e mai ieftin, că „așa se face”, că „așa au apucat”. Nu există sentimentul că contrabanda e furt și că din această afacere unii fac sute de milioane de euro profit, iar cel care pierde în final este tot el, consumatorul final, care se bucură azi că fumează la jumătate de preț.

„Da, fumez țigări de contrabandă. De ce? Pentru că sunt mai ieftine. Ce taxe și accize? Oricum nu știu ce face statul cu banii noștri. De ce să subvenționez eu statul? Avem autostrăzi, avem spitale bune? Nu vedeți ce se întâmplă în spitale?”

Diferența dintre regiuni

Un studiu arată că în Ardeal se cumpără mai puțin de contrabandă. De ce? Pentru că ardelenii sunt mai morali? Mai degrabă pentru că până ajung la ei, cu transportul, produsele de contrabandă se scumpesc și ajung la prețuri relativ comparabile cu cele originale.

În nord-vestul, 23,8 la sută dintre persoanele care fumează în mod obișnuit, fumează țigări de contrabandă. 35% din cei ce fumează în mod ocazional, își cumpără țigarete de contrabandă. În nord-est procentele ajung la 43% respectiv la 48%. 

Același studiu indică faptul că peste 44% din țigările comercializate ilegal în luna noiembrie anul trecut s-au vândut pe străzi, iar 38% au fost comercializate în piețe. Realitatea constată de mine pe teren, atât în deplasarea în localitățile de pe granița de Nord, cât și în Sud, confirmă asta: țigări „ieftine” se găsesc pe toate drumurile. Jin Ling, Marble, dar și mărci „originale”.

Obor: Țigări, țigări, țigări...

În București, cartierul general al vânzătorilor de țigări de contrabandă este Piața Obor. Pe trotuarul de lângă magazinul Obor își fac veacul nenumărați comercianți „la negru”. Polițiștii îi privesc plictisiți. Rareori îi invită să-și mute catrafusele pe trotuarul de vizavi. Nici nu prea au legal ce să le facă. Vânzătorii nu au pachetele la ei. Le depozitează în apartamente închiriate în blocurile de deasupra magazinului. Le cumperi de la o madamă și ți le dă „un băiat”, care le scoate dintr-o sacoșă, dintr-un portbagaj, dintr-un canal împachetate. Se întâmplă să-ți vândă hârtii sau cartoane. Țeapa ta, riscul cumpărătorului.

Pe lângă pagubele semnificative aduse bugetului de stat, comerțul ilicit favorizează economia subterană, aceasta fiind în fapt domeniul de activitate al grupurilor de criminalitate organizată de la nivel transfrontalier.

Industria tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al României, după sectorul petrolier. În 2015, companiile de tutun au virat la buget circa 3 miliarde de euro, însemnând accize, TVA, taxe şi contribuţii, suma reprezentând aproape 2% din produsul intern brut, sau echivalentul a 12,5% din totalul veniturilor bugetare.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • In o tara cu atata nedreptate si suferinta, de ce fumatorii nu fac o fapta buna si se lasa de fumat ?

    Toti au pretentia sa traiasca pe gratis si bogatii sa le dea lor bani fiindca ei s-au nascut.

    De ce oare cei saraci nu fac un minim de efort sa imbunatateasca cu ceva lumea in care traim ? Nu poate renunta un asistat social la pachetul de tigari zilnic, dar are pretentia ca un medic sa plateasca 80% taxe.

    Avem familii de tineri inrobite la credite pe 30 ani, iar politia romana alearga dupa traficanti in loc sa curete ferentari-ul si alte cartiere din capitala infestate de asistati sociali si alti paraziti.

    Cel care fumeaza de contrabanda face un mare rau tarii asteia. Nu doar fiindca nu ajung taxe la stat, ci fiindca se isrosesc si politisti si granicieri care sa ii pazeasca lui viciul. Care politisti ar putea salva viata altor oameni.
    • Like 1
  • ok, ok. bine argumentat scris samd. dar de ce sa se incheie articolul cu un paragraf pe care il pot regasi identic in materialele de pr si lobby ale companiilor de tigari? pe o platforma independenta de presa? hmm... de ce nu faci si o analiza a cati bani ar castiga romania din scaderea cu un procent a fumatului? impactul venit din reducerea bolilor, a cheltuielilor medicala aferente si din cresterea productivitatii? chiar daca paragraful tau e rece si prezinta un fapt, faptul in sine nu inseamna ca daca s-ar reduce contrabanda pana la 0 suma echivalenta din taxe s-ar castiga. asta sugerezi tu fara sa te uiti pe statistici despre cat de multi ar renunta sau reduce consumul ca urmare a inchiderii accesului la tigara ieftina. ori facem jurnalism serios ori nu. asta nu prea e pt ca prezinta o perspectiva unilaterala si neobiectiva. si din pacate miroase si puternic a tutun statut.
    • Like 0
  • Vasile check icon
    Statul român este beneficiarul acestor accize, indiferent că este vorba de parfumuri sau țigări. Statul român are toate instrumentele prin care poate și trebuie să-și apere interesele. Să o facă, să colecteze banii și să-i cheltuie în folosul cetățeanului. Pe urmă putem vorbi de „vinovații” care cumpără produse de contrabandă.
    • Like 1
  • O discutie interesanta, dar din pacate ideea se invarte in cerc. Nu este nici o chestiune de moralitate si nici una de " spirit practic ". Este o chestiune de pozitie sociala. Accizele sunt mari datorita faptului ca salariile legale sunt extrem de MICI. Ideea de moralitate e un substitut al frustrarii datorita sa-ra-ci-ei. Daca faci fapte " morale " in relatia cu statul atunci esti domn, chiar daca esti sarac si nu ai ce fuma. O prostie. Ne descurcam cum putem, si care-cum prinde o oportunitate sa - si mai aline saracia se prinde de ea cu doua maini si se tine bine. Hai sa lasam visele deoparte, atata timp cat ne administram prin inrobirea saracilor nu vom schimba nici simtul imoral, dragostea trece prin stomac, remember ?
    • Like 2
  • In ceea ce priveste strict parfumurile, eu una nu cumpar pentru ca sunt ieftine, le cumpar pentru ca sunt bune. Sephora Romania si ceilalti comercianti vind spalaturi de vase produse in Polonia si Ungaria sub licenta, care nu au nici o legatura cu parfumul original (chestie testata de cateva ori deja).
    • Like 0
    • @ Maria Focsa
      Valentin check icon
      Ce inseamna 'bune'? Putin stiu ca in pretul unui produs - parfum sau altceva - intra de exemplu si costurile publicitatii, ca doar clipurile cu care ne asasineaza astia pe net sau la televizor nu sunt moca. Platesti si pentru bugetul de publicitate, desi tu cumperi un produs. Practic dai bani si ca sa-ti apara la televizor cu 'cel mai bun produs, hai mai stai zece minute sa-ti povestesc despre el' desi tie iti arde buza sa vezi filmul. Cat costa un produs cand iese din fabrica? Dar cei care lucreaza haine prin nu stiu ce tari, cu un cost de productie de doi dolari si le vand pe urma cu 200 RON bucata numai pentru ca au o eticheta pe ele?
      • Like 0
    • @ Valentin
      Bun inseamna sa aiba exact acelasi miros ca cel original luat de la reprezentanta sau de la firma mama si sa fie la fel de persistent. De exemplu Anais Anais sau Noa vandute la Bucuresti dar produs sub licenta in Polonia au cu totul alt miros decat cel luat din Germania sau din Franta. Se simte in primul rand mult mai pregnant mirosul de alcool. Deo roll Nivea luat din Spania tine 4-5 ore fara probleme inclusiv dupa efort fizic moderat in vreme ce dupa deo roll Nivea luat de la Kaufland din Bucuresti puti dupa 2 ore de stat in fata calculatorului. Ori indiferent cat de multa publicitate se baga in ele, corpul meu este acelasi, aciditatea este aceeasi, deci diferentele nu se justifica decat daca produsul este vast diferit
      • Like 1
  • Ce ma intereseaza ca statul pierde bani? Scria cineva pe aici ca accizele se pun la produse care intretin viciul! Si combustibilul este un vector al viciului? Statul sa taxeze pe cei care au luat pe "moca" utilitatile si sa lase accizele pe tutun si alcool la nivele rezonabile si astfel ar dispare, aproape total, contrabanda! Stiu ca autoarea nu va citi in veci ce scriem noi pe aici, dar asa ne mai defulam si noi , cei multi si obiditi!
    • Like 1
  • Daniel check icon
    Referitor la întrebarea: "Dacă iei un produs la jumătate de preț, nu înseamnă că-ți furi singur căciula? Că diferența nu mai ajunge în taxe, în circuitul financiar alb, în străzi și spitale?"
    Depinde de produs... asta poate principiul concurenței într-o economie de piață. Poate fi chiar sănătos.
    Desigur, în cazul contrabandei cu produse accizabile, părerea mea e că din punct de vedere moral este greșit, pentru că produsele respective sunt accizabile pentru că reprezintă un viciu.
    Taxa pe viciu descurajează consumul și ar trebui să producă o societate mai sănătoasă... Cel puțin în teorie.
    Contrabanda cu astfel de produse încurajează viciul. E destul de simplu.
    Problema e atunci când ANAF-ul se ia de baba din piața confiscându-i produsele agricole din propria ei gospodărie, atunci când le aduce la piață...
    Nu mai e nimic moral în astfel de acțiuni ale statului care execută micii producători.
    • Like 0
  • Hai cu lupii moralişti! Pana la urmă,tot consumatorul de rând e vinovat,ca e complice şi victima(asta a fost buna).Adevarul e ca Gigel din judeţul Purcel,şomer sau fantoma fiscala,dar fumator,ar trebui sa nu aibă somn noaptea gândindu-se cum a cumparat el ţigari de contrabanda.In timp ce "poliţistii privesc plictisiţi",şefii lor privesc şi mai plictisiţi transporturile ilegale de ţigari(abia aştia sunt adevaraţii complici).Din când in când mai prind şi ei vreun sincer moldovean cu ţigarile ascunse printre mere.
    • Like 0
  • Pai sa o luam in ordine. Nu stiu cum se face, dar deseori gasesc prin Romania produse mai scumpe decat in Manhattan. Cum poate sa coste un parfum mai mult in Obor decat pe Fifth Avenue, pe mine, sincer, ma depaseste. Poate ca in Romania, in anumite zone si in anumite magazine, vanzatorii sunt platiti cu salarii la nivelul Americii. In fine, trecand acum la tigari... in Canada, la un moment dat, guvernul provinciei Ontario a scazut accizele la tigari pentru ca dimensiunea contrabandei ajunsese sa afecteze grav incasarile la buget. Contrabanda se face prin teritoriile autonome ale nativilor, unde nu are acces Politia federala (decat cu ceva hartogaraie), iar daca ajunsesem sa gasim tigari la jumatate de pret prin pietele din Toronto, e clar ca treaba mergea struna. Asta pana sa scada pretul oficial cu vreo 10 procente, iar guvernul sa declare ca a sarit calul taxand atat de crunt acest produs. Contrabanda a scazut semnificativ.
    • Like 6


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult