Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

„Simion ne scapă de ăștia...” În timp ce PSD și PNL se ceartă pe comasarea alegerilor, în jurul meu oamenii spun că votează AUR

Ciuca - Ciolacu

Foto: Inquam Photos / Eduard Vînătoru

Vă amintiți declarația: „Bravo, Marcele! Ai luat și banii de pe pieptul mortului!”? I-ar fi spus Olguța Vasilescu, în toamna anului 2021, lui Marcel Ciolacu, după negocierile dure cu Nicolae Ciucă pentru împărțirea ministerelor în guvernul pe care urmau să îl facă împreună.

De când negociază PNL-ul și PSD-ul despre comasarea alegerilor, îmi tot umblă prin creier zicerea aceasta cinică, în care e vorba despre cea mai condamnabilă faptă pe care o poate face un creștin, să ia banii de pe pieptul mortului. În materie de ticăloșie, e cea mai josnică faptă - mai jos de atât nu poți coborî.

...

Vorbind de comasare, nu i-am crezut, când spuneau că le pasă de români.

Nu i-am crezut nici când declarau că vor să facă economie și să fie cumpătați cu banii românilor.

Ce economie!? Ce cumpătare în țara în care cu o sută de pensii speciale faci o tură de alegeri!?

...

Ieri seară au ieșit de la negocieri. Păreau dârji și hotărâți. Nu fac comasare. Nu s-au înțeles. Cineva nu a reușit la fel ca altă dată să fure banii de pe pieptul mortului. S-au pândit unul pe altul, și-au dat peste mână, când îndrăznea să întindă mâna vreunul spre un eventual beneficiu al comasării, au cerut unii, au cerut alții și la urmă au renunțat toți, că se simțeau dați deoparte de la banii de pe pieptul mortului.

Prim-ministrul declară că a hotărât să respecte legea, adică să mergem la vot în anul acesta de patru ori.

Întrebarea firească este: Când discuta o eventuală comasare, nu respecta legea?!

...

Parafrazând-o pe Olguța Vasilescu, spun că acum nu au mai reușit să fure banii de pe pieptul mortului.

Dar ceea ce e foarte grav e că politicienii români actuali - ce vor să rămână „mari” și „sus” în politică după alegeri - nu conștientizează ce vremuri tulburi trăim, ce responsabilitate imensă au! Ca să înțeleagă asta, trebuie să se transforme din pigmei politici, ce negociază țara și funcțiile și trag fiecare spuza pe turta lui, în oameni de stat, care nu pot dormi noaptea de grija țării.

Și în timp ce ei sunt călare pe țară, așa cum sunt leii pe un trup de bivol pe care l-au doborât și rup din el hălci mari de carne, în jurul meu toți oamenii spun că votează AUR, că Simion ne scapă de ăștia... 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Hellooooo! Ce sunt comentariile astea elitiste???? Ai lui AUR sunt prosti, neinformati, voteaza de-ai dracului, iar ai celorlati privesc din sfere intelepte, neintelesi si respinsi, de o masa de votanti spalati pe creier.??? Cam asta este ideea principala ce se desprinde din comentarii. Dupa ultima cercetare, INCA fiecare voteaza cum crede, cum intelege realitatea, cum isi duce existenta, viata de zi cu zi, etc. Si daca nr este mare al acestor prosti si needucati, inseamna ca elitele au capotat penibil in a construi si oferi o viata care sa le asigure acestor votanti prosti un trai decent si sa-i faca sa voteze PSD PNL sau pe neterminatii din Forta Dreptei. Stiti care tragedia? Toti acei votanti ai lui AUR stiu in sufletul lor ca voteaza tot aceeasi Marie cu alta palarie, insa nu mai pot, sunt satui de yes-men-ii PSD PNL USR cu teoriile trangender, inclusiune, anti agricultura, schimbarea climei.....de pumnul in gura in numele democratiei (ce democratie???) si a libertatii (care libertate??? a cui???). Merg pe principiul ''schimbi prostul, schimbi norocul''. Bine macar ca nu ii faceti pe toti putinisti.....se pare ca lumea e condusa de Putin dupa cum se comporta UE si SUA.....pai, tovarasi, se poate prostie mai mare????
    • Like 1
    • @ Eliza Mioc
      Poate ca politicile neoliberale cu care este vazut USR lezeaza simtul comun a unor persoane ne-urbanizate suficient, dar este preferabila complicitatea cu cel mai mare criminal politic actual ?
      • Like 0
  • "[...] în jurul meu toți oamenii spun că votează AUR [...]". Acum, asta este, fiecare în ce sfere se învârte...
    • Like 1
  • Ovidiu check icon
    Da, doamnă, ne amintim, cum să nu, de episodul cu "banii de pe pieptul mortului", pe care Ciolacu i-ar fi tras asigurându-și partea leului în guvern. Cel puțin, așa vazuse lucrurile, pe atunci, nărăvașa primăriță a Craiovei (mă abțin și de la alte etichetări, din respect pentru cititori și pentru a nu fi acuzat de sexism, misoginism etc...) Comparația ei a fost stupidă.
    În plus, acest obicei, cu punerea de bani pe pieptul mortului, e posibil să aibă, undeva în timp, origini păgâne. Nu cred că Dumnezeu, în bunătatea lui, ne-ar mai putea pune să plătim vămi pentru trecerea la cele veșnice, Înțeleg s-o fi făcut Charon, luntrașul lui Hades, dar pentru un suflet creștin care se ridică la Ceruri, spre a fi judecat, la ce ar mai servi o taxă?

    Oamenii spun că "Simion ne scapă de ăștia..." și că votează AUR. Dar de ce AUR? De ce nu ALIANȚA DREPTEI UNITE: USR, FORȚA DREPTEI, PMP? De ce Simion, și nu Drulă? Numai Simion poate înfăptui minunea asta, să ne scape de "ăștia", iar Drulă-Orban-Tomac, nu? Și dacă nu, de ce nu? Și cine e de vină că, nu? Electoratul, clasa noastră politică, Uniunea Europeană, Putin sau, ca de obicei, doar Iohannis?


    • Like 4
  • Ei, lasati ca nici electoratul roman nu e mai prejos.
    Nici oferta nu e, nici de unde sa alegi nu ai, nici nu ne dam cu fundul de pamant sa mergem la vot si sa avem grija cu cine votam.

    De-a lungul timpului am inteles ca destui romani nu prea constientizeaza cat de important este acel vot. Simplu gest de a pune o stampila pe un chenar tiparit pe o hartie de doi lei, produce efecte foarte importante in viata fiecaruia dintre noi.

    Cati nu si-au vandut votul pe celebra galeata, un pix si un kil de zahar si unul de ulei?
    Cati nu voteaza la misto? Cati nu inteleg nimic din asa-zisa viata politica romaneasca si merg la urne fara sa priceapa pe ce pun stampila?
    Acel 45% analfabeti functional si 16% abandon scolar, se vad. Cati nu stiu nimic din ce este scris pe un buletin de vot? Dorinta politicului de a analfabetiza tara asta, s-a indeplinit.

    4 randuri de alegeri, comasate sau nu, vor fi un dezastru din multe puncte de vedere:
    Plictiseala
    Indiferenta
    Neintelegere
    Daca se comaseaza va fi un dezastru din punct de vedere al cantitatii de hartie pe care trebuie sa stampilezi lucruri total diferite.
    Daca nu se comaseaza, va fi un dezastru din punct de vedere al participarii: sa mergi de 4 ori la vot e plictisitor de-a binelea, enervant si neimportant pentru o mare parte din votantii romani.

    Lipsa de judecata, tratarea cu sictir a votului, tratarea cu nepasare sau chiar in gluma, poate duce la rezultate dezastruase pentru Romania.

    Dincolo de toate astea, ramane intrebarea cea mai clara si de actualitate: eu cu cine votez? Chiar si pentru cei responsabili si atenti unde anume pun nenorocita de stampila.
    La o petrecere la care am mers acum niste ani in urma, cand Elena Udrea era pe val, s-au iscat niste dialoguri, conversatii pe tema unor alegeri ce urmau. Genul acela de petrecere la care dai peste tot felul de necunoscuti cu care te nimeresti la masa, pe hol, la toaleta, pe terasa la tigara si coniac. Eram foarte tanara si plina de elan politic. Unul dintre cei prezenti a spus si a sustinut de-a lungul discutiei ca el voteaza cu Udrea pentru ca este frumoasa. Ceee?! Cum?! Omul o tinea pe-a lui: e frumoasa domne, de aia votez cu ea! Sigur ca nu m-am abtinut si l-am intrebat cum e posibil sa-ti dai un vot pe o astfel de consideratie? Si pana la urma nu e nici chiar asa o mare frumusete, sunt alte femei pe lumea asta muuult, muuult mai frumoase si si destepte. N-a fost chip de convingere. Probabil ca asta a si facut: a votat cu Lenuta Udrea. Ma intreb ce-o face acum respectivul, pe unde o mai fi? Tare as vrea sa-l intreb ce mai crede despre Elena Udrea si cum o mai vede acum? Pobabil ca o vede o victima si daca ar candida din nou tot cu ea ar vota.
    Ca asa se voteaza in Romania. Iti pui rochita cu stele Dolce&Gabbana, iti pui Vuitton-ul pe mana si pleci in oras la fraierit de fraieri.
    • Like 0
  • Rog să corectați. Ciolacu ne este prim ministru. El este primul ministru. EL dă legi, EL dă pensii EL, EL. La români paranoia este o boală veche. Am moștenit-o de la Cel mai și Cea mai. Deci este ereditară. În tot acest bâlci cei mai penibili sunt, totuși, așa zișii liberali susținuți de Marele Iohannis. Acum înțeleg și cei care n-au realizat de ce a fost schimbat Orban - într-o mizerie de nedescris - de la conducerea PNL. Cei cu bună memorie știu că acesta s-a opus în permanență acestui melanj periculos. Și a fost mazilit de fiecare dată. Mai trist este faptul că acești nărozi îi cred pe toți români de nivelul lor.
    • Like 1
    • @ Ion Podocea
      Mihai check icon
      Nu ca Orban ar fi fost de neinlocuit dar importat a fost ca primul turist al tarii sa isi asigure un mandat cat mai linistit in care sa se ocupe de lucrurile importante cum ar fi vizitele in destinatii exotice. Paradoxal USR-ul a pus umarul la acest plan, cel mai probabil din inconstienta, ceea ce i-a permis in final lui Iohannis sa isi incheie presedintia in acelasi mod cum a inceput-o si anume cu prim ministru P$D-ist. Cu partidul stat la guvernare, cuplat la resurse, cu gura si burta pline nu a mai facut galagie ca pe vremea coalitiei anterioare.
      • Like 0
  • RazvanP check icon
    Problema principală este că nimeni nu își bate capul să afle DE CE a ajuns AUR să fie considerat o opțiune. Toată "lumea bună" se grăbește să fluture scuza facilă a "extremismului" și a "electoratului needucat" și să trateze toată povestea în cheia "business as usual". Ceea ce nu face decât să crească frustrările și inevitabil scorul AUR.
    Nu este de ajuns să spui că AUR nu este o soluție, TREBUIE SĂ VII CU O SOLUȚIE!
    Ori nimeni nu pare să mimeze măcar că încearcă asta.
    • Like 4
  • Mihai check icon
    AUR nu va schimba nimic in bine ci eventual vor schimba niste jupani din sistemul bugetar si sinecurisi cu ai lor. Asta ca sa nu mai zic ca sunt si mai tampi decat cei care guverneaza acum. Si da, astfel de persoane exista, desi e greu de crezut.
    • Like 2
    • @ Mihai
      RazvanP check icon
      Nu cred că își imaginează cineva că electoratul lor visează realmente la o schimbare reală. Vor fi votați "ca să le-o tragă ăstora" și atât.
      "Out of spite", vorba aia...
      • Like 3
  • Nu poti sa ai asteptari de la un zlatar ursar covrigar, descins tocmai de la buzau, adica din neant si un apevist analfabet si gangav aruncat, de cine??? in fruncea pnl, a noului pnl, nu ca vechiul ar fi vreo valoare, alaturi de dr. bode, raspopitul cu zambet onctuos bolos balos, filfizonul pomadat r.bogdan ajuns din cititor de prompter parlamentar european, vai mama lui!!! si a noastra. Si alte multe specimene lipsite de calitati. Avem doi isterici disperati sa puna mana pe haznaua tarii firea si ciolacu. Asta pentru moment.
    • Like 4


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult